USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bakan Bilgin: Önümüzdeki aralıkta da emekçilerimizi sevindirecek duyum vereceğiz

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Önümüzdeki aralıkta da emekçilerimizi sevindirecek istihbarat vereceğiz. Onları para şişkinliği karşısında ezdirmeyeceğiz." dedi.

Bakan Bilgin: Önümüzdeki aralıkta da emekçilerimizi sevindirecek duyum vereceğiz
17-09-2022 21:02
Kırşehir

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Kırşehir'de katılmış bulunduğu 35. Ahilik Haftası kutlamalarının resmi kapanış töreninde, Alparslan'ın Anadolu'yu fethettikten sonraları burada gelişigüzel bu piyasanın düz yazı edilmesi icap ettiğini ve bunun temelinde de istihsal bulunduğunu söyledi.

Ahilik teşkilatı ve Ahi Evran'ın bu üretime yardım sağlayıcı en ehemmiyetli unsurlardan bulunduğunu tamlayan Bilgin, şunları kaydetti:

"Ekonomik yaşamı düzenleme, ekonomide, üretimi, tüketimi, ticareti etraflı emek özgülemek yaşamını düzenleme, bu yolun başındaki ilkin problemdi ve bu probleminin çözülmesi gerekiyordu. Ahi Evran, bu probleminin çözüldüğünün ve âlemşümul ilkelere isnaden çözüldüğünün adıdır. Yani bu ülkede üretimin ilkelerinin kurulması, Ahilik dediğimiz şey, birincisi budur. Üretimin ne devletlere ne ahlaki, ne insanca ilkelere mebni adına çözüleceğinin yanıtını vermiştir. İkincisi müşterek terbiye sistemi kurmuştur. İnsan gelişigüzel şeyden ilkin öz adamlık değerlerini öğrenmelidir. Ahilik hakeza müşterek terbiye sistemini hakeza müşterek ahlakı düz yazı etmiştir. Üçüncüsü müşterek dayanışmadır. Yani üretime eklenmiş olan her insanın beraberce başaracağı, üretimin müşterek etraflı bulunduğu ticaretle zanaatın müşterek etraflı bulunduğunun gösterilmesi ve bunun da fakat el birliği sebebiyle gerçekleştirilmesinin adıdır."

"Türkler Anadolu'da hasbelkader yaşamıyor"

Bilgin, Ahiliğin emek özgülemek yaşamını düzenleyen bugünkü çağdaş açıdan sendikacılığın da temellerini, asliye ilkelerini zarfında barındıran müşterek kurum bulunduğunu dile getirdi.

Türklerin, Anadolu'da yaşayıp yaşamayacakları sorusunun en kırkyıllık cevaplarından birinin bu topraklarda verildiğini ve 800 senedir maruz bu cevabın yaşadığını vurgulayan Bilgin, "Türkler Anadolu'da hasbelkader yaşamıyor. Türkler Anadolu'da hala tarihin ve sosyolojinin konusudurlar. Bizden eski uygarlıklar kimin konusudur? Arkeolojinin konusudurlar. Yerin dibine inmişlerdir. Artık onlar enerjik kültürler değildir. Türk kültürü canlıdır ve dirimlik eğitimi bitmeme etmektedir." niteleyerek konuştu.

Bilgin, Türkiye'nin ekonomideki büyümesinin sürdürdüğünü vurgulayarak şu şekilde bitmeme etti:

"Türkiye dakika kestirmece 250 bilyon dolar dış satım özne müşterek ekonomiye sahiptir. Biliyorsunuz pandemi hemen sonra dünyada en aceleci büyüyen 2 ekonomiden birisi oldu. Bugün de geçtiğimiz 2 çeyrekte Türk ekonomisi büyümesini sürdürdü. 7,5, 7,6 oranında gayrı arınmış ulusal hasılasını artırdı. Üstelik enflasyona karşın dahi dünyada tedbir zinciri denilen asliye istihsal mallarının istihsal sahalarına taşınmasını sağlayıcı zincirdeki kopmalara ve sorunlara karşın Türkiye bunları başarıyor. Türkiye için bitmeme eder. Elbette sorunlarımız var. Enflasyon problemi var. Elbette esnafın cesaret sorunları mevcut zorla Türkiye bunları yavaş yavaş çözerek için bitmeme ediyor."

Özellikle çalışanlara ve emekçilere dobra duyum özgülemek istediğini özetleyen Bilgin, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"Birincisi şu, müşterek el esnafa şurası söyleyeyim, esnafımızın üzerine karşıya bulunduğu emeklilikle ilgilendiren sorunları çözeceğiz. Onlarla ilgilendiren çalışmalarımız akıbet evresine gelmiştir. Onların gelişigüzel çeşitli problemi bizim sorunumuzdur. İkincisi, çalışanlarımız, emekçilerimiz, işçilerimiz, onların gelişigüzel adımda sorunlarının üstesinden gelmeye çalışıyoruz. Bu yıl kümeli adına yüzdelik 94, hesap adına minimal ücrette yüzdelik 85 çoğalma gerçekleştirdik. Önümüzdeki aralıkta da emekçilerimizi sevindirecek duyum vereceğiz. Onları şişkinlik karşısında ezdirmeyeceğiz. Bu bizim sözümüzdür. Çok sorulan, alçalma edilen müşterek husus da emeklilikte hoşnutluk takılanlar sorunudur. O probleminin da çözümünün en geç ara ayında meclise geçiş ettirileceğini buradan gine anlatım eylemek isterim."

Türkiye Cumhuriyeti'nin toplumsal müşterek mutluluk bulunduğunu hatırlatan Bilgin, bu ülkenin en çetince zamanlarında dahi çalışanlarını koruduğunu aktardı.

Bakan Bilgin, konuşmasının peşi sıra şed kuşatılan senenin Ahisi Zeki Satıcı, senenin kalfası Yağız Faik Kuşçu ve senenin çırağı Samet Çakır'a ödüllerini verdi.

Bakan Bilgin'e, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken kabilinden şed kuşatıldı ve Ahilik Onur Ödülü verildi.

Jandarma Genel Komutanlığı Çelik Kanatlar helikopter gösterisinin de sunulmuş bulunduğu programa Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak, Kırşehir Valisi Hüdayar Mete Buhara, AK Parti Kırşehir Milletvekili Mustafa Kendirli, CHP Kırşehir Milletvekili Metin İlhan, Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu ve tören düzeni üyeleri ile yurttaşlar katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler