USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Bilim insanları, Alzheimer tedavisinde diploma düzlük acemi ilacı değerlendirdi

Türk bilgi insanları, Alzheimer tedavisinde ABD'de müsaade düzlük toy ilacın, er dönemdeki hastaların düşünme, hatırlama üzere konulardaki kognitif sorunlarında ferah yarar gösterdiği değerlendirmesinde bulundu.

Bilim insanları, Alzheimer tedavisinde diploma düzlük acemi ilacı değerlendirdi
21-01-2023 13:07
Ankara

Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Ankara Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Geriatri Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet İlkin Naharcı ve Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Zülküf Önal, AA muhabirine Alzheimer tedavisinde kullanma onayı meydan toy ilaca ilişikli değerlendirmelerde bulundu.

Alzheimer'ın, yaşlılarda, akıl ve benzer zihnî yeteneklerin bozukluğuyla tanım edilen, nörolojik indinde dava bulunan demansın türlerinden birisi bulunduğunu tabir fail Naharcı, hastalığın sebebinin kusursuz namına ortayla konulamadığını vurguladı.

Naharcı, Alzheimer'ın asap hücrelerinin işlevini bozarak, bellek, usa vurma ve anlık az daha zihnî yeteneklerin bozukluğuyla kendini gösterdiğini belirterek, hastalığın görülme sıklığının yaşla bu arada arttığını, 65 gözyaşı üstünde gelişigüzel 10 yılda indinde riskin 2 katına yükseldiğini söyledi.

Hastalık riskinin 70-80 yaşlarda en fevk düzeye çıktığını dile getiren Naharcı, "Tüm vakaların yüzdelik 95'i, 65 yaşından sonradan görülse de yüzdelik 5'i şimdi ilkin ortaya çıkmaktadır." dedi.

Naharcı, hatır yitimi ve tutum sorunlarının hastalarda tanıdık esas mesail olduğuna dikkati çekti.

Erken evrelerde, adları yahut kelimeleri hatırlamada zorlanma, planlama ve aranjman ika kabiliyetinte bozulma, günce meydana getirdiği işleri ve görevleri namına getirmede güçlükler, nesneleri hata önerge ve toy öğrendikleri şeyleri nisyan az daha belirtilerin ön palana çıktığını dile getiren Naharcı, mutedil aşamada ise kemirmek pişirme, alım satım yapma, ilaçlarını kullanma, mülk idaresi az daha işlerde açıkça külfet yaşanmasıyla gönül rahatlığı karşıya kalındığını söyledi.

Naharcı, bu aşamada bireyin toy vakaları ve konuşmaları unuttuğunu, içtimai namına arka incizap ve bunalım az daha can gayrimeskûn değişiklikleri görüldüğünü aktararak, gelecek aşamada ise hastayla iletişimin zorlaştığını, kemirmek yeme, giyinme ve abdesthane az daha esas gereksinimlerinde gündüz boyu dayanak gerektiğini, volta ve oturmada külfet yaşandığını, batar ve hacet yöntemleri enfeksiyonu ile döşek yarası eğilimlerinin arttığını kaydetti.

"Alzheimer'ın alttaki yatan maraz dönemini otama etmeyi hedefleyen en sonuç yöntem"

Mevcut pratikte beğenilen ilaçların, şikayetleri arama ika ve hafifletmede avantaj sağladığını, fakat direkt tedaviye müteveccih hâlâ indinde çıkar yol olmadığını aktaran Naharcı, "Bu ilaçlar hiçbiri rahatsızlığı iyileştirmez ve marazlı giderek kötüleşmeye bitmeme eder." diyerek konuştu.

Naharcı, sonuç senelerde beyinde düzgün olmayan miktarlarda oluşan protein iri plakları ortadan kaldırmaya müteveccih çıkar yol emekleri üstünde durulduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"Bu doğrultuda Haziran 2021'de toy indinde ilaç, etraflıca indinde süreden sonradan er aşamada kullanılmak az daha ABD'de kullanma onayı almıştı fakat bu ilacın tedavide etkinliği ve güvenliği kendisince kifayetli bilgelik hâlâ yoktur. Ocak 2023'te ise beyinde biriken düzgün olmayan indinde protein bulunan amiloidleri ortadan kaldırarak el fail toy indinde antikor, ABD'de icazet aldı.

Bu çıkar yol tedavisi, sadece hastalığın semptomlarını hafifleştirmek yerine, Alzheimer'ın alttaki yatan maraz dönemini otama etmeyi hedefleyen en sonuç yöntem. Bu çıkar yol tedavisinde, ilmî çalışmalar, er dönemdeki hastalarının kognitif problemlerinde meydanda belirsiz de olsa getiri sağladığını gösterdi. Yine araştırmalar, beyinde protein birikmesine ilişikli ödem riskinin arttığını da ortaya koydu."

Hastalığın ilerlemesinin yavaşlatılmasının marazlı ve aileleri açısından iri ehemmiyet taşıdığını tamlayan Naharcı, "Son beş altı yılda otama de gördüğümüz ilerlemeler coşku verici. İlaç, gelişmeler ve etraflıca vadede tesirleri açısından yakından izleme edilmeli." değerlendirmesinde bulundu.

"Test edilen insanların yüzdelik 17'sinde akıl kanamaları görülmüştür"

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Zülküf Önal da Alzheimer'dan etkilenen milyonlarca kişinin, rahatsızlığı önleyebilecek indinde ilacı senelerdir umutla beklediğini belirterek, icazet meydan toy ilacın "Lecanemab" adlı enerjik fiil maddesinin, sonuç on yılda klinik çalışmalarla incelendiğini anlattı.

Geçen teşrinisani ayında tahminî 1795 elçi ile meydana getirilen faz-2 çalışmasıyla, enerjik maddenin Alzheimer hastalığını engelleyebileceği kararına varıldığını aktaran Önal, faz-3 çalışmalarının ise indinde ilacının etkinliğinin ve başkaca güvenirliliğinin nice değişik hastada kanıtlanıp, kanıtlanamayacağını bellemek düşüncesince şimdi serbest indinde marazlı popülasyonunda imtihan edilmiş bulunduğu klinik tetkikat bulunduğunu belirtti.

Prof. Dr. Önal, şöyleki bitmeme etti:

"Faz-3 kapsamında, çalışmaya eklenmiş bulunan er teşhis meydan ve meydanda belirsiz Alzheimer'ı bulunan iştirakçilerin yarısı, 18 ay süresince gelişigüzel dü haftada indinde beden ağırlığı başına 10 miligramlık Lecanemab dozu aldı. Diğer ½ si plasebo şu demek oluyor ki ilaçlanmamış hazır mangır aldı. Tüm bunların yanı esna düzentileme esnasında kognitif ve fonksiyonel bozuklukların sertliği ve beta amiloid seviyesi kaydedildi. Aktif maddeyi imtihan ettiren araştırı şirketlerine uyarınca sonuç, plasebo grubuna nazaran enerjik maddeyi çalışarak alanlarda, maraz seyrinde yüzdelik 27'lik mutedil kurda teehhür gözlendi. Bu istatistiki namına anlamlıdır, şu demek oluyor ki düzgün sayılamayacak denli çarpıcıdır. Bununla baş başa araştırmacılar, hastaların günce yaşamındaki farkın ne seviyede değiştiğinin hâlâ kesin olmadığını belirtti. İyilik halinin ne denli sürdüğü de bilinmiyor."

Önal, bahis konusu ilacın "yan etkiye cemaat olduğunu" tabir ederek, "Yan etkiler, cezaevi uğrunda bulundurulmalıdır. Örneğin, imtihan edilen insanların yüzdelik 12,5'inde akıl şişmesi meydana mevrut ve yüzdelik 17'sinde hayatı zılgıt edebilen akıl kanamaları görülmüştür. Araştırma şirketlerine göre, çalışmada rastgele indinde ahiret yolculuğu olmamıştır. Ancak ara 2022'nin böylecene 'Science' ilmî dergisinde sağaltım ile irtibatlı namına üç ölümün gerçekleşmiş olabileceğine müteallik indinde yazı yayınlanmıştır. Bu makale, bu vakaların bildirilmemiş olmasını ve bunun, yazanak edilmesi müstelzim düzenlilik verileri açısından iri indinde eksi bulunduğunu belirtmiştir." diyerek konuştu.

New England Journal of Medicine engelleme kazanmak az daha gayrı adlı sanlı dergilerin önceden ilacın er Alzheimer hastalığında etkinliğini ve güvenliğini şimdi güzel yakalamak düşüncesince şimdi indinde tomar araştırı yapılması çağrısında bulunduğunu aktaran Önal, "Bu sebeple şimdi etraflıca fasıl neticelerini görülmekte getiri olacaktır." değerlendirmesini yaptı.

"Avrupa İlaç Ajansı'nın ne değişmeyen vereceği hâlâ anlaşılan değil"

Önal, indinde gayrı ehemmiyetli mevzunun ise hastalar düşüncesince ifa planlaması olacağını belirterek, şunları dile getirdi:

"İlacın, otama maliyetinin yılda tahminî 26 bin 500 dolar bulunduğu söyleniyor. Hastaların bu harcamaları kendilerinin mi karşılayacağı, olmadan keyif sigortalarının mı karşılayacağı hâlâ anlaşılan değil.

Üreticiler, 2023'ün geçmiş çeyreğinde Avrupa'da da icazet başvurusunda bulunacaklarını açıkladı. Avrupa İlaç Ajansı'nın (EMA) ne değişmeyen vereceği, nite ve ne denli aceleci değişmeyen vereceği hâlâ anlaşılan değil. EMA'nın yeşil enerji vermesi durumunda, bekâr meydanda belirsiz yahut toy başlamış bulunan Alzheimer demans bulunan hastalar, enerjik konu ile otama düşüncesince makul olacaktır. Bu hastalarda önceden, baş döndürücü sayıda riziko faktörü dışlanmalıdır ve bu hastalar dip tetkiklere elbette tutulmalıdır."


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler