USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Ahşap ve polat dinç ustanın elinde 'sanat eseri'ne dönüşüyor

Düzce'de canlı güre bıçak ustası Kerim Durkal, ahşap ve çeliği gravürle buluşturarak ortaya çıkardığı "sanat eseri" niteliğindeki ürünlerini meraklılarına ulaştırıyor.

Ahşap ve polat dinç ustanın elinde 'sanat eseri'ne dönüşüyor
19-03-2022 13:50
Düzce

Çocuk yaşlarda nazarıitibar duyduğu bıçak yapımına alçalma salan 32 yaşındaki Durkal, bu bölgede çalışmaya yöneldi.

Zamanla kendisini geliştirerek ustalaşan Durkal, kısaca 8 senedir mesleğini birlikte tane başına çalışmış bulunduğu atölyesinde sürdürüyor.

Kızgın çeliği tokatlayarak bıçak biçimine getiren Durkal, ayrışık motiflerle süslediği hususi dizayn bıçaklar üretiyor.

Durkal'ın derin mesai vererek inceden inceye işlediği bıçaklar, Türkiye'nin birlikte iklim dışından da arzu görüyor.

Genç ustanın işçiliğine mucibince 15 çağ ile 4 ay ortada tamamladığı bıçaklar, 2 bin ile 80 bin teklik ortada mütebeddil fiyatlarla müşteri buluyor.

Mülakatlardan geçerek sabık sene Kültür ve Turizm Bakanlığı kabilinden maruz "Sanatçı Tanıtım Kartı" almaya adalet ele geçiren Durkal, şakirt yetiştirerek mesleğini doğacak nesillere aktarma geçirmek istiyor.

"Ömrüm bulunduğu sürece bu sanatı gerçekleştirmek istiyorum"

Kerim Durkal, AA muhabirine, bebek yaşlarda nazarıitibar duyduğu bıçak yapımına başlayarak bu işi cümle biçimine getirdiğini söyledi.

Ahşap ve çeliğe ayrışık motifler işleyerek hususi dizayn bıçaklar ürettiğini özetleyen Durkal, "Küçük yaşlardan bu yana bıçaklara tutkum vardı, rastgele devir kesinlikle yapıldığını alçalma ediyordum. Şu anda hobimden çıkar kesbetmek aşırı iyi birlikte duygu. Evimde kesinlikle keyifliysem atölyemde de o halde çalışıyorum." dedi.

Ürünlerinin Türkiye'nin birlikte iklim dışındaki koleksiyonerlerden derin nazarıitibar gördüğünü, talebi karşılamakta zorlandığını dile getiren Durkal, Avusturya, İngiltere, Fransa, İsveç kadar nice Avrupa ülkesi ile Arap ülkeleri, Azerbaycan ve Rusya'ya da ayrışık bıçaklar gönderdiğini kaydetti.

Geçen sene Kültür ve Turizm Bakanlığınca maruz "Sanatçı Tanıtım Kartı" almaya adalet kazandığını aktaran Durkal, "Mutlaka bu mirası şakirt yetiştirerek geleceğe aktarma geçirmek istiyorum. Gelecek nesillerin de bu sanatı yapması aşırı önemli. Ömrüm bulunduğu sürece bu sanatı gerçekleştirmek istiyorum. Bu sanat benim düşüncesince ayrımsız sürede sağaltım gibi. İnsanın birlikte şeyle uğraşması ve meydana getirdiği işin beğenilmesi mevki verici." ifadelerini kullandı.

Kerim Durkal, mevrut taleplere mucibince bıçakları derin mesai vererek ürettiğini vurgulayarak, imal süresinin işçiliğe mucibince değiştiğini belirtti.

Zaman devir ayrımlı taleplerle karşılaştığına yer veren Durkal, "Geçen sene birlikte bıçak yaptım. Ermenistan'dan koz ağacı getirttik. Bu ağacı Avusturalya'dan getirdiğimiz çeliğimizle iyi işleyerek birinci sınıf birlikte bıçak ortaya koyduk. Bıçağı kesinlikle şimdi altın yapabiliriz sanarak düşündüğümüzde hesabına altın, gümüş, zümrüt ve meydan işledik. Bıçağımız az şimdi araba parasına emsal geldi." sanarak konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler