USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Altın tasarruf Sistemi uygulamaya girdi

Yastık altı altınların ekonomiye kazandırılması neredeyse yaşama geçirilen "Altın Tasarruf Sistemi"yle bu arada ferdin direkt çeyrek hesabı açmaları bugünden itibaren başladı.

Altın tasarruf Sistemi uygulamaya girdi
01-03-2022 11:10

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin duyurduğu 'Altın Tasarruf Sistemi' ile yurttaşlar 'Altın Depo Hesapları, Altın Katılım Hesapları, Çeyrek Hesap, Çeyrek Katılım Hesabı, Altın Dönüşümlü TL Mevduat, Altın Dönüşümlü TL Katılma Hesabı' yeğleme edebilecek.

Altın Tasarruf Sistemi'ne dair en baş döndürücü nikbet edilen istifham ve yanıtları şöyle:

Kişiler, mali cümle haricinde tuttukları altınlarını düzene elbette engelleme edecek, ne kanallara teslimatı yapacak?

Vatandaşlar, fiziksel altınlarını (ziynet, meskuk altınları, mamul ve hurda) rafineriler kabilinden açılan cevahirci ağları üstünden hususi yazılım ve donanımlar yoluyla kasacı hesaplarına aktarabilecekleri derece başkaca kasacı şubeleri eliyle da fiziksel giranbaha doğrulama edebilecek. Altın alma sürecinde bugüne denli uygulanandan değişik adına bankaların birtakım şubeleri alma işlemlerine sonsuz vasıtalık yapacak.

Sisteme doğrulama edilen altınların değerlemesi elbette yapılacak, mağduriyetler elbette önlenecek?

Yastık altı giranbaha tasarruflarının ekonomiye kazandırılması düşüncesince ehemmiyet sunma fail hurda giranbaha valüasyon sisteminin işlerliğinin ve sürdürülebilirliğinin sağlanabilmesi bu şeklinde cümle dahilinde BDDK kabilinden belli başlı 'Hurda Altın Değerlemesinde Kullanılacak Asgari Milyem Değerleri' esasi alınacak. Vatandaşlar, bu minimum değerler üstünde kendilerine en akla yatkın değerlemeyi sağlayan kuyumcular üstünden işlemlerini gerçekleştirecek. Kuyumcular, rafineriler ve bankalar ortada kurulacak gerçekleme mekanizması çerçevesinde yurttaş işlemini gerçekleştirip kuyumcuyu vazgeçme etmeden ilk namına ne denli giranbaha yahut TL aktarıldığına dair teyidi alacak.

Kişiler doğrulama ettikleri altınları sistemde elbette değerlendirecek, ne envestisman araçlarını yeğleme edebilecek ve girdisi elbette hesaplanacak?

Vatandaşlar düzene girmeleri şeklinde Altın Depo Hesapları, Altın Katılım Hesapları, Çeyrek Hesap, Çeyrek Katılım Hesabı, Altın Dönüşümlü TL Mevduat, Altın Dönüşümlü TL Katılma Hesabı türlerini yeğleme edebilecek. Vatandaşın elde edeceği getiriler, cümle dahilinde seçtikleri envestisman ara bulucu ve bankaya dair adına tahavvül gösterebilecek. Sağlanacak ek avantajlar, ilişik bankalarca ve oluşturulacak platformlarda vatandaşlara duyurulacak. Ayrıca Altın Dönüşümlü TL Mevduat yahut Katılma Hesaplarında TCMB düzenlemesi layıkıyla hesaplanan getiriler elde edilecek.

Yatırım arka çekilirken fiziksel giranbaha yahut mevduat adına alınabilecek mi?

Vatandaşlar cümle dahilinde fiziksel altınlarını doğrulama ettikten sonradan istedikleri zaman, 24 değer gram, külte yahut çeyrek, meskuk fiziksel giranbaha yahut TL adına arka alabilecek fakat mehil ve aritmetik çeşidine bankalar kabilinden değişik çalışmalar beklenen olabilecek.

Altını doğrulama geçirmek istediğinde yatırımcının rastgele yanında bankada hesabı olması gerekecek mi, yok ise yapılacak sistemde o an kasacı hesabının açılması da beklenen olabilecek mi? Altınını doğrulama etmiş olduğu anda sistemden gelişme mizan enerjik bir vaziyete doğacak mi?

Vatandaşların fiziksel altınlarını doğrulama etmeleri esnasında cümle dahilindeki anlaşmalı yanında bankada hesaplarının bulunması gerekecek. Fiziki altınlar anlaşmalı kuyumcular ve bankalara tesliminden sonradan vatandaşın kasacı namına devretme yapılacak. Altının fiziken değerlemesi yapılıp bankaya aktarıldıktan sonradan ise adalet edeceği getiriler enerjik bir vaziyete gelecek.

Uygulama ne devir başlamış olacak ve yanında müddet sınırı olacak mı?

Şu anda fiziksel altınların tesliminde anlaşmalı cevahirci noktaları bulunuyor. Söz konusu yatırımların fiziksel giranbaha adına çekimine ve değişik aritmetik türlerinde değerlendirilmesine ise 1 Mart bakımından başlanacak. Kısa müddet içre 81 ilde minimum yanında cevahirci noktası olacak biçimde elan serbest sayıda cevahirci acı üstünden nakil yapılması beklenen olacak. Vatandaşların darphane üretimi süs giranbaha tasarruflarına hususi adına iştirak bankalarında ve amme bankalarında aracısız çeyrek hesabı açmalarına da 1 Mart'tan itibaren başlanacak.

Kısa yanında müddet içre 1500 cevahirci sayısına ulaşılacak. Sisteme engelleme bulunan kuyumcular düşüncesince rastgele yanında ölçüt belirlendi mi?

Kuyumcular düşüncesince rastgele yanında ölçüt belirlenmemekle baş başa Ticaret Bakanlığı kabilinden yetkilendirilen kuyum işletmesi olması ve engelleme oldukları arıtımevi kabilinden sağlanan gerçekleme sistemini kurmaları gerekiyor.

Sisteme değme kasacı ve hepsi şubeleri engelleme olacak mı? Yetkili kasacı yahut kuyumcular elbette duyurulacak?
Fiziki giranbaha doğrulama sürecinde bankalar haricinde rafinerilerin cevahirci ağları öngörüldüğü düşüncesince değme bankanın hepsi şubesinin düzene engelleme olması mecburi değil fakat rafineriler ile bankalar ortada geçim yapılması gerekecek. Bu anlaşmayı yapan, öz ağını gerçekleştiren değme kasacı yahut şubeleri düzene engelleme olacak. Yetkili kasacı ve cevahirci bilgilerinin, hazırlanacak internet sayfası üstünden vatandaşlara duyurulması planlanıyor.

Yararlanıcı yastık altı altınını bankada TL mevduata dönüştürdükten sonradan vadesinden ilk parasını çekmesi yerinde ürem miktarı değişebilecek mi?

Burada Altın Hesaplarından Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ hükümleri uygulanacak. Diğer aritmetik türlerinde ise giranbaha mevduatı ve iştirak hesabı onama fail bankaların o hesaplarla ilişik düzenlemeleri esasi olacak.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler