USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Fed Başkanı Powell: Faiz rakamlarını yükseltmenin hâlâ tarihi değil

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, faiz oranlarının artırılmasında götürümlü olabileceklerini fakat enflasyondaki gelişmelere ortak karşılık verilmesi icabında duraksama etmeyeceklerini tabir etti.

Fed Başkanı Powell: Faiz rakamlarını yükseltmenin hâlâ tarihi değil
03-11-2021 23:43
Washington

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Fed'in politika faizini yüzdelik 0-0,25 aralığında çakılı tutmasının, dünya malı alıntı hızında ise azalmaya gidileceğini duyurmasının peşi sıra videoteyp konuşma yöntemiyle matbuat toplantısı düzenledi.

Risklere dirlik tetik olmaya bitmeme edeceklerini vurgulayan Powell, bu senenin üçüncü çeyreğinde gerçek karışık yurtiçi hasıla (GSYH) büyümesinin açık biçimde yavaşladığına dikkati çekti.

Powell, "Yaz aylarında Delta varyantı dolayısıyla toy insan koronavirüs (Kovid-19) olaylarındaki artış, yolculuk ve canlılık de engelleme peyda etmek az daha salgından en menfi biçimde etkilenen sektörlerdeki toparlanmayı engelledi. Ekonomik faaliyet, ilkin motorlu anahtar endüstrisinde, bildirme kısıtları ve darboğazlar dolayısıyla de aksadı." dedi.

Powell, Kovid-19 vakalarının azalması ve aşılamada kaydedilen ilerlemeyle konuşu büyümenin bu çeyrekte toparlanması ve sene genelinde çelimli büyümeyle neticelenmesi icap ettiğini dile getirdi.

"Enflasyon hedefin enine boyuna üstünde ilerliyor"

İş gücü piyasasındaki koşulların da iyileşmeye bitmeme ettiğini tamlayan Powell, umumi konuşu faaliyette bulunduğu az daha Kovid-19 olaylarındaki artışla iş gücü piyasasındaki salah hızının da yavaşladığını kaydetti. Powell, bahis konusu yavaşlamanın eğlence, konaklama ve edep bilimi bilimi engelleme salgına en duygun sektörlerde yoğunlaştığını aktardı.

Salgın ve ekonominin normalleşmesiyle ilgilendiren bildirme ve istem dengesizliklerinin birtakım sektörlerde ehemmiyetli değer artışlarına bozukluk olduğuna ayraç fail Powell, "Özellikle darboğazlar ve hazırlık zinciri aksamaları, üretimin yaklaşan vadede talepteki toparlanmaya ne derece aceleci cevap verebileceğini sınırlandırıyor. Sonuç olarak, umumi enflasyon, yüzdelik 2'lik levent boylu vadeli amacımızın enine boyuna üstünde ilerliyor." niteleyerek konuştu.

Powell, bildirme kısıtlarının beklenenden hâlâ iri bulunduğunu ve hâlâ levent boylu sürdüğünü belirterek, faziletli enflasyonun sevimsiz gücünün ağırlıklı namına salgının bozukluk bulunduğu bozulmalar olmaya bitmeme ettiğini bildirdi.

"Araçlarımız bildirme kısıtlarını hafifletemez"

Yüksek enflasyonun efrat ve aileler düşüncesince yarattığı zorlukların bilincinde olduklarını kaydeden Powell, "Araçlarımız bildirme kısıtlarını hafifletemez." değerlendirmesinde bulundu.

Powell, bildirme kısıtlarının kalıcılığını yahut şişkinlik üstündeki etkilerini kestirim etmenin aşırı ağır bulunduğunu vurgulayarak, global hazırlık zincirlerinin komplike olduğunu, alışılagelen işlevine döneceğini fakat bunun zamanlamasının enine boyuna belgisiz bulunduğunu dile getirdi.

Fed Başkanı Powell, "Enflasyonun seyrinin yahut levent boylu vadeli şişkinlik beklentilerinin, hedefimizle insicamlı seviyelerin ehemmiyetli ve ısrarlı birlikte biçimde ötesine geçtiğine ilişikli semboller görseydik, değer istikrarını arkalamak düşüncesince araçlarımızı kullanırdık. Ekonominin beklentiler doğrultusunda gelişip gelişmeyeceğini cankulağı izleyeceğiz." dedi.

Varlık alımlarının doğacak senenin ortasında sona ermesi bekleniyor

Varlık alımlarının hızının düşürülmesine ilişikli ise Powell, "Ekonomi beklendiği az daha gelişirse, dünya malı alımlarının hızındaki benzeri düşüşlerin mahsus rastgele birlikte ay makul olabileceği kanaatindeyiz, bu da dünya malı alımlarının doğacak senenin ortasında sona ereceği anlamına geliyor." niteleyerek konuştu.

Powell, konuşu görünümdeki değişikliklere layıkıyla alımların hızını ayarlamaya apiko olduklarını belirterek, "Bilançomuzun genişlemesi durduktan sonradan caba elimizde tutacağımız mevcudat mali şartları desteklemeye bitmeme edecek. Bugün dünya malı alımlarımızı azaltmaya start kararımız, faiz oranlarına ilişikli politikamızla ilgilendiren rastgele birlikte direkt çevir sesi taşımıyor." dedi.

"Faizleri yükseltmenin hâlâ tarihi değil"

Bu toplantının odağının faiz rakamlarını arttırmak olmadığını, dünya malı alımlarını düşürmek bulunduğunu vurgulayan Powell, ekonominin sabık aralıktan buyana hedefler doğrultusunda ehemmiyetli seviyede inkişaf kaydetmesi dolayısıyla dünya malı alımlarını kısıntı döneminin geldiğini düşündüklerini tabir etti.

Powell, "Faiz rakamlarını yükseltmenin hâlâ tarihi bulunduğunu düşünmüyoruz. Maksimum istihdama iktiran etmek düşüncesince katılması müstelzim kere var." değerlendirmesinde bulundu. Fed Başkanı Powell, iş gücü endüstrisine iyileşmesi düşüncesince hâlâ birlikte tomar devir hasretmek istediklerini kaydetti.

Arz darboğazları ve faziletli enflasyonun doğacak yıla derece bitmeme etmesinin beklendiğini tamlayan Powell, enflasyonun doğacak senenin ikinci yahut üçüncü çeyreğinde düşmesinin beklendiğini aktardı.

Powell, faizleri açık açık çoğaltma döneminin ekonominin gidişatına ilişikli olacağını vurgulayarak, "Sabırlı olabileceğimizi düşünüyoruz. Bir cevap icabında duraksama etmeyeceğiz." dedi.

Varlık alıntı hızını dönmek mecburiyetinde kalmaları biçiminde saydam olacaklarını tamlayan Powell, piyasaları şaşırtmayacaklarını tabir etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler