USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bakan Bilgin: Sigorta ve bağış borcu sıfır işletmelerimize Beyaz Bayrak uygulamasını başlatacağız

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin "Önümüzdeki günlerde sendikal örgütlenmesi olan, sigorta ve bağış borcu sıfır işletmelerimize Beyaz Bayrak Ödülü vereceğiz. Bu yük dışı istihdamla mücadelenin de önünü açacaktır." dedi.

Bakan Bilgin: Sigorta ve bağış borcu sıfır işletmelerimize Beyaz Bayrak uygulamasını başlatacağız
14-10-2021 14:24
İstanbul

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nun (TİSK) MESS Teknoloji Merkezi'nde (MEXT) "İşimizin Yarını" anne temasıyla düzenlemiş olduğu Ortak Paylaşım Forumu'na katıldı.

Forumun önemini dile getiren Bilgin, "Platformlarda rastgele dava çözülmez ancak bu eş ortam şu şekilde müşterek ekin yaratır; baş başa konuşmayı, neyin çözülüp çözülemeyeceğini bilmeyi, onun üstüne tartışmayı ve alternatiflerin bulunduğunun farkına varmayı sağlar. Bu benim açımdan önemli. Türkiye'nin de buna gereksinimi var." diyerek konuştu.

Kovid-19 salgınının dünyada değiş dönemini hızlandırdığına dikkati çekici Bilgin, "Kovid süreci, esnekliği, engin çalışmayı, sayısal emek vermeyi gündemimize taşıdı. Dolayısıyla bizim çözmemiz müstelzim dünkü sorunlardan birisi bu. Bu bizim karşımıza neyi çıkartıyor, buna güvenceyi -sağlık ve tekaütlük primi- kesinlikle sağlayacağız. Yeni müşterek durumla erinç karşıyayız. Bunların üstünde durmamız gerekir." değerlendirmesinde bulundu.

"Beyaz Bayrak uygulamasını başlatacağız"

Örgütlenme özgürlüğü üstüne mevzuattaki engellerin ortadan kaldırılmasının gündemlerinde bulunduğunu tamlayan Bilgin, şu şekilde konuştu:

"Biz bu mevzuda müşterek düzentileme içerisindeyiz. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Bey de müşterek düzentileme yaptırdı. Bizim düzentileme mevzuatımız aşırı eski. Hem sendikalar kanunumuz hem iş kanunumuz bununla beraber şişman anlaşma kanunumuz. Bütün bu mevzuatı yenilememiz lazım. Örgütlenme özgürlüğünün önünü açmamız lazım, hızlandırmamız lazım. Burada bir takım mesail var. Boşluklar var, o boşluklar Yargıtay kararlarıyla dolduruluyor. Onlar da öz açılarından kararlar veriyorlar. Mevzuatın eskiliği dolayısıyla bir takım mesail oluyor. Örgütlenme özgürlüğünün önünü açtığımızda eşya dışıyla mücadelede ağırbaşlı müşterek ara alırız. Zaten kurumsal işletmelerde hakeza müşterek dava yok.

Önümüzdeki günlerde sendikal örgütlenmesi olan, sigorta ve bağış borcu sıfır işletmelerimize Beyaz Bayrak Ödülü vereceğiz. 'Burada işçiler örgütlüdür, burada teşkilatlanma özgürlüğü gerçekleşmekte, burada işletme, işçilerin esenlik sigortası primini yatırmaktadır' mesajını içeren müşterek Beyaz Bayrak uygulamasını başlatacağız. Bu eşya dışı istihdamla mücadelenin de önünü açacaktır."

"Sermaye hareketliliğinin neticelerini düzenlememiz lazım"

Bakan Bilgin, hayattaki aceleci değişimin sermayenin aşırı aceleci arazi değişimini de yanında getirdiğine ayraç ederek, Türk Metal Sendikasına uzuv oldukları düşüncesince işten çıkartılan Xiaomi-Salcomp işçileriyle ait şu ifadeleri kullandı:

"Sermaye grubu gittiği rastgele yerde o ülkenin şartlarına uymuş ancak 'burada avrat işçileri özellikle peyda etmek kıl payı onların sendikalaşmasına izin etmem' yaklaşımıyla onları sokağa atmış. Sermaye hareketliliğinin yarattığı neticeleri bizim düzenlememiz lazım. Sendika direndi, tığ orada mutluluk adına devreye girip 'burası Türkiye ve demokratik müşterek ülke, işçiler sizin kölenizdir kadar davranamazsınız, burada hususiyet devleti vardır' mesajını verdik. Bu cıvıl cıvıl dünyada bu cins vakalarla karşılaşacağız ancak bunlara izin etmeyeceğiz."

"Geleceğe değgin en iri güvencemiz gençlik"

Türkiye'nin istikbaline değgin tek fikir duymadığını vurgulayan Bilgin, gençlerin iklim dışına gitme eğilimiyle ait şunları kaydetti:

"Geleceğe değgin en iri güvencemiz gençlik. Şu anda Türkiye'nin iklim haricinde doktora eden 30 bin genci var. Dünyanın en güzel üniversitelerine gidip orada müşterek Türk gencine rastlarsanız. Bunlardan fikir duymamak lazım. Dönenler, oralarda kalanlardan şimdi çok. Türkiye emektar Türkiye değil. Genetik dirim bilimi dalında eksperlik yapmış birisi vaktiyle döndüğünde çalışacak arazi bulamazdı. Genetik laboratuvarı yoktu. Şimdi ülkemizin rastgele bölgede envestisman yapmış işletmeleri, istihsal tesisleri ve laboratuvarı var. Gençlerin iklim dışına gitme tutkusu talimli ergenlerde şimdi fazla. Gençlerdeki bu arzunun olması doğal. 'Türkiye'den uzaklaşmak istiyorlar' diyerek bırakmak lazım. Gençler dünyayı aşina çalmak istiyorlar. Dünyayı tanıyacak bilgiye ve donanıma sahipler."

Foruma, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, iştirakçi ve çalıştıran sendikaları temsilcileri ile bürokratlar katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler