USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

BDDK'den faizsiz bankacılık ile alakalı bilgilendirmelere bağlı düzenleme

BDDK'nin dakika yürürlüğe giren tebliği ile katılım, kalkınma ve envestisman bankalarının müşterileri ve kamuoyunu faizsiz bankacılık mebde ve standartları kapsamında bilgilendirmelerine bağlı kökler ve esaslar belirlendi.

BDDK'den faizsiz bankacılık ile alakalı bilgilendirmelere bağlı düzenleme
30-11-2021 09:54
İstanbul

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunca (BDDK) hazırlanmakta olan Faizsiz Bankacılık İlke ve Standartları Kapsamında Müşterilerin ve Kamuoyunun Bilgilendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Toplam 4 bölümden oluşan bildirme ile katılım, kalkınma ve envestisman bankalarının, müşterileri ve kamuoyunu faizsiz bankacılık mebde ve standartları kapsamında bilgilendirmelerine bağlı kökler ve esasların düzenlenmesi amaçlanıyor.

Buna göre, bankalar, faizsiz bankacılık mebde ve standartları ile mahsul ve hizmetlerinin işleyişleri ve dayandıkları akdin getirmiş olduğu adalet ve yükümlülükler ait kullanıcılarını açık, açık ve anlaşılabilir birlikte biçimde bilgilendirmekle işyar olacak.

Bu kapsamda bilgilendirme yükümlülüğünün adına getirildiğine müteallik banka kabilinden alıcıya bilgilendirme formu verilecek. Bilgilendirmenin banka ile alıcı ortada gelişigüzel birlikte mahsul yahut görev şekline bağlı önceki anlaşma kurulmadan ilkin yapılması ise mecburi olacak. Söz konusu bilgilendirme; sözlü, kayıtlı veya engin enformasyon araçlarının kullanılması eliyle gerçekleştirilebilecek.

Öte yandan, mahsul ve görev kabul etme sürecine müteallik meydana getirilen bilgilendirmenin etkinliği ve yeterliliği karşı bilgelik edinmek, kalık ve yanlışları kazanmak amacıyla örnekleme yöntemiyle yılda minimum birlikte el alıcı anketi yapılması mecburi olacak. Anketlerde, müşterinin namına maruz mahsul yahut hizmetlere bağlı faizsiz bankacılık mebde ve standartları mevzusundaki farkındalık ve sevinme seviyesi ölçülecek.

Kamuoyunun bilgilendirilmesi

Tebliğde, bankaların kurumsal genel ağ sitesi üstünden de faizsiz bankacılık mebde ve standartları ile mahsul ve hizmetlerinin işleyişlerine müteallik kamuoyunu açık, açık ve anlaşılabilir birlikte biçimde bilgilendirmesi mecburi kılındı. Bu yükümlülüğü adına iletmek kıl payı bankaların, bilgelik prosedür altyapısını oluşturması, ehliyetli kurda yönetimsel ve beceri tedbirleri alması gerekecek.

Bu kapsamda bankalarca, "faizsiz bankacılık mahsul ve hizmetlerinin mahiyeti ve prosedür süreçleri", "faizsiz bankacılık işlemlerine muteber akitler çerçevesinde banka mahsul ve hizmetlerinin dayanağını meydana getiren akdin yahut akitlerin türü, tarafların ilişik akit yahut akitler çerçevesindeki konumu, hakları ve yükümlülükleri", "ürün ve hizmetlere bağlı faizsiz bankacılık mebde ve standartları", "danışma komitesinin banka salname çalışkanlık tutanağı kapsamında arazi verdiği; çevrim içi faaliyetleri ve banka faaliyetlerinin faizsiz bankacılık mebde ve standartlarına uygunluğuna bağlı değerlendirmeler" ile "danışma komitesi ve üyelerine bağlı propagandist bilgiler" ile alakalı bilgilere kurumsal genel ağ sitesi üstünden arazi verilecek.

Ayrıca bankalar, faizsiz bankacılık mebde ve standartlarına akıllıca sıfır varlık, yükümlülük, dirimsel ve giderlerinin tanımı ve mahiyeti, miktarı, ne biçimde artırım edilmiş olduğu hususlarında kurumsal genel ağ sitesi aracılığıyla kamuoyunu bilgilendirecek.

Faizsiz Bankacılık Danışma Komitesi Başkanı dünya içi beledi olacak

BDDK, Faizsiz Bankacılık İlke ve Standartlarına Uyuma İlişkin Tebliğ'de de düzenlemeye gitti.

Düzenleme ile Faizsiz Bankacılık Danışma Komitesi'nin bildirme hükümleri kapsamında maruz görevleri derneşik biçimde adına getirmesi düşüncesince üyeleri arasından seçeceği başkanın dünya içre beledi olması mecburi kılındı. Danışma komitesinin istiklaline bağlı hükümlerin baştan ele alındığı tebliğde, tahsil edilen kararların izleyen senenin hanuman sonuna denli istişare kuruluna raporlanması şartı getirildi.

Öte yandan, meydana getirilen başkalık ile emektar tebliğde arazi düzlük "bankanın genel ağ sitesinde istişare komitesi ve üyelerine bağlı bilgilere arazi verilir" hükmü yürürlükten kaldırıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler