USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Alzheimer gelişme riski yüksek kişiler alüminyum içermeyen deodorantları tercih etmeli'

Esenler Medipol Üniversitesi Hastanesi Dermatoloji Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Gürkan Yardımcı, dünyada milyonlarca insanoğlu kabilinden tercih edilen deodorantlara bağlı açıklamada bulundu.

'Alzheimer gelişme riski yüksek kişiler alüminyum içermeyen deodorantları tercih etmeli'
01-10-2021 11:30
01-10-2021 11:30

Son zamanlarda deodorantların süresince bulunabilen alüminyum ve paraben az daha maddelerin emcek kanseri ve Alzheimer'a etmen olabildiği iddialarını değerlendiren Dr. Öğr. Üyesi Gürkan Yardımcı, “Bu ilişkiyi kesinleştiren ilmî birlikte data daha bulunmamasına karşın emcek kanseri ve Alzheimer gelişme riski yüksek şahısların alüminyum içermeyen deodorantları tercih etmeleri önerilir. Vücutta depolanarak hormonal sorunlara biçim açmış bulunduğu bildirilen paraben deodorantlarda ceninisakıt konsantrasyonlarda bulunsa da beklenir olduğunca parabensiz mamüllerin tercih edilmesi önerilir” dedi.

Esenler Medipol Üniversitesi Hastanesi Dermatoloji Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Gürkan Yardımcı, dünyada milyonlarca insanoğlu çeşidinden tercih edilen deodorantlara müteallik açıklamada bulundu. Dr. Öğr. Üyesi Yardımcı, “Deodorantlar terleme kararı ten yüzeyinde mevcut bakteriler çeşidinden imal edilen çirkin ve erinçsiz edici kokuyu, bilhassa de genelev altı kokusunu, ıskat etmek düşüncesince düşünülmüş kozmetik ürünlerdir. Bu mamüllerin ilk önce amacı kan üretimidir. Bu sebeple ayrımlı mekanizmalarla can alıcı bulunan ayrışık deodorantlar bulunur. Etkileri 24-72 sayaç ortada değişebilen deodorantların çoğu kez günde birlikte defa kullanmak yeterlidir. Bazı kişiler terlemeyi ıskat etmek yahut engel iktisap etmek düşüncesince deodorant kullansa da bu amaçla kullanılması müstelzim mahsulat antiperspiranlar olmalıdır. Terlemeyi ıskat etmek düşüncesince antiperspiranlar, kan oluşumunu engel iktisap etmek düşüncesince ise deodorantlar tercih edilir. Bu durumun ergenlikten sonradan başlaması zımnında deodorant yararlanma yaşı çoklukla ergenlikten sonradır. Temel mazruf namına antibakteriyel ajanlar ve iyi kan içeren deodorantlarda mevcut içki bazlı maddeler bakterilerin sayısının azalmasını sağlar. Ancak verim muhteviyatında mevcut bu kimyevi maddelere müteallik namına birtakımı birtakım yanma, batma, kızarıklık, kaşıntı, şişkinlik ve sulanma az daha belirtiler oluşabilir. Bu belirtilerin baş döndürücü derecede bulunduğu hallerde ilkin tuzlu balgam iktisap etmek az daha birtakımı dermatolojik emraz ortaya çıkabilir. Uzun mütemadi deodorant kullanan birtakımı insanlarda genelev altı koyulaşması ile karşılaşılabilir. Alerjik bünyeli insanlarda deodorant kullanmak sonrası alerji gelişebileceği unutulmamalıdır. Şüpheli hallerde alerji testi yapılmalı ve alerjiye etmen bulunan mazruf belirleme edilmelidir” dedi.

“Bu iddialar kanıtlanmadı”
Son zamanlarda deodorantların süresince bulunabilen birtakımı maddelerin bilhassa emcek kanseri ve Alzheimer rahatsızlığına etmen olabildiği iddiasını ise Dr. Öğr. Üyesi Yardımcı, şöyle değerlendirdi: “Özellikle alüminyum içeren ürünlerde bu rahatsızlıkların sıklığında çoğalma olabildiği öne sürülse de bu alım satım daha netlik kazanmadı. Deriden emilerek vücuda giren alüminyum tuzlarının östrojen benzeşim bulaşık ile emcek kanserini riskini arttırdığı tanık edildi. Alzheimer rahatsızlığı gelişimi düşüncesince risk faktörlerinden birisi benimseme edilen alüminyumun gene derinlemesine mütemadi deodorant kullanmak sonrası vücutta birikerek hastalığa etmen olabildiği tanık edildi. Bu ilişkiyi kesinleştiren ilmî birlikte data daha bulunmamasına karşın emcek kanseri ve Alzheimer rahatsızlığı gelişme riski yüksek bulunan şahısların (genetik yatkınlık, eş öyküsü, çevresel faktörler) alüminyum içermeyen deodorantları tercih etmeleri önerilir. Deodorantlarda bulunabilen birlikte başka mazruf ise parabendir. Vücutta depolanarak hormonal sorunlara biçim açmış bulunduğu bildirilen paraben deodorantlarda ceninisakıt konsantrasyonlarda bulunsa da beklenir olduğunca parabensiz mamüllerin tercih edilmesi önerilir. Yine emcek kanseri hücrelerinde paraben bulunduğu gösterilse de deodorantlarda mevcut parabenin emcek kanserine biçim açmış bulunduğu ile ait birlikte tanık bulunmuyor. Özetle bu zamanlarda iyice yoğun beğenilen deodorantların iyice tehlikesiz bulunduğu benimseme edilmektedir olup rastgele birlikte endişeye biçim anahtar durumun bulunmadığı ve hususi bağlam dışında natürel muhtevalı ürünler ile değiştirilmeye lazım bulunmadığı benimseme edilir. Ancak zatî tercih zımnında ve ya verim içeriğindeki maddelere müteallik duyarlık yardımıyla daha natürel muhtevalı mahsulat tercih edilebilir.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler