USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Fark etmeden defalarca kalp aksesi geçirdi, doğumsal hastalık 41 yıl sonra ortaya çıktı

 Uzun süredir döş ağrısı çekici 41 yaşındaki Selim Ay'ın ağrıları iddiaya uyarınca senelerdir savaşım etmiş bulunduğu ankilozan spondilit rahatsızlığına bağlanırken, Ay'ın doğumsal ortak kalp hastalığı bulunduğu 41 yıl sonra ortaya çıktı.

Fark etmeden defalarca kalp aksesi geçirdi, doğumsal hastalık 41 yıl sonra ortaya çıktı
04-01-2023 12:09

Farkında yapılmaksızın defalarca kalp aksesi geçirdiği belirlenen Ay'ın ameliyatını oluşturan Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Melike Elif Teker Açıkel, "Defalarca kalp aksesi geçirmişti, bilincinde değildi zira mevcud bambaşka yanında rahatsızlığı ankilozan spondilitten ötürü baştan sona delik arkası edilmişti. Doğuştan kalp anomalisi, hastamız 41 yaşlarındayken ayırt ediliyor. Çok seyrek gördüğümüz yanında vaka, bana dediği şey; ‘Ne olabilmektedir engelleme edin, aksi taktirde intiharı düşünüyorum'du şu an oldukça iyi” dedi.

Omurgayı tutan, el ortada bellik romatizması adına da tabir edilen ankilozan spondilit hastası 41 yaşındaki Selim Ay, etraflıca süredir ağrılar çekiyordu. Göğsünde ve vücudunun ayrışık bölgelerinde hissettiği ağrılar zımnında seneler içinde yoğunlaştırılmış pıtrak doktora revan Ay, problemlerinin baştan sona ankilozan spondilite bağlandığını tabir etti. Bu süreçlerde defalarca hastaneye kaldırılan ve koyu bakımda artan Ay ve ailesi de sıkkın süreçler yaşadı. İddiaya uyarınca ayırt etmeden defalarca kalp aksesi geçirdiği belirlenen Ay'ın doğumdan mevrut kalp rahatsızlığı da dört dörtlük 41 yıl sonra ortaya çıktı. Edinilen bilgiye uyarınca gittiği nice şifahane rahatsızlığına gönül rahatlığı ameliyatı efdal riskli bularak gerçekleştirmek istemedi. En son göğsünde hissettiği koyu dert sonrası Sultangazi Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvuran Ay düşüncesince meydana getirilen araştırmalarda Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Melike Elif Teker Açıkel ve kadrosu operasyonu gerçekleştirebileceklerini tabir etti. Hazırlıkların arkası sıra ameliyata tahsil edilen Ay'ın kalp rahatsızlığı değerli ameliyatla giderildi. Ağabeyi başağrısı yaşadığında kendisinin de ayrımsız şeyleri hissettiğini tabir eden ikizi Selime Ay da kalbi düşüncesince incelemeler yaptırırken Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Melike Elif Teker Açıkel, hastalık ve meydana gelen operasyona bağlı bilim verdi.

“Anomali, hastamız 41 yaşlarındayken ayırt ediliyor”

Hastasının rahatsızlığına müteveccih mütekellim Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Melike Elif Teker Açıkel, “Ankilozan spondilit hastası ve ne efsus ki yaşamış bulunduğu kardiyak sorunları baştan sona bu hastalığa bağlamış durumdalar. Hastamıza aut merkezde meydana getirilen analiz ve tekitlerde görülüyor ki konjental şu demek oluyor ki çırılçıplak kalp damarlarında sapaklık mevcut. Normalde kalpte iyi ve sol koroner arterler bulunmakta, 2 ayrı köklü çıkar. Hastamızdaysa iyi koroner atardamar sol yandan çıkıp aort damarının art çeşidinden dolanıp iyi tarafa gidiyordu. Bu nedenden de iyi tarafı aort damarından ötürü temelli tazyik altında kalıyordu ve hastamız küçük ufak kalp krizleri geçiriyordu. Dış merkezde beş altı yerde meydana getirilen tahlillerinde, ayırt edilmekte ki kalp krizini yayınlayan değerde yükselmeler mevcutken anjiyo yapılıyor. Bu anomali, hastamız 41 yaşlarındayken ayırt ediliyor. Doğuştan mevcud yanında rahatsızlığı ne efsus ki bambaşka yanında rahatsızlığından ötürü ayırt edilememiş. Hastamız da bu süreçte temelli ağrılar çekmiş ve talih yapıtı meydana getirilen yanında koroner anjiyoda bu anomalisi ortaya çıktı. Biz de elimizden geleni yapmış olup hastamızı rahatlattık, ameliyatını yaptık.

“Defalarca kalp aksesi geçirmişti fakat bunun bilincinde değildi"

Kalple ilgilendiren rahatsızlığa müteveccih gerekeli müdahaleyi yaptıklarını özetleyen Doç. Dr. Melike Elif Teker Açıkel, “Ortalama 3-4 sayaç sürdü ameliyatımız. İkizlerin birbirini hissetme huyu varmış, kardeşi de aralık aralık ağrıları bulunduğunu tanım etti. Şimdi onun kardiyak nedenlerine bakıyoruz, ihtimal onda da olmaktadır bilemiyoruz. Bize geldiği devir defalarca kalp aksesi geçirmişti fakat bunun bilincinde değildi zira mevcud bambaşka yanında rahatsızlığı ankilozan spondilitinden ötürü baştan sona delik arkası edilmişti. Biz kalp sorununa lüzumlu bulunan müdahaleyi yaptık. Şu an günce dünyasına kavuştu. Çoğu devir konjental (doğuştan) kalp rahatsızlığı ne efsus ki delik arkası edilebiliyor ve ya bambaşka yanında hastalığın semptomlarıyla beraberce bulunduğu düşüncesince kendini saklayabiliyor. Çok seyrek gördüğümüz yanında vaka, benim önemli gördüğüm olaylardan biri, genellikle ne efsus ki bu cins şeylerde ansız yanında kalp kriziyle vefatla sonuçlanabiliyor. Dünya çapında da baş döndürücü yanında tomar tanıdık yanında gidişat değil düpedüz fakat Selim Bey şanslıydı. Sıkıntılar yaşadı fakat şu an en azından o teessürat bitti. Bana dediği şey; ‘Hocam ne olabilmektedir engelleme edin, aksi taktirde intiharı düşünüyorum' ruhsal adına bu ağrılardan ötürü baş döndürücü ağır basamak yıpranmıştı”

“Bu ağrılarla yaşamaktansa yaşamayayım hâlâ iyiydi, o derecede sıkıntılarım vardı"

Yıllarca hissettiği döş ağrılarının ankilozan spondilit sorununa bağlandığını özetleyen 41 yaşındaki Selim Ay, “20 senedir ankilozan spondilit hastasıyım. Göğüs ağrısını daima bu hastalığa yorduk, 20 senedir döş ağrısı çekiyorum fakat kalple ilgilendiren tek şeye başvurmadık. En son sıradan derecede kalp ağrım oldu, bambaşka yanında hastaneye başvurdum, anjiyo oldum. Bu kalp huy rahatsızlığım meydana çıktı. Konsey sonucunda cerrahi engelleme edemeyeceklerini, riskli bulunduğunu söylediler ve taburcu ettiler. Sonra işime döndüm, çalıştım gene ağrılarım oldu. Bu el bambaşka hastaneye başvurdum gene orada kalp aksesi geçiriyorum diyerek koyu bakıma aldılar. Orada da riskli buldular, cerrahi engelleme edemediler, taburcu ettiler. En son bu hastaneye müracaat yaptım. Sağ olsun Melike Hanım geldi, vizit yaparken ‘ben seni cerrahi engelleme ederim' dedi, ego de güvendim, cerrahi engelleme olduk. Bu ağrılarla yaşamaktansa yaşamayayım hâlâ iyiydi, o derecede sıkıntılarım, baş döndürücü çirkin ağrılarım vardı. Doktorlarım dese bana yanında de kalp filmi çekelim diyerek demediler. Şu an geçmişteki döş ağrısı yok, başlangıçta çarpıntım, coşku duygusu olurdu, onlar geçti, tek şeyim yok. Bu hararetli ağrılarımın kalp aksesi bulunduğu söylendi, kılıç bilemiyorduk, bambaşka hastalığa yoruyorduk” halinde konuştu.

“Ona yanında başağrısı olabileceği devir ego hissediyorum”

İkizinin hüzünlerini kendisinin de hissettiğini özetleyen ve rahatsızlığın ortaya çıkmasının arkası sıra kendisinin de kontrole gittiğini tabir eden 41 yaşındaki Selime Ay, “Ağrıları oluyordu, koyu bakıma kaldırıyorlardı. 3-4 çağ koyu bakıma yatıyordu yanında hastaneden çıkıyordu, sıkıştığı devir bambaşka hastaneye gidiyordu. Burada noktaladık, şükürler olsun, şu an baş döndürücü iyi. İlk hastalanılmış bulunduğu devir acile gitti, kalple ilgilendiren yanında problemi bulunduğunu bilmiyordum. Beni aradı fakat arayana genişliğinde içimde yanında başağrısı vardı, kişilerde çirkin yanında nesne olacakmış hissi olabilmektedir ya. Kardeşim aradı ‘Kalp krizi geçiriyorum, haberin olsun, şu hastanedeyim gel' gittim. Aradığı an o duygu gitti, dedim bundan ötürü oldu. İkiz kardeşiz ya hakeza duyguları hissediyoruz. Ona yanında başağrısı olabileceği devir ve ya bu janr şeyler olabileceği devir ego hissediyorum, o da hissediyor. Şaşırıyoruz kesinlikle olanaklı diyerek fakat oluyor, karındaş yahut koşa olduğumuzdan kaynaklı. Bu janr emraz genetik olanaklı diyerek söyleniyor, koşa olduğumuz düşüncesince de ego korktum arama düşüncesince Melike Hocama geldim” ifadelerini kullandı.

Hasibe Karadağ - Emre Baba
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler