USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Çocuklarda enflüanza salgınında mevsimlik artım uyarısı

Uzmanlar, şita aylarının gelmesiyle çocuklarda viral fevk teneffüs yolu enfeksiyonlarında çoğalma gözlemlendiğine dikkati çekerek, maske, resmiyet ve hıfzıssıhha kurallarının hepsi hastalıklardan sakınmak düşüncesince ehemmiyetli bulunduğu uyarısında bulunuyor.

Çocuklarda enflüanza salgınında mevsimlik artım uyarısı
27-12-2021 10:34
İstanbul

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Merih Çetinkaya, AA muhabirine, viral enfeksiyonların dünyada ve Türkiye'de alışılagelen şartlar altında makul zamanlarda artma gösterdiğini dile getirdi.

Prof. Dr. Çetinkaya, şita aylarının gelmesiyle çocuklarda virüse ilişkin yukarı teneffüs yolu enfeksiyonlarında ortak artma gözlendiğine dikkati çekerek, güzeşte sene açıktan eğitim, kapanma ve maske, mesafe, hıfzıssıhha kurallarının baş döndürücü başlıca uygulanması hasebiyle bu çeşit enfeksiyonların katı çoğunun görülmediğini anlatım etti.

Çetinkaya, bu sene okulların açılması ve mevsimlik iklim değişikliklerine ilişkin namına eylül-ekim aylarında çocuklarda viral yukarı teneffüs yolu enfeksiyonlarının kalın görüldüğünü vurgulayarak, "Ancak şita mevsiminin gelmesiyle baş başa ise sonuç günlerde çocuklarda enflüanza namına bilinen influenza enfeksiyonları açıkça namına artma göstermiştir." diyerek konuştu.

Gribin çoğu kez sene içinde teşrinievvel ayından başlayarak mart sonu, april başına genişliğinde bulunan devirde kalın görülen, ince bulaşan ortak teneffüs yolu rahatsızlığı bulunduğunu hatırlatan Çetinkaya, şunları kaydetti:

"Grip kişilerin gizli bölgelerde saat geçirdikleri şita aylarında en dip zamanına ulaşmaktadır. Bu devirde hastalığın açıkça halde artarak çoğalması muhtemel ortak proses olup, bu gestalt müstevli namına değerlendirilmemelidir. Kovid-19 pandemisindekine benzeşim halde enflüanza sezonunda da muhtemel olduğunca hareketli ve gizli ortamlardan ırak durulması, hasta kişilerle değinme edilmemesi, ellerin kalın pıtrak yıkanması ve zatî hıfzıssıhha kurallarına ilgi edilmesi üzere önlemlere ahenk sonuç adım önemlidir. Pek baş döndürücü olguda enflüanza bol belirtilerle atlatılsa da yaşlılar, dinç çocuklar, gebeler ve süreğen rahatsızlığı bulunan bireylerde başlıca seyredebileceği, hastane yatışlarına ve ölüme illet olabildiği bilinmelidir."

Grip sezonu evveliyat yahut boyunca yapılacak aşının da hastalıktan korunmada ehemmiyet taşıdığını dile getiren Prof. Dr. Çetinkaya, "Son günlerde ilkin ateş, koku alma organı akıntısı, öksürük, hapşırık, adale ve mafsal ağrısı, geçit ağrısı, halsizlik, teneffüs sıkıntısı, bulantı-kusma üzere Kovid-19 semptomları bulunan çocuklarda enflüanza olaylarında muhtemel ortak artma yalan konusu. Tanı düşüncesince sıkıntı varlığında esenlik kuruluşuna başvurulması ve Kovid-19 karışma çoklu viral teneffüs yolu patojenlerinin değerlendirildiği testin yapılarak, akıllıcasına tanılama ve otama stratejisinin uygulanması önemlidir. Bu bağlamda hem erişkinler bununla beraber çocuklarda tavsiye edilen enflüanza ve Kovid-19 aşılarının vaktiyle yapılmasıyla bu insan enfeksiyonların sıklığı ve şiddetinde eksilme sağlanabilecektir." değerlendirmelerinde bulundu.

"Çocukların rahatsızlıkları birbirine bulaştırıcılığı baş döndürücü fazla"

Çocuk İmmünoloji ve Alerji, Çocuk Göğüs, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay da şita mevsiminde tanıdık emraz düşüncesince meydana getirilen testlerde genel anlamda gribe bakıldığını aktararak, şu detayları verdi:

"Kovid-19 salgını zımnında tahminî dü sene gizli kalınca kollar tek mikropla tanışamadı. Tanışamadığı düşüncesince bu sene enflüanza olaylarını az buçuk henüz kalın görüyoruz. Çocuklar içtimai hayatta nice mikropla tanışıyorlar. Okullarda elbette ki evlatların enfeksiyonu arttı. Özellikle evlatların birbirine bulaştırıcılığı baş döndürücü fazla. Çoğu bebek nice mikroba gönül rahatlığı savunmasız bulunduğu düşüncesince de bütünü hasta olabiliyor. Hiçbir anne, ata da 'Çocuğum okula gitmesin' demiyor zira anne, ata çalışıyor. Bu seferde yayılım hızlanıyor."

Akçay, enflüanza belirtisi yayınlayan evlatların evde bakılması ve okula gönderilmemesi icap ettiğini anlatarak, "Bu zamanlarda hekim tavsiyesiyle makul vitamin destekleri alınabilir. Bağışıklığı kuvvetlendirici besinlerle beslenmeye ilgi edilmeli." dedi.

Prof. Dr. Akçay, öğretmenlerin okulda peçe kullanımına hassaten ilgi etmesi, el yıkamanın önemini çoğunlukla anlatması icap ettiğini de anlatım etti.

Veliler çocuklarını peçe ara ve hıfzıssıhha dair uyarıyor

Öte taraftan şehirde ilköğretim okullarında enflüanza şikayetlerinin görülmesi hesabına veliler de hem çocuklarını henüz titiz olmaları anlamında uyarıyor bununla beraber mukteza tedbirleri almaya çalışıyor.

Veli Sermet Demir, okullarda gripte artma yaşandığını ancak endişelenmediğini dile getirdi. Çocuğunda endeks gördüğünde okula göndermeyerek arkadaşlarına bulaştırmasının önüne geçmeye çalıştığını özetleyen Demir, "Çocuğum henüz önceki ateşlendiği devir tercih ettiğimiz ilaçlar var ise onları kullanıyoruz. evvel gıda, beslenme, uykusuna ilgi ediyoruz. Gerekiyorsa ve gine ediyorsa doktorumuza başvuruyoruz." ifadelerini kullandı.

Veli Hakan Çiçek de çocuklarına eş peçe verdiklerini söyleyerek, "Çift peçe veriyoruz. Arkadaşıyla konuşurken koku alma organı buruna girmemesini öneriyoruz. Sonuçta dost ortamından kaçamaz lakin minimum halde kendisini koruması gerekiyor." diyerek konuştu.

Veli Ebru Güneş de çocuğunun beslenmesine ilgi ettiğini, başkaca dostlarıyla mesafeli olması anlamında uyarıda bulunduğunu, sonunda tılsım almaya çalıştığını aktararak, okullarında enflüanza bulunan öğrencilerin okula gelmediğini, bu mevzuda velilerin alıngan davrandığını söyledi.

Mustafa Sarıgül İlkokulu velilerinden Seyhan Aydın da 4. sınıfa revan oğluna hususi eşyalarını dostlarıyla paylaşmaması, peçe ve temizliğine ilgi etmesi dair uyarıda bulunduğunu belirtti.

Velilerden Sümeyye Kılıç da çocuğunun 1. dershane talebesi bulunduğunu anlatım ederek, "Sürekli maskesini çıkarmaması, sıralarda bekâr oturmasını, aldatmaca canlandırırken üstelik dostlarıyla arasına ara koymasını söylüyoruz. Çok şükür bugüne genişliğinde hastalanmadı. Her çağ banyosunu yaptırıyorum. Çantasını, kalemlerini dezenfektanla siliyorum." diyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler