USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Ekonominin hal muntazır başlıkları G20'de evren liderlerinin anne gündemi olacak

G20'nin Roma’da gerçekleştirilecek liderler zirvesinde, evren liderleri, acemi sima koronavirüsün etmen bulunduğu esenlik ve hesaplı krize için "kapsayıcı ve sürdürebilir hesaplı toparlanma" görüşünü masaya getirecek.

Ekonominin hal muntazır başlıkları G20'de evren liderlerinin anne gündemi olacak
28-10-2021 12:25
Berlin

Dünyanın en şişman 20 ekonomisini nezdinde araya getiren G20'nin Roma’da gerçekleştirilecek liderler zirvesinde, hava değişikliğiyle mücadele, toy yüz koronavirüs (Kovid-19) pandemisi, sayısal ekonominin vergilendirilmesi ve ticaret ve jeopolitik gerilimler gündeme gelecek.

Dünya liderleri, Kovid-19 aşısında toptan eşitsizliği çözmeye çalışarak, "kapsayıcı ve sürdürülebilir kazançlı toparlanma" görüşünü masaya getirecek.

2020-2021’de evren nazirsiz zorluklarla gönül rahatlığı karşıya kaldı. Kovid-19 pandemisinin faktör yer aldığı toptan esenlik krizi, evren çapında şahısların ve ekonomilerin günce işleyişini ast fevk etti. Bu sıkı değişikliklerin nezdinde sonucunda olarak, dünyanın rastgele köşesinde hava değişikliği ve müsavatsızlık kabil gayrı sistemik teessürat arttı.

Yerel ve diyalekt zorlukların toptan nezdinde aciliyet kazanılmış yer aldığı ve hâlâ dobra nezdinde dünyayı baştan mensur ika döneminin sınırlar çeşidinden özgür nezdinde ölçekte değişmeyen ita ve yürütüm gerektirdiği ikrar edilirken, toptan kazançlı hastalıkların çözümünde ehemmiyetli platformlardan birisi sevgili G20 Liderler Zirvesi, 30-31 Ekim’de İtalya’nın Roma şehrinde yapılacak.

G20 Dönem Başkanlığı'nı 1 Aralık 2020’de Suudi Arabistan’dan alarak toptan mesail dair çalışmaya süregelen İtalya, müşterilerini Kovid-19 pandemisinden korumaya, hava değişikliğiyle mücadeleye ve kazançlı toparlanmayı sürdürülebilir kılmayı odaklanmayı yansıtan önceliklerini “insanlar”, “gezegen” ve “refah” kendisine tanımladı.

Roma, eşitsizliklerle mücadele, bayanların güçlendirilmesi, enerjide dönüşümü hızlandırma, hava değişikliği, toptan ticaret sisteminde saydamlık kabil gündemler hazırladı.

Dünyayı muntazır toptan zorlukların ortadan kaldırılması dair G20 Roma Zirvesi'nin dönüm noktası olmasını talip İtalya, eğitim, sağlık, ticaret ve yatırım, kalkınma, sayısal ekonomi, yolsuzlukla mücadele, istihdam, erke dönüşümü, hava sürdürebilirliği, çevre, kültür, gezim ve ekincilik kabil 8 anne iç kulak altında gündemler de hazırlayarak, dünyanın şişman ekonomilerini ağırlamaya hazırlanıyor.

Dünya ekonomisinin yüzdelik 80’ini, evren ticaretinin tahminî yüzdelik 75’ini meydana getiren G20'nin mütekâmil ve büyümekte bulunan ülkelerinin liderleri, Roma Zirvesi'nde 16’ncı kat nezdinde araya gelecek.

Liderlerin, zirvede baş döndürücü taraflılık, müsavat ve esenlik hizmetlerine erişimin teminat dibine alınması, gelecekteki kazançlı şoklara gönül rahatlığı direncin oluşturulması ve umumi refahın desteklenmesi doğrultusunda aceleci nezdinde müstevli cevabı sağlamaya odaklanmaları ve toy taahhütlerde bulunmaları bekleniyor.

Kovid-19 salgınının bitmeme etmesi nedeniyle, İtalyanlar, G-20 oturumlarına erişimi, önderi de karışma edinmek bu şeklinde memleket başına yalnızca dört kişiyle sınırlamayı planlıyor.

G20'de liderler düet görüşmelerde gerilimleri azaltmaya çalışıyor

Küresel sorunlara analizör bulunması hedeflenen G20 zirvesinde yalnızca kazançlı ve mali mesail değil, başta düet görüşmelerde sığınmacı krizi, aşıda korumacılık, toptan ekonomiyi yıldırma fail belirsizliklerin kaynakları ortada yayınlanan jeopolitik gerilimler ve diyalekt arbede kabil konularının da damgasını vuracağı kestirim ediliyor.

Geçen sene Suudi Arabistan çağ başkanlığında mevhum ortamda planlı G20 Liderler Zirvesi'nde evren liderleri, Kovid-19 sonrası büyümekte bulunan devletler ve az mütekâmil devletlerin ekonomilerinin baştan toparlanmasına iane edilmesine dayanak vermişti. Roma’da bu yönde meydana getirilen icraat masaya yatırılacak.

Zirve, Lehman Brothers'in çöküşünün peşi esna esneyen (2008) toptan mali krize hal anmak düşüncesince geçmiş kat toplanmıştı. Krizin etkilerinin giderilmesi düşüncesince G20 memleket liderleri arsıulusal itibar kuruluşlarına krizle mücadelede asistan olacak kapital yardımı ika sonucunda alınmış, bu bağlamda başta IMF ve Dünya Bankası’na 1,1 trilyon dolar ek imdat sağlanması G20’nin çalışan nezdinde vasat olmasında geçmiş ehemmiyetli aşama atılmıştı.

Bu yılki Roma zirvesi, toptan limonluk emisyonlarının yüzdelik 80'ini yapan G20 ülkelerinin konumunun önemlice olabileceği İskoçya'nın Glasgow kentinde yapılacak 26. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’ndan (COP26), hoppadak evvela geldiği düşüncesince de başta ehemmiyetli görülüyor.

Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın temessül etmesi bekleniyor

G20'de, Türkiye, ABD, Japonya, Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya, Kanada, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Hindistan, Rusya, Meksika, Güney Kore, Güney Afrika, Suudi Arabistan ve gurur kendisine Avrupa Birliği (AB) toprak alıyor. Dünya nüfusunun tahminî üçte ikisi yahut yüzdelik 60’ı G20 vatanlarında yaşıyor.

Birleşmiş Milletler, Uluslararası Para Fonu, Dünya Bankası, Finansal İstikrar Kurulu, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü, Dünya Ticaret Örgütü, Uluslararası Çalışma Örgütü ve Birleşmiş Milletler, G20 zirvelerinde derneşik toprak alıyor. Ayrıca ev sahibi memleket takım içre sıfır ülkeleri, diyalekt organizasyonları ve gayrı arsıulusal organizasyonları zirveye çağırma edebiliyor.

G20 zirvelerinde İspanya derneşik kendisine kalımlı nezdinde misafir memleket kendisine katılırken, İtalya çağ başkanı kendisine Azerbaycan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Ruanda, Filipinler, Yeni Zelanda, Hollanda ve Singapur'u zirveye çağırma etti.

Bu ayın sonuç haftasındaki zirveye aralarında Amerika Başkanı Joe Biden, görevi devretmeye hazırlanmakta bulunan Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un aralarında bulunmuş yer aldığı baş döndürücü sayıda ülkenin mutluluk ve hükümet başkanları katılacak.

Türkiye’yi zirvede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın temessül etmesi ve G20 zirvesinde evren liderleriyle sıkı nezdinde diplomatlık trafiği yürütmesi bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın "Kovid-19 sonrası toptan yönetişim: hâlâ eşit, adil, dayanabilen ve sürdürülebilir nezdinde evren düşüncesince Türkiye’nin vizyonunu" liderlere aktararak, BM reformu düşüncesince Türkiye’nin önerilerine bağlı ehemmiyetli içerikler sunması da öngörülüyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Japonya Başbakanı Fumio Kishida ve Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in zirveye devir içi katılmaları bekleniyor

ABD arka döndü mü?

ABD Başkanı Joe Biden, “Amerika'nın arka döndüğünü” duyuru ederek görevine başlamıştı.

Biden, gücük ay 2021’de Münih Güvenlik Konferansına videoteyp konuşma kanalıyla katılarak ABD'nin Avrupa Birliği (AB) ve müttefikleriyle toy dönemdeki ilişkilerini değerlendirirken, "Amerika arka döndü, transatlantik ittifakı arka döndü. Artık geriye değil, baş başa önümüze bakacağız." ifadesini kullanmıştı.

Biden, "ABD, yüzleştiğimiz hastalıkların çözümü düşüncesince AB'deki ortakları ve kıtadaki gayrı başkentlerle baş döndürücü yaklaşan çalışacaktır.” sözünü vermişti.

Biden’ın bu laflarını hesabına getireceğine bağlı endişeler ABD’nin Afganistan'dan “feci” halde arka çekilmesi ile artarken, Biden’ın memleket iç siyasetinde kazançlı mevzularda emekli halde kalması Washington’un hava değişikliği ve Kovid-19 sonrası kazançlı toparlanma dünyaya önderlik edeceğine bağlı tereddütleri de artırıyor.

ABD’nin Afganistan’dan incizap süreci ve yöntemi, müttefikler gözetiminde ABD’nin güvenilirliği dair istifham işaretlerine bozukluk olmuştu.

Biden’ın G20’deki müttefiklerini “ABD’nin arka döndüğünü” inandırma etmesi düşüncesince Roma’da sıkı görüşmeler yapması bekleniyor. Avustralya'nın Fransa'dan tahtelbahir alımını silme ederek Amerika ve İngiltere ile çekirdeksel enerjili tahtelbahir mensur ika dair anlaşmazlığa sonuncu nezdinde sonuç düşüncesince Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüşmesi bekleniyor.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’a layıkıyla Biden, G20’de baş döndürücü uluslu firmaların faaliyette bulundukları devletlerde 2023'ten itibaren minimum yüzdelik 15 oranında vergilendirilmesine müteveccih anlaşmanın sağlamlaştırılmasına müteveccih de görüşmeler yapacak.

Ayrıca Biden, ABD’nin İran’ın çekirdeksel anlaşmaya arka dönmesine müteveccih stratejisine dayanak düşüncesince görüşmelerde gerçekleştireceği belirtiliyor. Biden, Tahran’ın 2015’teki çekirdeksel anlaşmadaki taahhütlerini hesabına getirmesi biçiminde anlaşmaya arka döneceklerini duyurmuştu.

ABD başkanının ayrıca, pandeminin peşi esna serseri devletler düşüncesince borçların hafifletilmesi ve hava değişikliği mevzusundaki taahhütlerin hızlandırılmasını ve toptan hazırlık zinciri kısıtlamalarını ve çabucak küsurat erke fiyatlarını G20’de gayrı liderlerle görüşmesi bekleniyor.

Analistler, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in zirveye katılmamasının (çevrim içi katılmaları bekleniyor) Biden’e yarar sağlayacağını belirtiyor

“Dünya beşten büyüktür’

İtalyan öğretim üyesi Valeria Giannotta, G20'nin bahis konusu zirvesine ilişkin, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, Kovid-19 sonrası “sürdürülebilir, adil, ayrıntılı ve dirençli” nezdinde kazançlı toparlanmaya dünyanın gereksinimi bulunduğunu söyledi.

Bunu getirmek düşüncesince tamamı devletlerin ve arsıulusal kuruluşların kuma çabasına gerekseme bulunduğunu vurgulayan Giannotta, baş döndürücü cepheli sistemin sonuç zamanlarda iyice “zayıf ve etkisiz” kaldığını dile getirdi.

Giannotta, “Bu nedenle, rastgele şeyden evvela arsıulusal kurumları reforme geçirmek gerekiyor. Örneğin, itibar ve tutum dalında toptan yönetişimi perçinlemek düşüncesince Dünya Ticaret Örgütü’nde (DTÖ) ve gelecekteki salgınlara birlik kuvvetli cevap vermesi düşüncesince Dünya Sağlık Örgütü’nde (DSÖ) düzelti yapılmalı.” dedi.

En aceleci düzelti ihtiyacının BM’de bulunduğunu özetleyen Giannotta, “Gerçekten de arsıulusal dizge 1945'ten bu yana değişti ve bulunan kurumsal düzenleme bu günlerde çelim dağılımını yansıtmamaktadır. Aslında Cumhurbaşkanı Erdoğan DOĞRU kendisine ‘dünya beşten büyüktür’ün altını çiziyor. İtalya'nın da duruşu bu yönde.” değerlendirmesinde bulundu.

Giannotta, Kovid-19 salgınının yalnızca biraz şahsi tutumu değiştirmekle kalmayıp ayrımsız sürede şişman nezdinde kazançlı çöküntü oluşturduğunu belirterek, algının ortaya çıkmasının peşi esna toptan GSYH büyüme göstermesine müteveccih aşığı cepheli risklerin hızlandığını aktardı.

Giannotta, şunları kaydetti:

“Kriz evren ticaretini aksi etkiledi, ayrımsız sürede hem devletler ortada hem de memleket toplumları içre eşitsizlikleri artırdı. Dünya ekonomisinin toparlanması için, şişman dirayetli nezdinde telkih kampanyasının peşi esna elastiki maliye ve dünyalık politikalarının uygulanmasının bitmeme etmesi gerekiyor. Salgın, devletlerin toptan istihsal zincirlerine bulunan çelimli bağımlılığını da gösterdi. Ek olarak, salgına cevap vermede ve mücadelede amme esenlik sisteminin merkezi görevi de hâlâ dobra anlaşıldı.” dedi.

G20 ve Afganistan

İtalya’nın G20 Başkanlığı'nda belirlediği “gezegen” önceliğinin, erke kaynaklarını arama geçirmek ve ak pak bulunan kaynakları yetiştirmek gayesi taşıdığını vurgulayan Giannotta, Kovid-19’un ağırbaşlı kazançlı ve toplumsal etkilerinin Paris İklim Anlaşması'nın uygulanmasını tehir riski taşıdığını ve G20’nin bu anlaşmanın uygulanmasını aytışmak düşüncesince akıllıca yassı sunduğunu kaydetti.

Giannotta, Afganistan’daki vaziyeti Batı'nın şişman nezdinde muvaffakiyetsizliği kendisine niteleyerek, ülkedeki 20 salname NATO varlığının terörizmi arama dibine alamadığını, hanımlar ve çoluk çocuk düşüncesince hâlâ dobra şerait oluşturamadığını tabir etti.

Giannotta, Afganistan’a ilişkin, “Başta sağlık, mekân ve yoksullukla savaş edinmek bu şeklinde amme mallarının teminat dibine katılması açısından arsıulusal iş birliğinin güçlendirilmesi G20 zirvesinin sonucunda olacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’nin Taliban ile diyaloğu açıkça destekleme şansı hâlâ efdal bulunan biricik NATO ülkesi olduğuna dikkati çekici Giannotta, “Afgan halkının insancasına desteğe gereksinimi var ve yardımımızın diyete değil direkt çecik gittiğinden tehlikesiz kendisine bunu sağlamalıyız. Bu sebeple birtakımı STK'lar Afganistan’daki krizinin etkilerini hafifleştirmek düşüncesince karışma edebilir. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da DOĞRU kendisine altını çizdiği gibi, 40 salname savaşın acısını çekici nezdinde ülkeyi vazgeçme edemeyiz.” sanarak konuştu.

İtalya- Türkiye ilişkileri ehemmiyetli tamamlayıcılar üstünde dönüyor

G20 liderler zirvesi kapsamında İtalya Başbakanı Mario Draghi’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesine de yer veren Giannotta, “Geçen mart ayında beklenmeyen nezdinde halde ortaya çıkan krizden bu yana geçmiş toplantıları olacak. Masada düet münasebat yanı esna Avrupa Birliği, kazançlı ortaklık ve diyalekt mevzular kabil anahtar başlıklar var. İtalya ve Türkiye ilişkileri hakkıyla de ehemmiyetli tamamlayıcılar üstünde dönüyor ve tutum anne benek kendisine duruyor.” sanarak konuştu.

Giannotta, Libya, Doğu Akdeniz ve Afganistan kabil önemlice mevzularda iş birliğinin yanı esna ticaret kütlesinin artırılmasının da gündemin önceliklerinden bulunduğunu belirterek, Türkiye'de çalışkanlık yayınlayan 1.500'den nezdinde tomar İtalyan firması bulunduğunu, dü memleket arasındaki ticaret kütlesinin 20 bilyon dolar yöresinde bulunduğunu ve bunu doğacak devirde 30 milyara boşaltmak düşüncesince çapraz arzu bulunduğunu tabir etti.

Salgın önlenebilir miydi?

G20 Çalışma Grupları muhteva sağlayıcısı ve Kanada merkezli Cuiriak Danışmanlık Üst Yöneticisi Dan Cuiriak da Kovid-19 pandemi esnasındaki gelişmelerin hükümetlerin hadisat üstünde ne denli kontrolden mahrum bulunduğunu ortaya koyduğunu belirtti.

“Salgın önlenebilir miydi?” sanarak soran Cuiriak, “Çin’de Wuhan esenlik yetkililerinden 30 Aralık 2019'daki geçmiş ileti müstevli strateji sistemleri çeşidinden alındı. Kovid1-9’un genomunu keşfedildi ve 5 Ocak'ta Amerika hükümetinin umumi ağ sitesinde yayınlandı. Virüs düşüncesince aşılar, bildirilen geçmiş ölümlerin yer aldığı sıralarda modelleniyordu. Ancak o devirde biraz ayrıklık dışında, virüsün yayılmasın mâni temdit etmek düşüncesince az hâlâ rastgele nezdinde arama yoktu. 4. dalgadayız. Sürekli kendisine toy varyantlar ortaya çıkıyor. Şimdiye kadarki en dobra bilime sahibiz, fakat bu çarpıcı yönetişim anlamına gelmiyor. Hükümetler üstlenme ettiklerini çalışan nezdinde halde uygulayamıyorsa, G20'nin salgını ele alması kesinlikle asistan olabilir? değerlendirmesinde bulundu.

Cuiriak, dünyanın bugüne denli ehil yer aldığı en mütekâmil geçmiş hizmet kapasitesine ehil bulunmasına rağmen, taşımalık problemininin kontrolden çıktığını ve Çin, Brexit'in dobra çözümleme edilmesine karşın İrlanda münteha sorunu, iş gücü arzı problemi ve hazırlık zinciri problemi ile nezdinde kazançlı yıkıma faktör bulunduğunu anlattı. Cuiriak, Çin'in de yenilenebilir erke kapasitesi oluşturmada en mütekâmil memleket ve hükümet politikasını yürütüm dair en çarpıcı kabiliyete ehil bulunmasına karşın nezdinde yalıtım krizine girmeden kömür kullanımını kısıntı dair nezdinde şeyler yapamadığını kaydetti.

OECD/G20’nin toptan ihsan reformu adaletli değil

OECD/G20 Matrah Aşındırma ve Kar Aktarımı'na (BEPS) İlişkin Kapsayıcı Çerçeve’nin arsıulusal firmaların "verginden sakınma miktarını" düzeltmede baş döndürücü ehliyetsiz kalacağını vurgulayan Cuiriak, “Kaçınılan ihsan miktarı yalnızca OECD devletleri düşüncesince 1 trilyon doların üstünde ve kaçınılan ihsan oransal kendisine büyümekte bulunan devletler düşüncesince hâlâ fazla.” dedi.

Kapsayıcı Çerçeve’nin OECD devletleri düşüncesince yalnızca 150 bilyon dolar ihsan geliri sağladığını ayraç fail Cuiriak, Ayrıca, sonuncu pazarlara devredilen ihsan hakları (yaklaşık 30 bilyon dolar ihsan geliri) baş döndürücü uluslu firmalar çeşidinden elde edilmiş ve maddesel sıfır duran mevcudat kendisine alışveriş değerlerine yansıtılan verilerin kıymetini adisyona katmıyor.

Bunlar, baş döndürücü uluslu firmaların özlük vatanlarında kapital hasılatları kendisine vergiye editör olacak. Bu miktarın 800 bilyon dolar yöresinde bulunduğunu kestirim ediyorum ki bu da tahminî 160 bilyon dolar kapital ateşçi vergisi geliri sağlayacak. Kapsayıcı Çerçeve altında adaletli ve hakkaniyetli nezdinde hal değerlendirmek zor.” değerlendirmesinde bulundu.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler