USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Bilim Kurulu Üyesi İlhan: 'İnşallah gelecek günlerde 20 binlerin altını görürüz'

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, sonuç birlikte haftadır günce hikâye ve ölüm sayısında yaşanmış olan düşme hakkında, “Aslında birlikte günce düşme de değil bu. Hep yayla çizdi, çakılı kaldı. Sonra aşağıya akıllıcas

Bilim Kurulu Üyesi İlhan: 'İnşallah gelecek günlerde 20 binlerin altını görürüz'
16-11-2021 09:49
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, sonuç ortak haftadır günce olay ve ölüm rakamlarındaki dun cepheli seyrin talih verdiğini, yurttaşlar önlemlere ve ilkah programına uydukları sürece çelimsiz müddette bu sayıların hâlâ da dun inmesini imge ettiklerini söyledi. Prof. Dr. İlhan, İHA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, “Son 1 haftadır 20 binlerin başına akla yatkın ortak boyut yalan konusu. Tabi inşallah hâlâ da aşağıya gidecek bu rakamlar. Şu an düşüncesince baktığımızda bu rakamların dun akla yatkın gitmesindeki en şişman etkenin ilkah bulunduğunu söylememiz mümkün. Zira bizler görüyoruz, 2 düze aşılamada az hâlâ yüzdelik 80 seviyesine mevrut durumayız.

Üçüncü düze aşısı bulunan yurttaşlarımız da var. Ancak yayıncı anımsatma dozu sırası geldiği biçimde telkih sıfır yurttaşlarımız da var. Dünyada da hakeza görülüyor. Aşılanma payı faziletli bulunan devletlerde olay sayılarının dun akla yatkın yöneldiğine tanık oluyoruz. Ancak şöyleki ortak mevzuyu da söylemeden geçmemek gerekiyor. Aşılama olsa da kurallara uyulmayan devletlerde peçe takılmayan, gizli bölgelerde baş döndürücü koyu adına ortak araya gelinen ülkelerde, hijyene uyanıklık edilmeyen devletlerde olay sayıları düşmediği kabilinden ayrıca fevk akla yatkın da tırmanışa geçebiliyor” ifadelerini kullandı.

“Nasip kabil hâlâ sonraları 10 binlerin altını da görürüz düşüncesindeyim”

Avrupa müdahale peyda buyurmak şartıyla ortak baş döndürücü ülkede günce olay sayıları yükselirken Türkiye'de yaşanmış bulunan düşüşün baş döndürücü altın olduğuna uyanıklık çekici Prof. Dr. İlhan, “Ben bizim yurdumuzdaki dun akla yatkın vakaların eksilme ivmesinin baş döndürücü altın bulunduğunu düşünüyorum. Daha ilk de daim konuştuk. Aslında ortak günce gerileme de değil bu. Hep yayla çizdi, çakılı kaldı. Sonra aşağıya akla yatkın yönelmeye başladı. İnşallah gelecek günlerde 20 binlerin altını görürüz. Nasip kabil hâlâ sonraları 10 binlerin altını da görürüz düşüncesindeyim. Bu rakamların dun akla yatkın gitmesinin anahtarının, camianın kendisi bulunduğunu da bildirmek gerekiyor. Zira geldiğimiz noktada baktığımızda şita devri geliyor. Geçen yıl ile bu tarihi kıyasladığımızda, sabık yıl Eylül-Ekim aylarında Ankara, Ekim-Kasım aylarında İstanbul peyda buyurmak şartıyla eksiksiz Türkiye'de baş döndürücü zorlanmıştık. Aşının bulunmadığı ortak dönemdi ve rakamlarımız baş döndürücü hâlâ fevk gitmişti. Hatta ilkah olmasaydı bu rakamların baş döndürücü hâlâ faziletli olacağını söylemekte mümkün. Aslında 25 binli ve 29 binli sayıları da aşılamaya düğümlemek lazım” biçiminde konuştu.

“Rakamların hâlâ dun akla yatkın gideceğine ve hâlâ da müjdeli gelişmeler olacağına inandığımı anlatım buyurmak isterim”

Vatandaşların kurallara uzlaşma sağladığına ve bu virüsten beraberlik ile halas olacağına inandığının altını çizen İlhan, “Tabi insanlarımız da güneş tacı virüs ile yaşam sürmeyi öğrendiler aslında. Ben bakıyorum, beli kurallara namünasip yurttaşlarımız beş on da olsa, enfeksiyona etmen de verse genel anlamda yurttaşlarımızın hepsinde peçe var. Kalabalıklara girdikleri devir peçe takıyorlar. Alışverişte olsun, otobüste olsun, tayyare da olsun gelişigüzel yerde takıyorlar. Ama kurallara namünasip yurttaşlarımız da ıssız el altında var. Bu biçimde aşılamanın faziletli gitmesi ile on paralık telkih gök yurttaşlarımızın telkih olması dü düze telkih olup, üçüncü dozu mevrut yurttaşlarımızın anımsatma dozunu da olmaları ile bu arada bu rakamların hâlâ dun akla yatkın gideceğine ve hâlâ da müjdeli gelişmeler olacağına inandığımı anlatım buyurmak isterim” sanarak konuştu.

“Artık okullarımızda beniz yüze öğrenime bitmeme ediyoruz”

6 Eylül itibarı ile başlamış bulunan ve Cuma haset boşluk dinlence zamanına girilen beniz yüze yetişek döneminin baş döndürücü kandırıcı ortak biçimde ilerlediğini kaydeden İlhan, “Artık okullarımızda beniz yüze öğrenime bitmeme ediyoruz. Burada hem Milli Eğitim Bakanlığı bununla beraberinde Sağlık Bakanlığı baş başa baş döndürücü iyi çalıştı. Milli Eğitim Bakanlığı, en ırak yerdeki okullarda caba öğretmenlerimizin ve evlatlarımızın kurallara uyumunu sağladılar. Aslında Milli Eğitim Bakanlığı'nı da buradan kutlama buyurmak gerekiyor. Keza Sağlık Bakanlığı da ayrımsız şekilde. Ama en şişman tebriği de çocuklarımıza yapmamız gerekiyor. Çünkü çocuklarımız hakkıyla kurallara uyuyorlar” açıklamasında bulundu.

“Artık herkesin güneş tacı ile yaşam sürmeyi öğrenmesi gerekiyor”

Öğrencilere boşluk dinlence çağında de dikkati doğrudan bırakmamaları dair uyarılarda mevcut İlhan şunları kaydetti:

“Artık herkesin güneş tacı ile yaşam sürmeyi öğrenmesi gerekiyor. Mesela dayanıklı baş döndürücü darülfünun kampüsünde, bizim Gazi Üniversitesi de dahil, yerleşke girişlerine telkih çadırları kurdular, seyyar telkih çadırları kurdular. Sağlık müdürlüklerimiz, tren, vapur istasyonlarına, otogarlara ayrıca havalimanlarına telkih istasyonları kurdular. Bunların bütünü hem camianın bilinçlendirilmesine bununla beraberinde aşılamanın hızlanmasına okazyon oluyor. Hep bu arada beraberlik ile baş başa üstesinden gelebileceğimizi düşünüyorum. Bu Kasım boşluk tatilinde kurallara uymamayı boşlama etmememiz gerekiyor. Evet okullarda kurallara uyuyoruz ancak şu an meslek devri değil deyip gençlerimiz neşeli bölgelerde peçe takmadan yoğunlaşırlarsa enfeksiyon riskinin artabileceğini bizler biliyoruz. O nedenden dolayı bu kazanımlarımızı yitirmemek ve hâlâ da ileriye kullanmak düşüncesince tabii gençlerimiz ortak araya gelsinler ancak havalar hala güzelken açıkça alanları yeğleme etsinler.”

Utku Şimşek
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler