USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bakan Kirişci: Tarım sektörümüz akıbet 19 senenin 15’inde nema gösterdi

Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, “Eli öpülesi çiftçilerimiz sayesinde, önemli ekincilik ürünlerinde bulunurluk sorunu yaşamadık, yaşamıyoruz. Hatta bırakın hazırlık sorunu yaşamayı, ekincilik sektörümüz sonuç 19 senenin 15’inde çoğalma gösterdi.” dedi.

Bakan Kirişci: Tarım sektörümüz akıbet 19 senenin 15’inde nema gösterdi
24-11-2022 13:11
İstanbul

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “Gelişmiş devletlerin fark besin bildirme güvenliğine müteveccih endişelerinin arttığı müşterek dönemde, eli öpülesi çiftçilerimiz sayesinde, ciddi ekincilik ürünlerinde bulunurluk sorunu yaşamadık, yaşamıyoruz. Hatta bırakın hazırlık sorunu yaşamayı, ekincilik sektörümüz sonuç 19 senenin 15’inde gelişme gösterdi.” dedi.

Kirişci, “Tarım Varsa Hayat Var Projesi”ne bağlı planlı matbuat toplantısında icra ettiği konuşmada, geleceğin teminatı evlatları ve gençleri en güzel halde bakmak düşüncesince ülkenin herhangi müşterek köşesinde şişman müşterek fedakarlıkla fariza karşılayıcı öğretmenlerin Öğretmenler Günü’nü kutladı.

Kendisinin de senelerce eğitimin süresince mevcut müşterek öğretim üyesi kendisine kâffesi öğretmenleri muhabbet ve nazikâne selamlayan Bakan Kirişci, ebediyete geçiş etmiş dört başı mamur öğretmenlere Allah’tan yağmur diledi.

Kirişci, dün özek üssü Düzce'nin Gölyaka ilçesi bulunan 5,9 büyüklüğündeki depremden etkilenen vatandaşlara esbak olsun dileklerini ileterek, “Yaralı kardeşlerimize Allah’tan çabuk onma yalvarma ediyorum, Rabbim inşallah milletimizi, ülkemizi herhangi müşterek ayrışık felaketten ve afetten korusun.” sanarak konuştu.

“(Yusufeli Barajı) Listenin en başındaki en ehemmiyetli şaheserimizdir”

Bakan Kirişci, bugün bakanlığın gündeş çalışmalarını, projelerini, ekincilik stratejilerini ve hedeflerini aktarma eylemek neredeyse müşterek araya gelindiğini anımsatarak, görü kendisine bu çeşit müşterek araya gelmeleri aşırı önemsediğini belirtti.

Bütün amaçlarının matbuat personelleri aracılığıyla kamuoyunun akıllıcasına halde bilgilendirilmesi olduğuna ayraç fail Kirişci, görü kabilinden “İddialar ve Gerçekler” kitapçığı ile vatandaşın akıllıcasına bilgiye ulaşması bulunduğunu söyledi.

Kirişci, 2 güneş ilkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle hizmete aldıkları ve kâffesi vatandaşların göğsünü kabartan Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santraline değinerek, şunları kaydetti:

“Görkemli müşterek açım töreniyle mevki kavim el ele, dünyanın beşinci en faziletli barajı bulunan Yusufeli Barajı ile HES’in açılışını gerçekleştirdik. Bu baraj, ‘Yüzyılın Enerjisi’ vurgusuyla ülkemizin geleceğini planladığımız yatırımlarımızda, listenin en başındaki en ehemmiyetli şaheserimizdir. Yılda 1,9 bilyon kilovatsaat erke üretimiyle 2,5 milyon nüfusa erbap müşterek yerleşimin cazibe ihtiyacını karşılayacak.

Ama hak önemlisi, böylesi dev müşterek eseri, mühendisliğinden işçiliğine kadar, öz imkanlarımızla öz kaynaklarımızla gerçekleştirmiş olmamızdır. Toplam maliyeti 34 bilyon liradır. Sadece biçim düşüncesince harcadığımız mülk 12 bilyon liradır. Tam 62 kilometrelik müşterek tünel ve bu tünellerle bu arada açık bulunan köprüler, viyadükler var. 110 kilometre boyunda müşterek yol, bunun 70 kilometrelik bölümü mevki il yolu, 40 kilometrelik bölümü da karye yolu kendisine planlanmış. 3 bin 205 skor iskân yerinin taşınması gerektiği düşüncesince mesken yapılmış, bunun 507’si kırsalda, arka artan bölümü kaza merkezinde planlanmıştır.

334 iş noktayı 10 hanesi kırsalda 324’ü kaza merkezinde. şehremaneti binasından kaymakamlığına, öteki amme kurumları binalarından görgü bilimi bilimi tesislerine parklara, bahçelere, ibadethanelere modern, muasır müşterek kentte olması müstelzim herhangi müşterek bilinçlilik Yusufeli halkına kazandırılmıştır. Onlar da buraya taşınacaklar. İlk 9 gününde 2 köyümüz, 69’uncu gününde kaza merkezimiz sular altında kalacak. 309 güneş sonraları su alma süreci tamam olacak, 6 ay sonraları cazibe üretimiyle alakadar proses başlayacak. Böylesine ehemmiyetli müşterek tesisin müşterek kat şimdi ülkemize ve milletimize faydalı olmasını dilek ediyorum.”

“Tarım arazilerinin bölünmesini önledik”

Bakan Kirişci, hava değişikliği, mahiyet artışı, jeopolitik riskler ve müstevli hastalıkların, ekincilik ve gıdanın ciddi önemini şimdi da bariz duruma getirdiğini, bu kapsamda, ekincilik ve orman dalının dünkü müşterek vizyonla geleceğe hazırlanması icap ettiğini söyledi.

Dünya nüfusunun 2050 senesinde 10 milyar, memleketimiz nüfusunun ise 105 milyonun üstünde olabileceği projeksiyonu ortadayken geleceğe “Türkiye Yüzyılı” vizyonuyla davranmak yerinde olunduğunu anlatım fail Kirişci, “Mottosu ‘Sen Üret Yeter’ bulunan dünkü çevrim vizyonumuz, güzel değişiklikleri ve ilkleri barındırmaktadır. Bir kısmında infaz başladı, müşterek kısmında fen icraat tamamlandı fakat uygulamaya geçilmesi düşüncesince kimi anayasa değişikliği gerekmektedir.” sanarak konuştu.

Kirişci, sonuç 20 yılda bitirdikleri çalışmalarla ekincilik arazilerinin bölünmesini önlediklerini, şişman ovaları dulda sektörü anons ettiklerini belirterek, laflarını şu halde sürdürdü:

“Bizim dönemimizde çıkarılan 5403 mahdut Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ile 92 milyon dekarlık 429 ovayı şişman yazı yaban kapsamına aldık. Bölünebilir en ıvır zıvır toprak büyüklüğünü 10 dekardan 20 dekara çıkardık. Yine bizim dönemimizde 2006 senesinde başlattığımız Tarım Sigortası TARSİM’in infaz bölgesini yaygınlaştırdık. Gelir dulda sigortası geliştirdik ve TARSİM’in bu dünkü poliçesini 2023’te kâffesi ülkeye yaygınlaştıracağız.

Toplulaştırma, sulanan ekincilik arazilerini açık açık tezyit ve muasır sulama sistemlerini yaygınlaştırma kabilinden strüktürel dönüşümlere ağırbaşlılık verdik. Sınırlı istihsal alanlarımıza karşın zeki sulama yatırımları, AR-GE faaliyetleri ve mekanizasyon kullanımını yaygınlaştırarak randıman ve kaliteyi yükselttik. Böylelikle hem halkımızın besin bildirme güvenliğini sağladık bununla birlikte zirai randıman ihracatımızı artırdık.

Başta Tarım Kanunu peyda eylemek neredeyse yaptığımız kanuncu düzenlemeler, çevre ayarlama faaliyetleri ve sağladığımız zirai desteklerle ehemmiyetli değişimlere imza attık. Bu sayede ümranlı devletlerin fark besin bildirme güvenliğine müteveccih endişelerinin arttığı müşterek dönemde, eli öpülesi çiftçilerimiz sayesinde, ciddi ekincilik ürünlerinde bulunurluk sorunu yaşamadık, yaşamıyoruz.

Hatta bırakın hazırlık sorunu yaşamayı, ekincilik sektörümüz sonuç 19 senenin 15’inde gelişme gösterdi. Tarımsal hasılamız, 2002 senesinde 25,1 bilyon dolardan yüzdelik 78,1 artışla 2021 senesinde 44,7 bilyon dolara yükseldi. Tarımsal ihracatta dikkate bedel müşterek çoğalma trendi süresince olduğumuzu ilkin anlatım eylemek isterim.”

Tarım ve besin ürünleri ihracatının 2002’de 3,8 bilyon dolar iken 2021’de 6,5 katına çıkarak 25 bilyon dolara ulaştığını bildiren Kirişci, “Son 20 yılda 87 bilyon dolar aut tecim fazlasıyla, ekincilik ve besin ürünlerinde kemiksiz müstesna satımcı olduğumuzu ilkin anlatım eylemek isterim. Ocak-Eylül 2022 çağında ihracatımız, 21,2 bilyon dolar ile evveli senenin ayrımsız zamanına gereğince yüzdelik 22 çoğalma göstermiştir. Yıl sonu bakımından ekincilik ve besin ürünleri ihracatımızın 30 bilyon dolara ulaşmasını bekliyoruz.” dedi.

“ÇKS vesikası sayısı 1 milyon 143 bin 179 oldu”

Bakan Vahit Kirişci, üreticilerin işlerini kolaylaştırmaya müteveccih sayısal transformasyon hamlelerine çabucak bitmeme ettiklerinin vurguladı ve “Çiftçilerimize 1 Ekim’den itibaren ÇKS’ye e-Devlet Kapısından muvasala imkânı sağladık. Dün şeb sayaç 21.00 bakımından bu uygulamadan yararlanan hak insan sayısı 446 bin 479, hukuksal insan sayısı 1421 ve buradan elde edilmiş ÇKS vesikası sayısı 1 milyon 143 bin 179 oldu. Her müşterek doküman düşüncesince minimal 100 lira gider yapıldığını düşünsek kişilerin yorulduklarının yanlarına kar kalması, susturucu emisyonu ile çevreye dokunca verilmesi kabilinden katı aşırı etkilerden arındırılmış uygulamanın fark girdisi 110 milyon liranın üzerinde. Bürokrasiyi azaltarak tahminî 2,2 milyon üreticimize emek, devir ve mülk tasarrufu sağladığımız bu uygulamayı şimdi da geliştireceğiz.” biçiminde konuştu.

Dijital ekincilik vizyonunun civar evresi bulunan e-Devlet ile ÇKS entegrasyonunu, Tarım Cebim’de ve ÇKS Kayıt Doğrulaması’nın izlem edeceğini anlatım fail Kirişci, ÇKS Başvuru Yenileme döneminin e-Devlet entegrasyonu 2022 Eylül sonu bakımından tamamlandığını bildirdi.

Kirişci, Şubat 2023 bakımından 2 milyonun üstünde çiftçinin yararlanacağı ÇKS Ürün Güncelleme süreçlerinin de e-Devlet entegrasyonunun tamamlanmasını öngördüklerini söyledi.

Örtü Altı Kayıt Sistemi’nin (ÖKS) e-Devlet entegrasyonunun ise 2023 başı bakımından tamamlanması hedeflendiğini özetleyen Kirişci, şunları kaydetti:

“Tarım Cebimde’ taşınabilir uygulamasının fazlandırılmış yazılım ihya sürecinde sonuç evreye gelindi, Ocak 2023 bakımından civar fazının yaşama geçirilmesini planlanmaktayız. Pamuk, soya, kanola, aspir ve yasmık kabilinden seçme ürünlerde ÇKS kayıtlarının coğrafi bilgelik sistemi ile doğrulanması çalışmamız çabucak bitmeme ediyor. Biliyorsunuz, bu yıldan itibaren zirai terviç sistemimizi değiştirdik ve ödemelerimizi öne çektik. Artık, çiftçilerimiz, teşrinievvel çağında girdi maliyetlerini irtical istihsal yapabiliyor.

Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı, tahıl üreten çiftçilerimize, 2022 yılı istihsal zamanına alakadar motorin ve basma desteklerini, Mart 2023 yerine, 6 öne çekerek bu senenin teşrinievvel ayından itibaren ödemeye başladık. Destekler çiftçilerimize akçe kendisine verilmiyor, Ziraat Bankası kartlarına yükleniyor. Ayni kendisine bu masrafları yapmaları isteniyor. Ayrıca Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri’nin verdiği 100 bin TL değerindeki faizsiz cesaret miktarını 200 bin TL’ye çıkardık. Bunun da 100 bin TL’lik kısmının ayni kendisine motorin ve basma alımında kullanılması şartını getirmiş olduk.”

“Ülkemizde beğenilen sertifikalı tohumluğun yüzdelik 96’sı bilinenin bilakis emlak süresince imal edilen domestik tohumla karşılanmaktadır”

Bakan Kirişci, ekilmeyen ekincilik arazilerini ve dünkü geliştirilen faik spesifik ekecek çeşitlerini üretime kazandırdıklarını, dünkü yöntem, uygulayım bilimi ve kültürel uygulamaları yaygınlaştırdıklarını anımsatarak, sonuç 20 yılda nebati istihsal miktarını yüzdelik 20 artışla 98 milyon tondan 117,9 milyon tona ulaştırdıklarını bildirdi.

“Bitkisel üretimimizin 2022 senesinde 127,6 milyon tona ulaşmasını umuyoruz ki bu numara nebati üretimde kâffesi zamanların rekoru olacak.” diyen Kirişci, “Buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale üreten çiftçilerimize dekar başına 2022 senesinde motorin desteğini yüzdelik 241 çoğalma ile 75 TL’ye, basma desteğini yüzdelik 130 çoğalma ile 46 TL’ye, sertifikalı ekecek kullanma terviç ödemesini yüzdelik 108 çoğalma ile 50 TL’ye yükselttik. Son 20 yılda sertifikalı ekecek üretimini yüzdelik 813 artışla 1,3 milyon tona çıkardık. Ülkemizde beğenilen sertifikalı tohumluğun yüzdelik 96’sı bilinenin bilakis emlak süresince imal edilen domestik tohumla karşılanmaktadır." değerlendirmesini yaptı.

"Tohum ihracatımızı, 2002’de 17 milyon dolar iken 2021’de 215 milyon dolara yükselttik, 117 ülkeye müstesna satım yapar duruma geldik." ifadelerini kullanan Kirişci laflarını şu halde sürdürdü:

"Tohum aut ticaretinde ihracatın ithalatı istikbal oranını, sonuç 20 yılda yüzdelik 31’den yüzdelik 94’e çıkardık. ‘Sen Üret Yeter’ vizyonumuz gereği çiftçimizin indinde olduk, olmaya da bitmeme edeceğiz. Bu devirde ayarlama kuruluşlarımızın faaliyetleri ehemmiyet bildirme etmektedir. TMO, Çaykur, Türkşeker ve ESK şimdi müşterek tomar fariza üstlendi. Bu yıl, TMO aracılığıyla 1999 yılından buyana en faziletli oranda tahıl aldık, alımı bitmeme fail ürünler ile beraberce 55 bilyon TL ödemiş olacağız.

Ayrıca, sektöre yaptığımız un ve hile arzıyla tutarları regüle ediyoruz. Un regülasyonu kapsamında haziran ayından bu yana 1,8 milyon titrem ekmeklik buğdayı piyasaya, hile regülasyonu kapsamında ise 850 bin titrem arpayı besici ve yetiştiricilerimizin istifadelerine sunduk. Bir öteki ayarlama kuruluşumuz bulunan Et ve Süt Kurumu, çalışkanlık dalında yetiştirici ve tüketiciyi korumakla görevlidir.

Erzurum’da lansmanı yaptığımız Sözleşmeli Besicilik Projemiz ile besicilerimiz korkusuzca hayvancılık yapacak, müşteri satıcıyla direkt muhatap olacak. Böylece besiciye alıntı garantisi ve kesin kârlılık sağlayacağız. Ayrıca kontratlı besicilik karşılayıcı üreticilerimizi, kilo başına 2,5 TL ile 5 TL ortada gümrahlık primiyle destekleyeceğiz. Bu modeli bitkisel, hayvani ve su ürünleri üretiminde de esasi alacağız.”

Bakan Kirişci, kontratlı üretimde standartlar oluşturacaklarını, çevre arasındaki dengesizliği gidereceklerini ve tarafların haklarını garanti dibine alacaklarını belirterek, ihtilafların çözümü ve ciddi mamüllerin gerektiğinde mecburi kendisine kontratlı üretimine müteveccih hususları düzenleyeceklerini, anayasa müstelzim bu düzenlemenin, Gazi Meclisin takdirleriyle şekilleneceğini dile getirdi.

Son 20 yılda kocabaş efsanevi sayısında 9,9 milyondan, yüzdelik 81 artışla 17,9 milyon başa, küçükbaş efsanevi sayısını da 32 milyondan yüzdelik 83 artışla 58,5 milyon başa ulaşarak, Avrupa’da müşterek numara sıraya yükselmenin gerçekleştiğine ayraç fail Kirişci, kanatlı efsanevi varlığını 251 milyondan, yüzdelik 59 artışla 398 milyona, arılı kapçık sayısını 4,2 milyondan, yüzdelik 107 artışla 8,7 milyona çıkardıklarını, öteki nebati üretimde bulunduğu kabilinden hayvani üretimde de kemiksiz müstesna satımcı konumda olunduğunu vurguladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler