USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Bebekler düşüncesince mikroplastik maruziyeti anne karnında başlıyor

Geçtiğimiz sene meydana getirilen incelemelerde geçmiş el anne sütünde mikroplastik bulunmuş, annelere ilkin ambalajlanmış besinlerden ve türlü kozmetik malzemelerden kaçınılması uyarısında bulunulmuştu. Biyokimya Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Burçin Tüzüner mikroplastiklerin, tüke

Bebekler düşüncesince mikroplastik maruziyeti anne karnında başlıyor
20-01-2023 10:09

Uygun değerli ve nice avantaja cemaat bulunan plastikler, günce yaşamda nice noktada kullanılıyor. Plastiklerin bir çok doğada kendinden çözünerek kaybolsa da akla yatkın biçimde kaldırılmış edilmeyen plastik atıklar, mekân ve insanoğlu sağlığı ile ilgilendiren endişeye illet oluyor. İstanbul Gelişim Üniversitesi Biyokimya Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Burçin Tüzüner “Mikroplastik nedir?” sorusunun cevabının dobra bilinmesi icap ettiğini belirtirken, ne derece müddet vücutta kalmış olduğu adsız sansız bu plastiklerin insanoğlu bedeninde göze ölümü ve alerjik reaksiyonlara etmen olabileceğinin altını çizdi.

“Mikroplastik Nedir?'in yanıtı dobra bilinmeli”

İnsan ve mekân sağlığı düşüncesince bu sonuçların ide uyandırdığını tamlayan Dr. Öğr. Üyesi Burçin Tüzüner,“Öncelikle ‘mikroplastik nedir?' sorusunun yanıtı herkesçe bilinmeli. Plastik kirliliğinin müşterek kararı adına ortaya çıkan, 5 mm'den elan küçük plastik parçacıklara mikroplastikler diyoruz. Bunlar ya sınai ürünlere fonksiyonellik getirmek kıl payı hususi adına üretilmekte yada iri plastiklerin giderek aşınması/parçalanması nedeniyle ortaya çıkmaktadırlar. Yediğimiz besinlerden tutun da, tükettiğimiz su, soluduğumuz iklim ve bugünlerde ise yetiştirilen ekincilik ürünlerine derece nice noktada bulunuyorlar. Ancak hâlâ vücutta birlik adına ne derece müddet kaldıkları bilinmiyor. Günümüzde Avrupa Birliği'ne organ birtakımı ülkelerde, kozmetik ve mertlik ürünlerinde mikroplastiklerin yardım adına kullanımıyla ilgilendiren millî yasaklar yürürlüğe girdi. Bizler de dirim alanlarımızda beklenir olduğunca yersiz plastik kullanımından ve tüketiminden kaçınarak, atılmış oluşumunu azaltabiliriz. Atıklarımızı kaynağında ayrıştıralım. Tekrar tasarruf ve arka tahavvül düşüncesince güç gösterelim. Sağlıklı dirim alanları ve insanoğlu düşüncesince muktezi çabayı göstermeliyiz” halinde konuştu.

Hem anne sütünde mikroplastik bulunmuştu bununla birlikte biberonlarda

Kanda, akciğer dokularında, anne sütünde, hamilelerin plasentalarında, kom hayvanlarının et ve sütlerinde ortaya çıkan mikroplastikler, meydana getirilen sonuç araştırmalara uyarınca topraktan nebat tohumlarına da geçebiliyor. Aynı sürede polipropilen iri biberonların arınıklık evrelerinde ve çaça istihzar düşüncesince tavsiye edilen sıcaklığa derece ısıtılmasına ilişkin adına mikroplastik salınımı, biberonla sönümsüz bebeklerin, günde litre başına milyonlarca parçacık içmesine etmen oluyor.

Plastik Ayak İzi Azaltmanın 5 Yolu

Dr. Öğr. Üyesi Tüzüner, mikroplastiklerin mekân ve insanoğlu sağlığı ilişkin menfi etkilerinin azaltılmasına müteveccih kısa, itidalli ve derinlemesine vadede ayrımlı çözümlerin dikkate katılması icap ettiğini belirterek günce yaşantımızda uygulayabileceğimiz 5 kılgı öneride bulundu:

"Tek kullanımlık plastik çatal, bıçak, bardak, pet şişe yahut kamış hesabına cam, eroin kabil esasen kullanılabilir materyallerden mamul ürünleri görmek yersiz plastik atıkların önüne geçebilir. Aşırı ambalajlı ve yersiz yere oylumlu paketlenmiş ürünleri alışverişlerinizde yeğleme etmeyerek plastik tüketimini azaltabilirsiniz.Plastik poşetlerin averaj tasarruf ömrü 15 dakikadır. Alışverişlerinizde plastik torba hesabına çaput çanta kullanarak plastik atılmış oluşumunu azaltabilirsiniz.Kullandığınız kozmetik ve mertlik ürünlerini, ambalajları baştan kullanılabilir yahut baştan doldurulabilir olanlarından yeğleme edebilirsiniz. İçeriğinde mikroplastik olanlar hesabına tabii kozmetik, mertlik ürünlerini satın alabilirsiniz.Atık üretiminin azaltılmasında mahveden adına elan duyar tutum gösterip evlerinizde atıklarınızı ayrı biriktirerek plastiklerin arka dönüşümüne yardım sağlayabilirsiniz"

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler