USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Dünya genelinde gelişigüzel 10 çocuktan birisi çocuk işçi namına çalışıyor

Veriler, evren genelindeki 160 milyon civarındaki çocuk işçi sayısının, dünyanın 9. en canlı ülkesine yanıt geleceğini ortaya koyuyor.

Dünya genelinde gelişigüzel 10 çocuktan birisi çocuk işçi namına çalışıyor
11-06-2022 13:02
Ankara

Dünya genelinde az henüz değme 10 çocuktan bir tanesi çocuk işçi kendisine çalışırken, az ümranlı devletlerde bu kemiyet 5 çocukta bir tanesi seviyesine yükseliyor.

AA muhabirinin 12 Haziran 'Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü' zımnında derlediği bilgilere göre, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'nun (UNICEF) piyasaya sürülen akıbet tutanağı evren genelinde işçi kendisine çalıştırılan evlatların sayısının akıbet zamanlarda artarak evren çapında 160 milyona yükseldiğini ortaya koydu.

İstatistikler, evren genelinde devletlerin popülasyon rakamları ele alındığında, 160 milyon civarındaki çocuk işçi sayısının 8 diyar haricinde topu topu ülkelerden henüz canlı müşterek nüfusa bedel düştüğünü ortaya koyuyor.

Rapor, evren genelinde az henüz değme 10 çocuktan birinin çocuk işçi kendisine çalıştığını ortaya koyarken, az ümranlı devletlerde bu kemiyet değme 5 çocuktan birine denli yükselebiliyor.

Gerekli önlemler alınmaz ise kopya 169 milyona yükselebilir

2020'de piyasaya sürülen raporda Kovid-19 salgını zımnında 9 milyon çocuğun henüz riziko altında yer aldığı kaydedildi.

Gerekli önlemlerin alınmaması şeklinde 2022 sonu bakımından çocuk işçi sayısının 169 milyona yükselmesi raporda toprak düzlük müşterek bambaşka akıl kendisine hücre çarpıyor.

ILO Genel Direktörü Guy Ryder, çocuk işçilikle mücadeleye müteveccih meydana getirdiği açıklamada, bu mevzuda bugüne değin müspet adımların atıldığını fakat akıbet gelişmelerin uyarma durumunda bulunduğunu belirttiği konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Artık çocuk işçiliğiyle mücadele noktasında müşterek dönüm noktasında bulunuyoruz. Son zamanlarda kimi alanlarda müspet aksiyon kaydedilse de ilkin 5 ile 11 gözyaşı aralığındaki çocuk grubunda evren çapında maruz mücadele eğlenme noktasına geldi. Kovid-19'un yoksulluğu ve eşitsizliği arttırması ve kapanan okullar zımnında milyonlarca çocuğun henüz riziko dibine girmesine minval açtı. Eğer hükümetler seviyesinde lazım önlemler alınmazsa, çocuk işçi sayısı 9 milyon henüz artarak 169 milyona yükselebilir. "

Çocuk işçilerin rustik kesimdeki payı henüz yüksek

Rapora göre, çocuk işçilerin yüzdelik 70'i ekincilik (112 milyon), yüzdelik 20'si işlev (31,4 milyon) ve yüzdelik 10'u da (16,5 milyon) sanayi sektöründe çalışıyor.

Çocuk işçiliğinde rustik kesimdeki kemiyet yüzdelik 14 iken, kent bölgelerinde bu kemiyet yüzdelik 5 seviyesinde seyrediyor.

Yaşları 5 ila 11 bulunan çocuk işçilerin yüzdelik 28’i, yaşları 12 ila 14 olanların ise yüzdelik 35’i okula gitmiyor.

Çocuk işçilerin yüzdelik 72'si ailesiyle çalışıyor. Aile ile çalışmanın tehlikesiz olabildiği düşüncesinin tersine dallar familya ile çalışsalar da kazalı işlerde toprak alabiliyorlar.

Rapora göre, evren genelinde yaşları 5 ila 17 bulunan 79 milyon çocuk kazalı işlerde çalışıyor.

Çalışan dallar fiziki ve ruhsal kendisine dokunca görme, pedagoji bilimi hayatlarının kesintiye uğraması, asliye haklarından yoksun kalma ve doğacak gizil fırsatları kaçırma denli risklerle yüzleşiyor.

Veriler, etkin dallar arasındaki topu topu alanlarda ve gözyaşı gruplarında koca oranının kız evlatlarından henüz faziletkâr bulunduğunu ortaya koyuyor.

Buna gereğince 2000 senesinde kız-erkek çocuk etkin payı birbirine baş döndürücü benzeyen seyrederken, çocuk işçiliğiyle mücadele, akıbet 20 yılda kız evlatları dair henüz müşterek tomar aksiyon gösterildi.

Burada verilere müdahale edilmeyen "para almadan iş eden çocukların" varlığı da raporda ayrıntı kendisine toprak alıyor.

Çocuk işçiliğin diyalekt durumu

Asya ve Pasifik, Latin ABD ve Karayipler, 2008'den buyana çocuk işçiliği dair dengeli müşterek tefeyyüz kaydederken, Sahra Altı Afrika'da boyut kötüleşti.

Çocuk işçiliği payı Asya ve Pasifik dalında yüzdelik 13,3'ten 5,6'ya, Latin ABD ve Karayipler'de yüzdelik 10'dan 6'ya düşerken, Sahra Altı Afrika dalında ise 2008-2012 çağında düşme olsa da 2012'de yüzdelik 21,4 bulunan kemiyet 23,9'a yükseldi.

Sahra Altı Afrika çocuk işçilerin en dip yer aldığı semt kendisine dikkati çekiyor.

ILO, evlatların süresince bulunmuş yer aldığı biçimsiz hali vurgulamanın müşterek yolu kendisine 2002 senesinde evvel defa "Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü"nü başlatmıştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler