USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Bilim Kurulu Üyesi Kayıpmaz uyardı!

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, gençlerin aşılarını olmaları icap ettiğini belirterek, “Bilindiği kıl payı şu anda canlı vakalarımızın yüzdelik 40'ını 23 gözyaşı altındaki gençlerimiz oluşturuyor. Gençlerimiz eğitim

Bilim Kurulu Üyesi Kayıpmaz uyardı!
20-10-2021 10:09
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Ankara kent Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Görevlisi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, İHA muhabirine açıklamalarda bulundu. Sosyal hareketliliğin en efdal yer aldığı gençlerin ilkah oranlarının hedeflenen düzeyin iyice peşinde bulunduğunu tamlayan Doç. Dr. Kayıpmaz, DOĞRU şita ayları öncesinde bu grubun aşılarını tamamlamasının aşırı ehemmiyetli bulunduğunu kaydetti. Kayıpmaz, “Bilindiği kıl payı şu anda çalışkan vakalarımızın yüzdelik 40'ını 23 gözyaşı altındaki gençlerimiz oluşturuyor. Gençlerimiz eğitim, iş yaşantısı, erişim ve içtimai yazgı kadar faktörler zımnında günce sahn içinde en çalışkan bulunan grubumuz. Şu anda baktığımızda darülfünun çağındaki gençlerimizin, 18-25 gözyaşı aralığındaki gençlerimizin aşılarının tamamlanma oranının yüzdelik 53,77 bulunduğunu görüyoruz.

Bu da gerçekte en müşterek tomar riziko altında bulunan grubumuzdaki ilkah oranlarının hâlâ istediğimiz kurda olmadığını gösteriyor. Bunun indinde bizim esas ferdî sığınma önlemlerinden bulunan maskeye, mesafeye ve kalabalıklardan ırak durmaya, çoluk çocuk ortada elan az uyma edilmiş yer aldığı düşünüldüğünde bu da hikâye sayılarında müşterek artım adına karşımıza çıkıyor” ifadelerini kullandı.

“Bizim aşılamada misyonumuz en önce ağırbaşlı hastalığın önlenmesi”

Aşılamada hedefin ağırbaşlı hastalığın önlenmesi bulunduğunu ve bu hedefin aşılanan grupta bariz müşterek halde klinik tabloya da yansıdığına özen çekici Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Kayıpmaz, “Bizim aşılamada misyonumuz en önce ağırbaşlı hastalığın önlenmesi. Yani tığ aşılar sayesinde, bu rahatsızlığı aşırı elan ferah belirtiler ile atlatabilme şansına sahibiz. Aşısı bulunmuş müşterek hastalıktan bahsediyoruz ve aşıyla önlenebilir müşterek hastalıktan bahsediyoruz. Şu anda elimizdeki en çalışan sığınma metodu aşılarımız. Üniversite öğrencilerimiz ve güre nüfusumuz devletimizde ehemmiyetli müşterek orana sahip. Durum hakeza olunca onların da aşılarını sonbahar-kış mevsimi öncesinde geciktirmeden tamamlamalarını öneriyoruz. Çünkü bilinmiş yer aldığı kıl payı insanoğlu şita aylarında ve antipatik havalarda elan aşırı gizli mekanlarda sayaç geçiriyor. Açık mekanlardaki maskesiz bulunabilme, eşhas arası fiziksel mesafenin elan da ferahlama ihtimali şita aylarında azalıyor. Kötü havalandırılmış gizli ortamlar kalabalıklarla da birleşince virüs budaklanmak düşüncesince fırsatı buluyor. İşte bizim buna mevzi vermeden, havalar elan müşterek tomar soğumadan önce, gecikmeksizin gidip, ilkin de gençlerimizin, aşılarımızı tamamlamasını haber mektubu ediyoruz” halinde konuştu.

“Şu anda dü düze aşısını Biontech ile tamamlamış insanların üçüncü düze gereksinimi memleketimiz açısından bulunmuyor”

Üçüncü düze aşılama uygulamasında bundan sonraları Turkovac'ın da kullanılabildiğini hatırlatan Kayıpmaz, şunları kaydetti:
“Şu anda dü düze aşısını Biontech ile tamamlamış insanların üçüncü düze gereksinimi memleketimiz açısından bulunmuyor. Bununla ait müessiriyet verileri de Sağlık Bakanlığı çeşidinden izlenmeye bitmeme ediyor. Bunun haricinde dü düze inaktif aşılama doğrusu Sinovac ile aşılanmış, ikinci dozdan sonraları 3 aydan müşterek tomar devir eski insanların behemehâl üçüncü anımsatma dozlarını olmalarını öneriyoruz. Hatırlatma dozu mRNA aşısı Biontech yahut inaktif aşılama Sinovac'la yapılabilir. Şimdi müşterek de üçüncü belki ortaya çıktı. Şu anda ölçülü Faz-3 A bariz etiketli emek vermek kapsamında bu dü dozu reşit kişiler, 3 ay geçtikten sonraları üçüncü dozu Sinovac yahut Turkovac ile olabilecekleri müşterek çalışmaya fahri adına katılabilirler. Bununla ait de Sağlık Bakanlığının ait sitelerinden başvurularını yaparlarsa çalışmaya katılıp Turkovac'ın Sinovac'a erinç etkinliğini karşılaştırmaya da yardım sunabilirler.”

“Sosyal çabukluk en müşterek tomar genç-erişkin gözyaşı grubumuzda”

Genç gözyaşı grubunun ilkah oranlarının maksut seviyeye ulaşmaması yerinde yayılım hızının yavaşlamayacağına özen çekici Kayıpmaz, “Sosyal çabukluk en müşterek tomar genç-erişkin gözyaşı grubumuzda. Bu gençlerimiz şişko ve gizli bölgelerde bulunabiliyorlar, buna aşırı özen etmeliler. Özellikle derinliğine müddet gizli mekanlarda sayaç geçiriliyorsa maskelerin burunlardan inmemesi lazım. Özellikle de önümüzdeki şita mevsiminde tetik olmaya ehemmiyet gösterilmeli. Tabis ki müşterek apayrı gidiş elan var: Gençlerimiz beraberce yaşadığı, ayrımsız evde bulunmuş yer aldığı elan ati yaşta toprak düzlük yahut alttaki yatan müşterek vakayiname rahatsızlığı bulunan bireylere de bu virüsü bulaştırma riskiyle de erinç karşıyalar. Aşılarını adına hem çıkarlarını koruyacaklar bununla ortak etraflarında toprak düzlük sevdiklerine bu rahatsızlığı bulaştırma riskini de minimum seviyeye indirmiş olacaklar” açıklamasında bulundu.

“İnsanların esas tedbirleri de boşlama etmesi ile gayri teneffüs yolu enfeksiyonlarını da görür olduk”

Son senelerde ilkin peçe kullanımının gevşemesi ile beraberce gayri teneffüs yolu enfeksiyonlarının da çoğunlukla görülmeye başlandığını tamlayan Kayıpmaz, “Geçen sene ferdî tedbirlerimiz bulunan maske, açıklık ve hijyene güzergâh safhada ahenk ile hemen SARS CoV-2'nin bozukluk yer aldığı Covid-19 enfeksiyonundan değil, gayri teneffüs yolu enfeksiyonlarına defa açan mikroorganizmalardan da korunmuştuk. Bu arada insanların o esas tedbirleri de boşlama etmesi ile gayri teneffüs yolu enfeksiyonlarını da görür olduk. Şu an Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı sürveyans çalışmalarında, insanoğlu güneş tacı virüsü OC43 yahut insanoğlu güneş tacı virüsü 229E gibi, Rinovirüs kadar gayri teneffüs yolu enfeksiyonu etkenlerinin de antipatik algınlığı ve enflüanza benzeşim tablolar oluşturabildiğini görüyoruz. Tabis ki bu tablolardan Covid-19'u ayırabilmenin müşterek tane yolu da PCR testi” dedi.

Utku Şimşek

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler