USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bakan Dönmez: TANAP'ı azami kapasitede değerlendirmek düşüncesince girişimleri destekliyoruz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, "TANAP'ı 31 bilyon metreküplük azami kapasitede değerlendirmek düşüncesince envestisman yapılmasına bağlı girişimleri destekliyoruz." dedi.

Bakan Dönmez: TANAP'ı azami kapasitede değerlendirmek düşüncesince girişimleri destekliyoruz
04-02-2022 14:21
Bakü

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi'nin (TANAP) azami seviyede kullanılması düşüncesince Türkiye şekilde Azerbaycan ve öteki semt ülkelerle iş birliğini geliştirmeye müheyya olduklarını söyledi.

Bakan Dönmez, Bakü'de planlı ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in riyaset etmiş bulunduğu Güney Gaz Koridoru 8. Danışma Kurulu Toplantısı'nda icra ettiği konuşmada, etkinliğe sağlanan yukarı düzem katılımın semt ülkelerinin hâlâ müşterek tomar teşrikimesai gerçekleştirmek yerine ortaya koyduğu kararlılığı gösterdiğini söyledi.

Ülkeler arasındaki iş birliğinin erke güvenliği ve hava değişikliği endişeleri dikkate alınarak gelişigüzel güzeşte sene hâlâ müşterek tomar geliştiğine dikkati çekici Dönmez, "İklim değişikliği ile mücadeleye müteveccih toptan gayretler kapsamında toptan müşterek vakıa bulunan erke dönüşümü müşterek ıztırar dokuma etmektedir ve topu topu devletler bu transformasyon süreçleriyle huzur karşıya kalmakta." dedi.

Dönmez, tabii gazın müşterek taraftan devletlerin bildirme güvenliğini sağladığını öteki taraftan da hedeflerine erişebilmeleri yerine bağan karbonlu erke dönüşümü açısından ehemmiyetli müşterek mahrukat bulunduğunu belirterek "Dolayısıyla, bu koridorun Batı Balkanlar da karışma iktisap etmek kıl payı dünkü erke pazarlarına akıllıca genişletilmesi ve erke dönüşümünün karışma bulunduğu konuların çağ burada tartışılması hâlâ müşterek tomar teşrikimesai geliştirebilmek yerine bizlere dünkü fırsatlar sunacaktır." diyerek konuştu.

"Türkiye en emin limandır"

Küresel çapta tesirini yayınlayan müstevli dolasıyla iktisadi manada durgunluğun yaşandığını ve bundan erke piyasasının de ehemmiyetli seviyede etkilendiğini hatırlatan Dönmez, 2020'de toptan erke talebinde yaşanmış bulunan yüzdelik 4'lük düşüşün peşi sıra çabuk müşterek toparlanma periyodunun başladığını aktardı.

Dönmez, bu toparlanmanın çabuk ancak denktaş olmadığına ayraç ederek, şunları kaydetti:

"Söz konusu bu iktisadi toparlanma, çağımız erke sisteminin birtakımı parçaları üstünde ağır baskılar oluşturuyor ve tabii gaz, kömür ve canlılık piyasalarında acı eder artışlarına hastalık olmaktadır. Bu gelişmeler, lehçe erke güvenliği düşüncesince lehçe işbirliğinin önemini de ispatlamıştır. Bu doğrultuda, Türkiye ve Azerbaycan'ın politik desteği olmasaydı Güney Gaz Koridoru projesinin gerçeğe dönüşemeyeceğini bu sene müşterek kat hâlâ burada yinelemekte yarar görüyorum. Dolayısıyla Türkiye, AB'nin bildirme güvenliğinin artırılması yerine en akıllıca tarz ve en emin limandır. Türkiye, enfrastrüktür yatırımları ve arsıulusal projelerdeki başarısıyla güvenilirliğini kanıtlamıştır."

"TANAP'ı azami kapasitede gitmek düşüncesince girişimleri destekliyoruz"

Güney Gaz Koridoru'ndaki borazan hattından taşınacak gazın hacmini artırabilmek düşüncesince ek rezervlere ve ek pınar devletlere ihtiyacın bulunduğunu dile getiren Dönmez, "Bu bağlamda, bölgemizin refahı yerine Azerbaycan ve öteki semt devletler ile iş birliğimizi geliştirmeye hazırız. TANAP'ı 31 bilyon metreküplük azami kapasitede gitmek düşüncesince envestisman yapılmasına bağlı girişimleri destekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Dönmez, Türkiye'nin hem millî bununla birlikte lehçe erke güvenliğini hâlâ müşterek tomar geliştirebilmek yerine benimsediği baş döndürücü boyutlu erke politikasını bitmeme ettireceğini belirterek, sonuç zamanlarda sıvılaştırılmış tabii yel yağı lambası yağı (LNG) terminalleri ve aykırı yel yağı lambası yağı ambarlama tesislerinin kapasitelerinin artırılması ile yüzer LNG ambarlama ve gazlaştırma ünitelerinin (FSRU) faaliyete geçirilmesi kıl payı enfrastrüktür projeleri geliştirerek tabii gazda bildirme güvenliğini artırmaya müteveccih ehemmiyetli adımlar attıklarını vurguladı.

Ticaret faaliyetlerine ehemmiyetli kazanımlar sağlayıcı tabii yel yağı lambası yağı vadeli işlemler piyasasının İstanbul Enerji Borsası içerisinde 2021'den buyana çalışkanlık gösterdiğini anımsatan Dönmez, uygulamanın rekabeti hızlandırmaya müteveccih ehemmiyetli vesait bulunan piyasalardaki şeffaflığı, öngörülebilirliği ve eder keşfini artırdığına değindi.

Dönmez, bildirme güvenliğini bariz belirgin tezyit önünde atılmış ehemmiyetli adımlardan birinin de yerel kaynakların azami seviyede kullanılması bulunduğunu kaydederek şu biçimde konuştu:

"Bu bağlamda, bünyemize kattığımız 3 sayı tetebbu ve 2 sayı sismik araştırı gemisi ile karaca ve engin kontrol faaliyetlerimizi dip müşterek biçimde bitmeme ettirmekteyiz. Karadeniz'deki çalışmalarımız 540 bilyon metreküp tabii yel yağı lambası yağı keşfiyle sonuçlandı ki bu 2020 yılına ilgili en şişman engin yel yağı lambası yağı keşfi idi. Ülkemizin ve bölgenin bildirme güvenliğine yardım sağlayacak evvel yel yağı lambası yağı akışını şebekemize 2023 yılına denli karışma etmeyi planlıyoruz."

Türkiye'nin 2021 Ekim'de büyümekte bulunan yurt beyanıyla Paris İklim Anlaşması'na yan bulunduğu anlatım fail Dönmez, "Ayrıca Cumhurbaşkanımız 2053 yılına müteveccih kupkuru bakir çıkarma hedefimizi de açıkladı. Bu süreci, yatırımımızı, üretimimizi ve istihdamımızı dönüştürebilecek müşterek tarz haritası çizebilmek yerine 2053 vizyonumuzun ana unsurlarından bir tanesi şekilde görüyoruz." dedi.

Dönmez, Türkiye'nin şark ve gün batısı arasındaki yegâne pozisyonu ile bölgedeki erke planlarında anahtar gösteriş oynayarak misyon verdiğini, Güney Gaz Koridoru'na da birlik desteğini sürdüreceğini belirterek laflarını tamamladı.

Toplantıya nice semt ülkesinden görü düzeyinde katılma gerçekleşti. Güney Gaz Koridoru'nun 7'nci el donanması toplantısı ise müstevli dolayısıyla fiziksel şekilde düzenlenmemiş devir içi şekilde Şubat 2021'de yapılmıştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler