USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Bilim Kurulu Üyesi Prof Şener'den Strep A bakterisi uyarısı!

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Strep A bakterisine ilişkin kendisine antibiyotiksiz iyilik devrinde enfeksiyon sonrası çocuklarda duygu zarı iltihabı, duygu iltihabı, mafsal iltihabı ve böbrek iltihabı görülebildiğini belirtti. Prof. Dr. Alper Şener, b

Bilim Kurulu Üyesi Prof Şener'den Strep A bakterisi uyarısı!
30-01-2023 10:06
İngilterede 13 çocuğun yaşamını kaybetmesine illet bulunan el ortada BETA adına tanıdık Strep A bakterisi Türkiyede geçtiğimiz aylar da görülmüştü. Bu bakteriye ilişkin adına ise önce ahiret yolculuğu geçtiğimiz eyyam de Ankara'da gerçekleşti. Strep A bakterisi el ortada toy yan yana salgına illet mümkün mu tedirginliğine illet olurken, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Alper Şener, Strep A bakterisi dair ailelere uyarılarda bulundu.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Step A bakterisinin toy görülmediğini ve derinliğine zamandır tanıdık yan yana bakteri bulunduğunu ve er teşhisle beraberce antibiyotik tedavisiyle kolaylıkla otama edilebileceğini belirtti. Prof. Dr. Alper Şener, antibiyotiksiz iyilik çağında ise çocuklarda enfeksiyon sonrası his zarı iltihabı, his iltihabı, mafsal iltihabı ve böbrek iltihabına etmen olabildiğine ilgi çekti. Prof. Dr. Alper Şener, Strep A bakterisinde antibiyotik tedavisinin yiyecek bulunduğunu da aksan yaptı. Prof. Dr. Şener, Strep A bakterisi dair aileleri tetik olmaları dair uyararak, "Ara tatilde çocuklarınızın düşmeyen ateşi varsa, boğazdaki iltihabı siz ferah ferah dudak içerisine baktığımızda görebiliyorsak ve mesuliyet sahasında de lenfa bezesi var ise behemehâl yan yana afiyet çalışanına, hekime ya da karı hekimine başvurmamız lazım" dedi.

Prof. Dr. Alper Şener, açıklık tatilin kollar ve karı bireyleri düşüncesince baş döndürücü ehemmiyetli yan yana dönem bulunduğunu söyledi. Bu çağda menfaatlerini en baş döndürücü kahir konulardan yan yana tanesinin evlatların ateşin emraz geçirmesi bulunduğunu tamlayan Prof. Dr. Alper Şener, şunları söyledi:

"O ateşin rahatsızlıkların en baş döndürücü dikkatini çekici de sonuç senelerde Avrupa'da ve Türkiye'de adım adım kendini elan dominant hissettirmeye başlamış bulunan Streptokok Tonsillit enfeksiyonları ya da Grup A Streptokok enfeksiyonu, Streptokok enfeksiyonu ya da elan başlangıçta yayılmış tanıdık adıyla beta mikrobu enfeksiyonları denilebilir. Bunlar esasen birbirinden ayrımlı illet farklı. Beta mikrobu dediğimiz yayılmış adına çocukluk çağlarında herhangi yan yana yıl görüyoruz. Ama Grup A Streptokok İnvaziv enfeksiyonları dediğimiz ise bu adım adım dünyada da farkına varılan ve bundan böyle ölümlere etmen olabilen, çocuklarda ölümsek seyredebilen enfeksiyonlar. Bu bizim düşüncesince illet ehemmiyetli yan yana defa düşmeyen erdemli ateşle, geçit ağrısı ile seyrediyor. Çocuğun boğazına baktığınız devir tonsillitleri ferah ferah afiyet personeli sıfır birisi, anne baba bile baş döndürücü şişman yan yana biçimde görüyor. Ve bundan böyle iklim pasajını engelleyecek kurda bilgili biçimde görüyor. Bunun yanı sıra de başta mesuliyet sahasında lenfa bezlerinde büyüme, yayılmış adına da elan ondan sonra bitmeme fail erdemli ateşle beraberce başka organlarda hasarlar oluşturabiliyor. Hangi başka organlar, ciltte, kulakta, akciğerlerde hasar oluşturabiliyor. Bunların bütünü Grup A Streptokok enfeksiyonlarında invaziv dediğimiz kısaca nesiç hasarı oluşturabilen bakteri tablosu."

Strep A bakterisi tanıdık çocuklarda antibiyotik kullanılması icap ettiğini anlatım fail Prof. Dr. Alper Şener, laflarına şöyleki bitmeme etti:

"Bu bakteri tablosu bulunduğu düşüncesince başka gribal enfeksiyonlardan ayrımlı adına bunda antibiyotik kullanmamız lazım. Antibiyotiksiz geçmiyor. Erken teşhis olması lazım. Erken teşhis da boğazdan tahsil edilen sürüntü de çabuk teşhis testleriyle Streptokok etkeninin, Strep A enfeksiyonunun gösterilmesi gerekiyor. Bunu gördüğümüz andan itibaren ufaklıklara sayı farkı 10 ile 14 gündüz süresince antibiyotik vermemiz gerekiyor. Bu antibiyotiği almayan çocuklarsa bu yangı çabucak boğazla hudutlu kalmıyor. Akciğere inebiliyor. Kulağa sıçrayabiliyor. Beyne sıçrayabiliyor. Vücudun başka bölgelerine sıçrayabiliyor. Hatta elan ahir periyotta kısaca antibiyotiksiz iyilik çağında olacak olursa bu kollar enfeksiyon sonrası dediğimiz his zarı iltihabı, his iltihabı, mafsal iltihabı ve böbrek iltihabına etmen olabiliyor. Dolayısıyla bu manada anne babalar ayık olması lazım. Erken çağda başlanılan antibiyotikler bu çocuklarda başta enfeksiyon sürecinden sonradan tanıdık kalp, akciğer, kulak, mafsal ve başka böbrek hasarını önlemiş oluyoruz. Bu çağda başta açıklık tatilde çocuklarınızın düşmeyen ateşi varsa, boğazdaki iltihabı siz ferah ferah dudak içerisine baktığımızda görebiliyorsak ve mesuliyet sahasında de lenfa bezesi var ise behemehâl yan yana afiyet çalışanına, hekime ya da karı hekimine başvurmamız lazım."

Mustafa Suiçmez - Murat Yüksel

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler