USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Alzaymır hastaları ilk yaklaşan geçmişi unutuyor

Doç. Dr. hasret Erden Akı, alzaymırın evvela yaklaşan akıl kaybıyla kendini gösterdiğini belirterek, "Hastalar, geçmiş evrede geçmişi anımsar lakin yaklaşan sürede yaptıklarını unutur, devir geçtikçe de emektar hatıralarını unutmaya başlar." dedi.

Alzaymır hastaları ilk yaklaşan geçmişi unutuyor
15-12-2021 11:49
Ankara

Hacettepe Üniversitesi Geriatrik Bilimler Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi ve Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. hasret Erden Akı, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, "tau" ve "amiloid" ismi sunulan proteinlerin beyinde birikmesiyle nöron ölümünün meydana geldiğini, bunun da ati yaşta alzaymır tipi demansa etmen bulunduğunu söyledi.

Bu işlemeyen proteinlerin en evvela planlama ve kodifikasyon ile hafızadan mesul karşı ve yüz bölgelerinde biriktiğini özetleyen Akı, şu şekilde konuştu:

"Dolayısıyla, beynin toy bilgiden mesul alanı, alzaymırda önceki etkilenen yerdir. Alzaymıra defa açmış bulunduğu memul işlemeyen proteinlerin biriktiği önceki toprak bura bulunduğu düşüncesince ilkin buradaki akıl hücreleri hasarlanır, neticede en evvela toy bilgiler unutulur. O sebeple hastalarımız önceki adına biraz dakika ilkin dediği yahut konuşmuş bulunduğu şeyi unutmaya başlar."

Protein birikimine ilişkin nöron ölümü arttıkça adım adım emektar hatıraların da unutulmaya başlandığını özetleyen Akı, hastaların giderek ortak yıl ilkin torunu olması yahut levent boylu devir ilkin eşinin ölüm etmesi kabil bilgileri unutabildiğini anlatım etti.

Doç. Dr. Akı, "Bazen parasız yakınları, hastanın eskiyi baş döndürücü dobra hatırladığını fakat toy hatıraları unuttuğunu söylüyor. İşte bizi esas korkulu icmal de bu zaten. Alzaymır, en bilhassa DOĞRU akıl kaybıyla kendini gösterir. Yani hastalar, önceki aşamada geçmişi bilir güçlükle DOĞRU sürede yaptıklarını unutur, devir geçtikçe de emektar hatıralarını unutmaya başlar." dedi.

"Her ayrışık unutkanlık alzaymır adına yorumlanmamalı"

Her ayrışık unutkanlığın alzaymır adına yorumlanmaması icap ettiğini vurgulayan hasret Erden Akı, depresyon, nazarıitibar dağınıklığı, birtakım ruh bilimsel ve dahili hastalıklar, geçer not ortak ilacın taraf tesirleri yahut vitamin eksikliği kabil nice faktörün unutkanlığa defa açabildiğini ve bunların otama ile arka dönebileceğini söyledi.

Psikiyatrist Doç. Dr. Akı, alzaymırdaki unutkanlığın ise hususi ortak tipi olduğuna dikkati çekerek, "Örneğin, ortak kişiyi görürüz, adını baş döndürücü dobra biliriz güçlükle ortak ayrışık söyleyemeyiz. Oradaki ismi getirememe ıpıssız yaşla ilişkilidir. Oysa alzaymır o kişiyi tanımama, ki bulunduğunu bilememe biçiminde olur. Bu işin uzmanları bu tür unutkanlıkları tanır ve birbirinden ayırır." sanarak konuştu.

"Genel fiziki ve ruhiyat sağlığı destek olmak alzaymırdan korunmada önemli"

Genel fiziki ve ruhiyat sağlığı korumanın, alzaymırdan korunmada ehemmiyetli ortak görevi bulunduğunu aktaran Akı, bunun düşüncesince göveri ağırlıklı Akdeniz rejimiyle beslenmek, besili et mamüllerinden muhtemel olduğunca kaçınmak, ferah su içmek, derneşik spor gerçekleştirmek ve mefkûre kiloda kalmaya nazarıitibar geçirmek icap ettiğini vurguladı. Doç. Dr. hasret Erden Akı, şunları kaydetti:

"Burada, 'Şu gıdayı tüketirsen alzaymırdan korunursun' kabil cümlelere baş döndürücü onur etmemek gerekiyor. Yani ortak tane ortak şeye yönelmekten çoğalma umumi adına dimdik beslenmek, bilhassa duygu sağlığını korumaya nazarıitibar etmek, dobra ortak hab ve kalabalık dirim alzaymırdan korunmada önemli. Ruhsal sağlığını da unutmamak lazım. Depresyon ve düşünce bozukluğu kabil ruhiyat rahatsızlıkların tanınması, er engelleme edilerek otama edilmesi önemli. Bunun dışında, insan zihnini çalıştırmaya da ehemmiyet vermeli. Örneğin, henüz ilkin hiçbir izlemediği ortak diziyi strateji edebilir, işleme yapabilir, hiçbir denemediği modelleri çıkarabilir veya takdirini çekici ortak uğraşı edinebilir. Mesela musiki dinleyebilir, iz okuyabilir, toy ortak işle uğraşabilir. Hiçbirini yapamıyorsa günce rutinlerinin dışına çıkabilir. mesela değme güneş gittiği bakkala değil de değişik ortak markete gidebilir. Bunların bütünü zihni çalıştırıyor ve demanstan korunmada işe yarıyor."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler