USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bakan Bilgin’den 3600 ek gösterge açıklaması!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, bakma adına rüçhan özellik başlığının 3600 ek gösterge bulunduğunu belirterek, “Çünkü çalışırken şahısların aldıkları ücret, eş oldukları sahn tarzını, mütekait olduktan sonradan kaybetmeleri baş döndürücü ağı

Bakan Bilgin’den 3600 ek gösterge açıklaması!
30-11-2021 14:04
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, pandemi şartları sebebi ile devir içi biçimde gerçekleştirilen, Kamu Personeli Danışma Kurulu'na (KPDK) nezaret binasından katıldı. Bakan Bilgin, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) çeşidinden açıklayan Türkiye'nin üçüncü çeyrekte 7,4'lik büyümesini ele alarak, istihsal ekonomisi sıfır ve üretime çerden çöpten göz boncuğu ekonominin üç çeyrek yukarı fazladan büyüyemeyeceğini söyledi. Bakan Bilgin, ‘Türkiye üretime dayanmadan büyüyor' ifadelerini kullanan ekonomist ünvanlı bazısı yazarları amaç alarak, üretime dayanmadan büyümenin muhtemel olamayacağını savundu.

Bakan Bilgin, ‘Türkiye çevre mekanizmasını bırakma edip, bağlı birlikte ekonomiye geçecek' ifadelerini yersiz söyleyiş halinde niteleyerek, kimsenin bu söylemlere inanmaması icap ettiğini vurguladı. Ayrıca Bilgin, 3600 ek gösterge meselesinin aşırı ehemmiyetli bulunduğunu belirterek, şişman söz il alakadar nezaret ortamında açılan kurulun çalışmalarını tamamladığı bilgisinin verip, bu probleminin içtimai ortakları ile çözüleceğini tabir etti.

“Bazı iktisatçılar, ‘Üretim ekonomisi olmalıyız. Türkiye üretime dayanmadan büyüyor.' diyor. Üretime dayanmadan adam iktisap kılmak muhtemel müdür?”

Bakan Bilgin, Türkiye'nin üçüncü çeyrek faiz oranlarının TÜİK çeşidinden açıklandığını hatırlatarak, “Üçüncü çeyrekte 7.4 büyüdük. Yılsonu bakımından tahminler yüzdelik 10 yöresinde birlikte büyümeyi ayraç ediyor. Bütün bunlar hasbi değildir. Yani istihsal ekonomisi sıfır üretime çerden çöpten göz boncuğu ekonominin üç çeyrek yukarı üste, caba pandeminin Türkiye'nin, dünyanın ve bütün istihsal sistemlerinin aleyhinde birlikte tabela birlikte oluşturduğu ortamda Türkiye'nin büyümesi ağır birlikte konudur.

Bu rastgele birlikte biçimde küçümsenerek geçilecek birlikte özellik değildir. Bazı eleştiriler okuyorum. Üstelik bunların arasında ekonomist ünvanlı üdeba da var. Bu iktisatçılar, ‘Üretim ekonomisi olmalıyız. Türkiye üretime dayanmadan büyüyor.' diyor. Üretime dayanmadan adam iktisap kılmak muhtemel müdür? Bunu şimdi bizim birlikte numara sınıfta okuttuğumuz ekonomi derslerinden âlem bilgili ki istihsal yapısı yapılmaksızın daima faiz olmaz. Üst fazladan üç çeyrek büyümek, birlikte sene adam iktisap kılmak pandemi hemen sonra dünyadan dü ekonomiden bir tanesi iktisap kılmak rast değildir. Üretim altyapısına dayanmadan bunları yapmak muhtemel değildir. Dolayısıyla Türkiye istihsal yapısıyla büyüyor” sanarak konuştu.

“Kimse Türkiye'nin çevre mekanizmasını bırakma edip, bağlı birlikte ekonomiye geçilecek kabil yersiz söylemlere inanmasın”

Türkiye'nin tabii sorunları bulunduğunu ve bu problemlerin görmezden gelinemeyeceğine dikkati çekici Bakan Bilgin, “Görmezden gelmek, realist değildir. Çünkü sorunları göreceğiz, tanımlayacağız ve savaşım edeceğiz. Bu problemlerin başlangıcında akıbet günlerde yaşadığımız döviz kurundaki dalgalanmalar gelmektedir. Ama dövizdeki bu dalgalanmalar akçasal olaylardır. Ekonomi hoppadak akçasal birlikte görüngü değildir. Türkiye'nin bu akçasal süreci yönetmen kurumları da bunun farkındadır. Bu kurumlar, başıboş çevre mekanizmasının ortamında muktezi düzenlemeleri yapacaktır. Kimse Türkiye'nin çevre mekanizmasını bırakma edip, bağlı birlikte ekonomiye geçilecek kabil yersiz söylemlere inanmasın. Böyle düşünmesin. Türkiye, çevre mekanizmasını işleterek bu sorunları çözecektir. Çünkü Türkiye Avrupa ile en aşırı dış alım ve dış satım ortaklığı bulunan ülkedir. Avrupa ekonomisinin, evren ekonomisinin ehemmiyetli seviyede büyüklerinin izlem ettiği, onlarla bütünleşmiş ergin birlikte iktisadi çatı namına da çevre mekanizmasından vazgeçmeyecektir. Burada Türkiye'nin çevre mekanizması ehemmiyetli bir şeydir ama bu sistem yegâne başına içtimai bölgede dava çözmeye yetmez” dedi.

“(3600 ek gösterge) İnsanların eş oldukları sahn tarzını zahmetli olduktan sonradan kaybetmeleri ağır birlikte sorundur ve tığ bu problemi çözeceğiz”

Sosyal bölgede çevre mekanizmasının meydana getirmiş olduğu sorunları aşacak içtimai talih uygulamalarına gerekseme bulunduğunu dile getiren Bilgin, şöyleki bitmeme etti:

“Bu içtimai talih uygulamalarının kullanacağı vesait da içtimai yöntem araçlarıdır. Türkiye başta pandemi döneminin meydana getirmiş olduğu sorunları ile giriş kılmak düşüncesince de şimdi aşırı içtimai politikalara ehemmiyet vermektedir. Nitekim geçtiğimiz çağda yaptığımız şişman sözleşmeler, o günün şartları arasında enine boyuna iri sevinme oluşturmuştur. O sözleşmenin arasında şimdi hesabına getireceğimiz sözleşmenin maddesi durumuna mevrut mevzular vardı. Bu konuların başlangıcında hepinizin bilmiş olduğu kabil 3600 ek gösterge, sözleşmeliler, emeklilerin sahn şartlarının düzeltilmesi dair politikalar gelmektedir. Bunların bütünü önümüzdedir. Ama rüçhan meselemiz 3600 meselesidir.

Bilhassa amme mensubunun 3600 meselesi aşırı önemlidir. Çünkü çalışırken kişilerin aldıkları ücret, eş oldukları sahn tarzını, zahmetli olduktan sonradan kaybetmeleri aşırı ağır birlikte sorundur. Bu tekaütlük sisteminin ve ek gösterge mekanizmasının baştan düzenlenmesini mucip birlikte soruna ayraç etmektedir. Bizim gündemimizdedir bu. Tabii ki bu gündemin gereğini yapacağız. Toplu sözleşme, konkre biçimde çözülmesi müstelzim birlikte dava durumuna gelmiştir. Toplu söz ile alakadar nezaret arasında birlikte heyet oluşturduk. O heyet çalışmalarını tamamladı. Şimdi başka bakanlıklarla bulunan görüşmelerimiz bitmeme ediyor. Tabii birlikte de içtimai ortağı namına Memur-Sen'in iştirakı ile bu problemi ele alacağız. Bu problemi da çözeceğiz.”

KPDK, Bakan Bilgin'in konuşmasının peşi sıra içtimai kuma Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın'ın hitabı ile bitmeme etti.

Mustafa Cenik - Huzeyfe Tarık Yaman

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler