USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhan’dan ‘yılbaşı’ uyarısı

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, “Vakalar elan yükseğe akilane gidecek kabilinden görünüyor. Bu sebeple vatandaşların yılbaşında oldukça atom çekirdeği eş ile evlerinde saat geçirmesi, cıvıl cıvıl kendisine müşterek araya g

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhan’dan ‘yılbaşı’ uyarısı
31-12-2021 11:35

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, akıbet birlikte haftadır günce hikâye ve ölüm rakamlarındaki fevk cepheli seyrin ide donör bir vaziyete geldiğini söyledi.

Omicron varyantı ile bulaş hızının iyice arttığını ve mestur ortamlarda iç içe yılbaşı eğlencelerinin bulaş riskini hâlâ da artıracağına uyanıklık çekici Prof. Dr. İlhan, İHA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, “Şu an düşüncesince baktığımızda Omicron varyantı memleketimiz düşüncesince de çabuk birlikte biçimde ilerliyor. Daha evvel 20 bin yöresinde ayrıca 20 binlerin altında bulunan olaylarımız maatteessüf 30 bini geçti. Bu numara tabii hâlâ fevk da gidebilir. Zira baktığımızda bilhassa büyükşehirlerimiz bilhassa edinmek kıl payı kişilerin birlikte arada hâlâ aşırı bulunduğu yerlerde Omicron varyantının etkisiyle de hikâye sayısında çoğalma bulunduğu gözümüze çarpıyor. Tabi halis muhlis dünyada Omicron varyantı ile ilgilendiren dile getirilen konu, Omicron varyantının çabuk yayıldığı, ancak enfeksiyonları nakil dair şahıslar ortada farklılıklar olabildiği yönünde. Bu nedenledir ki kûhi el altında yurttaşlarımızın enfeksiyonu ağırbaşlı geçirebileceklerini düşünerek, tek aşı olmamışların aşılanmalarını, aşı ergin yurttaşlarımızın ise anımsatma dozlarını olmalarını kaynak ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“Omicron varyantının en ehemmiyetli ayrıcalığı aşırı çabuk bulaşıyor”

Kış mevsimi hasebiyle mestur ortamlarda birlikte arada bulunmanın arttığını ve Omicron varyantı ile de bulaş hızının artmasının riski hâlâ da büyüttüğüne uyanıklık çekici Prof. Dr. İlhan, “Omicron varyantının en ehemmiyetli ayrıcalığı aşırı çabuk bulaşıyor. Bu sebeple aşı olup kendimizi hastalıktan korumanın yanı sıra, ayrımsız sürede çevremizi de arkalamak düşüncesince mestur ortamlarda birlikte araya gelmekten kaçınmamız gerekiyor. Kapalı bölgelerde birlikte defa birlikte araya geleceksek maskesiz bulunmamamız gerekiyor. Kapalı alanlardan kastımız hemen iş noktayı ortamları değil, coşku ortamları ve içtimai ortamlar da buna dahil. Önümüz yılbaşı ve ego ahit Ankara düşüncesince söyleyebilirim, büyükşehirlerde trafikte bile birlikte eksilme var. Belli ki yurttaşlarımızın birlikte kısmı yılbaşı düşüncesince ayrımlı şehirlere gitmişler. Kalabalıklarda birlikte araya gelmekten, yılbaşının ortaya çıkarabileceği tehlikeden ne denli kaçınırsak, o denli da az vatandaşımızın enfekte olacağını bildirmek mümkün” halinde konuştu.

“Yerli aşımız TURKOVAC'ın da aşılaması başladı”

Yerli aşı TURKOVAC'ın kullanıma sunulmasının da aşırı ehemmiyetli bulunduğunu kaydeden Prof. Dr. İlhan, “Yerli aşıyı gözleyen yurttaşlarımız vardı. Hiç aşı olgunlaşmamış yurttaşlarımız vardı. Onların da bence yıl hâlâ bitmeden en azından aşılamaya neşet etmek düşüncesince bunu birlikte okazyon adına değerlendirmeleri gerekiyor. Biliyorsunuz domestik aşımız TURKOVAC'ın da aşılaması başladı. Vatandaşlarımız termin alarak şayet tek aşı olmadılarsa aşılamaya TURKOVAC ile başlayabilir yada hâlâ evvel aşı ergin yurttaşlarımız anımsatma dozlarını da gene TURKOVAC adına yapabilirler” diyerek konuştu.

“Virüsün bulaş yolu hala değişmedi”

Virüsün 2019'dan buyana ayrımsız biçimde bulaştığını tamlayan Prof. Dr. İlhan, “Virüsün bulaş yolu hala değişmedi. Virüs 2 yıl evvel nede olsa şuan da ayrımsız biçimde bulaşıyor. Bunu hâlâ evvel de vurgulamıştık. Virüs hala damlacık eliyle bulaşıyor, ferdî yaklaşan temasla ve şahıslar arası aralık olmaması ile bulaşıyor. Son fasıl baktığımızda bilhassa kişilerin mestur ortamlarda birlikte araya gelmesinin yanında aralık kuralını ve maskeyi hâlâ aşırı boşlama ettiklerini görüyoruz. Hazır hakeza virüs efdal kurda bulaştırıcı iken bu durumun aşırı asıl açıdan riski artırdığına tanık olduğumuzu göstermek isterim” açıklamasında bulundu.

“Vakalar hâlâ yükseğe akıllıcasına gidecek kıl payı görünüyor”

Yılbaşı eğlencelerinin, iç içe ve canlı ortamlarda gerçekleşecek partilerin bulaşı artırdığına zımnında da aşırı iri birlikte riziko faktörü adına karşımıza çıktığına uyanıklık çekici Prof. Dr. İlhan şunları kaydetti:

“Geçen yıl de yılbaşında gibisi birlikte proses yaşamıştık. Biliyorsunuz güzeşte yıl de dört dörtlük günümüzde güz zamanında aşırı derin birlikte proses yaşıyorduk. Hatta o senelerde hastanelerimiz hâlâ aşırı zorlanıyordu. Zira o senelerde aşılanmış yurttaşlarımız da bahis konusu değildi. Çünkü biliyorsunuz ki ki aşı bizde 2021 Ocak ayında başladı. Yılbaşında yada apayrı birlikte vesileyle mestur ortamlarda birlikte araya gelmek, bilhassa de yılbaşı vesilesiyle aşırı birlikte tomar adamla birlikte araya yetişme düşüncesinde edinmek aşırı akıllıcasına birlikte yaklaşım değil. Hali el altında tanık oluyoruz, olaylarımız çabucak 20 binlerden 36 binlere çıktı. Neredeyse dü katına yaklaşan birlikte kurda çoğalma evet ve bunun hâlâ da artabileceğini derpiş etmek aşırı da hata birlikte yaklaşım olmaz. Vakalar hâlâ yükseğe akıllıcasına gidecek kıl payı görünüyor. Bu sebeple vatandaşların yılbaşında bayağı atom çekirdeği eş ile evlerinde sayaç geçirmesi, canlı adına birlikte araya geliyorlarsa evlerde bile mesafeye uyanıklık etmeleri ve ortamı behemehâl parlak iklim ile havalandırmalarının akıllıcasına olacağını buradan söylememiz gerekiyor. Zira bilhassa mestur ortamlar, mestur ortamlarda kişilerin yekdiğeri ile iç içe bulunduğu partiler yahut gibisi eğlenceler yada efdal sesle şarkılar bildirmek kıl payı etkinliklerin güneş tacı virüs düşüncesince direkt riziko oluşturduğunu söyleyebiliriz. Hele şu anda Omicron ile bulaş hızının arttığını düşündüğümüzde riskin direkt arttığını bildirmek mümkün. O nedenden dolayı yurttaşlarımızın yılbaşı periyodunu evlerinde, atom çekirdeği aileleri ile bölük halkı ile geçirmelerinin Omicron'dan sakınmak düşüncesince en akıllıcasına yaklaşım olacağını bildirmek mümkün" ifadelerini kullandı.

Utku Şimşek - Bayram Türüdü
 

İLGİLİ HABER
Profesörden yılbaşı uyarısı: Delmicron varyantı 2022nin karabasan kıl payı geçişine sefer açabilir Profesörden yılbaşı uyarısı: 'Delmicron varyantı 2022'nin karabasan kıl payı geçişine sefer açabilir'
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler