USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Eğitim

Akran zorbalığını önlemek düşüncesince 10 adım

Akran zorbalığının önlenmesinde hoca ve eş iş donanmasına nazarıitibar çekici Barış Sezgin, “Öğrenci kesinlikle dinlenmeli ve problemlerine ferdî analizör üretilmeli. Aile ve hoca hem zorbalığa verilen küsurat evladı koruyarak öz hakkını aramayı öğretmeli bununla beraber

Akran zorbalığını önlemek düşüncesince 10 adım
21-11-2022 14:09

Milli Eğitim Bakanlığı'nca (MEB) Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nde meydana getirilen başkalık ile boydaş zorbalığı ile siber müstebitlik düzen bağı suçları arasına alındı. Son zamanlarda hem önemsiz yaşlardaki öğrenciler bununla birlikte yeni yetmelik çağı çağı dönemindeki öğrenciler düşüncesince dava durumuna mevrut boydaş zorbalığını önlemek yerine okul, fasile ve hoca iş donanmasında analizör üretilmesi gerekiyor.

Çocuklar arasındaki psikolojik, ziksel, toplumsal ve sözel saldırıların boydaş zorbalığı şekilde onama edildiğini kail Uğur Okulları Psikolojik Danışma & Rehberlik ve AR-GE'den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Barış Sezgin, meslek yaşamı süresince herhangi ortak 7 öğrenciden birinin boydaş zorbalığı yaşadığını söyledi. Aile içerisindeki eneze iletişimin, negatif mahal faktörlerinin bireyde agresif davranışlara faktör bulunduğunu anlatım fail Sezgin, evladı boydaş zorbalığına verilen küsurat ailelere ve uygulayıcı öğrencilerin ailelerine müteveccih önerilerde bulundu:

Çocuğunuz zorbalığa verilen kalıyorsa neler yapmalısınız?

Sezgin, ailelere evlatlarının verilen kalmış olduğu boydaş zorbalığına ilişkin tavsiyelerini şu biçimde sıraladı:
"Hassas ve rahat olun: Zorbalığa verilen eskimiş bebek nice negatif duyguyu ortak arada yaşar. Böyle ortak halde anne-baba ve öğretmenlerin öğrenciyi kırılan ortak tavırla dinlemeleri ve ferdî analizör üretmeleri gerekir. Şiddet karşısında ailenin soğukkanlılığını koruması da önemlidir. Çünkü ailenin hissî tepkileri çocuğun da tepkilerini belirleyecektir. Anne babanın görüngü karşısında ortak tomar tepkime göstermesi çocuğun utanmasına defa açabilir.

Çok zorlanmış olmalısın!: Çocuklarınızı dinlerken kurduğunuz cümlelerin yaşadıkları üzüntüyü, utancı yada korkuyu elan ortak tomar arttırmaması baş döndürücü önemli. Çocukların duygularına odaklanan ‘Çok zorlanmış olmalısın!' kabilinden cümleler kullanabilirsiniz. Bu manzume hem evlatların yaşamış olduğu zorluğu anlayabildiğinizi gösteriyor bununla birlikte evlatları yaşadıklarını elan ortak tomar bildirmek üstüne cesaretlendiriyor.

Hakkını aramayı öğrenmeli: Zorbalığa uğrayan evladınız düşüncesince yapacaklarınız ona eksiksiz yaşamı süresince hayıf karşısında takınacağı tutumu öğretecektir. Olayın eksiksiz yönetimini üstünüze alır, görüşmeleri siz yapmış olursanız yavrunuzun kendini savunmayı öğrenmesini engellersiniz. Çocuğunuza meslek hiyerarşisi içre özlük hakkını aramayı ve hal üretmeyi öğretmelisiniz. Ayrıca bebek öğretmenlerinden de iane isteyebileceğini bilmelidir.

‘Zorbalık uygulayıcı haklıdır' algısı: Küçük ayrıntılar kendilerine müstebitlik uygulayıcı evlatların elan güçlü, apaydın yada beğenilir ayrıntılar bulunduğunu tefekkür eğilimindedirler. Çocuklarınıza müstebitlik uygulayıcı bireyin elan çelimli yada muhik değil elden elan agresif ve nahak yere bulunduğunu anlatmanız önemlidir. Eşitlik teriminin altını çizmelisiniz. Çocuğunuza; müstebitlik karşılayıcı bireyin ondan tek farkının bulunmadığı anlatmalısınız.

Sana vurana sen de vur: Çocuklarımız kendini korumayı, savunmayı ve hakkını aramayı öğrenmeli. Fakat ‘kendini korumak' başkasına dokunca hasretmek değildir. ‘Sana vurana sen de vur' tavsiyesi yanlıştır. Çocuklar fiziki müstebitlik ile karşılaştığında uygulaması müstelzim üç esas takip vardır. Öncelikle mektepli kendini korumalıdır. Sonrasında ise bölgeden uzaklaşarak emin ortak meydan bulmalı ve öğretmeninden iane istemelidir.

Çocuğunuz müstebitlik yapıyorsa kesinlikle davranmalısınız?

Sezgin, ayrımsız biçimde müstebitlik uygulayıcı evlatların ailelerine de çocuklarına kesinlikle yaklaşılması gerektiğine ilişkin tavsiyelerini şu biçimde sıraladı:

Neden dostlarını huzursuz ediyorsun?: Çocuğunuzla huzurlu konuşun, dostlarını huzursuz ika nedenleri ve icra ettiği davranışın başkalarında oluşturacağı negatif havas üstünde durun. Ayrıca bu davranışını onaylamadığınızı değişmez ve belirgin ortak halde belirtin. Olumlu tavırlar gerçekleştirdiğinde ölçüm edin.

Aile gösteriş modeldir: Çocuklar fasile bireylerini gösteriş manken alırlar. Evdeki sertlik hevesi çocuktan okuldaki arkadaşlarına yansır. Bu sebeple ailedeki sertlik istekli şahıslar de uyarılmalı.
Öğretmenle teşrikimesai yapın: Çocuğu zorbalığa müdahil ailenin en önce çocuğunu cankulağı dinlemesi, çocuğuna kesinlikle iane edebileceği üstünde düşünmesi, meslek ile teşrikimesai yapması ve uzmanlardan da dayanak noktası alması gerekir.

Şiddet içeriklerinden ırak durmasını sağlamalı: Son senelerde az elan tamamı mecralarda şiddetin normalleştirildiğini ayrıca özendirildiğini görüyoruz. Neredeyse tamamı dizilerde ateşin tabanca kullanması ve kavga/savaş görüntüleri, toplumsal iletişim araçları uygulamalarında birbirine sertlik uygulamayı tetikleyen sahneler toprak alıyor. Çocuklarınızın oynadığı oyunlar ve izledikleri içerikler behemehâl gözetiminizde olmalı.
Zaman ayırın: Ailelerin çocuklarına elan baş döndürücü devir ayırması, müstebitlik davranışlarına huzur dikkatli, itinalı olması açısından önemlidir. Ailelerin anlaşılan devir dilimleri bünyesinde çocuklarını üzen yahut kızdıran arkadaşları olup olmadığını ve bu durumun kesinlikle bulunduğunu sorması evlatlarının zorbalığa kurban yahut zorba şekilde katılmasını önlemede yararlı olacaktır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler