USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bakan Nebati: 'Kur Korumalı Mevduat hesaplarında 557 milyar lira birikti'

Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Nureddin Nebati, Türkiye Ekonomi Modeli'nin önceliklerinden biri bulunan şişkinlik ile savaşım kapsamında çalışmalara kararlılıkla bitmeme ettiklerini belirterek, “Bu kapsamda, Kur Korumalı Mevduat kabil yenilikçi ve şümullü metotları devreye aldık.

Bakan Nebati: 'Kur Korumalı Mevduat hesaplarında 557 milyar lira birikti'
15-03-2022 11:09
Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Nureddin Nebati, İHA muhabirine, Türkiye Ekonomi Modeli'ni, Rusya'nın Ukrayna harp açmasından olup biten mal fiyatlarındaki artışın Türkiye'de nite hasiyet doğuracağını değerlendirerek, para şişkinliği ile cenk ve gıdada sunma güvenliğinin sağlanması düşüncesince atılmış adımları anlattı.

Şu anda uygulanmak iktisat politikası bulunan Türkiye Ekonomi Modeli'ni lüzum gayrimenkul içi gerekse gayrimenkul dışı etraf aktörlerine anlatarak, yaşama geçirilen bu politikanın çerçevesini baş döndürücü kupkuru bir halde ortaya koyduklarını anlatım fail Bakan Nebati, “Modelimizin esas hedefleri baş döndürücü açıkça olup üretime, yatırıma ve ihracata odaklanarak, istihdamı artırmak, Türkiye ekonomisinin muvazeneli ve kararlı büyümesini sağlamaktır” dedi.

“Kur Korumalı Mevduat hesaplarında yüzdelik 56'sı dövizden tahavvül etmek kıl payı 557 milyar lira birikmiştir”

Nebati, Türkiye Ekonomi Modeli'nin öncelikleri ortada enflasyonla cenk bulunduğunu değme fırsatta dile getirdiklerini belirterek, “Artan mal tutarları kaynaklı şekilde bütün dünyada enflasyonun yükseldiğine delil oluyoruz. Bu mevzuda lüzumlu bütün adımları atmakta ve enflasyonla cenk kapsamında çalışmalarımıza kararlılıkla bitmeme etmekteyiz. Bu kapsamda, Kur Korumalı Mevduat derece yenilikçi ve şümullü metotları devreye aldık. Böylece, Kur Korumalı Mevduat hesaplarında yüzdelik 56'sı dövizden tahavvül etmek kıl payı 557 milyar lira birikmiştir” diyerek konuştu.

“Gıda fiyatlarındaki artışı arama dibine kabul etmek düşüncesince zirai destekleri artırdık”

Enflasyonla cenk hesabına akıbet devirde besin ürünlerinde Katma Değer Vergisi (KDV) oranını yüzdelik 8'den yüzdelik 1'e, elektrikte ise KDV oranını yüzdelik 18'den yüzdelik 8'e indirdiklerini hatırlatan Bakan Nebati, “Gıda fiyatlarındaki artışı arama dibine kabul etmek düşüncesince zirai destekleri artırdık. Bunun beraberinde basma fiyatlarında da iskonto yaptık” ifadelerini kullandı.

Birlikten Berekete Uygulaması benzeyen sürede açıklanacak

Fiyat değişikliğine huzur mahveden farkındalığını artırmayı amaçlayan “Birlikten Berekete” isminde plan üstünde çalışmalara bitmeme ettiklerini ve benzeyen sürede açıklayacakları bilgisini paylaşan Bakan Nebati, plan kapsamında nihai tüketicilerin eder kıyaslamasını yapabileceği bir manzume oluşturarak nihai tüketicilerin farkındalığını arttıracaklarını ve nihai tüketicilerin uygun pahalı ürünlere haydi haydi ulaşım sağlayabileceğini söyledi.

“Enflasyonla Mücadele Timi ile fahiş eder uygulayıcı ve istifçilik önleyen firmalara huzur kanuncu zeminde kaba önlemler alınmaktadır”

Enflasyon ile cenk kapsamında attıkları adımların fiyatlara yansıyıp yansımadığını yakından izlem ettiklerine aksan önleyen Nebati, şunları kaydetti:

“Bakanlığımız içerisinde açılan Enflasyonla Mücadele Timi yol denetimleri ile şirketler yakından denetlenmekte ve incelenmektedir. Fahiş eder uygulayıcı ve istifçilik önleyen firmalara huzur kanuncu zeminde kaba önlemler alınmaktadır. Bununla birlikte, enflasyonun üstünde riziko gerçekleştiren strüktürel unsurlara müteveccih çalışmalarımızı Fiyat İstikrarı Komitesi içerisinde etraflıca şekilde ele almaktayız. Ayrıca, uygulamaya aldığımız KGF paketleri ile selektif bir şekilde, enflasyonist hasiyet oluşturmadan envestisman önleyen işletmelerimizi ve ihracatçılarımızı destekliyoruz.”

“Attığımız adımları tamamlayacak biçimde hukuksal kişilerden de enflasyonla mücadelede dayanak bekliyoruz”

Enflasyon ile mücadelede kararlılıklarını ifşa etmek düşüncesince lüzum endamsız vadeli gerekse de itidalli ve derinliğine vadeli siyaset adımlarını yaşama geçirdiklerine ayraç fail Bakan Nebati, “Enflasyonla mücadelede bütün paydaşlarımızın desteği behemehâl baş döndürücü önemli. Attığımız bu adımları tamamlayacak biçimde hukuksal kişilerden de enflasyonla mücadelede dayanak bekliyoruz. Enflasyon oranının düşürülmesi düşüncesince bütün paydaşlarımızın iştirakı ile önümüzdeki devirde de çalışmalarımıza bitmeme edeceğiz” diyerek konuştu.

Altın artırım ekosistemi ile vatandaşların fiziksel şekilde biriktirdikleri altınlarını hazırlop ve sakıncasız şekilde nitelediği biçimde kuyumcular ve bankalar vasıtasıyla mali düzene aktarabileceklerini ve yeğleme ettikleri biçimde değerlendirebileceklerini kaydeden Nebati, şunları söyledi:

“Vatandaşlarımız arzu etmeleri biçiminde üleştirme kanalları bulunan cevahirci ve bankalar üstünden ferah ferah altınlarını fiziksel şekilde da yeniden art alabileceklerdir. Altın Depo ve Katılım Hesaplarına fiziksel altınlarını ferah ferah yatırabilecekleri derece altınlarının karşılığı Türk lirası tutarları ile Altın Dönüşümlü Mevduat ve Katılım Hesabı açarak bedel korumasından faydalanırken ayrımsız sürede risksiz yarar sağlayacaklardır.”
“Attığımız adımlarla yastık altı altınların mali düzene karışma edilmesini ve ülkemizin gayrimenkul içi artırım imkanlarının geliştirilmesini amaçlıyoruz”

Bakan Nebati, vatandaşların birikimlerinde en baş döndürücü paya ehil bulunan Darphane Ziynet Altınlarını rahatça değerlendirebilecekleri ve istediği devir fiziksel şekilde çekebilecekleri Çeyrek Hesabı uygulamasını 1 Mart bakımından başlattıklarını anımsatarak, “Böylece, bu adımlarımızla yastık altı altınların mali düzene karışma edilmesini ve ülkemizin gayrimenkul içi artırım imkanlarının geliştirilmesini amaçlıyoruz” dedi.

Gıdada sunma derdi yaşanmaması düşüncesince devletin bütün kuruluşlarının lüzumlu tedbirleri aldığına aksan önleyen Nebati, “Bu çerçevede, sermayesinin bütün Hazineye ilgilendiren bulunan TMO'nun gayrimenkul içi sunma ve arzu miktarının dengelenmesi ve eder artışlarının beklenen olduğunca engellenmesini teminen un ve hile regülasyonuna müteveccih tahıl ithalatı ile ayçiçek düşman ithalatı bitmeme etmekte olup Bakanlığımızca Kuruluşa finansman desteği sağlanmaktadır” ifadelerine arazi verdi.

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) haricinde hususi bu piyasanın de gerektiğinde tahıl ve Ayçiçek düşman ithalatı yapabilmesi düşüncesince gümrük vergilerinin sıfırlandığını hatırlatan Nebati, besin ürünlerinde sunma güvenliği ve eder istikrarının sağlanması amacıyla yağ hammaddesi kanola tohumu ile Ayçiçek yağının ikamesi olabilecek kanola yağı, aspir yağı, darı yağı, soya fasulyesi fasulyesi sağı ve palm yağlarında geçerli gümrük vergisi oranlarının 4 Mart'tan neşet etmek kıl payı arızi şekilde 30 Haziran'a denli kullanılmamış şekilde uygulanmasına değişmeyen verildiğini belirtti.

“İlgili Bakanlıklarla da koordineli çalışılarak piyasalar sonsuz izlem edilmektedir”

Et, pirinç, un, yağ derece hayvanca ve nebati ürünlerde gerektiğinde dış satım sınırlaması getirilmesine müteveccih şekilde Tarım ve Orman Bakanlığına mezuniyet verildiği bilgisini paylaşan Nebati, “Kırmızı mercimek, fasulye ve zeytinyağında dış satım kısıtlamasına 2022 yılının Şubat kocaoğlan böylelikle başlanmıştır. 8 Mart itibarıyla, ayçiçek yağı, soya fasulyesi fasulyesi yağı, gün çiçeği tohumu, aspir, hav tohumu yağları, rep, kolza ve hardal yağı, darı düşman ve margarin ihracatı durdurulmuştur. İlgili Bakanlıklarla da koordineli çalışılarak piyasalar sonsuz izlem edilmektedir” diyerek konuştu.

Arz güvenliğinin sağlanması ve ithalatın sekteye uğramaması düşüncesince Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da devreye girmesi ile lüzumlu adımların atıldığını dile getiren Nebati, yakın hasat devri evveliyat yağışların dobra gittiğini ve ilerleyici süreçte Türkiye'de besin ürünlerinde sunma başağrısı olamayacağını organize ettiği söyledi.

“Yapılan istihbarat manipülasyondan ibaret, ülkemizin besin yönünden stokları ehliyetli düzeydedir”

Nebati, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasının peşi esna meydana mevrut gelişmeler dolayısıyla o bölgeden meydana getirilen besin tedarikinde arızi bir arıza yaşanmasına rağmen lüzumlu adımların alakadar bakanlıklar kabilinden atıldığını dile getirerek, “Yapılan istihbarat manipülasyondan ibarettir. Ülkemizin besin yönünden stokları ehliyetli düzeydedir” dedi.

“77 dolardan 130 dolar seviyelerine denli yükselen dal düşman fiyatlarının yurttaşlarımıza beklenen olduğunca az yansıması düşüncesince lüzumlu tedbirleri almaktayız”

Akaryakıt konusunu ele meydan Bakan Nebati, şunları söyledi:

“Ülke şekilde maatteessüf dal düşman ürünlerinin yüzdelik 90'nın üstünde bir yönünü ithal ederek karşılamaktayız. Bilindiği üzere, dal düşman alıntı satımında da fiyatlar en benzeyen erişilebilir evren başıboş etraf koşullarına layıkıyla oluşmakta ve bu çerçevede EPDK kabilinden eder izlemesi yapılmaktadır. Akaryakıt tutarları arsıulusal piyasalarda belirlenen dal düşman fiyatlarına layıkıyla şekillenmektedir.

Ukrayna'daki gelişmelerin de etkisiyle dal düşman tutarları yılbaşındaki 77 dolardan 130 dolar seviyelerine denli yükselmiştir. Bu çoğalma da mübrem şekilde sıvıyakıt fiyatlarına yansımaktadır. Devlet şekilde bu artışların kalımlı olmaması ve yurttaşlarımıza beklenen olduğunca az yansıması düşüncesince lüzumlu tedbirleri almaktayız.”

Bakan Nebati, göreve geldikleri önceki günden itibaren lüzum gayrimenkul içi gerekse gayrimenkul dışı etraf aktörleriyle güruh yaparak Türkiye ekonomisinin karşılaşmış olduğu problemleri ele aldıklarını anlatım ederek, “Yapılan bu toplantılarda ilkin Türkiye Ekonomi Modeli edinmek kıl payı nice mevzuda düşün alışverişinde bulunmaktayız” diyerek konuştu.

“Şu an düşüncesince Türkiye ekonomisinin karşılaşmış olduğu en şişman iş faziletkâr enflasyondur”

İş dünyasının karşılaşmış olduğu problemleri ve sıkıntılara kulaktan hal elde etmek dair bütün kurumlarla bu arada çalıştıklarını dile getiren Nebati, “Şu an düşüncesince Türkiye ekonomisinin karşılaşmış olduğu en şişman iş faziletkâr enflasyondur. Dolayısıyla faziletkâr enflasyonun farkında ve farkında olup enflasyonu arama dibine kabul etmek düşüncesince nice emek vermek yapmakta ve tamamlandıkça bunları halkoyu ile paylaşmaktayız” dedi.

“Özellikle İngiltere ziyaretimizde aldığımız art dönüşler baş döndürücü olumludur”

Bakan Nebati, gayrimenkul haricinde ayrışık bankaların ve yatırımcıların fevk dozaj yöneticileri ile gerçekleştirdiği toplantılarda Türkiye iktisat ile alakadar nice mevzuyu ele aldıklarını hatırlatan Nebati, “Özellikle geçtiğimiz aylardaki İngiltere ziyaretimizde aldığımız art dönüşler baş döndürücü olumludur. Önümüzdeki devirde de bütün etraf aktörleriyle toplantılar düzenlemeye, karşılaştıkları problemleri dinlemeye, hal üretmeye bitmeme ederek Türkiye ekonomisinin gelişmesi, büyümesi yönünden adımlar atmaya bitmeme edeceğiz” dedi.

Mustafa Cenik
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler