USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Çocuklarda ‘gece yatak ıslatma’ya dikkat

Çocuklarda enürezis nokturna (gece yatak ıslatma) için ehemmiyetli bilgiler sağlayan Dokuz Eylül Üniversitesi Çocuk Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Salih Kavukçu, çocuklarda 5 yaşından sonraları gece yatak ıslatma problemininin boşlama edilmemesi ve behemehâl ortak hekime başvurulması

Çocuklarda ‘gece yatak ıslatma’ya dikkat
09-12-2021 11:00

Dokuz Eylül Üniversitesi Çocuk Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Salih Kavukçu, gece yatak ıslatma şekilde aşina enürezis nokturna ile ait ehemmiyetli bilgiler paylaştı. 5 yaşını doldurmuş evlatların uyurken haftada ikiden birlikte tomar altlarını ıslatma durumunun enürezis nokturna bulunduğunu kaydeden Prof. Dr. Salih Kavukçu, “5 yaşındaki dallar kısaca yüzdelik 20 oranında, 10 yaşındaki dallar yüzdelik 7 oranında, 15 yaşındaki dallar ise yüzdelik 1 oranında gece altını ıslatabilirler” bilgisini verdi. Kavukçu, 5 yaşından sonradan gece yatak ıslatma problemininin boşlama edilmemesi ve nasıl birlikte hekime başvurulması icap ettiğini vurguladı.

“5 yaşından sonradan çocuğun lüzum kaçırmaması gerekir”
5 yaşına derece gece yatak ıslatmanın alışılagelen bulunduğunu kail Prof. Dr. Kavukçu, “Çocuklar ilk gece şimdi sonradan gün dışkısı vardığında sav eder. Ardından gün idrarı geldiği devir sav eder. En sonuç da gece idrarı geldiği devir sav eder. Son aşama, 5 yaşından sonradan natürel şekilde başlar. Yani gelişimsel birlikte süreçtir. 5 yaşından sonradan çocuğun lüzum kaçırmaması gerekir. 5 yaşından sonradan bebek lüzum kaçırıyorsa gerçeklenmiş hekime gidilmelidir. Gece yatak ıslatma, doktor çeşidinden dü biçimde değerlendirilir. Bu durum, alttaki yatan lüzum yolu enfeksiyonu, şeker hastalığı hastalığı hastalığı, hormonal birlikte bozuk para kabilinden ehemmiyetli birlikte maraz göstergesi olanaklı yahut direkt doğruya gelişimsel süreçle ait olabilir. Hekimler, bunun bu birlikte ağır maraz mı olmadan gelişimsel süreçten kaynaklı olup olmadığını fark edecektir” dedi.

“Pek aşırı nedene ilişkin olabilir”
Psikolojik durumun seyrek enürezis nokturnaya ne olabildiğini tabir fail Prof. Dr. Salih Kavukçu, “Çocukların 3 yaşlarına akilane lüzum ika eğitimini alması lazım. Bu edep geciktiyse bebek gece idrarını kaçırabilir. Anne aşırı mütevehhim ve tetik davranıyorsa bu da birlikte ne olanaklı ve ya annenin aşırı er yaşta çocuğa abdesthane terbiyesi vermiş olması da birlikte ne olabilir. Bunları yorumlarken, ‘bu ağız ağıza psikolojiktir' eyitmek akilane olmaz. Çocuğun sidik torbası kütlesi önemsiz olabilir, gece lüzum miktarı faziletli olabilir, çocuğun uykusu aşırı dip bulunduğu düşüncesince gece yatak ıslatıyor olabilir. Uykuda apne, nefesin durması, geniz etinin şişman olması da gece altını ıslatma sebebi olabilir” laflarına toprak verdi.

İkincil dibine ıslatma kendince da bilim sağlayan Kavukçu, şunları söyledi: “5 yaşından sonradan çocuk, 6 ay mobilyasız patron ondan sonradan anide gece olunca altını ıslatmaya başladıysa bunu ‘ikincil dibine ıslatma' niteleyerek yorumluyoruz. Burada, dünkü birlikte maraz mı mevcut olmadan çocukta birlikte ruhsal sarsıntı mı var, onu fark geçirmek gerekiyor. mesela dünkü birlikte lüzum yolu enfeksiyonu ortaya çıkmak olabilir. Anne, ata ölümü, ayrıksı birlikte şehre atama olma, hoca değişimi, eşeysel sömürme halleri da çocuklarda sekunder altını ıslatma sebebi şekilde karşımıza çıkabilir. Eğer bebek kabızsa sidik torbası kütlesi azalacağından, lüzum kaçırma ile de karşılaşabilir. Kabızlık gerçeklenmiş giderilmelidir.”

Tedavisi mümkün
Altta yatan sebepler ayıklandıktan sonradan çocuğun akla yatkın biçimde otama edilmesi ve ona huzur özgüveni artırıcı yaklaşımlarda bulunulması icap ettiğini tamlayan Kavukçu, “Çocuk ve anne baba banko suçlanmamalıdır. Çocuğu inandırma edici birlikte yaklaşım sergilenmelidir. ‘Birlikte bu problemi çözeceğiz. Merak etme, halledeceğiz' kabilinden girintisiz çıkıntısız emniyet aktarıcı yaklaşımlarda bulunulmalı. Anne, ata ve çocuğun hekime güvenmesi ve inanması gerekir. Sadece bununla fark muvaffakiyet sağlanabilir. Özellikle sidik torbası kütlesi önemsiz bulunan çocuklarda alarm aleti tedavisi uygulandığını, birlikte ayrıksı yöntemin ise deva tedavileri bulunduğunu kail Kavukçu, deva tedavisinin de başarıyla sonuçlandığını ve ilacın ağır birlikte taraf tesirinin bulunmadığını dile getirdi. Prof. Dr. Kavukçu, evlatların şeb ezanı yiyeceklerini yedikten yatıncaya kadarki müddette birlikte tomar likit almaması ve yatmadan ilk nasıl idrarlarını yapmaları icap ettiğini laflarına ekledi.

“Bez bağlamayın, cezalandırmayın”
Ailelere kimi uyarılarda mevcut Çocuk Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Salih Kavukçu, şu biçimde konuştu: “Çocuk dibine kaçırıyor, yataklar kirleniyor niteleyerek çocuğun dibine çaput bağlanması banko akilane değildir. Çocuğun yaşına layıkıyla davranılması gerekmektedir. Çocuk cezalandırılmaz, azarlanmaz, aşağılanmaz. Gece yatak ıslatmadığı devir ise bebek onore edilir. Böylece bebek özendirilir. Gece ast ıslatma sorununu dallar duyurmamak ister. Öyle hastalarım evet ki, ‘Şikayetiniz nedir?' söylediğim devir anası ‘Oğlum 9 yaşlarında ve dibine kaçırıyor' dediğinde, bebek ‘Hayır anne. Ben altıma kaçırmıyorum terliyorum' niteleyerek onu pinhan etmeye çalışıyor. Çünkü utanıyor.”

“Tedavi edilmezse ruhsal sarsıntı olabilir”
Prof. Dr. Salih Kavukçu, enürezis nokturna yerinde ailelerin; bebek sağlığı ve rahatsızlıkları uzmanına, bebek nefroloji uzmanına, bebek bevliye uzmanına başvurabileceğini laflarına ilaveten “Bu boyut otama edilmez ise çocukta birlikte ruhsal sarsıntı olabilir, çocuğun benliği zedelenebilir. Bu boyut gerçeklenmiş otama edilmelidir. Bir hekime derece derece akla yatkın birlikte otama yöntemi ile bu evlatların otama olması gerekmektedir” dedi. Geçmiş zamanlarda namına başvuran birlikte hastasıyla yaşamış bulunduğu vakası özetleyen Kavukçu, “Liseyi leyli okulda okuyacak bulunan birlikte hastamda hakeza birlikte dava vardı. Yatakhanede arkadaşları dalavere kullanılan niteleyerek aşırı korkuyordu. Verdiğimiz otama ile şifaya ulaştı ve tek dava yaşamadan leyli şekilde ortaöğretim öğrenimini gördü” niteleyerek konuştu.

Ceren Atmaca-Sinan Yeniçeri

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler