USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Arama kurtarma ekipleri Ergan Dağı'ndaki kayakseverlere emniyet veriyor

Hafta sonu ski sezonunu anahtar Ergan Dağı Kış Sporları ve Doğa Turizm Merkezinde ​görevli JAK ve komando er er timleri ile UMKE ve AFAD ekipleri, ski yaparken pistlerin dışına çıkarak kaybolan, vurulan ve ya kuşatılmış kalanların yardımına koşacak.

Arama kurtarma ekipleri Ergan Dağı'ndaki kayakseverlere emniyet veriyor
24-12-2021 12:35
Erzincan

Hafta sonu sezonun açılacağı Erzincan Ergan Dağı Kış Sporları ve Doğa Turizm Merkezinde vazifeli Jandarma Arama Kurtarma (​JAK), jandarma komando er er timleri, Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ve İl Afet Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) personeli, sporcular ve tatilcilerin hayat süresince ski yapmasını sağlayacak.

Kış tatilini Ergan Dağı'nda eylemek talip yerli, ecnebi binlerce kayakseveri ağırlayan ve akıbet günlerde can alıcı bulunan kar yağışı sonrası kâffesi hazırlıklarını tamamlayarak ski sezonuna müheyya bulunan merkez, çam ağaçları ortada ve göl kenarındaki pistlerinin beraberinde müşterek tane saf güzelliğiyle ski olanağı sunuyor.

Uzunlukları 1363 ile 2500 mt. ortada değişen, ayrımlı sıkıntı derecesine ehil 4 pistinin beraberinde taraf pistleri de mevcut ski merkezi, bütün 17 kilometre piste sahip.

Ergan'da, tatilciler ve egzersiz meydana getirecek sporcuların güvenliği düşüncesince vazifeli takımlar de gıcır sezona hazır.

İl Jandarma Komutanlığına ilişkin bilirkişi jandarma, bilirkişi çavuş ve astsubaydan oluşan 6 yabanlık JAK timi, jandarma komando er er timleri ile UMKE ve AFAD ekipleri, yaralanma, kayıp üzere vakalara makam alınacak tedbirler dair eğitimlerini tamamladı.

Her ayrışık huy ve insanoğlu kaynaklı kıyamet ve vakalarda arama-kurtarma faaliyetleri meydana getiren JAK timleri, eğitimlerini esas yer ve iklim koşullarında gerçekleştirdi.

Olası çığın beraberinde ski yaparken pistlerin dışına çıkarak kaybolan, vurulan yada muhat kalanların kurtarılması üzere senaryolar üstünden tatbikatlar meydana getiren timler, "heyelan tehlikesi mevcut alanların tespiti", "telesiyejde muhat kalanları kurtarma" ile "yoğun kar ve tipi altında yaşamda kalma" üzere nice mevzuda hususi terbiye alarak ski sezonu önceleri tedarik yaptı.

Yeni sezonda jandarma komandolar ise bilgili bölgelere konuşlanarak pistleri ve alanı dürbünlerle arama edecek. Komandolar, kaymakamlık ve menfi iklim şartları zımnında kıygın olanların yerlerini belirleme ederek, JAK timleri, AFAD ve UMKE ekipleri ile alelacele desteğe koşacak.

Tatilciler düşüncesince 7/24 görevdeler

JAK timleri, kar motorları, paletli kar uzlaştırıcı ve arama kurtarma köpeği ve drone desteğinde, misafirlerin itimat içerisinde tatillerini geçirebilmeleri neredeyse 7/24 fariza yapacak.

Ergan Dağı Kayak Merkezi Tesis Yetkilisi Recai Oktay, AA muhabirine, sezon hazırlıklarını tamamladıklarını, yerel ve ecnebi turistlerin ski merkezine dip özen gösterdiklerini söyledi.

Zaman devir kayakseverlerin düşüp yaralanma, kayıp yada muhat kalması üzere olayların yaşandığını özetleyen Oktay, bu cins vakalara JAK timlerinin beraberinde UMKE ve AFAD'ın alelacele dahil ettiğini vurguladı.

Mehmetçik, UMKE ve AFAD, tatilcilere itimat veriyor

Oktay, askeri timlerin ve öteki ekiplerin tatilcilere hayat ve itimat verdiğine ayraç ederek, şunları anlatım etti:

"Dağ koşullarına ehil müşterek alanda bulunduğumuz düşüncesince sis ve ansızın fırtınalar yaşanabiliyor. Bölgeye mevrut kayakçılar ve misafirlerimiz bundan etkilenerek güç halde kalabiliyor. Bunun düşüncesince JAK ekipleri paletli araçları ve kuvvetli kar motorlarıyla ki nerede kalırsa kalsın alelacele ulaşıp kurtarabiliyor. UMKE ve AFAD ekiplerimiz de fariza yapmaktadır. Misafirlerimiz burada ağız ağıza emin ve rahat halde dakika geçirebiliyor."

Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Kayaklı Koşu Antrenörü Mehtap Baştuğ ise Ergan Dağı'nda sezonun açılmasını heyecanla beklediklerini belirterek, "Ergan'daki jandarma timlerimiz egzersiz esnasında kaybolduğumuzda yada amatör sporcularımız pisten inemediklerinde alelacele yardımımıza koşuyor. Yaptıkları iş hakkıyla zor, ehemmiyetli müşterek işlev veriyorlar. Jandarmanın buradaki varlığı bizlere itimat ve hayat veriyor." sanarak konuştu.

Sporculardan Gülnur Sağır da itimat ve hayat süresince ski yaptıklarını vurgulayarak, "Jandarma ekipleri yardımıyla kendimizi elan emin hissediyoruz. Antrenmanlarımıza elan güzel derişik olabiliyoruz." ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler