USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Dünyanın ve Türkiye'nin önde mevrut STK'ları 'kız evlatlarının sayısal eşitliği için&#

Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sabancı, "Artık tarihi geldi. Kalıp yargıları kırarak kız evlatlarının da sayısal son zamanların liderleri bulunduğunu ifşa etmek ve haklarını savunurken onlara korumak düşüncesince kadın daima baş başa çalışalım." dedi.

Dünyanın ve Türkiye'nin önde mevrut STK'ları 'kız evlatlarının sayısal eşitliği için&#
12-10-2021 12:49
İstanbul

Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Vekili Vuslat Doğan Sabancı, "Artık tarihi geldi. Kalıp yargıları kırarak kız evlatlarının da sayısal son zamanların liderleri bulunduğunu açıklamak ve haklarını savunurken onlara arkalamak düşüncesince eş baştan sona beraberce çalışalım." dedi.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), Birleşmiş Milletler Kadın Biriminin (UN Women) Türkiye ofisleri iş donanmasında 7. Dünya Kız Çocukları Günü Konferansı düzenlendi.

Dünya Kız Çocukları Günü kapsamında bu sene "Dijital Çağda Kız Çocuklarının Liderliği" temasıyla planlı toplantının açılışında mütekellim Vuslat Doğan Sabancı, her insanın kuma hedefinin "her bölgede kız ve koca evlatların denk asimilasyon edilmiş olduğu ve ayrımsız fırsatlardan yararlandığı, kız evlatlarının da güçlenerek herhangi kuma mevzuda önderlik etmiş olduğu kuma dünyaya ulaşmak" bulunduğunu söyledi.

Devletlerin, çırçıplak toplumun, bireylerin çabalarıyla dinç kızların ve hanımefendilerin müsavat haklarını himaye dair sonuç senelerde ilerlemeler kaydedildiğini dile getiren Sabancı, "Ancak hepsi müspet gelişmelere rağmen, dünyanın katı baş döndürücü durumunda nice mevzuda kız çocuklarına müteveccih önyargı ve eşitsizlikler bitmeme ediyor. Bu alanlardan en kuma tomar özen çekenlerden bir tanesi ise zarfında bulunduğumuz asır düşüncesince dirimsel bulunan sayısal eşitsizlik." diyerek konuştu.

Sabancı, kız evlatlarının hala bilim, teknoloji, mühendislik ve hesap sahalarında yeteri derece asimilasyon edilemediğini belirterek, evren genelinde genel ağ kullanımında yüzdelik 17'lik kuma eşey farkı olduğunu, düşüt ve mutedil gelirli devletlerde baylara gereğince 300 milyon henüz az kadının taşınabilir internete erişebildiğini anlattı.

Bu sayısal uçurumun, hanımefendilerin ve dinç kızların eğitim, afiyet ve mali iştirak bunun şeklinde hizmetlere erişimini şimdiden zora soktuğunu vurgulayan Sabancı, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Dünyada dijitalleşme arttıkça bu bunun şeklinde ölçün hizmetlere iktiran yapmak hanımlar ve dinç kızlar düşüncesince henüz da olanaksız bir duruma gelecek. Oysa hızla gelişen teknolojinin bölen olmaktan çok iri kuma eşitleyici durumuna gelmesini sağlayacak stratejiler ihdas yapmak baş döndürücü önemli. Yoksa sayısal eşitsizlikler öbür eşitsizlikleri artıracak, hanımefendilerin iş gücüne katkıda bulunma, acemi beceriler iktisap ve bilgiye iktiran fırsatlarını engelleyecektir. Bu teknolojik eşitsizliğe sonuç vermenin yolu, ilim ve ilim teknolojileri ile ilgilendiren bölgelerde arazi düzlük dinç kızlara huzur yayılmış haldeki menfi önyargıları ortadan kaldırmaktır."

"Kız evlatlarının sayısal dünyada önderlik etmesi dönemini desteklemeliyiz"

Vuslat Doğan Sabancı, Aydın Doğan Vakfı'nın kız evlatlarının eğitimi ve fırsatlara denk erişimi düşüncesince meydana getirdiği çalışmalardan bahsederek, bu bölgede bitirdikleri faaliyetleri anlattı.

Her sene UNICEF, UN Women, UNFPA iş birliğiyle Dünya Kız Çocukları Günü'nde sosyal farkındalığı güçlendirmeyi amaçladıklarını dile getiren Sabancı, etkinliğin anne temasını bu sene "Artık Zamanı Geldi: Dijital Çağda Kız Çocuklarının Liderliği" namına belirlediklerini söyledi.

Kimsenin geride kalmamasını ısmarlamak düşüncesince kızları henüz kuma tomar fırsata ehil olabilecekleri becerilerle donatmaları icap ettiğini aktaran Sabancı, "Ayrıca bu baş döndürücü ehemmiyetli mevzuyu gündemde avlamak düşüncesince de hepsi gücümüzü kullanmalıyız. Kız evlatlarının sayısal dünyada önderlik etmesi dönemini desteklemeliyiz. Önümüzdeki proses zorlu, fakat çabaya değer. Hepimiz çözümün kuma parçası olmalıyız." diyerek konuştu.

Sabancı, vakıf namına hepsi sınama ve ilim birikimlerini paylaşmaya, acemi planlar ve iş birlikleri üretmeye müheyya olduklarını belirterek, hepsi bölgelerde kız evlatlarının denk fırsatlara ehil olması ve seslerinin henüz feyyaz çıkması düşüncesince el ele vermeleri icap ettiğini vurguladı

Kadınların deli dolu namına değişmeyen süreçlerine katıldıkları kurumların baş döndürücü henüz değerli bulunduğunu dile getiren Sabancı, "Artık tarihi geldi. Kalıp yargıları kırarak kız evlatlarının da sayısal son zamanların liderleri bulunduğunu açıklamak ve haklarını savunurken onlara arkalamak düşüncesince eş baştan sona beraberce çalışalım." ifadelerini kullandı.

"Kız çocuklarına envestisman henüz çelimli toplumların yapımı düşüncesince önemli"

UNICEF Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü Afshan Khan ise kız çocuklarına meydana getirilen yatırımın hemen bireylerde değil henüz çelimli toplumların inşasında ehemmiyetli gösteriş oynayacağını söyledi.

Kızların değişimin ve gelişmenin antipatik gücü olacağını dile getiren Khan, "Salgında, silahlı çatışmalarda ve katıksız afetlerde gördüğümüz bunun şeklinde istikrarın kasılma edilmesinde hanımlarımız en ön cephede arazi almaktadır." dedi.

Khan, toplumların çıkarını gözeten hanımefendilerin değerli inovasyonlara imza attığını, hepsinin değerli girişimci, mühendis, doktor, politikacı olabildiğini ve bu listenin uzayıp gittiğini kaydederek, kız çocuklarına meydana getirilen yatırımın ve onlara denk fırsatlar sunulmasının sürdürülebilir kalkınmayı sağlayacağını vurguladı.

Artık henüz kuma tomar kadının reis olduğunu, er yaşta dünyaevi ve öğrenime katılımda iyileşmeler yaşandığını özetleyen Khan, fakat hala baş döndürücü sayıda kız çocuğunun zat haklarını yaşamaktan yoksun olduğunu, sosyal eşey farklarının giderilmesinin 107 yılı alacağının konuşulduğunu anlattı.

Khan, "İstatistiklere baktığımızda 123 milyon henüz az kadının internete ve telefona erişimi var. Kadınların baylara nispeten çokbilmiş telefona iktiran ihtimali yüzdelik 26 henüz az. Bu numara Asya'da yüzdelik 30'lara çıkıyor. Kızlarımızın ve kadınlarımızın bilim, teknoloji, mühendislik dalında temsiliyeti hala matlup düzeylerde değil." diyerek konuştu.

"Siber zorbalığın ve siber tacizlerin engellenmesi gerekiyor"

Afshan Khan, eşey sabah akşam bariyerlerin aşılması icap ettiğinin altını çizerek, siber zorbalığın ve siber tacizlerin engellenmesi icap ettiğini söyledi.

Kadınların yüzdelik 34'ünün devir içi hızlı huzur karşıya kaldığını dile getiren Khan, Z kuşağında devir içi hızlı dövüşmek durumunda küsurat kız sayısının 3'te kuma bulunduğunu anlattı.

Khan, "Acaba bu problemleri kaldırılmış geçirmek düşüncesince elimizden geleni yapıyor muyuz? Toplumsal eşey eşitsizliği noktasında ağır değişimler var. Cinsel şiddet, eşeysel rahatsızlık ele alınmaya çalışılıyor. Tüm kazanımlarımız noktasında ağır kayıplarla huzur karşıya kalıyoruz. Tam manasıyla eşey eşitliği düşüncesince ağır savaşım vermemiz gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Tüm kız çocuklarına, hanımlara ve kişilere müteveccih ayrımcılığa huzur savaşım taahhüdünde bulunduklarını anımsatan Khan, laflarını şöyleki tamamladı:

"Artık kuma harekete mürur dair kuma aşama henüz öteye gitmemiz gerekiyor. Daha kuma tomar çabalamalıyız. Daha sosyal ve etraflı eşey eşitliği sabah akşam mücadelemizin sayısal ortamı da kapsaması enine boyuna önemlidir. Artık tarihi gelmiştir. Uluslararası toplumun, hususi sektörün, ailelerin, öğretmenlerin ve hepsi paydaşların bu mevzuda çabalarını yoğunlaştırması, kız evlatlarının yaşama manalı ve emniyetli iştirakı düşüncesince güç göstermeliyiz."

"Dijital dünyada eşitsizliğin güçlenmesini onama edemeyiz"

UNFPA Türkiye Temsilcisi Hassan Mohtashami de bundan sonra kişilerin hayatlarının dijitalle konfedere halde bulunduğunu belirterek, internete erişmeden yaşama devam etmenin az henüz olanaksız durumuna geldiğini söyledi.

Sosyal iletişim araçları kullanımının başta çoluk çocuk düşüncesince elzem bir duruma geldiğini dile getiren Mohtashami, Türkiye'de herhangi kuma 5 insandan 4'ünün interneti herhangi kuma kurun kullandığını bildirdi.

Mohtashami, Türkiye'de herhangi kuma 5 insandan birisinin sayısal şiddete uğradığını kaydederek, şu açıklamalarda bulundu:

"15-17 gözyaşı aralığında sayısal şiddete uğrama payı 3'te 1. Kızlar, çevrimiçi iletişimin esas ögesi. Kızların vürut çağlarında dijitalde yaşadıkları repertuvar hayatları süresince onlara zevcelik edecek. Ergen evlatların sayısal dünyada ehil oldukları haklarını bilmeleri baş döndürücü önemli. Özellikle gövde özerkliği açısından apaydın olmalı. Dünya genelinde hanımefendilerin ve kız evlatlarının az henüz ½ si bedenî özerkliğinden mahrum. Bu, onları menfi etkiliyor. Dijital dünyada eşitsizliğin güçlenmesini onama edemeyiz. Teknolojiyi kız çocuklarımız düşüncesince kullanalım. Cinsel afiyet ve bedenî özerkliğin gereklerini hesabına gelmek düşüncesince çalışmalarımızı yapacağız."

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi Türkiye Direktörü Asya Varbanova da etkinlikte meydana getirdiği konuşmada, BM Kadın Biriminin faaliyetlerinden bahsetti.

Dijital son zamanların avrat girişimcilerine esin verici buluşma

Dünya Kız Çocukları Günü Konferansı kapsamında gazeteci ve anonsör Afşin Yurdakul'un moderatörlüğünde avrat girişimcilere esin verici kuma telaki gerçekleşti.

Hepsiburada ve Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan, evren uygulayım bilimi borsası Nasdaq'ın önce avrat başkanı ve fevk yöneticisi (CEO) Adena Friedman ve UNICEF Genel Başkanı Henrietta Fore, Dünya Kız Çocukları Günü Konferansı hususi Oturumunda kuma araya geldi.

Teknoloji dalında avrat girişimciliğinin cesaretlendirilmesi ve hızla gelişen teknolojinin avrat girişimciliği ile kız evlatlarının gelişimine bulunan manivela tesiri üstüne konuşmaların yapıldığı oturumda, katılımcılar deneyimlerini paylaştı.

Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan, ehemmiyetli kuma değiş ve tahavvül bünyesinde olduklarını belirterek, bu tahavvül sürecinde hanımefendilerin ilim ve teknolojide doğrulukla temsilinin sağlanmamasının iri kuma zılgıt olacağını söyledi.

Hakça asimilasyon sağlanması biçiminde ehemmiyetli kuma sıçrama yaşanabileceğini kaydeden Doğan, vakfın eşey eşitliği ve benzeşim mevzularda yaşama geçirdiği projelerden ve verdiği burslardan bahsetti.

STK'lardan katılımcılar deneyimlerini paylaştı

Etkinlik kapsamında meydana gelen dü ayrı oturumda, sosyal eşey eşitliği ve kız evlatları yararına çalışkanlık yayınlayan çırçıplak maşer kuruluşlarından adlar görüşlerini paylaştı.

"Dijital Çağda Kız Çocuklarının Güçlenmesi: Fırsatlar ve Zorluklar" başlıklı oturumda, Teenergizer Kurucusu Yana Panflova, HeForShe aktivisti Selin Özünaldım Kız Başına Platformu Koordinatörü İlayda Işık ve öğretim üyesi Sonia Livingstone sayısal dönemde karşılaşmış olduğu zorluklardan ve fırsatlardan bahsetti.

"Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Geliştirmeye Yönelik Dijital Alan ve Beceriler" oturumunda ise Doğan Holding ve Zorlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ayşegül İldeniz, Aydın Doğan Vakfı Proje Ekibi Üyesi Buse Tolunay, Avrupa Genç Feminist Platformu Kurucusu Xenia Kellner ile Oxus Orta Asya Çalışmaları Derneği Araştırma ve Geliştirme Asistanı Elvira Kalmurzaeva bu konudaki görüşlerini katılımcılarla paylaştı.

Konferans kapsamında, 114 dinç kabilinden sayısal dönemde kız evlatlarının geleceği düşüncesince hazırlanmakta bulunan Gençlik Bildirgesi, sahneye çıkan 12 dinç kabilinden seslendirildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler