USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Çin ekonomisinde riskler arttı, gözler siyasa yapıcıların mümkün aksiyonlarında

Çin'de yurt sektörüne müteveccih küsurat kaygıların ve erke krizinin yaşandığı birlikte ortamda beklentilerin altında küsurat veriler, diyar ekonomisine bağlı akıbet çeyrek beklentilerini de aksi etkilerken, siyaset yapıcıların üstündeki edisyon arttı.

Çin ekonomisinde riskler arttı, gözler siyasa yapıcıların mümkün aksiyonlarında
18-10-2021 16:09
İstanbul

Çin ekonomisi, senenin üçüncü çeyreğinde çarpıcılık kesintileri, bildirme hilaf boğazları ve toy yüz koronavirüs (Kovid-19) salgınının menfi tesirleri kararı yüzdelik 4,9 ile akıbet ortak senenin en bağan büyümesini kaydetti. Ülkede büyüme hızı çeyreklik bazda yüzdelik 0,2 ile sınırlanmış kaldı, senenin 9 ayında ise yüzdelik 9,8 düzeyinde gerçekleşti.

Emlak sektörüne müteveccih küsurat kaygıların ve erke krizinin yaşandığı ortak ortamda beklentilerin altında kesirler veriler diyar ekonomisine bağlı akıbet çeyrek beklentilerini de menfi etkilerken, politika yapıcıların üstündeki edisyon arttı.

Analistler, erke krizi ve taşınmaz sektöründeki namus borcu rahatsızlığına bağlı endişeler ilkin edinmek az daha ekonomide elan ortak tomar yavaşlama işaretlerinin, Çin Merkez Bankası'na (PBoC) politikaların gevşetilmesi anlamında ortak edisyon oluşturduğunu belirterek, bankalararası piyasada dolgunca akışkanlık sağlanması, enfrastrüktür gelişiminin hızlandırılması, cesaret ve taşınmaz politikalarında gevşeyici adımlar kabilinden aksiyonların alınabileceğini söyledi.

Bu senenin başlangıcında Çin hükümetinin, ülkenin derinlemesine vadeli büyüme potansiyelini iyileştirmeyi amaçlayan strüktürel reformlar düşüncesince düzlük bırakarak salname yüzdelik 6'lık büyüme amacı belirlediğini anımsatan analistler, bu durumun büyümeyi sponsor yönde atılacak adımları geciktirebileceğini vurguladı.

Analistler, piyasada Çin ekonomisine bağlı sene sonu büyüme beklentilerinin yüzdelik 8 civarına indiğine dikkati çekerek, bu rakamın geçmiş beklentilerin altında kalsa da akıbet 10 senenin en faziletkâr seviyesine ayraç ettiğini söyledi.

"Çin düşüncesince büyüme görünümü sıkıntılı olmaya bitmeme ediyor"

Commerzbank Kıdemli Ekonomisti Hao Zhou, mevzuya bağlı AA muhabirine icra ettiği açıklamada, Çin'de büyümenin öz beklentilerinin enine boyuna altında kaldığını belirterek, Kovid-19'un baştan canlanması ve erke sıkıntısının iktisadi ameliyat üstünde ciddiyet kazandığını, taşınmaz sektörüne müteveccih endişelerin de hassasiyeti ve ait yatırımları aksi etkilediğini kaydetti.

Açıklanan verilerin hanehalkı masrafları ve iç tüketimin bastırıldığını ortaya koyduğuna ayraç fail Hao, diyar ekonomisine müteveccih nice zayıflatıcı etmen bulunduğunu, bu zayıflıkların çelimsiz vadede ortadan kalkmayacak kabilinden göründüğünü söyledi.

Son gelişmeler karşısında PBoC Başkanı Yi Gang'ın taşınmaz sektörüne müteveccih endişeleri müsekkin izahat yaptığını, sistemli riskleri ve bulaşıcılığı engel edinmek düşüncesince rastgele yolu deneyeceklerini belirttiğini aktaran Hao, "Ülkenin kimi şirketler düşüncesince taannüt riskiyle gönül rahatlığı karşıya bulunduğu açık. Bu sebeple yegâne ortak ad kaynaklı risklerin izole edilmesi ve taşınmaz sektöründeki planların tamamlanmasının sağlanması anlamında ortak yaklaşım var. Bize layıkıyla bu; karakteristik ortak Çin yaklaşımı. Pekin yönetimi ortak tomar manivela kullanan şirketleri cezalandırırken, mali sistemi destek edinmek düşüncesince kesintili ortak taannüt dalgasından da kaçınacaktır." sanarak konuştu.

Politika yapıcıların ileriye çevrik yerine iktisadi büyüme ve mali muvazene ortada toy ortak balans aradığını tamlayan Hao, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Genel yerine beklentiler namus borcu kaldıracı dair kaba kalmaya bitmeme etse de kimi aykırı gevşemelerin iktisat düşüncesince çelimli hilaf rüzgarlara gönül rahatlığı esirgeme sağlaması beklenebilir. Piyasada, büyümedeki yavaşlamanın doğacak çeyrekte de bitmeme edeceği anlamında düşün donanması oluşuk durumda. Bu sebeple politika desteğinin kapsamını görmeyi bekleyeceğiz. Bizim beklentilerimizi şekillendiren faktörlere bakıldığında, ileriye çevrik eneze tüketim, kısıtlanmış politika desteği ve zayıflayan yatırımcı hissiyatı karşısında Çin düşüncesince büyüme görünümü sıkıntılı olmaya bitmeme ediyor. Bu da 2021 düşüncesince yüzdelik 8,4'lük büyüme beklentimiz üstündeki aşağılık taraflı riskleri deli dolu tutuyor. Gelecek yıla bağlı yüzdelik 5'lik büyüme beklentimizi ise koruyoruz."

"Genel politika duruşunda ansız ortak fark beklemiyoruz"

Nordea Market Kıdemli Analisti Tuuli Koivu da Çin'de büyümenin temel etkisiyle 9 ayda yüzdelik 9,8 düzeyinde gerçekleştiğini, bunun hükümetin amacı bulunan yüzdelik 6'nın enine boyuna üstünde olduğunu fakat çeyreklik ve salname bazda bakılınca rakamların kilo vermeye bitmeme ettiğini söyledi.

Zayıf gerçekleşmenin peşinde yatan faktörlerin çelimsiz vadede ortadan kalkmasının beklenmediğini aktaran Koivu, "Zayıf büyüme verilerinin peşinde nice hastalık var, yegâne ortak faktöre düğümlemek enine boyuna zor. Devam fail müstevli ve eneze mahveden itimatı iş sektöründe büyümeyi engellerken, kaba politika duruşu ile erke arzı ve taşınmaz sektörüne bağlı mesail envestisman ve üretimdeki büyümeyi zayıflattı. Bunlara nice piyasaya müteveccih aranjör mekanizmaların devreye katılması da eklenince eneze rakamlar ortaya çıktı." sanarak konuştu.

Koivu, Çin hükümeti rastgele ne derece yüzdelik 6'lık büyüme hedefini tutturma uğrunda ilerlese de iktisadi görünüme müteveccih nice aşağılık taraflı riskin bulunduğuna ayraç ederek, şunları kaydetti:

"Riskler bitmeme ederken ati aylarda politika duruşunun ne derece gevşetileceğini göreceğiz. Hem mal bununla birlikte maliye politikası duruşunun aşamalı yerine gevşemesini beklememize karşın strüktürel hastalıkların gündemde kalmasıyla nice sektörde eneze büyüme bitmeme edecektir. Mevcutta taşınmaz alanı düşüncesince cesaret koşullarının aşamalı yerine gevşetilmesi bekleniyor. Diğer yandan pahalılık görünümü de doğacak aylarda mal politikasında gevşemeyi destekliyor. Biz, mal ve maliye politikası duruşunun ati aylarda ortak hacim gevşemesini beklesek de umumi politika duruşunda ansız ortak fark olacağını düşünmüyoruz. Katı duruşun en azından Kış Olimpiyatları'na derece bitmeme edeceğini varsayıyoruz. Diğer yandan Çinli liderler, Başkan Şi'nin fariza süresinin belli 10 salname sınırın ötesine uzatılacağı Ekim 2022 öğür toplantısına hazırlanıyor. Pek ortak tomar politika bilimci, Şi'nin önümüzdeki 12 ay ortamında Çin'i ülkenin iddialı derinlemesine vadeli hedeflerine götürebileceğini göstermesini bekliyor ve bu belli önümüzdeki sene nice strüktürel değişikliğin olabileceği anlamına geliyor. Bu sebeple Çin'deki politik riziko düzeyinin faziletkâr kalmaya bitmeme etmesinin, iktisadi büyüme sayıları üstünde ortak hacim buzdolabı bulaşık yaratması muhtemel."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler