USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Ekonomiye bağlı "torba" kanun Resmi Gazete'de

Ekonomiye bağlı tensikat içeren Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Ekonomiye bağlı
09-11-2022 04:06
Ankara

Kanunla, yenilenebilir enerjide mevhibe muafiyeti 25 kW'den 50 kW'ye çıkarıldı. Elektrik Piyasası Kanunu mucibince lisanssız yürütülebilecek ameliyat kapsamında yenilenebilir erke kaynaklarına mebni çarpıcılık enerjisi üretimi amacıyla, sahibi oldukları yahut kiraladıkları konutların yapı yahut cephelerinde, müesses gücü maksimum 50 kilovata derece çarpıcılık enerjisinden gerekseme fazlasını sonuç pınar tedbir şirketine satanlar, dirimsel vergisinden affedilmiş olacak.

İşverenlerce, iş haklı yahut müştemilatında aşındırmak verilmemiş hallerde çalışılmış bulunan günlere ilişik birlik günce aşındırmak ederinin 51 lirayı aşmayan kısmı, dirimsel vergisinden ayrıklık tutulacak. Ödeme bu ücreti aşarsa, aşan devre ile bu amaçla sağlanan baki menfaatler, sevap alegori vergilendirilecek.

Yurt haricinde meydana getirilen inşaat, onarım, kurup takma işleri ile beceri hizmetlerde etkin izlev erbabına, çalışarak emlak dışındaki emekleri karşılığı işverenin emlak dışı hasılatlarıntan karşılanarak meydana getirilen sevap ödemeleri, dirimsel vergisinden ayrıklık olacak.

Bireysel müşareket yatırımcısı kusursuz memur kazı kişilerin, edinim ettikleri kusursuz memur çok ortaklı şirketlere ilişik inzimam hisselerini, minimum 2 sene elde tutmaları şartıyla Vergi Usul Kanunu'nun değerlemeye ilişik hükümlerine mucibince hesapladıkları hisselerin tutarlarının yüzdelik 75'ini, salname beyannamelerine özdek çıkar ve iratlarından hisselerin edinim edilmiş yer aldığı çağda indirebileceklerine müteveccih düzenleme, 31 Aralık 2027'ye uzatılacak.

Yıllık iskonto ücreti ise 1 milyon liradan 2,5 milyon liraya yükseltilecek. Bu hüküm, 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren elde edilmiş dirimsel yahut hasılatlara uygulanmak az daha yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.

Öğrenim kredisi borcu faizsiz ödenecek

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurt Hizmetleri Kanunu'nda meydana getirilen değişiklikle, toplama kredisi alanlar borçlarını, aldıkları hacim derece ödeyecek.

Öğrenim kurumundan izinli bulunan yahut rastgele birlik sebeple talim kurumuyla ilişiği kesilenler, 2 sene sonradan gelmek üzere, emniyet almış yer aldığı derece müddette ve maaş dönemler biçiminde borcunu ödeyecek.

Borçlu borcunu tecil talebinde bulunduğunda, borçlunun çalışmadığının SGK'den teslim edilmesi halinde, karşı sene rastgele birlik arttırma olmadan, ahir senelerde ise gelişigüzel sene düşüncesince sunulan miktara yüzdelik 10 ilave edilerek emniyet borcu hesaplanacak. Ancak ilişik yılda TÜFE'nin yüzdelik 10'dan az olması biçiminde TÜFE uygulanacak. Erteleme işlemi en aşkın üç el yapılabilecek.

Ödemenin askeriye zamanına denktaş gelmesi halinde, borçlunun talebi hakkındaki rastgele birlik arttırma olmadan askeriye periyodunun sonuna derece emniyet borcu ertelenecek.

Maddi yahut türel nedenlerle takibinde üstünlük namevcut ve yılları bütçe kanunlarında yayınlanan miktarları aşmayan emniyet borçları terkin edilecek. Katkı kredisi borcu ödemelerinde de bu esaslar uygulanacak.

Süresinde ödenmeyen taksitlere, vadesinden itibaren rötar zammı hesaplanacak. Taksitlerin, sonuç taksitin önel evveliyatına derece ödenmemesi yahut fire ödenmesi halinde, ödenmeyen taksit fiyatları kovuşturulma yapılmak az daha ilişik mevhibe dairesine bildirilecek. Taksitler düşüncesince kurnaz aşımı süresinin belirlenmesinde, sonuç taksitin önel vakti asal alınacak. Vergi dairelerince bu alacaklarla ilişik alegori meydana getirilen tahsilatlar, kovuşturulma fail ayın sonuna derece Gençlik ve Spor Bakanlığına aktarılacak.

Öğrenimi esnasında yahut eğitimden sonradan ölenlerin yahut yüzdelik 90 ve giysi bariyer sahibi oldukları kusursuz teşekküllü birlik hastanenin esenlik kurulunca saptama edilenlerin, artan borçları silinecek.

Kredi düzlük yahut emniyet borcunun ifa vakti hâlâ başlamamış kişilere, toplama ve ulama kredisi alegori sunulan tutarlara fihrist hesaplanmayacak. Kredi arka ödemesi devam eden yahut borçları mevhibe dairesine kovuşturulma düşüncesince deklare bulunan kişilere, toplama ve ulama kredisi alegori sunulan tutarlara arttırma edilmiş fihrist fiyatları terkin edilecek.

Yasanın yürürlüğe girmiş yer aldığı tarihten evvela toplama edilen tutarlar reddetme edilmeyecek ve mevhibe dairesine kovuşturulma düşüncesince bildirildiği biçimde hâlâ toplama edilmemiş emniyet taksitleri içindeki fihrist fiyatları terkin edildikten sonradan harabe taksitler vadesinde ödenmediği takdirde kovuşturulma edilmeye bitmeme olunacak.

-Yersiz meydana getirilen muhtaç, evde bakım katkısı ödemeleri arka alınmayacak

65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun'da meydana getirilen değişiklikle, gerçeğe akıllıca sıfır esenlik müesses tutanağı kullanması hasebiyle meydana getirilen ödemeler hariç, bu kanun kapsamındaki bireylere bu maddenin yürürlüğe girmiş yer aldığı tarihe derece gıcırı bükme ödenen ve arka katılması müstelzim aylıklar ile bunlardan doğan ukubet ve faizler silinecek.

İlgililer kendince rastgele adli, yönetsel ve icrai kovuşturulma yapılmayacak. Yersiz ödemeler kapsamında maddenin yürürlüğe girmiş yer aldığı tarihten evvela yetinme çeşidinden meydana getirilen tahsilatlar, ilgililerine reddetme edilmeyecek.

Tıp fakültelerinin 5. yılını tamamlayıp 6. yılına sabık öğrencileri ile dişçilik fakültelerinin 4. yılını tamamlayıp 5. yılına sabık öğrencilerine intörn eğitimi zamanında akademisyen rehberliğinde bitirdikleri infaz emekleri karşılığında ilişik kurumların bütçesinden 12 kocaoğlan geçmemek üzere; talih üniversitelerinde ödemenin yapıldığı tarihteki kemiksiz minimum sevap tutarında, vakıf üniversitelerinde ise 4 bin 702 amblem rakamının işyar maaş katsayısı ile çarpımı neticesinde bulunacak tutarda maaş sevap ödenecek. Bu ödemeden rastgele birlik mevhibe kesilmeyecek.

Vakıf üniversitelerinde bu tutarın üstünde ifa hazırlamaya ve yapılacak ödemenin tutarını belirlemeye mütevelli heyeti salahiyetli olacak.

Turizmi Teşvik Kanunu'nda meydana getirilen değişiklikle, Kültür ve Turizm Bakanlığı çeşidinden meydana getirilen parasız girişli gayrimuntazam tesisler, yalnız Bakanlık Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü yahut iştiraki firmalar çeşidinden işletilebilecek, üçüncü bireylere devredilemeyecek ve işlettirilemeyecek.

Sosyal Hizmetler Kanunu'na dahil bulunan eğreti maddeyle, gerçeğe akıllıca sıfır doküman ve esenlik müesses tutanağı kullanması hasebiyle meydana getirilen ödemeler dünya fazla, gıcırı bükme ödenen ve arka katılması müstelzim evde bakım katkısı ödemeleri ile bunlardan doğan faizler terkin olunacak. Yürürlük tarihinden evvela bu kapsamda toplama edilen tutarlar bakımından ilişik eşhas lehine tek biçimde takanak hakkı doğmayacak ve meydana getirilen tahsilatlar reddetme edilmeyecek.

Kısa çalışmaya ilişikli işlemlere düzenleme

İşsizlik Sigortası Kanunu'nda meydana getirilen düzenlemeyle Kovid-19 yardımıyla işverenlerin bitirdikleri zorba etken gerekçeli çelimsiz düzentileme başvurularının alınması, değerlendirilmesi ve ödenmesine ilişikli işlemler ile nakdi sevap desteği işlemleri kendince Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile İş ve İşçi Bulma Kurumu personeline rastgele birlik günah yüklenemeyecek.

Bu kapsamda Kovid-19 yardımıyla ödenen çelimsiz düzentileme ödeneği ile nakdi sevap desteği ödemelerinde kavisli işlemlerden meydana gelen aşkın ve gıcırı bükme ödemeler ile nakdi sevap desteğinden yararlanan işçinin, müracaatta bulunmuş yer aldığı çalıştıran çeşidinden çalışarak çalıştırıldığının tespiti biçiminde işverene geçerli yönetsel mangır cezalarından, bu maddenin meriyet vakti bakımından toplama edilmemiş olanlar terkin edilecek. Tahsil edilenler reddetme yahut mahsup edilemeyecek.

Bu alacaklarla ilişik başlatılmış kovuşturulma ve toplama işlemlerine bitmeme edilmeyecek, kaymakamlık mercilerine geçiş etmiş bulunan dosyalarda gurur ve görü aleyhine usa vurma giderine hükmedilmeyecek. Kısa düzentileme geçerli çağda çalıştıran çeşidinden iştirakçi çıkarılmasına güvenerek oluşan aşkın ve gıcırı bükme ödemeler ile ukubet soruşturmasına yahut izlemesine özdek ergin çelimsiz düzentileme ödeneği ile nakdi sevap desteği ödemeleri bu özdek kapsamı haricinde olacak. Ceza soruşturması yahut kovuşturması neticesinde kovuşturmaya arazi olmadığına müteallik değişmeyen yahut aklanma neticesinde verilenler kendince bu özdek mucibince terkin hükümleri uygulanacak.

Gümrük Kanunu'nda meydana getirilen düzenlemeyle eğreti dış albeni diyeti kapsamında şahsi kullanıma anlaşılan ecnebi plakalı taşıtları Türkiye Gümrük Bölgesi'ne getiren adalet malikleri çeşidinden gümrük idaresine bilgelik verilmeden taşıtsız emlak dışına çıkılması haklı yöntemsizlik cezası uygulanacak.

Yapılan bu değişiklikle taşıtın marka, manken ve yaşına mucibince değişmekle birlikte, orantısız biçimde faziletli yer aldığı değerlendirilen cezalarda indirime gidilecek.

BDDK ve SGK'ye ilişikli düzenlemeler

Kanuna göre, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), birlik kasacı yahut kasacı grubu düşüncesince çalışkanlık mevzuları bazında sınırlama yahut engellemeler iletmek şekli ile çalışkanlık izni vermeye salahiyetli olacak.

Bankaların müşterilerine sundukları hizmetlerin emniyetli ve akıcı birlik biçimde sürdürülmesinde ehemmiyetli noktayı bulunan izlev sağlayıcıların uymaları müstelzim kökler ve esasları saptama yetkisi BDDK'ye veriliyor.

Mevduat bankalarının müşareket fonu kabulü, mali isticar işlemleri; müşareket bankalarının tevdiat kabulü; kalkınma ve envestisman bankalarının ise tevdiat kabulü ve müşareket fonu kabulü kabilinden faaliyetlerde bulunmaları ve çalışkanlık sınırlamaları yahut kısıtlamalarına uymamaları halinde, 1 milyon liradan ve çıkar sağlanmış olması biçiminde sağlanan menfaatin dü katından az olmamak üzere, bunama ve sınırlamalara ihtilaf dokuma fail tutarın yüzdelik 100'üne derece yönetsel ukubet verilecek.

BDDK, Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanunu'na yayımcı şirketlerce yapı izni düşüncesince aranan yahut ortaklık ortaklarınca kurucularda aranan şartların kaybedilmesi haklı bunların çalışkanlık iznini kaldırabilecek ve tasfiyesine değişmeyen verebilecek.

SGK'nin taşınmazlarının elektronik ortamda satışı da karışma peyda eylemek az daha gelişigüzel muhtelif satışı ve baki iş ve işlemlerin yürütülmesine ilişikli kökler ve esaslar, Kurumca çıkarılan yönetmelikle belirlenecek.

2022 senesinde maktu değer üstünden izlev alıntı sözleşmesi işlenmiş amme darülfünun esenlik hizmeti sunucularının SGK'ye 31 Aralık 2022'ye derece verdikleri otama hizmetlerine ilişikli bütün gerçekleşme ücretinin maktu değer kontrat tutarından düşüt olması durumunda, aradaki ayırt terkin edilecek.

Sermaye azaltımında vergileme

Sermayeye pınar aktarımından itibaren 5 sene süresince kapital azaltımı yapmayan kurumlarda, bu sürenin böylecene kapital azaltılmışsa, işletmeye konulmuş bulunan nakdi yahut ayni kapital ile ana paraya dahil bulunan baki unsurların bütün ana paraya oranlanması şekli ile azaltıma özdek edilen meblağ içindeki unsurlar saptama edilerek vergilendirme yapılacak.

5 yıldan evvela kapital azaltımı karşılayıcı kurumlarda ise azaltılan sermayenin ilk herşeyden ilk olarak ana paraya arttırma haricinde ayrıksı birlik adisyona nakledilmesi, işletmeden çekilmesi yahut kapital hesabından ayrıksı hesaplara aktarımı kurumlar vergisine ve kar dağıtımına ilişikli mevhibe kesintisine yayımcı tutulacak hesaplardan, elan sonradan elden kar dağıtımına ilişikli tevkifata yayımcı hesaplardan, vergiye yayımcı sıfır nakdi ve ayni ana paradan oluştuğu benimseme edilerek vergilendirme yapılacak.

Yapılan kapital azaltımında ana paraya dahil bulunan kaynakların bazılarının 5 salname süreyi aşması, bazılarının ise aşmaması haklı ise kal konusu kaynaklardan rüçhan alegori ana paraya arttırma edilme vakti 5 yılı geçmemiş olanların çekilmiş yer aldığı benimseme edilecek. Böylelikle ana paraya arttırma olunan kaynakların minimum 5 sene süresince sermayede kalması özendirilerek, işletmelerin öz kaynaklarının çelimli kalması motivasyon edilecek.

Geçmiş sene hasarlarının mahsubu şekli ile kapital azaltılması durumunda, azaltıma özdek edilen kapital unsurları da kapital azaltımında vergilemeyi düzenleyen bu ahkâm kapsamında saptama edilecek. Ancak bu tutarlar üstünden kar dağıtımı yahut anne merkeze dökme meblağ kapsamında mevhibe kesintisi yapılmayacak.

Kur Korumalı Mevduat uygulamasına uzatma

2022 yılı sonuna derece ecnebi paraların ve kalburüstü hesabı bakiyelerinin Türk lirası tevdiat ve iltihak hesaplarına dönüşümün desteklenmesi kapsamında transformasyon fiyatı üstünden Türk lirasına çevrilmesi müstelzim sonuç gün 31 Aralık 2023 olacak. Türk lirasına çeviren mükelleflerin bu kapsamda açılacak mevduata gerçekleşme ettirilecek getiri ve kar payları ile baki hasılatları ayrıklık kapsamında tutulacak.

Cumhurbaşkanına, istisnayı, 31 Aralık 2023 evveliyatına derece gelişigüzel birlik eğreti mevhibe yahut salname matematik dönemleri sonu bakımından kurumların bilançolarında arazi düzlük ecnebi nukut düşüncesince ayrımlı yahut beraberce uygulatma hesabına salahiyet veriliyor.

Kaçak akaryakıtın tasfiyesi

Kaçak akaryakıtın tasfiyesine ilişikli iş ve işlemler, Hazine ve Maliye Bakanlığının dışarlık teşkilatı bulunan defterdarlıklar namına envestisman kovuşturulma ve eş güdüm başkanlıkları çeşidinden namına getirilecek.

Satışı yapılarak likidasyon edilen gümrüksüz akaryakıtın bedeli, ilişik il hususi idaresinin yahut envestisman kovuşturulma ve eş güdüm başkanlığının maddi durumuna dirimsel kaydedilecek.

Numune çözümleme neticeleri beceri düzenlemelere akıllıca sıfır ve en benzeyen rafinericiye satılan gümrüksüz akaryakıtın satı bedeli de ilişik il hususi idaresinin yahut envestisman kovuşturulma ve eş güdüm başkanlığının maddi durumuna dirimsel alegori kaydedilecek.

Karşılıksız çek ve gıcırtı edilmiş borçlar

Karşılıksız çıkan yöntemlilik gıcırtı edilmiş, senet, emniyet kartı ve baki emniyet borçlarını eskiden ödeyemedikleri düşüncesince Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezine bildirilen insanların ve emniyet müşterilerinin, borçlarının ödenmesi geciken kısmının 1 Temmuz 2023'e derece tamamının ödenmesi yahut baştan yapılandırılması halinde, eski ifa performanslarına ilişikli aksi kayıtları dikkate alınmayacak. Bu borçların anamal yahut taksit ifa vakti 1 Ekim 2022'den evvela olacak.

Kredi kuruluşları ve mali şirketlerin bulunan kredileri baştan yapılandırması yahut dünkü emniyet kullandırması, bu kuruluşlara türel ve cezai günah doğurmayacak.

İçme sularının Sağlık Bakanlığınca meydana getirilen yahut yaptırılan gelişigüzel muhtelif araştırma ve çözümleme bedellerinden il hususi idarelerince 30 Eylül 2022'ye derece ödenmemiş bulunan takanak tutarları, ferileriyle beraberce terkin edilecek. Bu alacakların tahsili düşüncesince küşade davalarda değişmeyen verilmesine arazi olmadığına, yürütme takiplerinin ise iptaline değişmeyen verilecek.

Anayasa Mahkemesi başbuğ ve üyelerinin fariza süreleri

Anayasa Mahkemesinin, mecburi tekaütlük yaşından evvela fariza süresi dolan başkanı ve Yargıtay, Danıştay, Sayıştay Başkan ve üyeleri arasından seçilen üyeleri, rastgele birlik el işi lüzum olmaksızın ve gereksiz takım şartı aranmaksızın, artan fariza sürelerini bitirmek az daha geldikleri üyelik görevine arka dönecekler, boşalan karşı uzuv ekibi kendilerine tahsis olacak.

Yükseköğretim kurumlarından seçilenler, talepleri hakkındaki ayrıldıkları yükseköğretim kurumuna yahut eksperlik sahalarına mucibince arzu ettikleri 3 yükseköğretim kurumundan birine atanacaklar.

Üst basamak yöneticileri, başıboş avukatlar, birlik numara derslik bilgili ve savcılar ile raportörler arasından seçilenlerle, yükseköğretim ekibinden seçilip talim üyeliğine değişmek istemediğini fariza süresi bitmeden birlik ay zarfında bildirenler, Sayıştay üyeliği ekibine atanacak.

Yaş haddine derece görevlerine bitmeme etmeleri öngörülen üyelerden gözyaşı sınırını doldurmadan zat talebiyle üyelikten çekilenler de düzenlemeye yayımcı olacak. Bu hükümler, 1 Ekim 2022'den itibaren uygulanmak az daha yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.

Finansman şirketlerinin, kredilendirecekleri dünyalık yahut hizmetleri realizasyon fail satıcılarla başlangıçta bağlanmış biçimde yapmaları mecburi bulunan sözleşmeleri, açıktan yazışma araçlarının kullanılması şekli ile mesafeli alegori da yapılabilecek.

Hizmet sağlayıcılarına müteveccih düzenlemeler

Hizmet sağlayıcılarınca kurumlar vergisi beyannameleri ekindeki dirimsel tablosunun kemiksiz satışlar kısmında tamlanan tutardan firmanın kol hizmetlerinden elde etmiş yer aldığı kemiksiz satı kazancına zedelenmek fail miktarın yüzdelik 2'si, kurumlar vergisi beyannamesinin verildiği kocaoğlan kovuşturulma fail ayın sonuna derece Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına bildirilecek.

Hizmet sağlayıcıları çeşidinden belirlenen ulama payının tahakkukuna asal bildirimlerin süresinde yapılmaması yahut eksik/yanlış yapılması yahut tamlanan müddet zarfında ulama payının ödenmemesi/eksik ödenmesi biçiminde Bakanlık çeşidinden izlev sağlayıcısına yapılacak tebliğle bildirimin yahut ödemenin, bildirme tarihinden itibaren 1 ay zarfında yapılması istenecek. Bu müddet zarfında ulama payının tahakkukuna asal bildirimin kusursuz ve akıllıcasına yapılmaması, ulama payının ödenmemesi yahut fire ödenmesi hallerinde Bakanlığın bildirimi hakkındaki Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunca izlev sağlayıcısının yetkilendirmesi silme edilecek.

Hizmet sağlayıcılarınca, 2022 yılı Ekim-Kasım-Aralık devri kol hizmetlerinden elde edilmiş kemiksiz satı kazancına zedelenmek fail miktarın yüzdelik 2'si, doğacak sene mart sonuna derece Bakanlığa bildirilecek.

Hizmet sağlayıcılarına müteveccih tensikat 1 Ocak 2023'ten itibaren yürürlüğe girecek.

Turizm oranı alınan işletmelerin hisse oranları azaltılıyor

Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'da meydana getirilen değişiklikle yönetsel mangır cezası ast ve fevk sınırları güncelleniyor. Alt ve fevk sınırları tamlanan yönetsel mangır cezalarının uygulanmasında Ticaret Bakanlığınca ukubet ücreti tespit edilirken işlenen kabahatin hayıf içeriği, tekrarı ve sayısı, zeval hasebiyle elde edilmiş menfaatin ve güdü olunan zararın büyüklüğü ile failin kusuru ve hesaplı hali kabilinden hususlar dikkate alınacak.

Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansının değişmeyen benimseme etme organı bulunan Yönetim Kurulu Başkanı, Tanıtma Genel Müdürlüğünden mesul Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı olacak. Kamu-özel bölüm ortaklık ile yönetilen ve ağırlıklı alegori seçimle iş başına mevrut hususi bölüm mümessillerinden oluşan Yönetim Kurulunun Bakanlık gezim işletmesi belgeli birleşik tesisler ve konaklama tesislerinin bulundukları bölgelerdeki rakamları dikkate alınarak Marmara, Akdeniz ve Ege bölgelerinin casus rakamları artırılıyor. Turizm pres belgeli yiyecek içmece ve canlılık tesisleri ile bahir turizmi tesisleri de emlak çapında seçimle 3 sene süreyle belirlenecek birlik üyeyle özümleme edilecek.

Turizm oranı alınan işletmelerin gezim oranı oranları azaltılıyor. Buna göre, gezim payı, birleşik tesisler ile konaklama tesislerinden, Bakanlıktan belgeli yeme-içme ve canlılık tesislerinden ve bahir turizmi tesislerinden binde 7,5 namına binde 5; yolculuk acenteleri ve iklim yolu işletmelerinden on binde 7,5 namına on binde 5 oranında alınacak. Bu düzenleme, 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe girecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığından gezim pres belgeli bahir turizmi araçlarından gezim oranı alınmasına ilişikli kombinezon yürürlükten kaldırılıyor. Ancak bu araçlardan 31 Aralık 2022 evveliyatına derece gezim oranı alınacak.

Şans oyunlarına müteveccih düzenlemeler

Milli Piyango Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'de meydana getirilen değişiklikle, pırtı piyangosu ve keşide ayarlamak talip müracaat sahiplerince alınan müsaade bedelleri düzenleniyor.

Buna göre, karşılığı akçe sıfır piyango kombinezon izni düşüncesince 2 bin liralık müracaat bedeli alınacak. Yapılan araştırma kararında müsaade verilmesi kararlaştırılan piyangolarda üstlenme edilen ikramiye, ihsanıhümayun yahut benzer menfaatlerin bütün rayiç ederinin yüzdelik 15'i düşüncesince özellikle müsaade bedeli alınacak. Yurt dışından ithal edilen yahut ayrıksı kazı ve hukuksal eşhas çeşidinden üretilen, realizasyon edilen yahut ticaretine özdek edilen dünyalık ve hizmetlerin ikramiye alegori konulması biçiminde bu ilinti dü sert alegori uygulanacak. Kamu gurur ve kuruluşları ile mevhibe muafiyeti maruf evkaf ve amme yararına etkin cemiyetler çeşidinden düzenlenecek piyangolardan ise müracaat yahut müsaade bedeli alınmayacak. Başvuru bedeli, baştan valüasyon oranında takvim yılı gene makbul peyda eylemek az daha artırılarak uygulanacak.

Düzenlemeyle yasa dışı talih oyunlarının önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Bu bağlamda gelişigüzel muhtelif pırtı piyangosu, talih oyunları ve birlik kal yahut benzer oyunları oynatanlar yahut oynanmasına arazi yahut olanak sağlayanlar, 3 yıldan 5 yıla derece cezaevi ve 10 bin güne; emlak haricinde oynatılan gelişigüzel muhtelif pırtı piyangosu, talih oyunu, birlik kal ve benzer oyunlara genel ağ kanalıyla ve öteki suretle muvasala sağlayarak Türkiye'den oynanmasına olanak sağlayanlar 4 yıldan 6 yıla derece cezaevi ve 5 bin güne; gelişigüzel muhtelif pırtı piyangosu, talih oyunları ve birlik kal yahut benzer oyunlarla irtibatlı alegori mangır nakline vasıtalık edenler, 3 yıldan 5 yıla derece cezaevi ve 5 bin güne; insanları reklam hasretmek ve öteki surette gelişigüzel muhtelif pırtı piyangosu, talih oyunları ve birlik kal yahut benzer oyunları oynamaya motivasyon edenler, 1 yıldan 3 yıla derece cezaevi ve 3 bin güne derece adli mangır cezasıyla cezalandırılacak.

Fiziki yahut elektronik ortamlar üstünden üçüncü kişilerce planlı gelişigüzel muhtelif pırtı piyangosu, talih oyunları ve birlik kal yahut benzer oyunları oynayanlara, mahallin en iri mülki yetinme amiri çeşidinden 5 bin liradan 20 bin liraya derece yönetsel mangır cezası verilecek.

Gerekli izni düzlük fakat çekilişleri yapmayanlar, keşide neticelerini duyuru etmeyenler, taahhütlerini namına getirmeyenler 2 aydan 2 yıla derece cezaevi ve 3 bin güne derece adli mangır cezasıyla cezalandırılacak.

Belirlenen suçların işlendiği iş bölgeleri mahallin en iri mülki yetinme amiri çeşidinden ihtarda bulunulmaksızın 3 ayak tabanı derece süreyle mühürlenerek kapatılacak. İş noktayı açılış ve düzentileme ruhsatına ehil iş yerlerinin ruhsatları, mahallin en iri mülki yetinme amirinin bildirimi hakkındaki ruhsatname vermeye salahiyetli yetinme çeşidinden 5 mesai haset zarfında silme edilecek.

Bu suçlarla irtibatlı alegori talih oyunları, gelişigüzel muhtelif pırtı piyangosu, birlik kal yahut benzer oyunların oynanmasına tahsis edilen yahut oynanmasında makbul yahut suçun konusunu meydana getiren pırtı ile bu oyunların oynanması düşüncesince ortaya konulmuş bulunan yahut oynanması şekli ile elde edilmiş gelişigüzel muhtelif dünyalık varlığı değeri, Türk Ceza Kanunu hükümlerine mucibince zor alım edilecek.

KGK'nin fariza ve yetkilerine ilişikli düzenlemeler

Kanunla, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulunun (KGK) fariza ve yetkileri de düzenlendi.

Buna mucibince Kurul, mevzuata aykırılıkları saptama edilen özgür denetleme kuruluşları, özgür denetçiler, bilgelik sistemleri ve sürdürülebilirlik denetimi yapanlar kendince yönetsel müeyyide neticesinde verebilecek, özgür denetime yayımcı işletmelerin mali tablolarının ölçün ve düzenlemelere uyumunun nezaretini yapabilecek.

Kurul, arsıulusal standartlarla ahenkli olacak biçimde Türkiye Sürdürülebilirlik Standartlarını belirleyecek, yayımlayacak, gerektiğinde ayrımlı pres büyüklükleri ve sektörler bakımından değişkin tensikat yapacak, bu mevzularda denetleme yapacakları yetkilendirecek ve gözetime yayımcı tutacak.

Bağımsız denetleme kapsamındaki işletmelerden bilgelik sistemleri denetimine yayımcı olacakları belirleyecek bulunan Kurul, bu denetimin arsıulusal standartlara akıllıca alegori yürütülmesini teminen düzenleme, yetkilendirme ve denetleme yapabilecek.

Kanunla, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunca araştırma yapılacak denetleme kurumlarının belirlenmesinde dikkate alınacak sürenin hesaplanmasında pratikte karşılaşılan karışıklıkların giderilmesi de amaçlanıyor. Buna mucibince izleyen araştırmalarda süre, eskiden incelemeye ilişikli Kurul kararını kovuşturulma fail takvim yılından itibaren baştan başlayacak.

KGK çeşidinden meydana getirilen araştırmalar kararında özgür denetleme kuruluşları, özgür denetçiler, bilgelik sistemleri ve sürdürülebilirlik denetimi yapanlar kendince ikaz, uyarı, faaliyetin kısıtlanması, çalışkanlık izninin askıya katılması ve iptali karışma peyda eylemek az daha akıllıca yaptırımlar uygulanabilecek. Faaliyet izninin iptali kûhi dünya peyda eylemek üzere, yönetsel müeyyide uygulanmasına değişmeyen sunulan hallerde aykırılığı gerçekleştirenlere sonsuz pedagoji bilimi yükümlülüğüne arttırma pedagoji bilimi yükümlülüğü getirilebilecek.

Takip ücreti 2 bin liralık ve dibine sakıt alacaklar

İşverenler çeşidinden çalışanlara elektrik, natürel taş yağı lambası yağı ve baki istinas giderlerine cevap peyda eylemek az daha 30 Haziran 2023 evveliyatına derece arttırma alegori meydana getirilen maaş 1000 lirayı aşmayan ödemeler, prime asal hasılata karışma edilmeyecek ve bu meblağ üstünden dirimsel vergisi hesaplanmayacak.

Yasayla harabe kovuşturulma ücreti 2 bin liralık ve dibine sakıt yürütme takibindeki alacakların likidasyon edilmesi amaçlanıyor.

İcra takip edeni başlatılmış bulunan, borçlusu kazı isim bulunan ve gelişigüzel birlik yürütme dosyası bakımından asliye takanak ve ferileri karışma yürütme takip edeni başlatılmış yer aldığı tarihteki kovuşturulma tarihinde arazi düzlük kovuşturulma ücreti 2 bin lirayı aşmayan alacaklar ile bu tutarın üstünde kovuşturulma başlamış olmakla beraberce 15 Ağustos 2022 vakti bakımından dosyada işlenmiş tahsilatlar hasebiyle harabe kovuşturulma ücreti 2 bin liralık ve dibine sakıt alacaklar; alacaklıların feragat ettiklerini belirtir dilekçeyle vazgeçerek yürütme takiplerini sonlandırmaları koşuluyla ıvır zıvır takanak kapsamına alınacak.

Böylece ıvır zıvır takanak alegori tanımlanan alacaklarından feragat fail mükelleflere, bu alacaklarını Vergi Usul Kanunu hükümlerine mucibince önemsiz takanak benimseme ederek kayıtlarından emisyon olanağı sağlanacak.

Telgraf ve Telefon Kanunu'na mucibince Hazine oranı ödemekle memur GSM operatörleri ve yetkilendirilmiş baki işletmecilerin, takibinden vazgeçtikleri meblağ zarfında Hazine oranı hesaplanmasını gerektirir takanak bulunması halinde, yürütme dosyasındaki kovuşturulma ücretinin yüzdelik 18'i, ödemeleri müstelzim Hazine paylarından mahsup yapılmak şekli ile reddetme edilecek.

İcra takiplerinin sonlandırılmasını motivasyon eylemek amacıyla yürütme takibinden ricat hasebiyle katılması müstelzim harçlar alınmayacak.

Bankacılık Kanunu kapsamında çalışkanlık yayınlayan dünya malı yetinme şirketlerince, bankalardan 15 Ağustos 2022 vakti bakımından kurnaz ve temlik alınan ve bu kanunun yürürlüğe girmiş yer aldığı gün bakımından anamal kovuşturulma bakiyesi 2 bin 500 liralık ve altında bulunan ferdî kalifiye gelişigüzel muhtelif emniyet sözleşmesinden kaynaklı alacakların anamal kovuşturulma bakiyesinin yarısı; artan anapara, faiz, masraf, vekalet ücretleri ve benzer alacaklarının takibinden feragat edilmesi şartıyla, Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesinden TMSF'ye dökme tutardan Fonun iştiraki bulunan dünya malı yetinme firması eliyle ödenecek. Bu kapsamda likidasyon edilecek meblağ birlik kazı bireyin tamamı dünya malı yetinme şirketlerine bulunan namus borcu toplamı dikkate alınarak saptama edilecek.

Tasfiye edilen alacaklar hasebiyle verecekli tarafından, dünya malı yetinme şirketlerinden yahut Hazine ve Maliye Bakanlığından vekalet ücreti, usa vurma gideri ve benzer özellikle birlik adalet ve takanak talebinde bulunulamayacak. Kapsama giren alacaklara cevap maddenin yürürlüğe girmiş yer aldığı tarihten sonradan dünya malı yetinme şirketlerince işlenmiş tahsilatlar, bu şirketlerce borçlusuna reddetme edilecek.

Kovid-19 salgınında doğranan yönetsel mangır cezaları

Kovid-19 salgınının yayılmasını mâni sürdürmek amacıyla 11 Mart 2020 tarihinden itibaren sunulan ve ilgilisine bildirme edilmemiş bulunan yönetsel mangır cezaları bildirme edilmeyecek. Tebliğ edilmiş bulunan cezaların tahsilinden vazgeçilecek. Bu maddenin meriyet tarihinden evvela işlenen kal konusu kabahatler düşüncesince yönetsel mangır cezası verilmeyecek, toplama edilmiş bulunan yönetsel mangır cezaları ise reddetme edilmeyecek.

Türkiye İhracatçılar Meclisi ile İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunu'nda meydana getirilen düzenlemeyle, dış satımcı birliklerinin redif akçelerine dökme tutarın yüzdelik 50'si ile yüzdelik 90'ı ortada Ticaret Bakanlığınca belirlenen miktar, İhracatı Geliştirme Anonim Şirketinin sermayesine katılmak az daha kapital taahhüdü ödemesi alegori aktarılacak.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler