USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Damla sulamayla çeltik üretiminde yüzdelik 60-70 su tasarrufu sağlandı

Kırıkkale'nin Sulakyurt ilçesinde, çeltik üretiminde bu sene evvel el meri damla sulama yöntemiyle yüzdelik 60-70 su, yüzdelik 50 yöresinde da su işçiliği tasarrufu sağlandı.

Damla sulamayla çeltik üretiminde yüzdelik 60-70 su tasarrufu sağlandı
05-10-2021 11:31
Kırıkkale

İlçeye ilişkin Hamzalı köyünde fellah Mürsel Yılmaz, 50 dönümlük çeltik tarlasında tencere sulama yöntemi hesabına damla sulama yaparak, hem sudan bununla birlikte işçilikten tasarruf etti.

Hamzalı'nın beraberinde Yeşilli köyünde de hasat karşıcı çiftçileri görüşme fail İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Seda Karaca, AA muhabirine, Sulakyurt'ta bu sene 5 bin dekarda çeltik üretimi yapıldığını söyledi.

Rekolte beklentisinin güzel bulunduğunu dile getiren Karaca, "Dönümde 900-1000 kilograma denli müşterek ürün bekliyoruz. İlimizde çeltik üretimi Sulakyurt kazasının Kızılırmak kıyısındaki köylerinde ehemmiyetli seviyede yapılmakta. İnşallah bereketli, faydalı müşterek hasat devri olur. Çiftçilerimiz, henüz baş döndürücü Osmancık ekecek şekli ekimi yapıyor. Bu, hem çiftçilerimizin menus oldukları bununla birlikte veriminden mutlu oldukları müşterek çeşit." diyerek konuştu.

"Küresel ısınmaya önlemler kabul etmek düşüncesince çalışmalarımız bitmeme ediyor"

Karaca, toptan ısınmanın etkisiyle kuraklığın dünyada bulunduğu denli Türkiye'de de derin hissedildiğini belirtti.

Çeltiğin de baş döndürücü su talip bitkilerden birisi olduğuna dikkati çekici Karaca, şunları kaydetti:

"Bu sene Sulakyurt ilçemizde müşterek çiftçimize dayalı 50 dekar bölgede damlama sulama denemesi yaptık. Damla sulamayla yüzdelik 60-70 yöresinde su, yüzdelik 50 yöresinde da su işçiliği tasarrufu sağladık. Verimle dayalı hasat başlamadığı düşüncesince kesin müşterek nesne söyleyemiyoruz ama su ve iş tasarrufunu düşünürsek üreticimizin kar edeceğini düşünüyoruz. Suyumuzu titiz gitmek ve toptan ısınmaya önlemler kabul etmek düşüncesince bu sima ekincilik yeniliklerini yaygınlaştırma çalışmalarımız bitmeme ediyor."

Damlama sulama yöntemiyle bu sene önceki kat 50 dönümlük bölgede çeltik ekimi karşıcı müstahsil Mürsel Yılmaz da "Sulama ve iş yönünde tasarruf sağladık. İnşallah ahir zamanlarda ürün dair da henüz güzel kabil diyerek düşünüyorum. Bütün çiftçilere çoğalan hasat olmasını diliyorum." dedi.

Normal önceki teşrin karşıcı çiftçilerden Hüsnü Özdemir ise "Allah artağanlık versin, verimlerimiz normal. Şu anda alıntı namevcut ama bu sene çeltiğin kilogramını 4,5-5 teklik adına bekliyoruz." dedi.

Sefa Özdemir de 45 dekarda çeltik ektiğini, bu sene domuzun mezru alanlara dokunca vermesi endişesi ve havaların anide soğumasından hasada er başladıklarını anlattı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler