USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Enerji verimliliği 'doğru enerji tüketimi' ile mümkün

Enerji Verimliliği Derneği Genel Başkanı Ali İhsan Sılkım, "Enerji üretiminde temiz enerji kaynaklarının kullanılmasının beraberinde akıllıcasına enerji tüketimi enerji verimliliği ve enerji tasarrufu düşüncesince önemli." dedi.

Enerji verimliliği 'doğru enerji tüketimi' ile mümkün
08-01-2022 12:44
Ankara

Enerji Verimliliği Derneği Genel Başkanı Ali İhsan Sılkım, evren genelinde küsurat enerji ihtiyacını karşılayabilmenin ve faziletli maliyetlerden kaçınmanın fakat enerjiyi akilane halde tüketerek enerji verimliliği ve tasarrufunu sağlamakla beklenir olabileceğini belirtti.

Sılkım, Enerji Verimliliği Haftası zımnında AA muhabirine icra ettiği açıklamada, dünyada insanoğlu nüfusunun acele artışıyla beraberce enerjiye mahsus ihtiyacın arttığını, bu yüzden de enerjinin verimli ve tasarruflu kullanması dair devletlerin ağır adımları uygulamaya geçirdiğini anımsattı.

Kovid-19 salgını yardımıyla nice bu sahanın menfi etkilendiğini tabir fail Sılkım, "Birçok ülkede birlik kapanmalar yaşandı, istihsal eğleşme noktasına geldi. Bu müddet içinde nice ülkede enerji krizi yaşandı. Avrupa'da enerji tutarları zamanı seviyeleri gördü. Birçok ülkede istihsal endüstrisi küsurat idmansız konu ve enerji maliyetleri hasebiyle iri güçlükler içinde ve ayrıca bazısı firmaların batkınlık ettiklerini duyuyoruz. Enerjide dışa basıcı vatanımızda de benzeri halde enerji maliyetleri kalık durumda. Bu maliyetlerin ehemmiyetli müşterek kısmının tüketiciye yansıtılmadan desteklenmiş edildiğini görüyoruz. Dolayısı ile enerjiyi tutumsuzluk ika lüksümüz yok." niteleyerek konuştu.

Sılkım, enerji fiyatlarının global ekonomileri dikçe etkilediği bu dönemde, maliyet artışlarının vatandaşlara minimum ölçüde yansıması düşüncesince Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının koyu güç gösterdiğini anlattı.

Enerji verimliliğinin bu süreçte nazik ciddiyete erbap bulunduğunu dile getiren Sılkım, şu halde bitmeme etti:

"Enerji verimliliğinin umumi kendisine acemi teknolojileri kullanmak, gürlük düşüncesince belirlenen prosedürleri infaz etmek ve içtimai sahn standartlarını dikkate alarak enerjiyi değme bölgede şimdi çalışan değerlendirmek kendisine açıklanabilir. Türkiye'nin enerji sunma güvenliği ve sürdürülebilir kalkınma seferberliği kapsamında enerji gürlük bilincinin hepsi topluma kazandırılması düşüncesince icraat yapılıyor. Enerji üretiminde temiz enerji kaynaklarının kullanılmasının yanı esna akilane enerji tüketimi de enerji verimliliği düşüncesince ehemmiyet kazanıyor. Enerjinin en koyu kullanıldığı bölgelerin başlangıcında endüstri ve istihsal endüstrisi geliyor. Çok DOĞRU gelecekte ise dijitalleşme ve acemi teknolojiler bu alanlardaki tasarrufların anahtar noktasını oluşturacak. Verimli soyutlama motorlarının kullanılması, istihsal hatlarının rötuşlu edilerek devir kaybının ve maliyetlerin azaltılması, atılmış enerjinin arka kazanılması kabilinden enerjide artırım sağlayıcı icraat yapılabilir."

Enerji verimliliğinin, konut, sanayi, ulaştırma, ekincilik kabilinden sağlam aşırı bölgeyi kapsadığını tabir fail Sılkım, hanelerde faturaları dökmek düşüncesince özen edilmesi müstelzim hususları ise şu halde sıraladı:

"- Binanızın aut savaş bölgeyi yalıtımını yaptırın. Bu prosedür size enerjide yüzdelik 50'ye vasıl artırım sağlar.

- Yüksek enerji verimliliğine erbap cihazların beklenir olduğunca gerekseme gayeli kullanılması enerji tüketimini azaltır.

- Aydınlatma sisteminizi LED ampuller ile yapmanız akkor ampullere layıkıyla şimdi verimli, etraflıca ömürlü ve şimdi saf kudret sağlar.

- TV setleri, bilgisayarlar, aldatmaca konsolları, mikrodalga fırınlar kabilinden cihazlar 'bekleme' modunda da enerji tüketirler. Kullanılmayan cihazların fişinin çekilmesi yahut gizli tutulması gerekir.

- Soğutma sisteminizin süreli hizmet ve kontrollerini yaptırınız. Evde olmadığınız senelerde sistemi gizli halde bırakınız.

- Isıtma sisteminizin süreli hizmet ve kontrollerini yaptırınız. Su tazyik ayarının akıllıca tazyik değerlerinde bulunmasına özen edin. Isıtma yapmış olduğunuz bölgeleri yüzdelik 50-55 nemlendirmeniz şimdi güzel termik konfor sağlar.

- Buzdolabı evinizde en aşırı enerji tüketen cihazlardan biridir. Buzdolaplarının mevsime layıkıyla emek vermek sıcaklığını kesinlikle arama edilmesi gerekir. Buzluk bölümü -18 santigrat etap (⁰C), düzen bölümü +4 ⁰C mefkûre emek vermek sıcaklıklarıdır. Yaz aylarında 2-5 ⁰C, şita aylarında 5-8 ⁰C mefkûre emek vermek sıcaklıklarıdır.

- Buzdolabınızın radyatör, fırın kabilinden ısı üreten yerlerden uzakta konumlandırılması gerekir. Buzdolabının bap contalarının iklim kaçırmadığından sakıncasız olunmalı, arama edilmelidir.

- Yemekleri pişirirken tencereye akıllıca hanuman gözünü kullanınız.

- Çamaşır makinenizi birlik mahmul ve 40 etap hesabına 30 derecede işletmek enerji tüketiminizi ehemmiyetli derecede azaltır.

- Bulaşık makinesi alırken düşüt sıcaklıklı programı bulunan modelleri yeğleme ediniz. Tam mahmul ve kazançlı programda çalıştırınız.

- Pencereler ve kapılar, evinizdeki ısının 4'te 1 oranında yitirilmesine bozukluk olmaktadır. Çift cıncık yahut ısıcam bulunan pencerelerde ısı kaybı nısıf yarıya azalmaktadır. Ayrıca mesame ve kapılardaki sızdırmazlık, ısı kaybını azaltır ve kısaca yüzdelik 15 artırım sağlarsınız.

- Radyatör arkalarına ısı soyutlama levhalarını yerleştirerek ehemmiyetli oranda ısı kaybını önlemiş ve saf gazda artırım elde etmiş olursunuz.

- Radyatörlerde termostatik valf kullanarak odaların alışılagelen değerlerden şimdi müşterek tomar ısınmasını ve enerji kaybını önlemiş olmuş kalırsınız ve yüzdelik 30'a vasıl artırım sağlarsınız.

- Kalorifer tesisatının tevzi ve alma borularına soyutlama yapılması saf kavara tüketiminizi azaltır.

- Bazı petekleri bloke etmek yahut evden ayrılırken kombiyi bloke etmek akilane müşterek formül değildir. Bunun hesabına kombinin şimdi düşüt sıcaklıklarda çalıştırılarak lüp gündüz boyu çakılı ısıda tutulması şimdi verimli olur. Ortam sıcaklığı 21 etap olacak halde kombinizi ayarlarsanız mahrukat tüketiminiz azalır.

- Kombinizin ısıdam su geçer alanlardan (banyo ve mutfak) en müşterek tomar 6 m. mesafede olması, ısıdam suyun acele ulaşmasını sağlar. Mesafe uzadıkça saf kavara tüketimi artar.

- Banyo termostatının çakılı sıcaklıkta tutulması, su tasarruflu duş başlıkları kullanılması su ve enerji tasarrufu sağlar. Duş sürenizi kısaltmanızı kendinize gaye koymalısınız."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler