USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bakan Nebati: 'BES’in fon büyüklüğü 420 milyar TL’ye ulaştı'

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “KGF paketi ile KOBİ'ler özellikle peyda etmek kabilinden nice bölgede çalışkanlık yayınlayan işletmelerimize kısaca 250 milyar TL emniyet kütlesi sunuyoruz. Ayrıca, BES ile bu arada Otomatik Katılım Sistemi elçi sayımızı 15 milyon seviy

Bakan Nebati: 'BES’in fon büyüklüğü 420 milyar TL’ye ulaştı'
20-12-2022 01:09

 

Sigortacılık ve hususi Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) 3'üncü sene programı Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin iştirakı ile gerçekleşti. Programın açılışı konuşmasını karşılayıcı Nebati, “Selektif güven politikamız ile mevzun Hazine destekli KGF paketidir. Bu paket ile KOBİ'lerimiz ilkin iktisap etmek kıl oranı nice bölgede çalışkanlık yayınlayan işletmelerimize karşı aşamada 200 milyar teklik kefillik karşılığında kısaca 250 milyar TL güven kütlesi sunarak ehemmiyetli oranda finansman imkânı oluşturuyoruz. BES'de halihazırda, Otomatik Katılım Sistemi ile bu arada delege sayımız 15 milyon seviyesine, fon büyüklüğümüz kısaca 420 milyar TL'ye ulaşmıştır. 1 trilyon teklik fon büyüklüğü hedefimize de herhangi müşterek güzeşte devir güvenli adımlarla yaklaşacağımıza kalben inanıyorum” dedi.

“KOBİ'lerimize 250 milyar TL güven kütlesi sunarak ehemmiyetli oranda finansman imkânı oluşturuyoruz”

2020 senesinde şahika karşılayıcı müstevli koşullarına karşın büyümede fazlalık ayrıştıklarını vurgulayan Bakan Nebati, “Türkiye, 2021 senesinde yüzdelik 11,4 oranında büyüyerek, G-20 devletleri ortada en faziletli çoğalma sağlayıcı dünya oldu. Küresel ekonomide resesyonun konuşulmuş olduğu 2022 yılındaysa ülkemiz, yaşama geçirdiğimiz pro-aktif ve üretimi artırıcı uygulamalarla, çelimli çoğalma performansını sürdürmektedir. Bu adımlardan bir tanesi de seçmeli güven politikamız ile mevzun Hazine destekli KGF paketidir. Bu paket ile KOBİ'lerimiz ilkin iktisap etmek kıl oranı nice bölgede çalışkanlık yayınlayan işletmelerimize karşı aşamada 200 milyar teklik kefillik karşılığında kısaca 250 milyar TL güven kütlesi sunarak ehemmiyetli oranda finansman imkânı oluşturuyoruz. Ödemesiz çevrim imkânının yanı sıra, minimum yüzdelik 75 oranında Hazine destekli kefillik sağlıyoruz. Böylece, para şişkinliği ile uğraş ederken, çarkları durdurmuyor; kusursuz aksine girişimcilerimizin, KOBİ'lerimizin istihsal faaliyetlerini artırıyoruz. Bu KGF paketi kapsamında kullandırılan kredilere bağlı kâffesi harcamaların, Finansal Kurumlar Birliği Merkezi Fatura Kayıt Sistemi ve Katılım Bankaları Birliği Katılım Bankaları Fatura Kayıt Sistemi ile entegrasyonunu sağlayarak ödemelerin direkt satıcılara yapılmasını sağlayacağız. Fatura iptali yerinde silme edilen satmaca alegori acemi satmaca istenecek. Sahte satmaca kullanması ise bu sistemler yardımıyla önlenecektir. Bu vesileyle, kefillik imkanımız ile sağlanan kredilerin gayesi haricinde kullanılmasının önüne esbak olacağız” biçiminde konuştu.

Bakan Nebati, laflarına şöyleki bitmeme etti: “KOBİ'lerimiz ilkin iktisap etmek kıl oranı firmalarımızın finansmana erişimini büyük seviyede kolaylaştıran kefillik imkanımızı elan çalışan müşterek tahsis politikası çerçevesinde kullandırmak istiyoruz. Bu amaçla vurgulamak isterim ki krediye muvasala olanağı bulunan ve garanti eksikliği namevcut şirketler bu sistemden faydalanmayacaktır. Kefalet imkanımızdan rüçhan ve ağırlıklı şekilde kredibilitesi olan, fakat kifayetli teminata cemaat olmadığı düşüncesince finansmana erişemeyen şirketler faydalanacaktır. Bunun yanı sıra, ifa gücü bulunan fakat on paralık teminatı olmadığı düşüncesince krediye muvasala olanağı namevcut firmalarımızı da bu süreçte destekleyeceğiz” dedi.

“Sigorta ve hususi tekaütlük ile kapital piyasalarımızın mal sisteminden almış olduğu oranı artırmayı hedefliyoruz”

Türkiye Yüzyılı programımızla, Cumhuriyetimizin acemi yüzyılına çelimli müşterek baş gerçekleştirmek düşüncesince ilerlediklerini vurgulayan Nebati, “Bu kapsamda, sürdürdüğümüz en ehemmiyetli çalışmalardan bir tanesi de, “finansal mimari” dalında ülkemizin elan yukarı müşterek seviyeye çıkarılmasına müteveccih çalışmalardır. Böylece, mali piyasalarımızın dengeli, etraflı ve sürdürülebilir biçimde gelişimini sağlamayı teminen, sigorta ve hususi tekaütlük ile kapital piyasalarımızın mal sisteminden almış olduğu oranı artırmayı hedefliyoruz. Bu vizyonla yolumuzda ilerlerken tabii sektörde çalışkanlık yayınlayan kâffesi kasıntı ve kuruluşlarımıza büyük görevler düşüyor. Oldukça canlı müşterek kasıntı bulunmasına karşın çabucak büyüyen SEDDK, elan da güçlenerek sigortacılık ve hususi tekaütlük sektörlerimizin herhangi müşterek güzeşte devir gelişim göstermesi düşüncesince kâffesi paydaşlarla beraberce çalışmalarını sürdürüyor. Biz de Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak, SEDDK'yı desteklemeye bitmeme ediyor, sigortacılık ve hususi tekaütlük sektörlerimizin gelişimine müteveccih azimli adımlar atıyoruz” ifadelerini kullandı.

“BES'in fon büyüklüğü 420 milyar TL'ye ulaştı”

2003 senesinde Bireysel Emeklilik Sistemi'ni (BES) yaşama geçirdiklerini tamlayan Nebati, “2013'te başlattığımız yüzdelik 25 talih katkısını bu yılın başlangıcında yüzdelik 30'a çıkardık. 2017 senesinde sistemin delege tabanını genişletmeye müteveccih icraat kapsamında, dünyada güzel örnekleri mevcut Otomatik Katılım Sistemini uygulamaya koyduk. Bunlara ilaveten, 18 yaşından küçüklerin de BES'e içeri edilmesi, 45 gözyaşı üstü çalışanların talepleri yerinde Otomatik Katılım Sistemi'ne katılabilmelerini, BES'te bölümsel depar belgesi ve BES birikimlerinin güven teminatı şekilde gösterilmesini kabil kıldık. Ayrıca, BES'e şişko yardım oranı ödeyenlerin salname limitleri aşan ödemeleri itibarıyla ileriki senelerde Devlet Katkısı alabilmesine olanak getirecek tensikat yaptık. Gerçekleştirdiğimiz kâffesi bu düzenlemeler, yurttaşlarımızın BES'e müdahale olma motivasyonunu ehemmiyetli seviyede artırmıştır. Halihazırda, Otomatik Katılım Sistemi ile bu arada delege sayımız 15 milyon seviyesine, fon büyüklüğümüz kısaca 420 milyar TL'ye ulaşmıştır. 1 trilyon teklik fon büyüklüğü hedefimize de herhangi müşterek güzeşte devir güvenli adımlarla yaklaşacağımıza kalben inanıyorum. BES'i yaşama geçirmenin yanı sıra, sigortacılık ve hususi tekaütlük alanının kendine özgü dinamiklerinin çalışan biçimde çalışabilmesi düşüncesince fonksiyonel birtakımı binalar da kurduk ve başarıyla işlettik” niteleyerek konuştu.

“Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi sayısı kısaca 11 milyona ulaştı”

Son şekilde DASK'ın kurulduğu yıldan itibaren gerçekleşen kâffesi depremlerde, çabucak üzerinde sakıt yükümlülüğü alegori getirdiğini açıklanan Bakan Nebati, “DASK bugüne derece 1,1 milyar TL hasar ödemesi gerçekleştirmiştir. Türkiye genelinde Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi sayısı kısaca 11 milyona kazanmış durumdadır. 2005 senesinde kurduğumuz Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) çeşidinden da herhangi müşterek sene çiftçimize ve üreticimize ehemmiyetli tutarda dayanaklık etmek sağlanmakta ve vatanımızda ekincilik sektörünü gözdağı fail riskler garanti dibine alınmaktadır. TARSİM kapsamında, 2021 yılı içinde kısaca 2,5 milyar TL hasar ödemesi gerçekleştirilmiştir. Kamu otoritesinin en ehemmiyetli görevlerinden biri, sigortalıların doğruluk ve çıkarlarını en güzel biçimde koruyucu ve yurttaş memnuniyetini önceleyen müşterek bina oluşturmaktır. Bunun temini hesabına 2007 senesinde Sigorta Tahkim Komisyonu'nu kurarak, yurttaşlarımızın haklarını elan emeksiz arayabilmesini ve sigorta uyuşmazlıklarının hem endamsız müddette aynı zamanda az maliyetle çözülmesini sağladık. 2022 senesinde bu düzene meydana getirilen müracaat sayısı kısaca 500 bine ulaşmıştır” niteleyerek laflarını tamamladı.

Uğur Çetin - Furkan Serttaş
 

iha.com.tr üstündeki duyum ekspoze biçiminde yayınlanmaktadır. Haberin video, ışık ve metnine Abone panelinden ulaşabilirsiniz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler