USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Emtia piyasasında senenin geçmiş haftasında yükseliş hevesi bilge oldu

Geçen hafta, Fed'in açıklamaları ve Kazakistan'da yaşanmış olan olayların tutarları etkilediği emtia piyasasında, kıraathane yüzdelik 5,6 ve tabii taş yağı lambası lambası yüzdelik 5, Brent yer yağı yüzdelik 4,7 bedel kazanırken, diyabet hastalığı yüzdelik 4,2, kalburüs

Emtia piyasasında senenin geçmiş haftasında yükseliş hevesi bilge oldu
10-01-2022 11:44
Istanbul

Emtia piyasasında senenin önceki haftasında yükseliş isteği bilge oldu.

Geçen hafta emtia piyasasında ayrışmalar yaşansa da umumi namına yükseliş isteği bahis konusu olurken, başta Amerika Merkez Bankası'nın (Fed) açıklamaları ve Kazakistan'da yaşanmış bulunan hadiseler emtia fiyatlarını etkileyen ehemmiyetli unsurlar ortada toprak aldı.

Analistler, iklim koşullarının da ekincilik emtia fiyatlarını etkilediğini belirtti. Geçen hafta alüminyum yüzdelik 3,2, paladyum yüzdelik 1,3, mermi yüzdelik 0,6 ve tutya yüzdelik 0,2 bedel kazanırken, sim yüzdelik 4,1, değerli yüzdelik 1,8 ve bakır yüzdelik 1,2, bedel kaybetti.

Fransa ve İspanya üzere devletlerde kalan erke maliyetleri zımnında üretimin azalması kararı alüminyum tutarları yükseldi. Analistler, Avrupa'da istihsal kesintileri ve erke sıkıntılarının bahara denli bitmeme edebileceğini bildirdi.

Kazakistan'daki olayların global arzı gözdağı etmesiyle temel metallerde üst cepheli hareketler görülürken, analistler, Kazakistan'daki hadiseler ve Avrupa'daki istihsal kesilmelerine müteallik sunma sıkıntılarının temel metalleri destekleyeceği öngörüsünde bulunuyor.

Fed'in "şahin" açıklamalarıyla Banka'nın nema tasarruf periyodunu elan çabuk ve er gerçekleştireceğine müteveccih beklentiler spesifik değerli ve sim fiyatlarını negatif etkiledi.

Enerji emtiası tutarları yükseldi

Enerji tarafında güzeşte hafta kayda bedel yükselişler görüldü. Doğal kavara yüzdelik 5 ve Brent döşeme yağı yüzdelik 4,7 artım kaydetti.

Rusya'dan mevrut natürel kavara arzının düşüklüğü ve Avrupa'da elan itici havanın sansasyonel olması, erke kriziyle ait endişeleri baştan artırırken, natürel kavara tutarları da yükseldi.

Brent petrolün yükselişinde, Kazakistan'da natürel kavara zammı zımnında 2 Ocak'ta süregelen ve dirilik kayıplarının yaşandığı protestoların ülkenin döşeme yağı arzını negatif etkileyeceği endişeleri sansasyonel oldu.

Analistler, Omicron varyantına müteallik endişelerin azalmasının da Brent petrolü üst cepheli etkilediğini belirtti.

- Kahvede ralli bitmeme ediyor

Emtia piyasasında 2021'in en baş döndürücü kazandıran mamüllerinden kahve, bu senenin önceki haftasında da ralliye bitmeme etti ve haftalık bazda yüzdelik 5,6 bedel kazandı.

Analistler, Brezilya'daki yağışsızlık endişelerinin kahvehane fiyatlarını üst cepheli etkilediğini bunun karşı kahvehane stoklarındaki azalış de eklenince kahvehane fiyatlarındaki yükselişin hızlandığını vurguladı.

Geçen hafta soya fasulyesi yüzdelik 5, hav yüzdelik 2,3, darı yüzdelik 2,2, hint bademi yüzdelik 0,2 bedel kazanırken, diyabet hastalığı yüzdelik 4,2, buğday yüzdelik 1,3 bedel kaybetti.

Soya fasulyesi ve mısırda Güney Amerika'da ısıdam ve kurak şerait zımnında üretime müteveccih endişeler fiyatlarda yükselişe hastalık oldu.

Şekerde oluşan sunma dahası da diyabet hastalığı fiyatlarını negatif etkiledi.

Analistler, bu hafta Fed Başkanı Jerome Powell ve başka Fed yetkililerinin açıklamalarının yatırımcıların odağına yerleştiğini kaydederek, açıklamalarda servet politikasının istikbaline müteallik ipuçlarının aranacağını bildirdi.

-"Dolar endeksinin azda olsa ufki akım etmesi, emtianın kişi iç dinamiklerine odaklanmasına kez açtı"

Vadeli iş ve emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, dolar endeksinin azda olsa ufki akım etmesinin emtianın kişi iç dinamiklerine odaklanmasına kez açtığını belirterek, Omicron varyantı zımnında evren genelinde kapamalar olsa da piyasalarda bunun arızi olduğuna müteveccih iyimserliğin bitmeme ettiğini anlatım etti.

Buğdayın haftayı düşüşle kapadığını aktaran Ergezen, talepteki düşüşün buğday fiyatlarını da negatif etkilediğini bildirdi.

Ergezen, acemi istihsal tahminlerinde yükseliş olabileceği beklentisinin de buğdayda satışların artmasına kez açtığını aktardı.

Mısırın haftayı yükselişle tamamladığını dile getiren Ergezen, Arjantin ve Brezilya’da sansasyonel bulunan kurak iklim zımnında darı üretimine müteveccih endişelerin bitmeme ettiğini söyledi.

Zafer Ergezen başkaca Çin kaynaklı alımların darı piyasasında baştan arzu beklentilerini artırdığını vurguladı. Haftalık darı dış satım verilerinin halen faziletkâr bulunduğunu kaydeden Ergezen başkaca döşeme yağı fiyatlarındaki artışın da darı fiyatlarını desteklediğini söyledi.

Üretim tahminlerindeki düşüşün hav fiyatlarında yükselişe kez açtığını tamlayan Ergezen, ayrımsız sürede kemre ve erke maliyetlerindeki artışın ekincilik emtiası genelinde alıcılı seyre hastalık bulunduğunu anlatım etti.

Ergezen, kahvehane fiyatlarına müteallik namına da, "Brezilya'da yaşanmış bulunan yağışsızlık ve soğuklar, kahvehane üretiminin azalacağı endişelerini birlikte getiriyor. Yeni modifikasyon endişelerinin de azalması, kahvehane fiyatlarını destekliyor." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler