USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Antidepresan kullanımı sonuç 1 yılda pik yaptı

Psikiyatri Uzmanı Dr. Seda Yavuz, antidepresan kullanımının akıbet 10 yılda arttığını, akıbet 1 yılda ise pike ulaştığını kaydetti. Yavuz, koyu stresin ruhsal rahatsızlıklarına ne olabildiği uyarısında da bulunarak, “Yoğun stres, beyinde biyokimyasal tebeddülat ne olabiliy

Antidepresan kullanımı sonuç 1 yılda pik yaptı
28-01-2022 13:24

Antalya Memorial Hastanesi'nden Psikiyatri Uzmanı Dr. Seda Yavuz, antidepresan derman kullanımının akıbet zamanlarda artma yaşandığını, buna etken namına ise pandeminin olabileceğini söyledi. Son 10 yılda yaşanmış bulunan artışın akıbet 1 yılda pik yaptığını kaydeden Yavuz, “Son 2 senedir bitmeme fail pandeminin bunda tesirinin olabileceğini düşünüyorum” dedi.

“Günümüz insanı aksi müşterek ihtisas berhayat olmak istemiyor”

İnsanların ara sıra duygularla rahatsızlıkları karıştırdıklarını aktaran Seda Yavuz, hüzün, stres, bunalım ve ruhsal gerilim nedenleriyle bazısı insanların bambaşka branştaki doktorlara başvurduklarını ve bunun antidepresan kullanımındaki artışa ne olabildiğini söyledi. Yavuz, “Günümüz insanı negatif, zararlı müşterek ihtisas berhayat olmak istemiyor. Her zararlı duygudan doğrudan firar arzusu oluyor. Bazen duygularla rahatsızlıkları karıştırabiliyoruz. “Hüzün, stres, canım sıkkın, baş döndürücü stresliyim” kabilinden gerekçelerle doktora başvuruyorlar. Bu gerekçeler genel anlamda psikiyatri doktorları haricinde hekimlere bulunan başvurular. Bu da antidepresan kullanımını az buçuk şimdi arttırıyor. Çünkü psikiyatri doktorları hastalıkla bu duyguları baş döndürücü şimdi fark edebiliyor. Sadece müşterek duygunun giderilmesi düşüncesince antidepresan görmek akilane değildir. Böyle hallerde antidepresan görmek tek işe yaramaz. Can sıkıntısını antidepresan ilaçları gidermezler, bizlere extra sağlık kûhi vermezler” sanarak konuştu.

“Ön yargıları kırmaya başladık”

Antidepresan ilaçlarla ilişik önyargılardan da bahseden Yavuz, “Kullanayım ve kendimi şimdi dobra hissedeyim' kabilinden müşterek ön sakatlık var. Maalesef hakeza müşterek gestalt oluşturmaz. Antidepresan ilaçlar, dert yok ise tek işe yaramazlar. ‘Bana ne katkısı dokunacak, bu ilaçlarla çözülür mü? Konuşarak problemlerimi ne halledebilirim? Ben aygın baygın değilim, öz problemlerimi kendim halledebilirim' kabilinden müşterek kol motivasyonlarla baş döndürücü da psikiyatri doktorlarına başvurmuyordu insanlar. Hatta müşterek hacim etiketlenme kabilinden müşterek gestalt uydurma konusuydu. Böyle ön yağılarla psikiyatri başvuruları olmuyordu. Ama akıbet zamanlarda bu önyargıları kırmaya başladık. Hatta ihtimal müşterek hacim pandemin de bunda tesiri mevcut sanarak düşünüyorum. Ruh sağlığına insanoğlu şimdi baş döndürücü ehemmiyet vermeye başladılar. Şuanda müracaatlar az buçuk şimdi fazla” ifadelerini kullandı.

“Yoğun ruhsal gerilim beyinde biyokimyasal değişikliklere kez açabiliyor”

Antidepresan ilaçların streslere dirlik hal olmadığını fakat derin stresin ise beyinde biyokimyasal tadilat olabileceğine ayraç fail Yavuz, “İşte o devir müşterek dert ortaya yarar ve o gayrisıhhi fikir sistemini gine ıslah etmek ve programı baştan ayarlamak gerekir. İlaç ve ya psikoterapötik yollar ile zihinde oluşan defarmasyon giderilir, isim baş döndürücü şimdi dosdoğru ve dobra hisseder kendini” dedi.

“Bağımlılık yapmazlar”

Yavuz, antidepresan ilaçlar gerektiği devir kullanımının işe yarayacağının açık olduğuna aksan yaparak, “Antidepresanlar bilinenin tersine bağımlılık yapmazlar. Fiziksel rastgele müşterek bağımlılık etme tesirleri yoktur. Ancak bu ilaçları kullanırken inkıta belirtilerine baş döndürücü ilgi edilmesi gerekiyor. Kişi bu ilacı ansızın bırakırsa, müşterek kol belirtiler hisseder kendinde ve bu belirtiler depresyonla baş döndürücü karışır. Kişi kendinin düzelmediğini fikren gine derman kullanımına bitmeme edebilir. Antidepresan ilaçlar insana özgüdür. Doğru düze ve kullanılacak bulunan derman insana uyarınca ayarlanır. Muhakkak müşterek hekim kontrolünde kesilmesi gerekir” halinde konuştu.

“Kişiye de antidepresana da efsus olur”

İhtiyacı sıfır müşterek bireyin antidepresan derman kullanmasının müşterek işe yaramayacağını, ara sıra ise ağır sorunları yanı sıra getirdiğini de laflarına ekleyen Yavuz, “Kişiye de antidepresana da efsus olur. Bazen ise baş döndürücü ağır problemlere kez açar. Kişinin müşterek yatkınlığı varsa, antidepresan ilaçlar, manik dönüm dediğimiz aşırılık, taşkınlık dönemlerini tetikleyebilir. O sebepten tığ bu ilaçlara başlatırken, bireyin yatkınlıklarını gerçeklenmiş gözden geçiririz” sanarak konuştu.

Suat Metin - Ahmet Serdar Eser
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler