USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Ambalajsız keklerde ölümcül risk

İstanbul'da mevcut değişik yerlerden tahsil edilen ambalajlanmış ve ambalajlanmamış mecmu 84 sayı kek örneği üstünde meydana getirilen icraat sonra çıkan son şaşırttı. Türk Gıda Kodeksi kriterlerine mucibince ilkin ambalajlanmamış keklerde evren üstünde en aşkın ölüme et

Ambalajsız keklerde ölümcül risk
09-11-2021 10:29

Yeterli ve kararlı tagaddi hesabına almamız müstelzim anlaşılan çivi besin maddeleri mevcut ve bu besin maddelerini emniyetli birlikte halde alabilmek beslenmemiz düşüncesince aşırı önemli. Fakat besin alerjileri kıl payı mesail hem evlatları bununla birlikte yetişkinleri etkileyen besin kaynaklı afiyet problemlerinin başlangıcında gelmektedir. Gıda alerjileri sonuç zamanlarda etkinliğini ve yaygınlığını arttıran birlikte ahali sağlığı problemi durumuna gelmiştir. Dünya genelinde en kesif rastlanan alerjen gıdalar Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) çeşidinden birlikte kol altında toplanmıştır. Yasalarla belirlenen ölüme güçlü götürebilen alerjen besinlerden birlikte tanesi de toprak fıstığıdır.

Yer fıstığı, besin alerjenleri içinde en kazalı olanıdır. Dolayısıyla kaslı ve büyümekte bulunan devletlerde ölümcül besin kaynaklı anafilaksinin en yayılmış nedenidir. Yer fıstığı alerjisine ehil bireyler, toprak fıstığı ile kontamine bulunan hammadde kullanımı, el işi esnasında karşılıklı bulaşma, eş geçer ekipmanlardan maksatsız alerjen taşınması, güçlü dahi iltihak yahut etiketleme kurallarına uyulmaması kıl payı hallerde toprak fıstığına verilen kalma tehlikesiyle huzur karşıyadırlar.

Hem toprak fıstığına alerjisi bulunan mahveden fertleri bununla birlikte besin üreticilerini bilinçlendirmek ve anımsatmak hesabına İstanbul piyasasındaki keklerde ELISA ile toprak fıstığı kalıntısı arandı. Bu amaçla etiketinde toprak fıstığı içermediği bildirilen 42 skor ambalajlanmış kek ve vandöz çeşidinden toprak fıstığı içermediği bildirme edilen 42 skor ambalajlanmamış bariz kek kazanmak kıl payı toplamda 84 skor kek örneği toplandı.

“Ambalajsızların yüzdelik 37,8'inde ambalajlıların 2,4'ünde toprak fıstığı var”

Çalışma içinde toprak meydan İstanbul Gelişim Üniversitesi Araştırma Görevlisi Ayşe Seray Çetin birleşen ambalajlanmış keklerin yüzdelik 2,4'ünde, ambalajlanmamış mamüllerin ise yüzdelik 37.8'inde toprak fıstığı kalıntısı belirleme edildiğini söyledi. Özellikle toprak fıstığına alerjisi bulunan efrat hesabına bu oranların iyice faziletli bulunduğunu vurgulayan Ayşe Seray Çetin, “Ambalajlı ve ambalajlanmamış şekilde satışa verilen kek örneklerinin ayrı ayrı miktarlarda toprak fıstığı kalıntısı içermesinin Türk Gıda Kodeksi kriterlerine makul bulunmadığı ve bundan ötürü da ahali sağlığını yıldırma edebileceği kanaatine varıldı” dedi.

“Üretimdeki hıfzıssıhha eksikliği ve personel bilinçsizliği kalıntılara etken oluyor”

Kalıntıların keklerde çıkmasının en ehemmiyetli nedenleri ortada üretimdeki hıfzıssıhha eksikliği ve dinamik personellerin bu aşamada şuurlu olmaması bulunduğunu aktaran Çetin, “Ambalajlı mahsulat ambalajlanmamış ürünlere gereğince alerji dair harabe itibarıyla şimdi güvenilir” dedi. Çetin, “Asıl derece istihsal ve ambalajlama evresindeki hatalardır. Üretim çizgileri yahut üretimde geçer cihaz ve ekipmanlar dinamik birlikte halde temizlenmeden üretime geçiliyorsa saf şekilde birlikte geçmiş üründen ahir ürüne karşılıklı kontaminasyon hali bahis konusu oluyor. Bir geçmiş verim toprak fıstığı içeriyorsa birlikte ahir verim karşılıklı temasla toprak fıstıklı birlikte verim olmasa güçlü harabe bıraktığı düşüncesince alerjen reaksiyonlara etken oluyor” sanarak konuştu.

“Anaflaktik beklenmedik kıl payı aniden ve ağır sorunlara denli etken olabilir”

Yer fıstığı alerjisinin anaflaktik beklenmedik kıl payı aniden ve ağır sorunlara denli etken olabileceğinden ötürü şimdi titiz davranılması icap ettiğini tabir fail Çetin, “Yer fıstığı alerjisi esasta çocukluk devrinde ortaya çıkabildiği kıl payı birtakımı efrat yetişkinlik devrinde de toprak fıstığına huzur alerji geliştirebilmektedir. Bazı aşırı duygun bireylerde mikrogram denli önemsiz alımlar güçlü reaksiyonlara etken olabiliyor. Miligram miktarındaki alımlar ise anaflaktik beklenmedik kıl payı sistemik reaksiyonlara bozukluk olmaktadır. Bu da ölümlere denli gidebilmektedir. Aslında bu gidiş toprak fıstığı alerjisinin ne denli kazalı ve ağır birlikte alerji bulunduğunu göstermektedir. Yer fıstığı kıl payı besili tohumlar anaflaktik beklenmedik kıl payı aniden ve ağır seyreden vaziyetlere etken olmaktadır. Bu kıl payı hallerde da birlikte ilk hastaneye dolaşmak gerekiyor” biçiminde konuştu.

“İçerik ve etiketleme besin alerjisi düşüncesince ehemmiyetli nokta”

Çetin, besin alerjilerinin hâlâ birlikte tedavisinin olmadığının altını çizerek alerjen bulunan gıdadan ırak durulması noktasında üreticilerin zımni belirtmesinin aşırı ehemmiyetli bulunduğunu söyleyerek açıklamalarına şöyle bitmeme etti;

“Yer fıstığı alerjisi belirtileri ortada teneffüs yollarında daralma, ürtiker, mayasıl ve yutakta ödem kıl payı ehemmiyetli belirtiler vardır. Az oranda verilen kalınırsa kaşıntı kıl payı girintisiz çıkıntısız birlikte tepki da kabil fakat bu ferdin duyarlılığına gereğince de değişebilmektedir. Ceviz ve toprak fıstığı kıl payı besin maddeleri teneffüs eliyle güçlü alerjik reaksiyonlara etken olmaktadır. Gıda alerjilerinin hâlâ birlikte tedavisi bulunmamaktadır. Bu sebepten alerjiden korunmadaki en sansasyonel formül alerjiye etken bulunan gıdaların belirlenip rejimden ağız ağıza çıkarılmasıdır. Bu noktada da etiketleme ehemmiyet taşımaktadır. Gıda üreticileri ilgilendiren talimatname doğrultusunda satışa sundukları mamüllerin etiketinde alerjen maddelerle ilgilendiren tüketiciye bilgelik hasretmek zorundalar. Burada tüketiciye sakıt fariza de kimlik okumaya nazarıitibar etmektir. Özellikle alerjisi olanlar banko kimlik okumayı boşlama etmemelidir.”

“Ambalajsız ve açıkta satılan gıdalara alerjisi olanlar extra nazarıitibar etmeli”

“Özellikle toprak fıstığı kıl payı aşırı ağır birlikte gıdaya alerjiniz mevcut ise ambalajlanmamış ve açıkta satılan ürünleri tüketirken aşırı şimdi titiz olabilmekte kâr var” diyen Çetin, şişman afiyet sorunlarına etken olabilecek bu hali ortadan dağıtmak adına, “Bu gidiş bizlere şurası gösteriyor ki ayrı ayrı oranlarda toprak fıstığı kalıntısı bulmamız besin kodeksine makul birlikte gidiş değildir. Aykırıdır ve esasta ahali sağlığını ağır birlikte halde yıldırma fail birlikte gidiş gır konusudur. Bu hali ortadan dağıtmak düşüncesince üretimde dinamik etraflı personeller rüçhan şekilde aş damı hijyeni, alerjenler, karşılıklı konteminasyon, karşılıklı değinme kıl payı mevzularda dinamik birlikte halde eğitilmelidirler. Üretimde dinamik personel ve besin yetiştirici şirketlerin etiketleme dair zihin düzeylerinin arttırılması gerekmektedir” niteleyerek laflarını tamamladı.

Şeyda Ceylan Görgenç
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler