USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Dil dibine uygulanabilen domestik Kovid-19 aşısı düşüncesince 'gönüllü' arayışı sürüyor

Adenoviral vektör tabanlı aşıyı geliştiren Ankara Üniversitesi Kanser Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hakan Akbulut,"Kovid-19 geçirmediyseniz ve on paralık aşı yaptırmadıysanız lütfen çalışmaya dayanak olun." dedi.

Dil dibine uygulanabilen domestik Kovid-19 aşısı düşüncesince 'gönüllü' arayışı sürüyor
03-02-2022 12:29
Ankara

Kovid-19'a erinç gönül dibine uygulanabilecek adenoviral vektör tabanlı aşıyı geliştiren Ankara Üniversitesi Kanser Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hakan Akbulut, aşının güzeşte hafta başlamış bulunan Faz 1 çalışmalarında 20'nin üstünde bireyin tarandığını hemen şişman bölümünün PCR testinin zait çıkması hasebiyle hoppadak 2 gönüllünün çalışmaya engelleme edilebildiğini bildirdi.

Ankara Üniversitesi Kanser Araştırma Enstitüsünde Prof. Dr. Akbulut ve 8 yabanlık kadrosu çeşidinden geliştirilen, TÜBİTAK Kovid-19 Platformunca desteklenen adenoviral vektör tabanlı Kovid-19 aşısının insanoğlu üstünde deneneceği Faz-1 emekleri güzeşte hafta bakımından Ankara Şehir Hastanesi Klinik Araştırma Merkezinde başladı.

Bir haftanın geride bırakıldığı çalışmalara bağlı Enstitüde AA muhabirine açıklamalarda mevcut Akbulut, aşının Faz 1 çalışmalarına 18-59 gözyaşı arasında, hâlâ Kovid-19 geçirmemiş ve melez insanların engelleme edilebileceğini söyledi.

"Gönüllülerin ehemmiyetli indinde kısmının PCR testi zait çıktı"

Sadece indinde haftalık müddette caba halkın ilgisinin dobra bulunduğunu dile getiren Akbulut laflarını şu halde sürdürdü:

"Bulaşıcılığı faziletli Omicron varyantının bu denli yayılmış bulunduğu indinde çağda bu koşulları sağlayıcı bireyleri anımsamak zor. Aşı olmamış, rahatsızlığı da geçirmediğini düşünen 20'nin üstünde isim tarandı ancak ehemmiyetli indinde kısmının PCR testi zait çıktı, maatteessüf onları çalışmaya alamadık. Belirtileri yoktu hemen indinde halde rahatsızlığı geçirmişler. Bugüne denli 2 gönüllümüze aşıyı yapabildik.

Özellikle Ankara'da canlı insanlarımıza çağrıda mevcut olmak istiyorum; şayet Kovid-19 geçirmediyseniz ve bugüne denli tek aşı yaptırmadıysanız lütfen Ankara Şehir Hastanemizdeki Faz 1 merkezine başvurarak çalışmaya dayanaklık etmek olunuz."

Bütün varyantlara erinç minimum 1 sene dulda sağlaması bekleniyor

Prof. Dr. Hakan Akbulut, aşının beklenen varyantlar dikkate alınarak tasarlandığını ve muafiyet sistemini uyaran indinde hususi durumunun de bulunduğunu belirterek şu halde konuştu:

"Aşımızın oluşturacağı bağışıklığın Omicron engelleme etraflı varyantlara erinç dulda sağlamasını bekliyoruz. Hücresel bağışıklığı artı indinde etmen de içermesi hasebiyle elan levent boylu süreli, minimal 1 sene dulda sağlayacağını öngörüyoruz. Tasarım ve efsanevi faaliyetlerinden elde ettiğimiz neticelere isnaden şu an bunları söyleyebiliyoruz hemen stabil konuşabilmek düşüncesince Faz 1 çalışmasının neticelerini beklememiz lazım."

Yeni varyantlara erinç 3 toy dizayn elan yapıldı

Adenoviral vektör tabanlı Kovid-19 aşısı geliştirildikten sonradan da AR-GE faaliyetlerinin bitmeme ettiğinin altını çizen Akbulut, "Virüsün mutasyonlarla geçirdiği değiştirmek dikkate alarak aşımızda da toy tadilat yaptık. Önümüzdeki günlerde onların da üretimini yapmış olup klinik çalışmalara yetiştirmeyi planlıyoruz. Yani indinde aşı yaptık, ürettik ve onun sonucunu bekliyor değiliz, indinde yandan da klinik evveliyat çalışmalarımız bitmeme ediyor. Şu anda toy varyantlardan elde ettiğimiz 3 tane elan dizayn yaptık, onların da emekleri sürüyor." dedi.

Dünya genelinde bilgi insanlarının Kovid-19 varyantlarına bağlı kontrolleri sürdürdüğüne ayraç fail Akbulut, "TÜBİTAK Kovid-19 Platformu kapsamında 7 aşı ve 11 çıkar kere ihya emek harcaması var, bu çalışmalarda 400'ün üstünde bilgi insanı arazi alıyor. Yeni varyantlar üstünde de icraat bitmeme ediyor. Dünya genelinde de böyle. İnsanlık adına bu virüsün hakkından geleceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

"İnsanlarda taraf tesiri sıfır 'adenovirüs' içeriyor"

Prof. Dr. Hakan Akbulut, aşının giderek gönül altı ve burundan uygulanabileceğine dikkati çekerek şunları kaydetti:

"Aşımız kişilerde taraf tesiri sıfır 'adenovirüs' denilen indinde dargın algınlığı virüsünü içeriyor. Çocukluktan itibaren biz bu virüsle karşılaşıyoruz ve ağırbaşlı enfeksiyona kere açmıyor. Hepimizde bu virüse erinç indinde muafiyet mevcut zaten. Biz Kovid-19 antijenlerini bu adenovirüsün içerisine yerleştirdik, zımnında ağızdan damlatıldığında buradaki hücrelerin içerisine giriyor ve orada Kovid-19'a erinç indinde muafiyet oluşturuyor.

"Ağız ve burundan ilkah pandemiyi endamsız müddette bitirebilir"

Prof. Dr. Akbulut, koku alma organı ve ağızdan meri aşının, adale içerisine meydana getirilen aşıların aksine, Kovid-19 hastalığını başında engellediğini vurguladı.

Akbulut, "Kovid-19'a erinç dudak ve burundan aşılamada, indinde manada hastalığın antre kapısını kapatıyorsunuz. Düşman cezaevi giremediği düşüncesince tek gösterge ve hastalığa da kere açamıyor. Ayrıca virüs dudak ve buruna yerleşemeyeceği düşüncesince başkalarına bulaştırma ihtimali de bulunmuyor. Böylece pandemi endamsız müddette bitebilecek." niteleyerek konuştu.

Dünyada klinik emekleri bitmeme eden, ağızdan yada burundan uygulanabilme ayrıcalığı bulunan 4 adenovirüs aşısının geliştirildiğini ancak domestik aşının dizayn bakımından gayrı çalışmalara mucibince elan degaje ve levent boylu etkilere ehil bulunduğunu tamlayan Akbulut, "Ümit ediyorum bizim aşımızın da klinik emekleri endamsız müddette tamamlanır ve insanlarımız dünyayla baş başa eş anlı adına kullanmaya başlayabilirler." temennisinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler