USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

ELDER, elektrik tarifelerinde dağıtma şirketlerinin belirleyici görevi olmadığını bildirdi

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) tarafından, sonuç günlerde medyada elektrik dağıtma şirketlerine müteveccih nahak yere ithamlarda bulunulduğu ve elektrik tarifeleriyle ait dağıtma şirketlerinin belirleyici ortak rolünün bulunmadığı belirtildi.

ELDER, elektrik tarifelerinde dağıtma şirketlerinin belirleyici görevi olmadığını bildirdi
14-02-2022 16:38
Ankara

ELDER'den meydana getirilen açıklamada, dağıtma şirketlerinin, değer artışlarının öne sürülen nedeni namına gösterildiği anlatım edildi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) belirlediği düzenlemeye göre, elektrik maliyetini etkileyen erke bedeli, dağıtma bedeli, mevhibe ve fonlar engelleme üç bileşenin bulunduğu dökme açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Ocak ayında maliyetlerin artmasındaki en iri aktif fiil elektrik istihsal maliyetlerinin ağırbaşlı biçimde yükselmiş olmasıdır. Geçtiğimiz çağda devletimizde yaşanmış bulunan yağışsızlık sebebiyle, elektrik üretimi arasında en faziletli paya erbap bulunan hidroelektrik santrallerinden sağlanan elektrik miktarı düşmüştür. Bu durum, elektrik üretiminde, ithal kaynaklar bulunan natürel kavara ve kömürün payını artırmıştır. Enerji maliyetlerindeki yükselişin en iri nedeni ithal edilen, arsıulusal fiyatlara ve dövize endeksli natürel kavara ve kömür alıntı maliyetlerindeki ağırbaşlı artışlardır. Son 1 sene içre natürel kavara tutarları 10 kata kadar, ithal kömür tutarları ise 5 kata derece döviz bazında artma göstermiştir. Elektrik istihsal kaynaklarındaki bu maliyet artışı, satmaca bedellerinin de yükselmesine bozukluk olmuştur."

Açıklamada, elektrik enerjisinin dirimsel ortak ciddiyete erbap bulunduğu vurgulanarak, "Elektrik tarifelerinde sene başlangıcında meydana getirilen değer artışının tamamı vatandaşlarımıza, esnafımıza ve sanayicimize getirmiş bulunduğu yükleri biliyor, tepkilerini tatlı karşılıyoruz. Faturalardaki artma karşısında yurttaşlarımızın yaşadıklarını, sürecin en yakından tanığı bulunan 100 bin şahsiyet elektrik dağıtma ailesi namına biz de hissediyoruz. Ülkemiz düşüncesince elektrik enerjisinin ne derece dirimsel ortak önemi bulunduğunu biliyoruz. Elektriğin yeterli, kaliteli, sürekli, bağan değerli ve çevreyle mevzun ortak biçimde nihai tüketicilerin kullanımına sunulması düşüncesince güç yayınlayan ortak sektörüz. Maalesef bu zamanda elektrik dağıtma şirketlerine erinç nahak ithamlarda bulunulduğunu, elektrik dağıtma şirketlerinin bu değer artışlarının öne sürülen nedeni namına gösterilerek nice fire ve kusur bilgiye dayalı yorumlar ve izahat yapıldığını görüyoruz." değerlendirmesinde bulunuldu.

"Dağıtım ve memur hazırlık şirketleri kanuni namına birbirlerinden ayrışmıştır"

Türkiye'de çalışkanlık yayınlayan 21 elektrik dağıtma şirketinin lisansa yayıncı bulunduğu hatırlatılan açıklamada, faaliyetlerinin, masraf ve gelirlerinin EPDK kabilinden denetlendiğine ayraç edildi.

Şirketlerin işlettikleri varlıkların mülkiyetinin kamuya ilgilendiren bulunduğu bilgisine arazi sunulan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"Lisans süreleri süresince dağıtma şirketleri bu varlıkları işletmek, toy yatırımlarla bollatmak ve tüketicilere nitelikli görev sunmaktan sorumludur. Bu kapsamda Türkiye'deki 21 elektrik dağıtma bölgesi 14 değişik envestisman grubu kabilinden işletilmektedir. Bu kuruluşların ve envestisman gruplarının birileri çecik da belirgin olup, ikisi arsıulusal edinmek kıl payı 20'den ortak tomar yatırımcı bu tüketicilere envestisman yapmıştır. Elektrik dağıtma şirketlerinin ve ayrımsız yatırımcı grubunun altında mevcut ve ayrımsız alanda çalışkanlık yayınlayan memur hazırlık şirketlerinin faaliyetleri, hususi kesim kanalıyla düzenlenen amme hizmeti niteliğindedir. Dağıtım ve memur hazırlık şirketleri kanuni namına birbirlerinden ayrışmışlardır. Bu ameliyat ağız ağıza düzenlemeye tabidir. Elektrik dağıtma şirketlerinin gelirleri, elektrik tarifelerinden erkin ortak biçimde EPDK tarafından, ussal maliyetleri hesaplanarak ve mahveden faydası gözetilerek transparan ortak biçimde 5 salname dönemler düşüncesince belirlenmektedir."

Görevli hazırlık şirketlerinin gelirleri

Açıklamada, dağıtma şirketlerinin umumi ışıklandırma ile lağım döşemi işletmesi düşüncesince lüzumlu erke gereksinimlerini EÜAŞ'tan realizasyon etmiş bulunduğu ve bunun firmalar düşüncesince ortak dirimlik kalemi bulunmadığı vurgulandı.

Görevli hazırlık şirketlerinin gelirinin, alıntı tutarları ile faturadaki satı fiyatı arasındaki marjdan oluştuğu dökme açıklamaya şu biçimde bitmeme edildi:

"EÜAŞ tarifesi düzeyinin ortalık maliyetlerinin altında belirlenmesi faturaları dökmek kanalıyla tüketicileri sponsor mahiyette, kısaca ortak terviç iken, memur hazırlık şirketlerinin gelirlerini artırıcı ortak tesiri yoktur. Bilakis maliyet tabanlı kar marjından çevre memur hazırlık şirketlerinin gelirlerini aksi etkilemektedir. Sektör mensupları ortak amme hizmeti yaptıklarının bilinciyle yurttaşlarımıza görev çalmak için, tamamı zorluklara karşın rastgele muhtelif diyar koşulunda ve sahada 24 sayaç görev sunmaktadırlar. Son senelerde tek sorumlulukları bulunmadığı biçimde bu sektörün bu vefakar çalışanlarına değer artışları dolayısıyla yayınlanan tepkileri de üzülerek görmekteyiz. Ancak okunabilen erke düşüncesince en güç diyar şartlarındaki ortalık çalışmalarını gören yurttaşlarımızın çalışanlarımıza gösterdiği önsezi ve içsel dayanaklık etmek kelimelerle tanım edilemez. Görevli hazırlık şirketleri ise tarifesi düzenlemeye yayıncı bulunan tüketiciler düşüncesince başıboş piyasa, düet anlaşmalar ve EÜAŞ'ın global satı tarifesi üstünden elektrik enerjisi satın alır. 2021'de erke ihtiyaçlarının aşırı bağan ortak miktarı EÜAŞ'tan realizasyon edilebilmiştir. 2022'de ise EÜAŞ'tan satın almaları öngörülen elektrik miktarı bütün ihtiyaçlarının hemen yüzdelik 20'si olup, senenin önce dü ayında bu oranın bakir namına gerçekleşmesi beklenmektedir."

Ayrıca açıklamada, "EPDK tarifeleri belirlerken yatırımcıların 2013 senesinde tamamlanan özelleştirmeler düşüncesince ödedikleri bedeller düşüncesince tek biçimde yanıt ayırmaz ve döviz kurlarındaki değişiklikleri tek biçimde dikkate almaz. Bu bedeller tarifelere husus edilmez." ifadelerine arazi verildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler