USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Borsa İstanbul'da ralli vezneci hisseleriyle bitmeme ediyor

Uzun seneler borsanın lokomotifi konumundaki kasacı hisselerinin, güzeşte sene başlamış olan ve bu sene teşrinievvel ayına derece bitmeme fail suskunluğunu nakzen baştan dümene geçmesiyle BIST 100 endeksi üstün dereceli karşı üstün dereceli kırıyor.

Borsa İstanbul'da ralli vezneci hisseleriyle bitmeme ediyor
15-11-2021 16:09
İstanbul

Ekim ayından beri alıcılı seyreden kasacı hisseleri, dakika Garanti BBVA'nın anne hissedarı Banco Bilbao Vizcaya Argentaria'nın (BBVA) açıklaması sonrası zamanı yükselişlerinden birtanesini kaydetti.

BBVA'dan Garanti düşüncesince fahri kayar alımı kararı

BBVA'nın, Garanti BBVA hisseleri düşüncesince fahri kayar alıntı teklifinde bulunmaya değişmeyen verdiğini ve alıntı fiyatının, mukteza izinlerin katılması yerinde kayar başı 12,20 teklik olacağını açıklamasıyla kasacı hisselerinin iri çoğunluğu dakika yüzdelik 10'a DOĞRU bedel hasılatıyla çatı fiyattan prosedür görüyor.

Piyasalar açılmadan duyurulan fahri alıntı teklifi kararıyla Garanti BBVA hisseleri açılışta çatı olurken, çelimli alımlar öteki kasacı hisselerinde de tesirini gösterdi ve bankacılık endeksi yüzdelik 9,7 artma ile 19 Eylül 2013'ten beri en güzel günce performansını kaydetti.

Bankacılık endeksi bu zamanı yükselişine koşut 1.615 benek ile Ocak 2021'den beri en faziletli seviyeye çıkarken, BIST 100 endeksini de tarihinde geçmiş kat 1.700 puanın dair taşıdı.

Bugünkü yükselişle beraberce kasacı hisselerinin averaj girdisi salname bazda zait tarafa geçerken, kasacı hisselerinin akıbet dönemdeki performansı delik dolduruyor.

Buna göre, borsada ekimin geçmiş haftasında başlamış bulunan ve halen bitmeme fail rallide BIST 100 endeksi tahminî yüzdelik 24 ürem sağlarken, kasacı hisselerinin averaj girdisi yüzdelik 34 oldu.

Buna rağmen 1.615 benek yöresinde mevcut dolar bazlı bankacılık endeksinin 2013'deki zirvesinden (2.003 puan) tahminî yüzdelik 20 indirimli olması dikkati çekiyor.

Analistler, umumi anlamda Borsa İstanbul'daki ucuzluğun kasacı hisselerinde henüz net görüldüğünü kaydederek, bankacılık endeksinin hala zamanı zirvesinden uzakta olduğunu, dolar bazında ise akan fiyatlarla 161 seviyelerindeki bankacılık endeksinin zirvesinin 1.200 puanda bulunduğunu hatırlattı.

"Bunu ortak milat namına benimseme edebiliriz"

Vakıf Yatırım, Yatırım Danışmanlığı ve Portföy Yönetimi Direktörü Altan Aydın, konuya bağlı AA muhabirine meydana getirdiği değerlendirmede, BBVA'nın hamlesinin ortak milat bulunduğunu dile getirdi.

BBVA'nın Garanti Bankası düşüncesince ayırdığı 2,2 bilyon avroluk tutarın ebatlarına dikkati çekici Aydın, bankanın verdiği fiyatın cuma namazı kapanışının yüzdelik 15 yukarısına bedel geldiğini belirtti.

Yabancı yatırımcıların bankalara ilgisinin ne vaziyette bulunduğunun bilinmediği ortak çağda BBVA'nın hakeza ortak izah yapmış olmasının öteki ecnebi yatırımcılar gözetiminde de baş döndürücü önemlice bulunduğunu kaydeden Aydın, "Bizim 12 maaş gaye fiyatlarımız tahminî yüzdelik 25-30 artma potansiyeline ayraç ediyordu. Dolayısıyla ortak ecnebi ortağın cuma namazı günkü kapanışın yüzdelik 15 üstünde fiyatla kayar alıntı teklifi yapıyor olması, bizim düşüncesince potansiyellerin henüz yukarıya gideceği anlamına gelir." halinde konuştu.

Aydın, piyasada ecnebi ortağı bulunan öteki bankalar düşüncesince de benzeri beklentilerin doğma olabileceğini tabir ederek şunları aktardı:

"Ayrıca BBVA Yönetim Kurulu Başkanı Carlos Torres Villa'nın meydana getirdiği izahat da baş döndürücü önemli. Başka kapital seçeneklerinin de gündeme gelebileceğinden bahsediliyor. Risklerin fiyatlandığından bahsediyor ki baş döndürücü önemli, zira hem elden yatırımcı gözüyle meydana getirilen ortak izah bununla ortak parasal envestisman çekilebileceğinin göstergesi. Bundan ahir proses düşüncesince de ümit oluşturabileceğini düşünebiliriz. Zaten bankalar defter kıymeti yönünden ağır iskontoluydu, bunu doğrusu baştan sona konuşuyorduk. Bahsedilen kayar alıntı teklifinin fiyatı 12,20 lira. Bugünkü fiyata gereğince yüzdelik 5 henüz dair ayraç ediyor. Dolayısıyla ferda da yükseliş şevki bitmeme edecektir."

"Yatırımcı algısı yönünden ince pozitif"

Aydın, hem BIST 100 endeksinin bununla ortak Türk kayar senedi fiyatlarının derinlemesine süredir başta dolar bazında ağır bağan seviyelerde seyrettiğine değinerek, bunun ecnebi yatırımcılar gözetiminde de ortak milat namına düşünülebileceğini tabir etti.

Kısa vadede çabuk yükselişin arkası sıra ortak sansasyon olabileceğini fakat gelişmelerin, ölçülü ve derinlemesine vadede Borsa İstanbul'un baş döndürücü ehven ve potansiyelli göründüğünün net ortak resmi bulunduğunu bildiren Aydın, "Zaten öteki şirketlerle ilişik de istem oluşuyor. Bankalar haricinde holdingler de katılma yapıları zımnında elden namına etkilendiler fakat onun haricinde parasal kol dışı Havacılık ve demir-çelik denli sektörlerde de ilginin arttığını görüyoruz." laflarını kullandı.

Aydın, BIST 100 endeksinde öteki kuruluşların de yüzdelik 3-3,5 oranında bedel kazandığını belirterek, bundan ahir akım düşüncesince hedeflerinin BIST 100 endeksinde tahminî 2.000 puana istikbal ettiğini kail Aydın, bankalar düşüncesince bu hedeflerin düzeltilmiş edilerek az buçuk henüz artırılabileceğini kaydetti.

Aydın, ecnebi yatırımcı ve borsaya ırak bulunan Türk yatırımcıların algısı açısından bu gelişimin baş döndürücü ehemmiyetli olduğuna değinerek, "Finansal manada bakılınca da ayrılan dünyalık ve teklifin boyutu ruhsal namına da piyasayı destekleyecek." dedi.

BBVA'nın iklim haricinde 11,5 bilyon dolarlık ortak dünya malı satışı yaptığını hatırlatan Aydın, kurumun elinde hala kullanabileceği fonların olduğunu, bundan dolayı yetkililerin meydana getirdiği "başka tercihler de var" ifadesinin ehemmiyetli bulunduğunu söyledi.

"Yabancı algısının pozitife döndüğünü söyleyebiliriz"

Işık Menkul Stratejisti Volkan Dükkancık da, sabık hafta Koç Holding'in Yapı Kredi'deki hisselerini UniCredit'ten benimseme etme opsiyonunu kullanmasının arkası sıra dakika de BBVA'nın Garanti BBVA hamlesinin bankaların anne ortaklıklarının tüketicilere bulunan güvenlerini gösterdiğini dile getirdi.

Bu durumun piyasada yanıt bulduğunu kaydeden Dükkancık, "Özellikle BBVA'nın bu sonucu topu topu bankacılık sektöründeki fiyatlamaların gene gözden geçirilmesi yönünden piyasada ortak çakım oluşturmuş durumda." ifadelerini kullandı.

Dükkancık, bankaların doğrusu akıbet çağda ince ehven çarpanlarla prosedür gördüklerini vurgulayarak, akıbet ortak birçok haftadır ecnebi ilgisinin bankacılık sektöründe yoğunlaştığını gördüklerini söyledi.

Bu haberle beraberce ecnebi algısının pozitife dönebileceğini kail Dükkancık, şunları kaydetti:

"Garanti Bankası'na müteveccih haberin bankalar düşüncesince ortak temel oluşturduğu, hem bankaları bununla ortak endeksi toy zirvelere taşıyacağını söyleyebiliriz. Endekste geldiğimiz seviyeler 1.700 benek üstü. Muhtemelen 1.640-1.650'ler üstünde toy ortak ayak tabanı oluşumuyla beraberce sene sonuna denli toy zirveleri konuşmaya bitmeme ediyor olacağız. Diğer yandan bankaların bilançoları 3. çeyrekte güzel gelmişti. Özellikle cesaret mevduat oranının bankalar lehine gelişim göstermesi bilançoları ehemmiyetli biçimde desteklemişti. Bütün bunlar birleşti ve endekste gecikmiş ve bastırılmış istem çabucak oluştu diyebiliriz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler