USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Doğru şartlarda saklanmayan vitaminler onma adına zehir olabilir' uyarısı

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Saydan, vitaminler için, "Gıda takviyesi olsalar caba saklanma koşullarına uyma edilmeden eczane haricinde satışları, kâr adına dokunca getirir ve zehirlenme riskini arttırır." uyarısında bulundu.

'Doğru şartlarda saklanmayan vitaminler onma adına zehir olabilir' uyarısı
26-10-2021 11:16
Ankara

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, ilaç ve vitaminlerin kullanması ve hıfız koşullarına bağlı AA muhabirine izah yaptı.

İlaçların etkinliğini kaybetmemesi düşüncesince behemehâl istimal emri ve kutusunun üstünde tamlanan koşullara layıkıyla saklanması icap ettiğini vurgulayan Saydan, ecza dolabı yahut camlı müşterek dolapta saklanması icap ettiğini kaydetti.

Bu dolabın da kuytu, serin, gönen olmayan, gün görmeyen müşterek yere konulması gerektiğine ayraç fail Saydan, "Eğer 'oda sıcaklığında saklayınız' ibaresi mevcutsa gün görmeyen, serin, buğulu sıfır ve sıcaklığı 25 dereceyi geçmeyen yerlerde ilaçlarınızı öz ambalajlarında saklayınız. En önemlisi evlatların uzanıp alamayacağı yüksekliğe konulmalı ve mümkünse kilitlenmeli. Rutubetli hamam yerlerden de ilaçları ırak avlamak gerekir." uyarısında bulundu.

İlaçların hem karışmaması bununla müşterek ışıktan korunması açısından kutusunda tutulması icap ettiğinin altını çizen Saydan, ilaçların, etkileşime uğrayabileceği gayrı besin ve maddeler, taraf etkileri, çiğnenerek, bölünerek yahut suda çözülerek kullanılıp kullanılamayacağı dair behemehâl eczacıya danışılması icap ettiğini anlatım etti.

"Buzdolabı 'ilaç dolabı' değildir"

Saydan, meydana getirilen en iri yanlışların başlangıcında ilaçların soğutucu raflarında saklanmasının geldiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Buzdolabı ilaç dolabı değildir. Buzdolaplarında en aşırı ve kusur namına acı düşürücü, öksürük ve vitamin şuruplarının saklandığını biliyoruz. Buzdolabında saklanması gerekenler haricinde ilaçlarınızı katiyen buzdolabında saklamayın. Çünkü birtakım şurupların içerisindeki aktif fiil maddeler dibe çöker ve gelişigüzel dozda denktaş oranda ilaç alınmamış olur. Bu da otama periyodunu etkiler. Aynı biçimde buzdolabında gizlenen tablet şeklindeki ilaçların da aktif fiil maddelerinde bozulmalar meydana gelebilir. Eğer ilacınızın ambalajında 2-8 etap ortada saklamanız gerektiği yazıyorsa bu ilaçlarınızı dargın düzlem bulunan buzdolabında saklamanız gerekir. Bu tip ilaçların eczaneden temini esnasında ilaçlarınızı taşırken bozulmasını karşılamak bu şeklinde size müşterek buz aküsü eşliğinde konfirmasyon edilecektir. Eczacıların, buz aküsü ile beraberce verdiği ve 'buzdolabına konulacak' söylediği ilaçlar da katiyen buzluk kısmına yahut buzluğa yaklaşan yere konulmamalı. Çünkü böyle de donarak ilaçların dört başı mamur yapısı bozulur, hakeza müşterek yazık yapıldığında ise ilaçların kullanılmaması gerekir."

C vitaminleri düşüncesince hıfız şartları uyarısı

"Gıda takviyeleri besin değil, ilaçtır" diyen Saydan, besin takviyelerinin hıfız koşullarına bağlı de şu detayları paylaştı:

"İlaçlar kadar besin takviyelerinin de hıfız koşuları ve kullanımları düşüncesince hususi tembihler bulunuyor. Özellikle akıbet çağda çoğunlukla geçer C ve D vitamini içeren besin takviyeleri düşüncesince hususi hıfız şartları ve tembihler mevcut. C vitamini içeren besin takviyeleri behemehâl 25 derecenin altında müşterek sıcaklıkta korunum edilmeli, buzdolabına koyulmamalıdır. Zira C vitamini içeren besin takviyesinin C vitamini kaynağı portakal kadar buzdolabında saklanması, suda çözünen efervesan tabletlerde çözünme ve kokuşma sorunlarına sefer açabilir. Kapsül ve tablet formundaki yutulabilir formlarda ise çözülüm ve yutma sorunlarına sebebiyet verebilir. Unutulmamalıdır ki, C vitamini hem 25 derecenin üstündeki sıcaklıklarda bununla müşterek soğutucu ısısı bulunan 2-8 etap sıcaklıkta kontrolsüz saklanırsa yapısında bozulmalar meydana gelir."

"D vitaminini kan değerlerinizi ölçtürmeden kullanmayın"

D vitaminlerinin de besin takviyesi namına akıbet çağda koyu ilgi gördüğüne dikkati çekici Nurten Saydan, "D vitamininin vücuttaki kan değerinin ölçümü yapılarak kullanılması gerekiyor. Gıda takviyesi olarak, vatandaşımızın D vitamin düzeyinin ölçümünü yapmadan, doktor ve eczacısına danışmadan kontrolsüzce kullanması akla yatkın değildir. Vitaminlerin besin takviyesi olsa caba saklanma koşullarına uyma edilmeden eczane haricinde satışı yarar namına dokunca getirir ve zehirlenme riskini arttırır." niteleyerek konuştu.

TEİS Genel Başkanı Saydan, ilaçların behemehâl eczaneden, eczacı elinden katılması gerektiğini, bu mamüllerin hıfız koşullarının insanoğlu sağlığı açısından aşırı ehemmiyet taşıdığını vurguladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler