USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Dinç yaşlanmanın yolu gün aşırı sporda yatıyor'

Özellikle 40 yaşından sonradan vücuttaki adale kitlesinin azaldığına nazarıitibar çekici Prof. Dr. Cem Coşkun Avcı, “Gün aşırı meydana getirilen spor değme yaşta bulunduğu kabilinden doğacak yaşta da esenlik açısından faydalıdır. Spor fail yaşlıların adale kitlelerinde

'Dinç yaşlanmanın yolu gün aşırı sporda yatıyor'
04-07-2022 10:04

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümünden Prof. Dr. Cem Coşkun Avcı, gelecek yaşlarındaki hastaların spor yaparak dirim kalitelerini artırabileceklerine ilgi çekti. Prof. Dr. Cem Coşkun Avcı, çocuklarda bulunduğu üzere yaşlılarda da sporun aşırı yarayışlı bulunduğunu belirterek, “Özellikle 40 yaşından sonradan vücutta menfi müşterek balans oluşuyor ve adale kitlesi azalmaya başlıyor. Kemik yoğunluğu, mızrap miktarı ve hanımlarda da ilkin yaş dönümü ile bu proses hızlanıyor. Bu vaziyette sporun, çıplak sisteminde adale kitlesine ve mızrap kitlesine iri faydası var. Spor özne yaşlıların adale kitlelerinde zayi olmuyor. Kas kitlelerini koruyunca bedenî sağlığımızı da korumuş oluyoruz. Çünkü itidalli yaştan sonradan gelişen şeker hastalığı hastalığı ve his huy rahatsızlıkları üzere nice hastalığın nedeni de adale kitlesinin azalmasıdır. Spor adale kitlesini koruduğu düşüncesince insanı metabolik hastalıklardan da his huy rahatsızlıklarından da korumuş oluyor. Yani çıplak sisteminde mızrap erimesini engelleyip ve adale kitlesini korurken metabolik adına nice rahatsızlığa da bariyer oluyor” dedi.

"Egzersiz gerçekleştirmek akıl sağlığını koruyor"

Eklem sağlığı düşüncesince sakatlayıcı sporlardan ırak durulması gerektiğine yer veren Prof. Dr. Avcı, şu halde bitmeme etti: "Kişinin yaşına ve afiyet özelliğine akla yatkın yapılacak sporun mafsal sağlığına da aşırı iri katkıları oluyor. Eklemlerimiz canlı iyice kıkırdaklarımız elan dimdik oluyor. Ayrıca kilodan da mahfuz olduğumuz düşüncesince sporun kilogram kontrolü ve mafsal sağlığı üstünde aracısız müşterek tesiri oluyor. Özellikle gelecek yaşlarda sukut aşırı iri müşterek problemdir, sukut kararında nice hastada kaide kırığı, esas kırığı ve ya ayrıksı kırıklar oluşabilir. Bazen gelecek yaşlarındaki hastalarda bu boyut yaşamı zılgıt bedel duruma geliyor. O nedenden dolayı egzersizin yaşlılarda sukut riskini azaltıcı tesiri de var. Ayrıca metabolik manada da sporun faydası bulunduğu düşüncesince şeker hastalığı hastalığı ve bununla ait komplikasyonlardan da korumuş oluyor. Bilişsel fonksiyonları korunmasında sansasyonel unutkanlığı engelliyor. Alzheimer hastalığından bile esirgeyici tesiri var. Yani alıştırma yaşlıların akıl sağlığını da korumuş oluyor. Ruhsal ve kognitif fonksiyonlar üstünde akıbet basamak müspet tesirleri var".

"Haftanın minimum 3 haset dümdüz kardiyo yapılmalı"

Prof. Dr. Avcı, gelecek yaşta derneşik alıştırma yapılmasını referans ederek, şu detayları verdi: "İleri yaş düşüncesince alıştırma rastgele gün yahut gün aşırı vücudu aşırı yormayacak halde yapılmalıdır. Bunun içre behemehâl haftada minimum 3 gün dümdüz bulunan kardiyo egzersizleri yahut gidiş yapılması gerekiyor. Etkili olması düşüncesince müddet ve kelime sıklığı insana uyarınca değişir. En ehemmiyetli obje tehlikesiz olması gerekir, yaşlılar düşüncesince yaralanma ihtimalinin erdemli bulunduğu sporlardan ırak durulması gerekiyor. Sporun leziz ve bedava uygulanabilir olması lazım. Özellikle ekip biçiminde meydana getirilen sporlar elan motive edici oluyor. Yaşam tarzlarında da bazısı modifikasyonlar yapılırsa egzersizlerden verim kabul etmek elan da kolaylaşacaktır. Ayrıca dimdik müşterek tagaddi seçimi da oluşturulursa egzersizden azami kâr sağlanır. Böylece ilkin şeker hastalığı hastalığı, kolesterin yüksekliği, insülin direnci, mızrap erimesi ve his huy hastalıklardan korunulur. Ayrıca osteoporoza erinç akıbet basamak etkilidir. Eklem sağlığı düşüncesince aşırı faydalı, cereyan açıklığının korunması, adale gücünün korunması bireyin cereyan yeteneğinin korunmasını sağlar".

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler