USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bakan Muş: '2021 yılını dış ticarette önemli bir başarıyla kapattık'

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, "2021 yılını dış ticarette önemli bir başarıyla kapatarak geride bıraktık. 2022 yılıyla ilişik iddialı bir hedefle yola çıkmak bulunuyoruz. Önümüzdeki devirde Türkiye ihracatını çoğaltmak yoluyla akan bir tomar sağlayan yurt hedefine erişmiş o

Bakan Muş: '2021 yılını dış ticarette önemli bir başarıyla kapattık'
07-01-2022 19:29

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) 'Yıllık Değerlendirme Toplantısı'na katıldı. Toplantıda mütekellim Bakan Muş, Türkiye'nin sonuç 20 yılda hesaplı ve siyasal bakımdan iri ve güzel dönüşümlerden geçtiğini vurgulayarak, "AK Parti iktidarı çağında altyapıdan sanayiye, lojistikten ulaşıma, öğrenimden sağlığa derece nice bölgede dev planlar yaşama geçirildi. Nitekim bu bap sonuç 20 yılda Türkiye'ye ağır bir ıslahat süreciyle önemli bir dönüşümü gerçekleştirdi. Sağlam temellerde kurgulanan kararlı bir dümen ile Türkiye sonuç senelerde yaşanmış bulunan toptan çaptaki olumsuzlukların etkilerini en örgen indirdi" ifadelerini kullandı.

"2021 yılı Türkiye düşüncesince kâffesi dünyada kopan fırtınaya karşın önemli bir resmiyet kıvrım edilen bir yıl olmuştur"

Dünya ekonomisinin pandemiyle baş başa aynısı benzer yepyeni incelmemiş molekül ve hazırlık sorunlarıyla dövüşmek durumunda kaldığına özen çekici Bakan Muş, "Bu çetince proses siyasa ve iş dünyasını daima saklık biçiminde olmaya, dünkü ve seçenek stratejiler üretmeye zorlamaktadır. Türkiye kâffesi bu aksi şartlara karşın akan bir tomar verici bir iklim olma gayesi doğrultusunda yatırım, üretim, istihdam, dış satım ve balans temelinde sakıncasız adımlarla ilerlemektedir. Makro göstergeler çerçevesinde bakılınca 2021 yılı Türkiye düşüncesince kâffesi dünyada kopan fırtınaya karşın önemli bir resmiyet kıvrım edilen bir yıl olmuştur. Devam fail ipham ortamına karşın Türkiye, atılmış akıllıca adımlarla bölgesinin ve dünyanın yükselen yıldızı biçimine gelmiştir. Zorlu şerait altında bile faaliyetlerini sürdürmeyi başaran Türk iş dünyası 2021 senesinde ülkemizin ortaya koyduğu çoğalma ve dış satım performansının mimarı olmuştur. İş dünyamızın gösterdiği bu faik başarım ile çoğalma ve ihracatta önemli başarılar elde edilmiştir" niteleyerek konuştu.

"2022 yılıyla ilgilendiren iddialı bir hedefle yola çıkmak bulunuyoruz"

Aşılamadaki hızlanma ve hesaplı faaliyetlerdeki kısıtlamaların kaldırılmasıyla 2021 yılına çelimli bir baş önleyen Türkiye ekonomisinin yılın huzur 3 çeyreğinde erdemli ölçülü kararlı ve etraflıca bir çoğalma performansını ortaya koyduğunun altını çizen Bakan Muş, "İhracat artışının büyümedeki yansımasını; istihdam, uran üretimi, sığa tasarruf payı kabilinden makroekonomik göstergelerden izlemekte mümkündür. Türkiye ekonomisi 2021 yılı Ekim kocaoğlan sebebiyle pandemi evveliyat devre layıkıyla 2 milyon arttırma istihdam oluşturmuştur. Böylece uran üretiminde çelimli toparlanma sağlanmış, sığa tasarruf oranlarında pandemi evveliyat seviyelerin üstüne çıkılmıştır. Böylece 2021 yılını dış ticarette önemli bir başarıyla kapatarak geride bıraktık. 2022 yılıyla ilgilendiren iddialı bir hedefle yola çıkmak bulunuyoruz" açıklamalarında bulundu.

"Çok bağan bir akan açıkla 2021 yılının kapanacağını düşünüyoruz"

Bakan Muş, Türkiye'de elde edilecek büyümenin yarısından fazlasının kupkuru ihracattan geldiğini belirterek, "Önümüzdeki çağda Türkiye ihracatını tasarruf etmek vasıtasıyla akan bir tomar verici iklim hedefine başarmış olacaktır. Ekonomimizin yüzdelik 9'un üstünde bir çoğalma gerçekleştireceğini bekliyoruz. Böyle bir çoğalma rakamıyla baş döndürücü bağan bir akan açıkla 2021 yılının kapanacağını düşünüyoruz. Ortaya çıkma bulunan akan açıkça Türkiye düşüncesince akçalanmış edilemeyecek, döndürülemeyecek bir nicelik değildir. Çünkü döviz mevduat hesaplarındaki rakamın baş döndürücü altında bir rakamla kapatmış olacağız" şeklinde konuştu.

"Nakliyedeki maliyetlerin aşağılık çekilmesiyle hâlâ kompetitif e-ihracatçı olabileceğiz"

E-ihracat hakkında bir enfrastrüktür meydana getirmeye çalıştıklarını kail Bakan Muş, "E-ihracatta firmalarımızın başına gelebilecek en önemli sorun, bunların nakliyesinde ve lojistiğindeki maliyetler. Bu maliyetlerin aşağılık çekilmesiyle hâlâ kompetitif e-ihracatçı olabileceğiz. Bunun üstüne bazısı çalışmalarımız var. Nakliye harcamalarını hâlâ aşağıya çekebilirsek e-ihracatta gideceğimiz ağır bir resmiyet bulunduğunu düşünüyoruz. Bizim şimdiye derece konuştuğumuz dünyalık ihracatı 250 bilyon dolar. Bunun indinde Türkiye'nin ağır bir görev ihracatı var. Cumhurbaşkanımızın sonuç katılmış olduğu görüşmede çelimsiz bir müddet içinde görev ihracatında 100 bilyon dolarlık bir rakama ulaşacağımızın müjdesini verdi. Pandemi koşulları bizi gezim gelirlerimizde geriye itmesine karşın toparlamaya gidiyoruz. Bunun indinde keyif turizminden eğitime, yazılım ihracatından siber güvenliğe, üstencilik hizmetlerinden danışmanlık dizayn hizmetlerine, gastronomiden geri görev hizmetlerine derece nice bölgede Türkiye kupkuru görev ihracatçısı adına öne çıkmaktadır. Dolayısıyla 250 bilyon doların indinde gerçekte görev ihracatınızı da koyduğunuz devir baş döndürücü hâlâ yukarılarda bir mecmu dış satım rakamına başarmış olacağız. Yine yeşil uyuşma ile ilgilendiren ağır bir çalışmamız var. Bununla ilgilendiren Cumhurbaşkanlığı genelgesi gösterildi ve 82 aksiyon planı açıklandı. Bu işin dış satım tarafı ve tutum ile ilgilendiren sahasını Ticaret Bakanlığı adına tığ düzenli ediyoruz. Burada ne baş döndürücü önde ne de baş döndürücü geride eğleşmek istiyoruz. Diğer devletlerin atacağı adımlar ile koordine kıymetlendirmek istiyoruz. Burada hem bu işin finansman boyutunda bazısı adımların atılması gerekiyor, bununla müşterek şirketler bunu içselleştirerek dönüşümün içine girmemiz gerekiyor. Bunu yakından izleme ederek ilgilendiren paydaşlar ile eş güdüm içinde bu süreci götürmeye çalışıyoruz" dedi.

"Türkiye'nin sağlam, ileriye çevrilmiş dış satım performansını gerçekleştirecek istatistikler ve ast yapıya başarmış durumdayız"

Bakan Muş, "Türkiye'nin akan dengedeki rakamları, çoğalma rakamları, bütçe sayıları ve mecmu amme aralık rakamlarına baktığımız devir hayattaki en dimdik devletlerin başlangıcında geldiğini ferah ferah tabir edebiliriz. Dolayısıyla önceki dönemler ile kıyas edilmeyecek biçimde buradaki iri rakamların Türkiye'nin dimdik ve sert bir ileriye çevrilmiş dış satım performansını gerçekleştirecek istatistikler ve ast yapıya başarmış durumdayız. Buradan bir ileti özgülemek istiyorum. Herkes işine odaklansın. Türkiye'nin 2022 hakkında hedefleri kupkuru ve açık. Bunları soruşturma hakkında en önemsiz bir tereddüdümüz yok. Kara bulutlar meydana getirmeye çalışanlara katiyen ve katiyen kulak asmayın. Rakamlar ile baktığınız devir Türkiye'nin öz içindeki rakamlarına baktığınız devir evren ile de kıyas ettiğinizde ne derece dimdik bir yapıda bulunduğunu görürsünüz. Tek yapmamız müstelzim işinize kilitlenmek elde etmek ve ürettiğimizi ihraç etmek" niteleyerek konuştu.

Muhammed Fırat Aksoy - Furkan Serttaş
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler