USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bakan Muş: Türk ekonomisi zamanı ortak eşiği aşmayı başarmıştır

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, "İstihdam itibarıyla OECD ülkelerinin fakat 2023 yılının üçüncü çeyreğinde toparlanması öngörülürken Türkiye ekonomisi devim bilimi yapısıyla pandemi evveliyat seviyelere çabucak ulaşmayı başarmıştır." dedi.

Bakan Muş: Türk ekonomisi zamanı ortak eşiği aşmayı başarmıştır
16-01-2022 04:50
İstanbul

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Türkiye'nin ihracatta zamanı başarılara imza attığını belirterek "Türkiye'nin ihracatı 2021 senesinde tarihte evvel kere 200 bilyon doları aşarak yüzdelik 32,9 oranında artışla 225,4 bilyon dolara yükselmiştir. Böylece 2002 senesinde 36 bilyon dolar bulunan ihracatımız 2021 yılına gelindiğinde 6 kattan müşterek tomar çoğalma göstermiştir." ifadesini kullandı.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak ve DEİK İş Konseyi Başkan ve Yürütme Kurulu Üyelerinin katılımıyla ticari diplomasinin en iyilerine 6 kategoride 12 ödülün arz edilmiş olduğu DEİK Ticari Diplomasi mükafat Töreni İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Törende mütekellim Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Türkiye düşüncesince kompetitif yerlerin oluşturması gerektiğine aksan yaparak, Ticaret Bakanlığı içinde oluşturdukları acemi bina ve güçlendirilmiş dayanaklık etmek programları ile bulunan fariza ihracatını 100 bilyon dolara ulaştırmayı hedeflediklerini söyledi.

"DEİK'in dünyanın ciharıyek köşesinde ticari diplomatlık faaliyetlerini destekleyeceğiz"

DEİK'in hususi piyasanın tecim diplomasisi açısından önemine dikkati çekici Muş, şöyleki bitmeme etti:

"DEİK dünyanın doğrudan çabucak gelişigüzel ülkesinde muhatap kuruluşlarıyla kuruluş etmiş olduğu iş konseyi platformları düzleminde eşine az rastlanabilir müşterek kurumsal yazışma kapasitesine sahiptir. Bu network dahilinde toprak meydan 6 piyasaya 3 hususi gayeli peyda etmek kadar mecmu 147 iş konseyi altında başkanlarımız ve hile müesses üyelerimiz dönüşen global ekonomide iş çevrelerine minval teşhir görevini gereğince adına getirmektedir. Bu açıdan Ticaret Bakanlığı adına kılıç gelişigüzel daima DEİK'in destekçisi olmaya bitmeme edeceğiz. DEİK'in dünyanın ciharıyek köşesinde ticari diplomatlık faaliyetlerini destekleyeceğiz. Sizlerin yöntemini açarak işini kolaylaştıracağız."

Ticarette yükselen himayecilik duvarlarının ve Kovid-19 salgınının global ekonomide dip yaralar açmasına karşın Türk İş insanlarının kalburüstü müşterek biçimde faaliyetlerini sürdürdüğüne ayraç ederek şu değerlendirmeyi yaptı:

"Bu süreçte ticari, politik ve kurumsal açıdan öğür olduğumuz duraç ve tahammüller baştan dört başı mamur müşterek sorgulamaya editör tutulmuştur. İşte hakeza müşterek zeminde iş konseyi başkanları ve DEİK üyelerimiz faaliyetlerini çelimli müşterek halde sürdürmeyi başarmıştır. Küresel bedel zincirindeki gücümüz DEİK'i dünyanın ciharıyek indinde başarıyla düzenlemiş olduğu iş konseyleri yardımıyla sağlamlaşmakta ve atmaktadır. 2021 senesinde DEİK çatısı altında iş konseylerimiz ve iş insanlarımızın, yeşil ekonomi, yenilenebilir enerji, girişimcilik, e-Ticaret ve AB Yeşil Mutabakatı vizyonuna müteveccih adına nice ülkenin iş çevreleri ve hususi kol kuruluşlarıyla meydana getirdiği icraat Türk iş çevrelerinin global ekonomideki esaslı dönüşümlere hazırlanması tarafından enikonu bulunmaz olmuştur. "

"Bu çağda Türk ekonomisi zamanı müşterek eşiği aşmayı başarmıştır"

Muş, Türk ekonomisinin Cumhuriyet'in 100'üncü yılına yürümüş olduğu bahis konusu çağda ihracatın zamanı müşterek eşiği aştığını dile getirerek şunları söyledi:

"Dış ticarette oluşan diyalekt darboğazları ve global bedel zincirinde yaşanmış bulunan aksaklıkları fırsata çeviren ihracatçılarımız 2021 senesinde benzer yepyeni rekorlara imza atmışlardır. Bu noktada ihracata ilgili gelişme stratejimizin omurgası bulunan siz müstahsil ve müstesna satımcı kardeşlerimizin bu başarılardan çevre canı içten kutlama kartı ediyorum. Siz giranbaha iş insanlarımızın 2021 senesinde gerçekleştirdiği icraat sonucunda ihracatımızda elde ettiğimiz zamanı rekorları zaman burada planlı tecim rütbe töreniyle taçlandırmış olacağız."

Türkiye ekonomisinin 2021 yılının evvel 3 çeyreğinde yakaladığı katılmış yüzdelik 11,7 gelişme payı ile müspet müşterek ilerleyiş izlediğini dile getiren Muş, şöyleki konuştu:

"Bu gelişme performansı Türkiye'nin pandemi zamanında ekonomisini en aceleci toparlayan G20 ülkesi bulunduğunu teslim etmektedir. İnşallah muvazeneli ve etraflı gelişme performansımız sonuç çeyrekte de kendini gösterecek ve 2021 yılını eş haneli gelişme sayıları ile kapatmış olacağız. Öte taraftan mülk ve fariza ihracatı, Türk ekonomisinin dinamosu olmaya ve büyümeye dayanaklık etmek vermeye bitmeme etmekte olup 2021'in 3'üncü çeyreğinde kemiksiz mülk ve fariza ihracatının büyümeye yardımı 6,8 nokta olmuştur. Üretici, yatırımcı ve ihracatçılarımızın çoğaltma iştahı ve ihracatımızdaki çelimli gelişme sonucunda uran sektörümüz 845 bin arttırma istihdam sağlamıştır. İstihdam itibarıyla OECD ülkelerinin fakat 2023 yılının üçüncü çeyreğinde toparlanması öngörülürken Türkiye ekonomisi devim bilimi yapısıyla pandemi evveliyat seviyelere çabucak ulaşmayı başarmıştır."

"İhracatın ithalatı gelecek payı yüzdelik 83 seviyesiyle gerçekleşti"

Türkiye'nin elde etmiş olduğu müstesna satım başarısına dikkati çekici Muş, laflarını şu biçimde sürdürdü:

"Türkiye'nin ihracatı 2021 senesinde tarihte evvel kere 200 bilyon doları aşarak yüzdelik 32,9 oranında artışla 225,4 bilyon dolara yükselmiştir. Böylece 2002 senesinde 36 bilyon dolar bulunan ihracatımız 2021 yılına gelindiğinde 6 kattan müşterek tomar çoğalma göstermiştir. Dış tecim hacmimiz ise 2021 senesinde 500 bilyon dolara yaklaşmış 2021 senesinde aut tecim açığımız yüzdelik 7,8 azalışla, 45,9 bilyon dolara gerilerken, ihracatın ithalatı gelecek payı yüzdelik 83 seviyesiyle gerçekleşmiştir. dışsatım ailemize 32 bin acemi şirket katıldığını, evvel kere 123 ülkeye müstesna satım gerçekleştirildiğini bilhassa vurgulamak istiyorum. İhracatımızın kadem basmadığı müşterek coğrafya kalmamış, ırak memalik elan yaklaşan bir duruma gelmiştir. İhracatta elde ettiğimiz başarılar Türkiye'nin topyekun başarısıdır. Bu başarının artarak bitmeme edeceğinden en küçük müşterek şüphemiz bulunmamaktadır. Zira zaman Türkiye ihracatta müşterek fevk sınıfa çıkmak değişik müşterek kulvara girmiş bulunmaktadır. Sayın Cumhurbaşkanımızın bize gösterdiği 250 bilyon dolar müstesna satım amacı bizim düşüncesince müşterek numara sert olmuştur. İnşallah bu çıpayı aşacağız ve müşterek ahir amaca sakıncasız adımlarla ilerlemeye bitmeme edeceğiz. Biz inanıyoruz. Biz bu ülkenin potansiyeline güveniyoruz. Türkiye'nin sonuç 20 yılda oluşturduğu çelimli kazançlı altyapının bu potansiyeli elan da yukarıya çıkaracağından tek şüphemiz bulunmamakta. Değerli iş dünyasıyla el ele vereceğiz ve Türkiye'yi evren ekonomisi içinde doğruluk etmiş olduğu noktayı ulaştıracağız"

"2021 senesinde fariza ticaretinde de çelimli performans"

Muş, 2021 yılı mülk ticaretindeki zamanı rakamların yanı esna fariza ticaretindeki çelimli performansın da altını çizerek "Türkiye, hem konvansiyonel fariza sektörlerinde aynı zamanda acemi fariza sahalarında 2021 senesinde çelimli müşterek toparlanma sağladı. Bu doğrultuda fariza ihracatımızın müşterek eski yıla mucibince kısaca yüzdelik 60 miktarda artışla 53 bilyon dolara ulaşarak akan işlemler dengesini 23 bilyon dolarlık fazlalık yardım sağlamasını öngörüyoruz." biçiminde konuştu.

Muş, iş insanlarının ve girişimcilerin arsıulusal arenada karşılaşmış olduğu problemlerin tespiti ve çözümünün, aut ticaretin sürekliliği ve kalitesi açısından baş döndürücü ehemmiyetli olduğuna aksan yaparak şunları kaydetti:

"Bu doğrultuda sadece ihracatçıya müteveccih adına itimat kefillik problemlerini ortadan feshetmek ve krediye ulaşım maliyetlerini indirmek kadar tasarlanan İhracatı Geliştirme Anonim Şirketinin 1 Mart 2022 tarihinde faaliyete başlamasını hedefliyoruz. Bu firmanın ihracatçılarımızın en iri problemi bulunan finansmana ulaşım noktasında baş döndürücü ehemmiyetli müşterek rolü başarıyla adına getireceğinden eminiz. Ayrıca yazılım bilişim, keyif turizmi, eğitim, uygulayım müşavirlik, savunma, makina ve ispençiyari ilkin peyda etmek kadar bedel yaratıcı kâffesi sektörlerimize müteveccih acemi dayanaklık etmek programlarını devreye alıyoruz. Öte taraftan acemi çağda acemi sektörlerle beraberce acemi müstesna satım pazarlarının da hedeflerimiz arasına koyduk. Bu doğrultuda pazarlıkları devam eden ırak devletler stratejisinin lansmanını inşallah gelecek günlerde bilcümle bu arada gerçekleştireceğiz. Ayrıca dünyanın değişik bölgelerine elan çarpıcı ulaşım mizan olanağı sağlayıcı Yurtdışı Lojistik Dağıtım Ağları projemizi de sizlerle endamsız müşterek müddet paylaşmış olacağız."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler