USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Embriyoya kalıtım bilimi tanının 'Türkiye'nin çor profiline layıkıyla yapılması' önerisi

Prof. Dr. Volkan Baltacı, "Bizim gen dağılımlarımızda ne hastalıklara hâlâ dip rastlanıyor, bunları ortaya çıkardık. Bizde hısım birliktelikleri baş döndürücü yüksek. Dolayısıyla bizim Türkiye'ye özellikli ortak panelle tarama yapmamız lazım." dedi.

Embriyoya kalıtım bilimi tanının 'Türkiye'nin çor profiline layıkıyla yapılması' önerisi
26-06-2022 16:04
Ankara

Mikrogen Genetik Hastalıklar Değerlendirme Merkezi ve Gen-Art Tüp Bebek Kadın Sağlığı ve Üreme Biyoteknoloji Merkezi Genel Direktörü Prof. Dr. Volkan Baltacı, Preimplantasyon Genetik Tanı şeklini üreten Batı'nın kalıtım bilimi illet profiliyle Türkiye'nin profilinin değişik bulunduğunu belirterek, "Bizde hısım birliktelikleri baş döndürücü yüksek. Dolayısıyla bizim Türkiye'ye özellikli müşterek panelle tarama yapmamız lazım." dedi.

Prof. Dr. Volkan Baltacı, oğulcuk ana rahmine nakil edilmeden meydana getirilen kalıtım bilimi tetkik yöntemi "Preimplantasyon Genetik Tanı (PGT)" uygulamasına bağlı AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Türkiye'de kestirmece 8 milyon bireyin eşsiz hastalıklarla savaş ettiğini tamlayan Baltacı, esenlik alanındaki önlemlerle bu sayıyı azaltmanın gibi bulunduğunu söyledi.

"Geleceğimizi kurtarmak" yaklaşımıyla cereyan edilmesi icap ettiğini vurgulayan Baltacı, "Bu yaklaşım hem memleketimiz bununla beraber nice ülkede şu an yalnızca bu çeşit eşsiz hastalıklardan muzdarip evlatların tedavisine müteveccih müşterek siyasa üstünden gidiyor. Bu akıllıca müşterek yaklaşım değil. Çünkü bu çeşit rahatsızlıkların tedavileri adım adım bulunuyor ve çıkan tedavileri de görüyoruz ki emniyetsiz pahalı. Dolayısıyla yapılması müstelzim o derece belirgin ve net ki. En kestirmeden, bu rahatsızlıkların doğumdan sonradan değil doğumdan ilkin önlenmesi dolayısıyla gitmemiz lazım." diyerek konuştu.

Genetik rahatsızlıkların doğumdan ilkin önlenmesi dair Prof. Dr. Alan Handyside'in 1990'da Preimplantasyon Genetik Tanı (PGT) şeklini kullanarak, embriyodan almış bulunduğu hücrede kalıtım bilimi rahatsızlığı belirleme yazar yalnızca dosdoğru embriyoları nakil ederek ilkin dosdoğru gebeliği bildirdiğini özetleyen Baltacı, şöyleki bitmeme etti:

"Daha önceleri parasız döl sahibi çiftlerde ilkin çocuğa illet tanısı konulmasının ardından, ahir evladı parasız doğmasın diyerek bu çeşit yöntemi uygulayıp önleyebiliyoruz. Son yıllarda, bu çiftlerin ayrıca gelişigüzel çiftin parasız döl doğurmasını beklemeden onları önden tarayarak, duyurulmayan şekilde taşıdıkları kalıtım bilimi rahatsızlıkları saptayabiliyoruz. Böylelikle hâlâ parasız müşterek döl doğmadan, ana babaları bu teknolojiyle tanıştırıp, dosdoğru döl sahibi olmalarını sağlayabiliyoruz. Bunu sağlamanın yolu tulum döl uygulamalarıyla şişko biçimde gidiyor."

"Down sendromunu da önleyebiliyoruz"

Baltacı, ilkin rahatsızlığı belirleme ettiklerini, bu hastalığa ilgilendiren ön hazırlıkları yapmış olup hastayı tulum bebeğe aldıklarını tabir etti.

Oluşan embriyoların içerisinden 5. günde beş altı göze aldıklarını özetleyen Baltacı, "Bu ağız ağıza arı müşterek yöntem, embriyoya dokunca vermiyor. Bu evrede bu hücrelerden hepsine kalıtım bilimi imtihan yapıyoruz. Yaptığımız kalıtım bilimi testle hem bu rahatsızlıkları ayıklayabiliyoruz bununla beraber şansla meydana gelebilecek kromozom bozukluklarını yakalıyoruz. mesela çocuğun ailesinde adale rahatsızlığı var ise çocuğun adale hastası olmasını önlüyoruz. Aynı sürede oluşabilecek down sendromunu da önleyebiliyoruz. Bu, aileyi tepme riskten korumuş oluyor. Bu yöntemde yalnızca karı dosdoğru döl sahibi reşit olmuyor, dosdoğru jenerasyona da olanak elde etmiş oluyoruz." dedi.

Söz konusu yöntemi Türkiye'de kestirmece 10 senedir uyguladıklarına ayraç fail Baltacı, "Bugün geldiğimiz noktada elden elden eksiksiz rahatsızlıkları bu işlemle tarayabilir bir vaziyete geldik. Bunu kesinlikle memleketimiz esirgeyici doktorluk hesabına elan çalışkan müşterek biçimde yaşama geçirmeli." dedi.

Bu teknolojiyle doğacak kuşaklarda taşıyıcıların ve eşsiz rahatsızlıkların azalacağını vurgulayan Baltacı, şöyleki konuştu:

"Aileler elan baş döndürücü müşterek parasız döl doğurduktan sonradan hali ayırt yazar doktora geliyor. Burada görev, devlete ve bize düşüyor. Mümkün olduğunca baş döndürücü insanımızı elan önceleri tarayıp bu işler başımıza gelmeden ilkin bunun önlemini almalıyız. Bu tesisat ve birikime sahibiz. Buna hızlıca geçmemiz lazım. Ülkemizde SMA bilinen müşterek hastalık. SMA'nın sıklığı Türkiye'de Akdeniz Anemisi derece fazla. Bu çocuklarımız hala doğuyor. Onlar doğduğunda aileler otama dolayısıyla gidiyor. Biz bu teknolojiyi SMA'yı denek taşı tutarga eksiksiz kalıtım bilimi emraz düşüncesince ön görmeliyiz. Sadece SMA'nın tedavisi bulunduğu düşüncesince o gündemde. Bizim derhal çokbilmiş politikalarla bu işin üzerinde gitmemiz lazım."

"Batı'nın anık teknolojilerini kullanırsak onların hastalıklarını Türkiye'de taramış oluruz"

Prof. Dr. Baltacı, hısım evliliklerinin, baş döndürücü eşsiz hastalıklarla maç sıklığını artırdığına dikkati çekti.

Kökenler ayrımsız bulunduğu devir eşlerin ayrımsız illet düşüncesince sırtçı bulunduğunu aktaran Baltacı, şu detayları verdi:

"Bu sebeple eşsiz emraz kesif şekilde karşımıza geliyor. Bu teknolojileri üreten Batı. Batı'nın kalıtım bilimi illet profiliyle Türkiye'nin kalıtım bilimi illet profili farklı. Batı'nın anık teknolojilerini kullanırsak onların hastalıklarını Türkiye'de taramış oluruz. Mikrogen şekilde bizim gen dağılımlarımızda ne hastalıklara elan derin rastlanıyor, bunları ortaya çıkardık. Bizde hısım birliktelikleri baş döndürücü yüksek. Dolayısıyla bizim Türkiye'ye özellikli müşterek panelle tarama yapmamız lazım."​​​​​​​

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler