USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Beyaz eşya ihracatı senenin geçmiş 3 ayında yüzdelik 6 arttı

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Başkanı Can Dinçer, "Yılın geçmiş üç ayında erdemli temel tesiri dolayısıyla iç satışlarımız daralırken, ihracatımız himmet kesmekle beraberce artmaya bitmeme etti." dedi.

Beyaz eşya ihracatı senenin geçmiş 3 ayında yüzdelik 6 arttı
26-04-2022 13:56
İstanbul

TÜRKBESD, 2022 yılının eskiden üç ayına dair ihracat, istihsal ve satı sayıları ile sektördeki gelişimleri düzenlemiş bulunduğu devir içi matbuat toplantısı ile paylaştı. TÜRKBESD verilerine layıkıyla 2022 yılının eskiden çeyreğinde 6 anne mahsul grubunda iç satı ve dış satım edinmek neredeyse mecmu satışlar yüzdelik 2, dış satım ise yüzdelik 6 çoğalma gösterdi.

TÜRKBESD Başkanı Can Dinçer, görüşmede meydana getirdiği konuşmada, bu piyasanın hassaten salgınla savaşım edilen sonuç dü yılda hem ihracatta hem de iç satışlarda baş döndürücü güzel indinde başarım sergilediğini dile getirdi.

Yılın eskiden üç ayında faziletli temel tesiri zımnında iç satışların gerilediğini, ihracatın mücahede kesmekle beraberce artmaya bitmeme ettiğini tabir fail Dinçer, "Küresel çapta sansasyonel bulunan enflasyon, yanı başımızda ehemmiyetli kaba özellik tedarikçisi konumundaki devletlerin müdahale bulunduğu harp kabil gelişmeler, hassaten ortam polat edinmek neredeyse kaba özellik fiyatlarının henüz da yükselmesine sebep olarak, ihracatta rakiplik gücümüzü menfi etkiliyor." dedi.

"Yassı çelikte damping önlemi dış satım yitirilmesine defa açabilir"

Türk beyaz eşya dalının üretiminin yüzdelik 75'ini ihraç ettiğini aktaran Can Dinçer, şunları kaydetti:

"Artan navlun maliyetleri, erke ve yer yağı fiyatları, Rusya-Ukrayna mücadelesi metal, polat ve plastik fiyatlarının faziletli seyretmesine ve arzda sıkıntılara defa açıyor. Çip tedarikinde bitmeme fail sorun, Rusya-Ukrayna krizi ve hammadde tutarları zımnında ağır indinde sene geçiriyoruz. Beyaz eşyanın en ehemmiyetli getirisi bulunan ortam çelikteki rüsum sektörümüz açısından iri ide yaratıyor. Türkiye’de imal edilen ortam çelik, kalite, hacim ve tedbir devamlılığı açısından sektörümüzün ihtiyacına mukamele veremiyor. Bu bölgede himayeci politikaların, tedbir ve üretimde maliyet artışlarına sebep olarak, enflasyonu da menfi tesir riski bulunuyor."

"Türkiye'de ortam polat üretimi iç pazarın ihtiyacının altında"

TÜRKBESD Başkan Yardımcısı Semir Kuseyri ise Ticaret Bakanlığı’nın 2021 senesinde Avrupa Birliği ve Kore asıllı birtakımı yunak sac ürünleri düşüncesince başlatmış bulunduğu damping soruşturması kapsamında anti damping vergisini değerlendirdiğini dile getirdi.

Olası önlemlerin, hoppadak beyaz eşya endüstrisi düşüncesince değil bütün imalat sektörleri düşüncesince de tasa donör bulunduğunu tamlayan Kuseyri, "Beyaz eşyada istihsal maliyetinin yunak sac fiyatlarındaki yükselişe dair namına yüzdelik 16’ya vasıl oranlarda artacağı hesaplanıyor. Bağımsız indinde araştırmadaki hesaplamalar temel alındığında, girdi maliyetlerindeki yüzdelik 16’lık indinde artış, beyaz eşya sektöründe kısaca 750 milyon dolarlık dış satım yitirilmesine sebep olabilir. Konu ürünü girdi namına üretimde kullanan başka imalat sektörlerinin topu topu düşünüldüğünde, ihracattaki mecmu kayıpların 4,2-4,9 bilyon doların üstünde olabileceği kestirim ediliyor." ifadelerini kullandı.

Türkiye polat üreticilerinin 2021 senesinde Almanya’yı geride bırakarak Avrupa’nın en büyük, dünyanın da 7’nci iri kaba polat üreticisi pozisyonuna geldiğine dikkati çekici Semir Kuseyri, şunları söyledi:

"Rusya ve Ukrayna arasındaki harp ve Rusya’ya geçerli yaptırımlar, Türk asıllı polat ürünlerine ilginin henüz da artmasına sebep oldu. Elbette bu müspet indinde gelişme. Öte yandan, vatanımızda imal edilen 11,3 milyon titrem yunak sac üretiminin 2,8 milyon tonu ihraç ediliyor. İç pazarın gereksinimi ise 14 milyon ton. Türkiye’de ortam polat üretimi iç pazarın ihtiyacının altında. Kullanıcı sektörlerin en ehemmiyetli tedbir kaynaklarından Rusya ve Ukrayna’da yaşanmakta bulunan gerginlik tedbir kaynaklarının da aceleci indinde biçimde çeşitlendirilmesini mecburi kıldı. Ticaret Bakanlığı’nın soruşturmasına müdahale bulunan ülkelerden tedbir edilen yunak saclar, yukarı nitelik sacların da üretimine girdi oluşturuyor. Bu ürünlere müteveccih damping önlemleri hoppadak beyaz eşya endüstrisi düşüncesince değil üretiminde ortam polat kullanan bütün imalat sektörleri düşüncesince yaratacağı beklenen enflasyonist bulaşık açısından ide verici."

"Türkiye dünyanın 2. iri istihsal üssü"

TÜRKBESD Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Özkadı ise sunumunda Türk beyaz eşya dalının hayattaki pozisyonuna ve ekonomiye katkılarına değindi.

Sektörün 60 bin direkt ve 600 bin de bilvasıta namına istihdam oluşturduğu dile getiren Özkadı, başkaca Türkiye’nin dünyanın 2. iri istihsal üssü bulunduğunu ve evren beyaz eşya üretiminin yüzdelik 7’sini karşıladığını bildirdi.

Türkiye’nin mecburi namına ithal etmiş bulunduğu yunak sacın tedbir kaynakları gönül rahatlığı ayrıntılı bilgiler de veren Özkadı, şunları kaydetti:

“Beyaz eşya üretiminde ağırlıklı namına makbul ilgisiz ve galvaniz saclar, yunak sacın arttırma işlemlerden geçmesi ile üretiliyor. 2021 senesinde iç pazarda tam oranda üretilmediği düşüncesince mecburi namına ithal edilen yunak sacın yüzdelik 36’sı Rusya’dan, yüzdelik 22’si ise Ukrayna’dan tedbir edildi. İki abuhava arasındaki harp zımnında bu ithalatın olanaksız bir duruma gelmesi fiyatlarda baş döndürücü kaba yükselişlere sebep oldu. Geçen sene yüzdelik 50 kalan esrar fiyatlarında yükseliş bitmeme ediyor. Metal tutarları bu sene hanuman ayından buyana yüzdelik 20’nin üstünde çoğalma gösterdi. Termin süreleri ise 4 ayak tabanı denli çıktı. Çin’in dünyanın en iri beyaz eşya üreticisi olmasını destekleyen en ehemmiyetli unsurlardan bir tanesi ayrımsız sürede dünyanın en iri polat üreticisi olması. Özellikle arsıulusal dış satım pazarlarında Çin’e gönül rahatlığı rakiplik edebilmemiz; istihsal kapasitemizi artırmamıza ve gerekseme mahsus ayrımlı kalitelerdeki sacları, en kompetitif biçimde tedbir edebilmemize bağlı.”

Fatih Özkadı, dış satım karşıcı sektörlerin, girdi ithalatında ihsan avantajlarından yararlanmasını sağlayıcı Dahilde İşleme Rejimi’nin (DİR) ise ortam polat düşüncesince tavsiye edilen ek ihsan yüküne indinde hal olamayacağını laflarına ekledi.

Öte yandan, TÜRKBESD çeşidinden paylaşılan bilgilere göre, mart ayında Türkiye’nin beyaz eşya ihracatı altı anne mahsul grubunda, indinde esbak senenin mart ayına nazaran yüzdelik 11 çoğalma gösterdi. İhracat, eskiden çeyrekte ise nüsha bazında yüzdelik 6 yükselişle, 6,5 milyon adete ulaştı. Buna cevap iç satışlar senenin eskiden 3 ayında yüzdelik 9 geriledi. 6 anne üründe iç satı ve dış satım edinmek neredeyse mecmu satışlar ise indinde esbak yıla layıkıyla yüzdelik 2 artışla 8 milyon 688 bin 496 nüsha oldu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler