USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Dijital TL'de 'cüzdan' HAVELSAN'a emanet

HAVELSAN, Dijital Türk Lirası Araştırma Geliştirme Projesi'nde dijital dünyalık sistemi dümen araçlarının dizaynı ve geliştirilmesi, siber güvenlik, dijital cüzdan uygulamaları iş paketleri kadar müşterek kol bölgede anne mesul olacak.

Dijital TL'de 'cüzdan' HAVELSAN'a emanet
24-09-2021 12:56
İstanbul

HAVELSAN Genel Müdürü Mehmet Akif Nacar, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yürütücülüğünde planlı ve Anadolu Ajansı'nın (AA) iletişim araçları paydaşı bulunduğu Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST ile firmanın yürüttüğü çalışmalara bağlı AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

TEKNOFEST'te Robotaksi Binek Otonom Araç, Sürü İHA ve Karma Sürü Simülasyon yarışmalarına dayanak verdiklerini tamlayan Nacar, stantlarında ise ürünlerini sergilediklerini, gençlere müteveccih ayrışık eğitimler verdiklerini, füru düşüncesince maket atölyeleri düzenlediklerini anlattı.

Etkinliklere derin beraberinde iştirak bulunduğunu anlatım fail Nacar, seneler içinde TEKNOFEST ziyaretçilerinin ne istediğini bilen, henüz şuurlu halde bölgeye geldiğini söyledi.

Son devirde Endonezya ile ticari açıdan elleme ilgiler oluştuğunu, hassaten sefine kazanmak neredeyse ayrışık planlara müteveccih imzalar attıklarını aktaran Nacar, "Burada havacılık dalında yapmış olduğumuz beraberinde uzlaşma zaptı oldu. Hava Kuvvetleri pilotlarının eğitimi ve öğrencelik satışına yönelik. N-219 uçakları var, onun simülatörünün geliştirilmesi kabilinden mevzuları ele aldık. PT Dirgantara Indonesia (PTDI) firmasıyla beraberinde imza töreni oldu. Endonezya ile bundan sonraları işlerimiz artarak büyüyecek. Endonezya, doğacak vadeden beraberinde pazar. Ticari ilişkilerimizin henüz elleme seviyelere gideceğini bildirmek mümkün. Bu imza inşallah öğrencelik ihracatı getirecek, beklentimiz o yönde. Birkaç cins öğrencelik ihracatını getirebilecek beraberinde imza bulunduğunu düşünüyoruz." biçiminde konuştu.

"Dijital bütünlük konseptini ileriye taşıyacağız"

Mehmet Akif Nacar, firmanın beraberinde süredir "dijital birlik" konsepti üstünde çalıştığını, bu kapsamda insansız kara, çokluk ve iklim araçlarının beraberce operasyon, derinti biçiminde fariza yapabilmesini ele aldıklarını söyledi.

Bu alandaki çalışmaların dijital birlikten dijital orduya denli uzanabileceğine ayraç fail Nacar, askeri personelin giysisi ve kullandığı silahların da sensörlerle düzene müdahale edilmesiyle şümullü kumanda arama konsepti oluşturulabileceğini anlattı. Nacar, "Dijital birlik, büyümekte bulunan ağır beraberinde alan. Bu mevzuyu önemsiyoruz. Bundan ahir etkinliklerde de arazi vereceğimiz ve ileriye taşıyacağımız beraberinde madde olacak." dedi.

Dijital ikizle MMU henüz ileriye taşınacak

HAVELSAN Genel Müdürü Nacar, Milli Muharip Uçak (MMU) Projesi'ne bağlı mevzuları da levent boylu zamandır görüştüklerini söyledi.

Harekat imtihan ortamı yazılımı, mühendislik simülatörü yönünde icraat yaptıklarını ve anne yazılım iş paketi dair da görüşmeler yürüttüklerini özetleyen Nacar, şunları kaydetti:

"Siber güvenliğiyle ait birtakımı icraat var. Bir yandan testler yapılırken imtihan sonuçlarının görselleştirilmesi beklenir olacak. Bu açıdan motosiklet tarafı, uçağın hepsi ve apayrı sistemler düşüncesince de bunu ika olanağı var. Bu mevzuda modelleme, şişman data çözümleme çalışmaları, bileşimli zeka emekleri sebebiyle ihya sürecindeki imtihan rakamları azalacak. Sonuçların kesin ve çabuk halde katılması sağlanacak. En önemlisi uçağın uygun dijitali yerde ergin olacak. Uçtuğunda şişman data akışıyla yerdeki mevhum sistemin beslenmesiyle dijital ortamda fonksiyonların akıllıca çalışıp çalışmadığı, olasıdır senaryolar yerde görülmüş olacak. Böylece geliştirmede henüz müterakki noktalara gitme şansı yakalanacak."

Dijital TL'nin altyapısını hazırlayacak

"Dijital birlik", "dijital ikiz", "dijital dönüşüm" projeleri derken değişik dijitalleşen beraberinde evren düşüncesince analizör ürettiklerini vurgulayan Nacar, bu kapsamda sonuç yerine "dijital para", "dijital Türk lirası (TL)" mevzusunun da gündemlerine girdiğini söyledi.

Merkez Bankası'nın bu yönde beraberinde teşebbüs başlattığını hatırlatan Nacar, şunları kaydetti:

"Bu projenin fazları, ilk örnek ihya etapları olacak lakin etap alaşağı etmek önemliydi. Türkiye'nin uygulayım bilimi devlerini beraberinde araya getirdiler ve beraberinde ortaklık protokolü imzaladılar. HAVELSAN'ın öne çıkmış bulunduğu meydan hassaten emin hareketli haberleşme, biyometrik verilerle etiket doğrulama, kimliklendirme mevzuları ve demci defter uygulamaları dediğimiz, dijital cüzdana revan yolda geliştireceğimiz algoritmalar. Bütün bunlar hareketli ortamda, hareketli infaz biçiminde gerçekleştirilecek. Bunların siber güvenliği, saklı yazı güvenliği de ayrı beraberinde konu. Bu bundan sonraları blokzincir teknolojisiyle mi olur, apayrı beraberinde uygulayım bilimi mi kullanılır önümüzdeki devirde netleşecek. HAVELSAN, yazılım derin işlerde rastgele devir bulunduğu kabilinden bu projeye de dayanak verecek. İnandığımız, elleme beraberinde plan olacak. Dünyada dijital dünyalık dair ilklerden bir tanesi olacak ülkemiz. İnşallah bu plan elleme beraberinde halde neticelenir ve halkımızın dijital parayla tanışması beklenir olur."

HAVELSAN'ın dijital dünyalık sorumlulukları

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, dijital dünyalık ilk örnek uygulaması imar etmek neredeyse beraberinde plan inisiyatifi başlattı. HAVELSAN, ASELSAN, TÜBİTAK BİLGEM ile meydana getirilen teşrikimesai ile Merkez Bankası Dijital Parası prototipi geliştirilmesi planlanıyor.

HAVELSAN bu kapsamda, plan ihya ortamının ve altyapısının oluşturulması ve yönetimi, demci defter teknolojileri senaryoları, simülasyonları ve başarım testleri, dijital dünyalık sistemi dümen araçlarının dizaynı ve geliştirilmesi, siber güvenlik, dijital cüzdan uygulamaları iş paketlerinde anne mesul yerine fariza alacak. Diğer irtibatlı iş paketlerinde de HAVELSAN müzahir rolde bulunacak.

Projenin beraberinde numara fazında tayyareci infaz senaryoları ve gayrı fazların yapılandırılmasına müteveccih icraat yapılması öngörülüyor. Ayrıca, asgari uygulanabilir ürünün belirlenmesi hedefleniyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler