USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bakan Nebati: Kur Korumalı TL mevduatı ıvır zıvır yatırımcıları destek olmak karşı yapıldı

Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati, Kur Korumalı TL mevduatı ile ilgili, "Küçük yatırımcıları arkalamak karşı yapıldı." dedi.

Bakan Nebati: Kur Korumalı TL mevduatı ıvır zıvır yatırımcıları destek olmak karşı yapıldı
29-12-2021 23:50
Ankara

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, CNN Türk yayınında iktisat gündemine bağlı soruları yanıtladı.

Nebati, bitirdikleri açıklamaların birtakımı birtakım ayrımlı anlamlar boşaltmak düşüncesince cımbızlandığını tabir ederek, bunları ciddiye almadığını belirtti.
Bakan Nebati, birtakımı "cins tip" insanoğlu bulunduğunu vurgulayarak, "Şimdi bunlar toplumsal medyada iri müşterek vesile yakaladı. Adı aile adı bulunmayan ki bulunduğu mahsus değil, dilediği kabil taşlama ve kalay ediyor. Bir de bunları hevesli kendisine yapanlar var, cımbızlama üstünden idrak operasyonu çekiyorlar." diyerek konuştu.

Dolarda yaşanmış bulunan yükselişlerin fikir donör olmadığını dile getiren Nebati, şu biçimde bitmeme etti:

"Dolar zaman 12,64 teklik dediniz, kılıç 18 liranın üstünden bugüne denli mevrut durumdayız. Dönem zarfında doların bu kökten düşüşten sonraları baş döndürücü çabuk müşterek biçimde salınımlarının doğrudan dengeye gelmesi beklenemez, salınımlar fevk aşağılık oynayarak dengeye gelecek. Mutlu oluyoruz, salınımı görüp izlem edebiliyoruz, oyuncuların davranışlarını okuyabiliyoruz. Moralimiz bozulmadı keyfimiz yerinde. Her bilinçlilik arama altında. Bunun da altını çizelim, bizlere sonsuz şurası söylüyorlar, 'Hiçbir şeyi arama etmeyin, dahil etmeyin, ırak durun seyredin.' Bir diyar amme otoritesi ırak durup izler mi? Serbest meydan bu değil, mahsus kavait çerçevesindeki haberleşme ağının sağlandığı ve kavait çerçevesinde akıntı edebilme yeteneğini ortaya koymaktır. Ama çerçevesinin dışına çıktığında veya bazıları dilediği biçimde müşterek ameliyat hazırlamaya çaba ettiğinde amme oraya gider. Biz de başıboş meydan şartları dışındaki eylemlerin akıllıcasına olmadığını söylüyoruz geçmiş izliyoruz, sonraları uyarı ederiz sonraları da gereğini yapıyoruz."

Nebati, salınımın dengeye gelmesinin baş döndürücü etraflıca sürmeyeceğini belirterek, Türkiye’nin makroekonomik göstergeleriyle bağdaşmayan bireşimli müşterek sıkıntı estirildiğini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 20 Aralık'taki açıklamalarının arkası sıra doların 18 teklik seviyelerinden 11 liraya denli gerilediğini söyledi. Nebati, "(20 Aralık’ta) Hiç kimesne müşterek müdahalede bulunmadı, Merkez Bankası ne bilvasıta ne doğruca yoldan tek biçimde müdahalede bulunmadı. 'Var' diyorlarsa kanıtlasınlar." ifadelerini kullandı.

"Bu ruhsal müşterek harpti"

Dolardaki yükseliş ile ilişik tüketicilere aut atak yapılacak hepsi metodları kapattıklarını aktaran Nebati, "Siyasal aktörlerin, trollerin ve iktidarı sevmemeyi ülkeyi sevmemeye denli götürücü insanların köpüğü köpürterek attığı adımlar ile geliştirdiği müşterek idrak operasyonudur." değerlendirmesinde bulundu.

Nebati, ıvır zıvır yatırımcıların çarpıldığını belirterek, "Kılavuzları akıllıcasına değildi, troller, toplumsal medya, komünikasyon araçları politik partilerin temsilcileri AK Parti iktidarına ve Sayın Cumhurbaşkanımıza dokunca özgülemek düşüncesince köpürttükçe köpürttüler." diyerek konuştu.

Bu insanların ıvır zıvır yatırımcıları döviz almaya isteklendirme ettiklerini vurgulayan Nebati, sonuç 3 maaş operasyonun dâhilen müşterek idrak operasyonu ve ruhsal müşterek savaş bulunduğunu söyledi.

Bakan Nebati, "Harpte de bazıları açısından ölen, yaralanan, hastalıklı artan şahısların müşterek önemi yoktur. Küçük yatırımcı batmış, dokunca görmüş, etraflı varlığını yitirmiş onlar düşüncesince müşterek önemi yoktur." ifadelerini kullandı.

"Vatandaşlara çağrıda bulunuyorum: 'Dava açın'"

Kur korumalı TL tevdiat hesabının ıvır zıvır yatırımcıları arkalamak düşüncesince yapıldığını tabir fail Nebati, "Zarar fail etraflı vatandaşlara açıkça ve kupkuru çağrıda bulunuyorum, ki ki Twitter’da, toplumsal medyada, matbuat toplantısında, ekip toplantısında size ‘Döviz gidiyor, tedarik hakkında ve adımlarınızı atın’ diyorsa sorun açın. Bunlar sizi hata yere yönlendirdiler. Dava açın hak de mevcut bakalım ne oluyor?" diyerek konuştu.

Çarpılan ıvır zıvır yatırımcıya kayıpları düşüncesince yapılabilecek müşterek bilinçlilik olmadığını tabir fail Nebati, "Akşam şen dalmak istiyorsanız ‘Kur korumalı TL tevdiat sistemi’ne geçin." dedi.

"Biz buradan arka hamle atmayacağız"

Bakan Nebati, faizin artırılmaması gerektiğine inandığını belirterek, şu biçimde bitmeme etti:

"Gittiğim değme toplantıda, iş dünyası ile güruh yaptım. Çok giranbaha 67 isim ile güruh yaptım, Türkiye’nin en ehemmiyetli markaları oradaydılar. ‘Faiz indirimi olmayacak, modelimiz de bu, altyapılarını da sunuyorum. Buna mucibince hazırlıklarınızı yapın.’ Kararlılığımızı gördüler, Cumhurbaşkanımız filhakika kararlı. Ekonomi yönetimi baş döndürücü azimli ve kusursuz müşterek uzlaşma var. Hem maliye hem servet politikalarında aynı zamanda firmalar arası kusursuz müşterek uzlaşma var. Çok elan ehemmiyetli müşterek yerde açıkça müşterek ileti veriyorum. Türkiye Bankalar Birliği yönetimi ile güruh yapıyorum, diyorum ki, şurası köşeye edebiyat al kalemle ‘Faiz artırımı olmayacak, buyurun hal önerilerinizi.’ hususi bankalar ilkin baş döndürücü teşekkürname ediyorum, oradaki mesajımızı baş döndürücü kupkuru kendisine aldılar. Biz buradan arka hamle atmayacağız. Atmama gerekçelerimiz de baş döndürücü net."

"Faizini istiyorsan al, istemiyorsan alma"

Bakan Nebati, 'Kur korumalı TL tevdiat sistemi'nin faize mebni müşterek sistemi olup olmadığının sorulması üzerinde de şu biçimde konuştu:

"Bu hikaye, Türkiye’de canlı fideist bulunan olmayan, paraya bakışı ayrımlı bulunan sıfır bu toprakların insanlarına çevrik müşterek çözümdür. Bunu Amerika veya gün batısı devletlerinde uygulayamazsınız filhakika dolarizasyon diyerek müşterek bilinçlilik yok. Türk insanı faize mi yok ise dövize mi geçmiş bakar? Türk insanı geçmiş dövize bakıyor. Biz de Türk insanına denir ki mademki ki dövize bakıyorsun gel sana etkilerden arındırılmış müşterek olanak vereyim. Bu nedir? Paranı faize konuk etmek istiyorsan git faize yatır, dövizde arkalamak isterim diyorsan da ABD’de veya Almanya’da basılmış müşterek paranın bekçiliğini yapma, sana döviz mobilyasız üstünden paha yapalım, 10 bin doların mı var? Sana 3, 6, 12 ay sonraları 10 bin dolarını güvence ediyorum. Çift güvence veriyoruz. Doları 10 liradan aldın 9 liraya düştüyse aldığın parayı da 10 bin dolarını baştan alıyorsun müşterek de faize yatırdığın veya ortaklık bankalarında kar payına yatırdığın parayla da fazlasını cebine koyuyorsun. ‘Ben sana 10 bin dolarımı veriyorum, 3 ay sonraları 10 bin dolarımı ver’ diyor. Bunun hesabına faizini de istiyorsan al istemiyorsan alma."

Bakan Nebati, 2022 yılına girerken baş döndürücü az müşterek akan açıkla girileceğini belirterek, "Bütçe açığı sınırların altında, evren ile karşılaştırmasında en ehemmiyetli büyümeyi meydana getiren müşterek ülke, hariç satım bitmeme ediyor, pazartesi haset müşterek üstün dereceli elan açıklanacak, uran üretimi kapasitesi büyüyor, gezim gelirlerinde müşterek patlama meydana geliyor. Türkiye 2022 senesinde akan fazlaya akıllıcasına koşuyor." ifadelerini kullandı.

20 Aralık gecesine bağlı tereddüdü olup olmadığına bağlı istifham üzerinde de Nebati, "Cumhurbaşkanıma bulunan inancım sınırsız. Sayın Cumhurbaşkanımızın gelip kürsüye çıkışından hissediyorsunuz olacakları, müşterek şeyler oluyor. Sözü sonlanıyor aceleten telefonlara takır tukur döviz fiyatlarının düşüşü gelmeye başladı." dedi.

"Kur Korumalı TL mevduatı ıvır zıvır yatırımcıları arkalamak üzerinde yapıldı"

Bakan Nebati, Kur Korumalı TL mevduatı ile ilgili, "Küçük yatırımcıları arkalamak üzerinde yapıldı." ifadesini kullanarak, "Kur korumalı TL mevduata katılım, zaman 51 bilyon lira. Bireysellerin döviz mevduatı 169 bilyon dolardan 162 bilyon dolara sakıt durumda." halinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler