USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Dünyada her 5 kişiden biri kansere yakalanıyor'

Dünyadaki kanser vakalarının yüzdelik 10'nunu ürolojik kanserlerin oluşturduğunu tamlayan Op. Dr. Abdurrahman Özgür, "Ürolojik kanserlerin ayrımlı sebeplerinin bulunuyor. Sağlıksız beslenme, akışmaz yaşam, baş döndürücü kilo, kalıtım bilimi yordam ve ayrımlı çevresel ka

'Dünyada her 5 kişiden biri kansere yakalanıyor'
26-11-2021 16:19

Medicana Çamlıca Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Abdurrahman Özgür, hayattaki kanser vakalarının yüzdelik 10'nunu ürolojik kanserlerin oluşturduğunu belirtti. Ürolojik kanserlerin değişik sebeplerinin bulunduğunu anlatım fail Op. Dr. Abdurrahman Özgür, "Sağlıksız beslenme, akışmaz yaşam, sigara, baş döndürücü kilo, kalıtım bilimi alışkanlık ve değişik çevresel kanserojenlere sunulan kalınması denli sağlam bir tomar ne de sayılabilir” niteleyerek konuştu.

Op. Dr. Özgür, "Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) bir madun kuruluşu bulunan Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC) çeşidinden yayınladığı akıbet raporda dünyada her 5 kişiden biri hayatı süresince kansere yakalanmaktadır. Her 8 beyden 1'i ve her 11 hanımdan 1'i kanser zımnında hayatını kaybetmektedir. Dünya çapında, kanser tanısı konduktan ahir 5 sene içre yaşamda bulunan toplanmış kanser hastalanmış sayısının (5 salname prevalans) 50,6 milyon bulunduğu kestirim ediliyor" ifadelerini kullandı.

Prostat kanserinin tamamı beylerde akciğer kanserinden sonradan ikinci en kalın tanıdık kanser çeşidi olduğuna özen çekici Op. Dr. Özgür, “Son 10 salname çağda tanılama konulmuş bulunan hastalanmış sayısı artmasına karşın ahiret yolculuğu oranlarındaki düşme sevindiricidir. Radikal prostatektomi, organa sınırlanmış hastalıkta sağlamış bulunduğu erdemli sağkalım oranları ile alımlı bir yöntemdir. Düşük itidalli riskli hastalanmış grubunda 10-20 salname takipli çalışmalarda kısaca yüzdelik 90-95 sağkalım oranları bildirilmektedir. Ameliyatın çoğu kez 60 gözyaşı grubunda yapıldığı düşünüldüğünde cezrî prostatektominin az hâlâ küratif bir cerrahi bulunduğu anlatım edilebilir. Ancak, hastalığın multidisipliner bir fasıla açısıyla değerlendirilmesi ve medikal onkolog ve ışınım onkoloğunun karışan olabildiği unutulmamalıdır. Hastalığın tespiti düşüncesince muayene, serum PSA kıymeti ve Multiparametrik Prostat MR görüntüleme kullanılmaktadır. Takiben hastanın kestanecik biyopsi tutanağı önemlidir. Hastalığın yaygınlığını görmek düşüncesince BT, MR ve akıbet zamanlarda moleküler görüntüleme PSMA-PET kullanması kızıl bilgiler sunmaktadır. Kemik sintigrafisine seçenek yöntemlerden tamamı beden geçişme ağırlıklı MR incelemesi, mızrap sintigrafisine uyarınca hâlâ erdemli tanılama değerlerine sahiptir. Choline PET/CT'nin sensitivite ve spesifitesi de mızrap sintigrafisine uyarınca yüksektir. Erken tanılama düşüncesince derneşik ürolojik kontroller bir tomar önemlidir. Yukarıda da belirtildiği amacıyla derecesine uyarınca ameliyatı avlu kurtarıcıdır" açıklamalarında bulundu.

Ürolojik kanserler
Op. Dr. Özgür, "Günümüzde lazım teknolojideki iri değişimlerin sağlamış bulunduğu imkanların yayılmış kullanımı, gerekse yaşlanan nüfusun artışı ile koşut namına kanser tanısı alan kişi sayısı gündüz geçtikçe artmaktadır. Ürolojik kanserli olguların sayısında da benzeşim halde çoğalma görülmektedir. Tanı alan hastalarımızın er çağda akilane tedavisi dirimsel ehemmiyet bildirme etmektedir" dedi.

Op. Dr. Özgür, ürolojik kanserlerin organların vücuttaki konumlarına uyarınca tepeden aşağıya sırayla şöyleki özetledi:
"Böbrek kanserleri; Son zamanlarda ultrasonografi (USG) ve bilgisayarlı tomografi (BT) denli görüntüleme şekillerinin yayılmış kullanılması ile bu arada BHK tanısı alan hastalanmış sayısında salname yüzdelik 2-3 oranında çoğalma saptanmıştır. Her muhtelif esrar kullanımı, çok kiloluluk ve hipertansiyon böbrek kanserleri düşüncesince riziko faktörüdür. Ayrıca hemodiyaliz meri ve böbreklerinde kistik rahatsızlığı mevcut hastalarda da kanser evolüsyon riski artmıştır. Erkeklerde hanımlara uyarınca 1.5 kıvrım hâlâ kalın görülür. Ailede böbrek kanseri öyküsü bulunan şahısda riziko kalık bulunmasına rağmen, bu kanserlerin fakat yüzdelik 2-3 kadarı aileseldir.

Böbrek tümörlü hastaların çoğunda, maraz ilerleyici çağa denli rastgele bir belirti vermemektedir. Bu kanserler düşüncesince alışılmış klinik triad namına onama edilen taraf açıklık ağrısı, idrarda kan görülmesi ve ele mevrut kitle, olguların az bir kısmında (yüzde 15) görülür. Hastaların ehemmiyetli bir kısmında tümörden salgılanan maddelerden çevre paraneoplastik sendromlar meydana gelebilir. misal namına hipertansiyon (renin), hiperkalsemi (paratiroid hormon gibisi madde), eritrositoz (eritropoetin), galaktore (prolaktin), hipoglisemi (insülin), amenore / libido bozuklukları (gonadotropin gibisi maddeler), Cushing (ACTH), protein enteropatisi (enteroglukagon) sayılabilir. Hastaların yarıdan fazlasında ayrıksı nedenlerle meydana getirilen görüntülemeler esnasında, yığın tesadüfî namına ayırt edilmektedir. Ultrasonografi önceki geçer not tanılama yöntemidir ve ince faydalıdır. Bilgisayarlı tomografi ve MR gayrı elimizdeki ehemmiyetli dü tanılama aracıdır. gereksinim yerinde enjeksiyon biyopsisi ve işlemeyen düşünmeden de faydalanılabilmektedir. Erken tanılama ile açıkça yahut laparoskopik ameliyatlar avlu halaskâr olmaktadır. Tümörün boyutuna, hastanın umumi esenlik niteliğine uyarınca krioterapi, radyofrekans ablasyon tedavisi yahut cerrahi ile otama muhtemel olabilmektedir.

Mesane kanserleri; Kadınlarda dokuzuncu beylerde ise dördüncü en kalın kanser tipidir. Erkeklerde bayanlardan kısaca 3 kıvrım hâlâ bir tomar görülmektedir. Kadınlarda hâlâ az görülmesine yanıt baylara kıyasla yüzdelik 30 hâlâ bir tomar ahiret yolculuğu riski taşımaktadır. Tüm olguların kısaca yüzdelik 75'inde kanser yüzeyde, sümük doku yahut submukozaya sınırlıdır. Bunların kısaca yüzdelik 50-70'i 5 sene bünyesinde tekrarlar ve yüzdelik 10-15'i ise derine gidebilir. Bu sebeple bu hastaların iri çoğunluğunda ömür boyu izleme gerekmektedir. Ultrasonografi, BT ve MR tanılama ve derecelendirmede geçer not radyolojik incelemelerdir. Sistoskopi sidik torbası kanseri tanılama ve takibinde hacet sitolojisi ile baş başa kızıl ölçün yöntemdir. İdrar sitolojisinin duyarlılığı, erdemli kademeli tümörler düşüncesince yüksektir. Ağrısız, makroskopik hematüri, en kalın müracaat şikâyeti olmaktadır. İdrarda yanma, kalın idrara çıkacak denli belirtiler bir ikaz kabil ve dikkate alınmalıdır. Ayrıca ati hastalığa ayraç fail pelvik dert gayrı tanıdık bulunmaz belirtilerdendir. Erken tanılama ve cerrahi ile otama mümkündür.

Testis kanserleri; Genellikle yegâne cepheli tasasız testiküler yığın olarak, tesadüfi bir ultrasonografi bulgusu namına yahut testiküler sarsıntı sonrası gösterirler. 15- 35 gözyaşı arası beylerde en kalın tanıdık malign tümördür. Skrotal dert yüzdelik 20 hastada önceki belirti namına görülebilmektedir. Epididimoorşiti imitasyon edebilmektedir. En kalın Skrotal hikmet muayenede yığın palpe edilmesi ile tanılama konulur. Serum ur belirteçleri haya kanseri prognostik göstergeleri olup tanıya asistan olur. USG, non-invaziv ve ışınım içermediği düşüncesince haya kanserinden şek edilen tamamı hastalara yapılmalıdır. MR şek mahsus hallerde ati inceleme namına kullanılabilir. Erken tanılama ve aceleci otama banko avlu kurtarıcıdır".

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler