USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Birinci derece akrabalardan 2 kişi prostat kanseri ise risk 5 kat artıyor

Erkekler ortada en kesif tanıdık kanser şekli bulunan prostat kanserinin biricik ortak nedene ilişkin olmadığını kail Prof. Dr. Ali Ulvi Önder, kanser gelişiminde ayrışık risk faktörlerinin bulunduğuna uyanıklık çekti. Prof. Dr. Önder, ortak numara derece akrabalardan 2 şahısda

Birinci derece akrabalardan 2 kişi prostat kanseri ise risk 5 kat artıyor
19-03-2022 16:46

Dünyada ve vatanımızda adamların en kalın karşılaşmış bulunduğu kanser türlerinden birisi bulunan prostat kanseri, çevresel etkisinde bırakır denli kalıtım bilimi nedenlerle de ortaya çıkabiliyor. Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Ulvi Önder, babasında prostat kanseri bulunan ortak insanlarda ayrımsız hastalığa yakalanma riskinin 2,2 kat, kardeşinde olanlarda 3,4 kat ve ortak numara derece akrabalarından 2 insanlarda bulunanlarda ise bu riskin 5,1 kat arttığını söyledi.

“Doymamış yağların ortak tomar tüketimi prostat kanserine yakalanma riskini artırıyor”

Prostat kanserinin rical ortada en kalın tanıdık kanser bulunduğunu kail Prof. Dr. Ali Ulvi Önder, “Önemli risk faktörlerinden birisi yağ tüketimidir. Doymamış yağların ortak tomar tüketimi ve aşırı kiloluluk hem prostat kanserine yakalanma tıpkı zamanda biçimsiz işkilli kanser gelişimi riskini artırıyor” ifadesini kullandı. Ayrıca sigara, al et ve hayvanca yağ tüketimi Prostat kanseri riskini artırırken lycopene (domates, öbür al göveri ve meyveler), selenyum (tahıl, balık, et-kümes efsanevi eti, yumurta, mazot ürünleri), omega-3 yağ asitleri (balık), D ve E vitamininin prostat kanseri riskini azaltıcı tesiri bulunduğunu söyledi.

İdrar yaparken yaşanılan teessürat prostat kanserine ayraç ediyor olabilir

Prof. Dr. Ali Ulvi Önder, prostat kanserinin hacet önünde meydana getirmiş bulunduğu tıkanıklığın derecesine layıkıyla hastada hacet ika zorluğu, hacet yaparken yanma, kalın idrara gitme, akşam idrara kalkma, hacet kaçırma, çatallanma, hacet destekleme zorluğu kabil yakınmalara sebep bulunduğunu söyledi. lider başkaca encam basamak yahut metastatik prostat kanseri varlığında, hastalığın tutulduğu alana layıkıyla başta bel kemiklerinde dert da görülebildiğini aktardı.

Prostat kanserinin stabil teşhisi prostat biyopsisi ile konabilir

Prostat kanserinin stabil tanısının, prostat biyopsisinden elde edilmiş dokunun işlemeyen incelemesi ile konduğunu özetleyen Prof. Dr. Önder, “Biyopsi neticesinde düşüncesince en ehemmiyetli belirleyiciler prostatın parmakla makattan meydana getirilen muayenesi (DRE-Digital Rectal Examination) ve kanda bakılan PSA (Prostate Specific Antigen) testidir” halinde konuştu.

Ailesinde prostat kanseri öyküsü bulunan şahıslar 40, olmayanlar ise 50 yaşından itibaren PSA testi yaptırmalıdır
Prostat kanserinin rical ortada en kalın tanıdık kanser şekli olması ve gözyaşı arttıkça görülme riskinin artarak çoğalması zımnında makul yaştan sonraları adamların süreli kontroller yaptırması akıbet derece önemli. Prof. Dr. lider , “Ailesinde Prostat kanseri öyküsü bulunan şahısların 40, olmayanların ise 50 yaşından itibaren PSA testi ve DRE ile araştırmaları önerilmektedir. Bu sade ve ehven kanser tarama şeklidir. Hasta, tek yakınması olmasa caba prostatında kanser barındırabilir” halinde konuştu.

Evreleme düşüncesince görüntüleme şekillerinden yararlanılır

Prof. Dr. Ali Ulvi Önder, “Günümüzde prostat biyopsisinde ölçün uygulama, makattan ultrason (TRUS - transrectalultrasound) yardımıyla biyopsi yapılmasıdır. Bu pratikte ultrason ile prostat görüntülenir ve biyopsi işlemi hususi enjeksiyon ve silah yardımıyla sistemli şekilde gerçekleştirilir. Genel şekilde toplanmış 8-12 skor biyopsi alınır ve işlemeyen tetkik düşüncesince laboratuvara gönderilir. Biyopsi işlemi anestezisiz yahut tercihan dernekevi duyum yitimi altında yapılır. Biyopsi neticesinde Prostat kanseri teşhisi konursa otama neticesinde verebilmek düşüncesince hastalığın etabı belirlenir. Evreleme düşüncesince bilgisayarlı tomografi yahut MRI, topu topu gövde mızrap sintigrafisi yahut PET kabil türlü görüntüleme şekillerinden yararlanılır” dedi.

Prof. Dr. Ali Ulvi lider “Tüm kanser rahatsızlıklarında bulunduğu kabil prostat kanserinin tedavisi de hastalığın etabına layıkıyla yapılır. Prostat kanseri aşamasını büyükçe 3 anne gruba ayırabiliriz. Organa hudutlu hastalık, dernekevi encam basamak ve encam evre. Prostat kanseri otama neticesinde hastalığın evresi, biyopsi verileri, hastanın afiyet durumu, pestil yaşı kabil faktörlere bağlıdır” niteleyerek konuştu.

Evrelere layıkıyla ölçün otama seçenekleri; izlem, deli dolu izlem, şua tedavisi, ameliya

Prof. Dr. Ali Ulvi Önder, hastalığın evrelerine layıkıyla uygulanabilen ölçün otama alternatifleri ile ait de etraflıca bilgiler namına şöyleki konuştu:

“Kanserin organla hudutlu bulunduğu hallerde rastgele ortak otama uygulanmaksızın pestil izlenir. Genel şekilde az aksiyon potansiyeline sahip, henüz encam yaşlarındaki hastalarda ise deli dolu strateji uygulanır. Düşük aksiyon potansiyeli, az PSA kıymeti bulunan ve biyopsisinde 1 yahut en ortak tomar 2 parçada kanser saptanan hastalarda makul ortak müddet sonraları esasen biyopsi yapılır. Daha encam olaylarda ise Işın Tedavisi uygulanır. Bu tedavide prostatın haricen yahut içerisine şua etkin çekirdekler yerleştirerek tümörün ruhsuz bir duruma getirilmesi amaçlanır. Seçeneklerden birisi de cerrahi müdahaledir. Prostat kanseri ameliyatı, prostatın tümünün dikel kesesi ve dikel kanalı akıbet bölümü ile baş başa çıkarılmasıdır. BPH zımnında meydana getirilen ameliyattan baş döndürücü ayrımlı ortak uygulamadır. Açık yahut mestur yapılabilir. Kapalı cerrahi müdahale laparoskopik yöntemdir ve ölçün yahut robot yardımlı laparoskopik prostatektomi peyda etmek kıl payı dü seçeneği vardır. Radyoterapi, açıkça ameliyat, ölçün laparoskopik ve robot yardımlı laparoskopik prostatektomi tedavilerinin onkolojik neticeleri vardır.”

Lokal encam hastalıkta otama seçeneklerinin cerrahi ve şua tedavisi bulunduğunu tamlayan Prof. Dr. Ali Ulvi lider “Radyoterapi ve cerrahi uygulamaları organa hudutlu hastalıktaki gibidir fakat hastalığın tekrarlama riski faziletli bulunduğu düşüncesince çoğu kez bu aşamada tıknaz tedaviler infaz etmek gerekebilir. Radyoterapi ile baş başa yahut evveliyat hormonal tedavi, cerrahi evveliyat ve/veya sonrası hormonal otama yahut cerrahi sonrası şua tedavisi otama alternatifleri olabilir” niteleyerek konuştu. Prof. Dr. lider “İleri basamak hastalıkta ölçün otama seçeneği hormonal tedavidir. Hormonal otama erlik hormonu testosteronun tesirini engelleyen, bundan dolayı prostatın alışılagelen ve kanser hücrelerinin gelişimini engelleyerek ağırlık eden, enjeksiyon yahut komprime halinde meri ilaçlardır. Sistemik kimyasal otama kabil ağır taraf tesirleri yoktur” dedi.

Prof. Dr. Ali Ulvi lider akıbet olarak, prostat kanseri ile ait topu topu teşhis ve evreleme şekillerinin yanı sıra, topu topu otama seçeneklerinin Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi'nde muvaffakiyet ile uygulandığını söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler