USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin: 3600 ek amblem sorununu da çözeceğiz

Bakanı Vedat Bilgin, "Bakanlık içinde ortak heyet oluşturduk, o heyet çalışmalarını tamamladı. Şimdi gayrı bakanlıklarla bulunan görüşmelerimiz bitmeme ediyor. Tabii bunu ortak de toplumsal tarafların katılımıyla ele alacağız, bu problemi da çözeceğiz." dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin: 3600 ek amblem sorununu da çözeceğiz
30-11-2021 15:46
Ankara

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Kamu Personel Danışma Kurulunun (KPDK) devre içi planlı toplantısında, Türkiye'nin, acemi insan koronavirüs (Kovid-19) salgınının herhangi ortak aşamasında, istihsal sistemini ayakta tutmayı başardığını vurguladı.

Çalışanların sağlığı gözetilerek üretimin sürdürülmesinin sağlamış olduğu faydanın ve ürettiği maşeri yararın dakika görüldüğünü tamlayan Bilgin, "Bu yılın geçmiş çeyreğinde Türkiye ekonomisi yüzdelik 7,2 büyümüştü, ikinci çeyrekte yüzdelik 21,7, üçüncü çeyrekte ise 7,4 büyüdü. Yıl sonu bakımından tahminler yüzdelik 10 civarındaki büyümeyi ayraç etmekte. Bütün bunlar hasbi değildir. Yani istihsal ekonomisi olmayan, üretime dayanıksız nazar boncuğu ekonominin hakeza üç çeyrek yukarı caba caba de bu müstevli sürecinde büyümesi ağırbaşlı ortak konudur." dedi.

"Serbest etraf mekanizması içinde lazım tensikat yapılacak"

Bazı ekonomistlerin "Türkiye'nin üretime dayanamadan büyüdüğü" eleştirilerine tepkime yayınlayan Bilgin, laflarını şu şekilde sürdürdü:

"Üretim yapısı yapılmaksızın büyümeyi temel etkisiyle vesaireyle ortak müddet yapabilirsiniz, fakat bunu daim duruma getiremezsiniz. Üç çeyrek yukarı caba büyümek, ortak sene büyümek, müstevli daha sonra OECD'deki dü ekonomiden bir tanesi olmak, nazar boncuğu düzgün değildir. Üretim altyapısına dayanmadan bunları yapmak de beklenir değildir. Dolayısıyla Türkiye istihsal yapısıyla büyüyor. Sorunlarımız namevcut mu, elbette ki iri sorunlarımız var. Bunları görmezden başlamak beklenir değildir, realist değildir. Çünkü sorunları göreceğiz, tanımlayacağız ve sorunlarla uğraş edeceğiz. Bu problemlerin başlangıcında son haftalarda yaşadığımız döviz kurundaki dalgalanmalar gelmektedir. Döviz kurundaki dalgalanmalar akçasal olaylardır. Ekonomi hemen akçasal ortak fenomen değildir. Bunu biliyoruz. Türkiye'nin bu akçasal süreci başöğretmen kurumları da bunun farkındadır. Bununla ilgilendiren başıboş etraf mekanizmasının içinde lazım düzenlemeleri yapacaktır. Kimse Türkiye'nin etraf mekanizmasını ayrılma edip, gizli ekonomiye geçeceği kadar gereksiz söylemlere inanmasın. Türkiye, etraf mekanizmasını işleterek bu sorunları çözecektir. Çünkü Türkiye, Avrupa ile en aşırı dış satım ve dış alım önleyen ülkedir. Avrupa ekonomisinin, evren ekonomisinin izlem etmiş olduğu ortak tutum namına da etraf ekonomisinden vazgeçmeyecektir."

"Öncelikli meselemiz, 3600 meselesidir"

Piyasa mekanizmasının ehemmiyetli olduğunu, fakat bunun yegâne başına özellikle maşeri bölgede dava çözmeye yetmeyeceğini tabir fail Bilgin, şunları kaydetti:

"Sosyal bölgede da bu etraf ekonomisinin meydana getirmiş olduğu sorunları aşacak maşeri mutluluk uygulamalarına gerekseme var. Sosyal mutluluk uygulamalarının en aşırı kullanacağı vesait da maşeri yöntem araçlarıdır. Türkiye, müstevli periyodunun getirmiş olduğu sorunlarla giriş kılmak düşüncesince şimdi aşırı maşeri politikalara ciddilik vermektedir. Nitekim geçtiğimiz çağda yaptığımız şişman sözleşmeler, günün koşulları içinde sevinme yaratmıştır, maşeri benimseme görmüştür. O söz içinde hesabına getireceğimiz mevzular vardır. Bunların başlangıcında 3600, sözleşmeliler, emeklilerin avlu şartlarının iyileştirilmesi gelmektedir. Bunların bütünü önümüzdedir. Öncelikli meselemiz dakika 3600 meselesidir. Kamu personelinin, kamuda çalışırken almış olduğu maaşı, erbap oldukları avlu tarzını zor olduktan sonraları kaybetmeleri aşırı ağırbaşlı ortak sorundur. Bu, tekaütlük sistemimizin ve ek amblem mekanizmasının baştan düzenlenmesini müstelzim ortak soruna ayraç etmektedir. Bu bizim gündemimizdedir ve bunun gereğini yapacağız. Toplu sözleşme, bunu dobra kuvve ifadesi olmaktan çıkartıp, çözülmesi müstelzim ortak zorunluluk durumuna getirmiştir. Bakanlık içinde ortak astronomi oluşturduk, o astronomi çalışmalarını tamamladı. Şimdi gayrı bakanlıklarla bulunan görüşmelerimiz bitmeme ediyor. Tabii bunu ortak de maşeri tarafların katılımıyla ele alacağız, bu problemi da çözeceğiz."

"Kadro haklarını kazanması düşüncesince gereğini yapacağız"

Bakan Bilgin, amme personel diyetinin aşırı modüler ve kamuda aşırı değişik statülere ilişkin düzentileme biçimlerinin olmasının ağırbaşlı ortak dava yarattığını dile getirerek, şu şekilde bitmeme etti:

"Biz burada kontratlı çalışanı ehemmiyetli buluyoruz. Çok özel, aranan ve özellikleri bakımından kıt bulunan sistem gruplarının değişik sevap seviyeleri ve değişik sözleşmelerle çalıştırılmasını manalı buluyoruz. Fakat herhangi ortak kurda karşılaşılan kontratlı personel tablosunun aşırı ağırbaşlı sorunlara sefer açtığının farkındayız. Bilhassa çalışanlar açısından dava yarattığının da farkındayız. Bu problemlerin çözülmesi düşüncesince de benzer ortak emek harcamayı bakanlığımız içinde sürdürüyoruz. Bunu tamamladıktan sonraları ilgilendiren gayrı bakanlıklarla ortak araya gelmiş şekilde 3+1 sanarak bildik söve içinde onların kol haklarını kazanması düşüncesince de gereğini yapacağız. O emek harcamayı da 3600'ün peşi sıra tamamlayıp, yolumuza bitmeme edeceğiz. Bunun haricinde amme çalışanının kişi hakları, yücelme kadar aşırı ağırbaşlı sorunları var. Bu problemlerin çözümü konusunu, tığ maşeri ortaklarımızla ele alacağız. Bu sorunları beraberce çözeceğiz."

Bilgin'in konuşmasının peşi sıra basına gizli bitmeme fail toplantıya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Ertuğrul Soysal, Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı lider Kahveci, çıkışlı sendikaların temsilcileri ve ilgililer katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler