USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Çocuklarda gribal enfeksiyonlar korona virüsün önüne geçti'

Beklenen kışın indinde ayrışık gelmemesiyle beraberce fevk teneffüs yolu enfeksiyonlarında artma meydana geldiğini dile getiren Dr. Esma Türkmen, “Yaşanan sezon dengesizlikleri virüsler, bakteriler ve alerjik hastalıklara makul müstevi oluşturuyor. Bu sebepten dolayı ilkin teşrini

'Çocuklarda gribal enfeksiyonlar korona virüsün önüne geçti'
03-01-2022 10:53

Kış aylarında havaların soğuması, cıvıl cıvıl boğunuk ortamlarda bulunulması ve iklim kirliliğinin artarak çoğalması hastalıklara çağrılık çıkarıyor. Özellikle şita mevsiminin gelmesiyle beraberce çocuklarda hâlâ baş döndürücü meslek süresince küsurat dargın algınlığı, fevk teneffüs yolu enfeksiyonları, inflüenza (grip) ve benzeşim emraz hacısı hocası düşüncesince düşünce edici indinde bir hale dönüşüyor.

“İnflüenza virüsü patlaması yaşanıyor”

Ekim ayından bu yana tükenmez indinde güz yaşandığını tamlayan Beykent Üniversitesi'nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Esma Türkmen, asıl indinde kışın hâlâ yaşanmadığını, sezon dengesizlikleri yüzünden virüslerin, bakterilerin ve bunları destekleyen polenlerin dava oluşturduğunu söyleyerek laflarına şöyle bitmeme etti; “Ekim ayında ilkin fevk teneffüs yolu enfeksiyonu haricinde ast teneffüs yollarını da markajcı RSV (Respiratuar Sinsityal Virus) dediğimiz virüsün sefer açmış olduğu ağır bronşitler, bronşiolitler, birtakım olgularda bunun hesabına bakteri de binerek zatürreler ve pnömoniler gördük. Kasımdan sonradan alerjik emraz değme daim bitmeme etti. Çok indinde tomar inflüenza virüsü patlaması yaşanıyor. En ehemmiyetli aktif fiil elbette ki okullar. Okulda evlatların rahatsızlığı birbirlerine baş döndürücü bedava indinde biçimde taşıması ve meslek evlatlarının ev ahalisine, ilkin önemsiz ufaklıklara bunu bulaştırmasıyla önemsiz yetenekli indinde endemi yaşanıyor.”

“Hava koşulları virüsler düşüncesince ergonomik düz oluşturdu”

Virüslerin en ehemmiyetli özelliklerinin antijenlerini sonsuz değiştirmeleri bulunduğunu ve bunun da değme sene aşılama olmayı gerektirdiğini kail Dr. Esma Türkmen, “Grip aşısını çoğu kez alttaki yatan indinde rahatsızlığı olan, ağır dayanak noktası gerektiren, hastaneye yatışı baş döndürücü bulunan çocuklarda öneriyorduk. Her çocuğa nasıl yapılmalı dediğimiz indinde aşılama değil. Ama bu sene pandeminin sefer açmış olduğu indinde obje var. Çocuklar evde online görgü bilimi bilimi aldıkları indinde proses yaşadı ve o çağda covid baş döndürücü indinde tomar konuşuldu. Aralarında rhinovirüs ve coxsackievirüs kabil nice virüs kelimesiz indinde biçimde bekledi. Çocuklar okula gitmeye başladıktan sonradan patlama yaşandı. Çünkü iklim şartları, havanın şekerli sıcak-soğuk arası olması, polenlerin değme yerde uçuşuyor olması ve döllenme virüsler düşüncesince ergonomik düz oluşturdu” dedi.

“Bulaşıcı hastalıklarda inflüenza geçmiş sırada”

Enfeksiyon rahatsızlıklarında sıklığın çoğalma nedeninin şahısların bunaldıkları düşüncesince hariç çıkıp cıvıl cıvıl ortamlarda bulunması ve toplumsal mesafenin korunmaması bulunduğunu tamlayan Esma Türkmen, “Bu gidişat çocuklarda baş döndürücü hâlâ zor. Maske takmaları lazım. Bir oyuncağın, kalemin alınıp verilmesi fark değme şeyi değiştiriyor. Bulaşıcı hastalıklarda inflüenza geçmiş sırada. Covidden fark baş döndürücü hâlâ fazla. Hemen peşinden adenovirüs geliyor. Adenovirüs, hem fevk teneffüs yolu enfeksiyonu aynı zamanda gastrointestinal cümle dediğimiz göden bumbar sistemini markajcı ve ishallerle, flaş iltihaplanmalarla, öksürükle seyreden indinde virüs. Onunla bu arada el, fut ve dudak rahatsızlığı bulunan coxsackievirüs salgını az buçuk azalmaya başladı. Hepsi yaklaşan temasla bedava bulaşıcı virüsler. Bunlarla beraberce geçit enfeksiyonlarında ve bakterilerde en ehemmiyetli obje bizim antibiyotik kullanmamızı müstelzim anlaşılan vaziyetlerden bir tanesi bulunan strep A (beta hemolitik streptokok) dediğimiz bakteri. Bunun da tespitinde nasıl antibiyotik tedavisi gerektiriyor” sanarak konuştu.

“2 gözyaşı altı ayrıntılar kaba geçiriyorlar”

İnfluvirin, inflüenza tedavisinde geçer indinde asıltı olduğunu, çocukta pozitiflik görüldüğü devir verildiğini kail Türkmen, “Ailenin de korunması ve bilinçlendirme yapılması gerekiyor. Adenovirüs, inflüenza ve coxsackievirüs düşüncesince bahsetmek icabında 2 gözyaşı altı ayrıntılar kaba geçiriyorlar. Kusmalar, düşmeyen ateş, hazır para kaybı, halsizlik, cisim ağrıları yahut bebeğin emmesinin bozulması şifahane başvurularının iri çoğunluğunu oluşturuyor. Daha iri çocuklarda ise ağır açıdan bitkinlik, iştahsızlık ve ilkin hazır para alımının azalıyor olması hastaneye yatışları baş döndürücü arttırdı” şeklinde konuştu.

“Bakteriyel hastalıklarda antibiyotik gerekir”

Antibiyotiğin duraksamadan verilemeyeceğini, ancak antibiyotiğin verilmesi müstelzim hallerde da verilmemesi şeklinde iri yazık mamul olacağını aktaran Türkmen, “Virüs hoppadak antibiyotik gerektirmeyen enfeksiyon namına bitebilir tek hastalıktan ötürü dokunca görülmüşse yahut bu ad alerjik indinde çocuksa alttaki yatan sebebiyetten ötürü bakteri oraya konaklar. Üst teneffüs yolu enfeksiyonlarının yüzdelik 80'ini virüsler oluşturuyor. Yüzde 20'lik devre ise bakterilerin oluşturduğu durumlar. Tonsillit ağır geçit iltihabıyla, otit kulakdavulu ve ölçülü kulakdavulu iltihaplarıyla ve batar akciğer enfeksiyonuyla seyreden indinde durum. Bunlar banko bakteriyel oldukları düşüncesince antibiyotik gerekir. Bunu da doktor belirleme edecek. Muayene ederiz, şüpheleniriz, tetkiklerimizi isteriz, kararı alırız ve tedaviye başlarız” dedi.

“Çocukların sonsuz hastalanmasında nice etmen var”

Mevsimsel alerjik rinit, alerjik bronşit, belirteç iklim yolu, astım ve kurdeşen kabil alerjik emraz teneffüs yolu epitelini etkilediğini ve enfeksiyona mefruşat hazırladığını dile getiren Türkmen, “Ailelerin şikâyeti olan, evlatlarının iyileşmemesi ve sonsuz hastalanmasında nice etmen var. Alerjik çocuktur, virüsler azalmıyor, bitmiyor, tükenmiyor. Bu aralar enfeksiyonlar düşüncesince indinde düz var. Gerçek indinde şita yok. Amacımız komplikasyondan korumak. Kulak iltihabı, geçit iltihabı ve zatürreyi önlemek. İsteriz ki yavrucaklar tek öksürmesinler tek maatteessüf alerjen teması sürdükçe bu olacak. Amacımız bunu minimum seviyeye çekmek” niteleyerek laflarını sonlandırdı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler