USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Afganistan’da kampta hayat savaşı sağlayan aileler çocuklarını satıyor

Afganistan'da nice familya açlık ve fakirlik dolayısıyla çetince eyyam geçirirken, 16 yaşındaki Necibe Muhammedi, ailesinin anlaşma problemine çıkar yol edinmek düşüncesince satılmayı bekliyor.

Afganistan’da kampta hayat savaşı sağlayan aileler çocuklarını satıyor
06-11-2021 15:49
Kabil
.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}Afganistan’da kampta dirim savaşı sağlayan aileler çocuklarını satıyor

Ülkenin batısında mevcut Badgis vilayetinin biçim ilçesi Kale-i Nev'e 8 kilometre mesafedeki alanda onlarca aile, açlık ve fakirlik zımnında yırık ve aşınmış çadırların bulunduğu ortak kampta berhayat kızarmak durumunda kalıyor.

Kimi fasile fertleri geçimlerini bildirmek düşüncesince dilencilik yapıyor, bazısı de çocuklarını feda giyinmek istiyor.

Muhammedi ve Şahid aileleri de bahis konusu ailelerden. Ailelerin yaşamış bulunduğu kampta, elektrik, su ve şebeke derece enfrastrüktür hizmeti bulunmuyor. Akşamları biberli yakarak ısınan ve çadırlarını aydınlatan aileler, içmece suyunu ise çevredeki derelerden sağlıyor.

Aile bireyleri, AA muhabirine, günce araç ekmeklerini bile karşılayamadıklarını, şita aylarının yaklaşmasıyla şartlarının hâlâ da kötüleşeceğini, arsıulusal kuruluşlardan yardım beklediklerini ve fakirlikten az buçuk da olsa tevlit eylemek düşüncesince çocuklarını feda giyinmek istediklerini söylüyor.

Aileler, böylelikle evlatların hâlâ güzel ortak geleceğe eş olma ihtimali bulunduğunu anlatım ediyor.

Ülkede satışa çıkarılan ufaklıklara genel manada dü kamet isteyen oluyor. İlk kamet bulunan evladı sıfır aileler, kız-erkek evlatları soy sop kızarmak düşüncesince satın alıyor. Diğer kamet ise kız çocuklarını izdivaç buyurmak amacıyla satın alıyor. Bu vaziyette meydan adamın yaşı önemsenmiyor.

Eski hükümet devrilmeden eskiden kampın arsıulusal yardım kuruluşları kabilinden desteklendiğini tamlayan aileler, Taliban'ın diyar yönetimini devralmasının peşi sıra bu yardımların da kesildiğini anlatım etti.

Necibe, satılmayı bekliyor

Geçim derdine sakıt nice aile, çocuklarını satmaya yöneldi. Bu çocuklardan birisi de 16 yaşındaki Necibe Muhammedi.

Necibe, terbiye kabul eylemek ve gitgide ortak manzume sahibi kızarmak istiyor fakat ailesinin geçimini bildirmek düşüncesince 50 bin afganiye (yaklaşık 550 dolar) satışa çıkarıldı.

Amca Gül Ahmed Muhammedi, Necibe'yi satarken insan ayrımı yapmıyor fakat Necibe'yi onunla evlenecek ortak ferdin satın almasını arzuluyor. Böylece Necibe'nin evlenen ve "hayatını kurtarmış" olacağına inanıyor.

Babası 2 sene eskiden göden kanseri zımnında yaşamını kaybetti

Necibe, babası Gülcan'ı 47 yaşlarındayken göden kanseri zımnında 2 sene eskiden kaybetmiş. Aileye şu an emmi Muhammedi bakıyor. Necibe, anası Mestane (38), eş kardeşleri Abdulsamed (8), Razık (6) ve kız kardeşi Melike (4) ile amcası Gül Ahmed (56), benzeri ve kızı Zermine (9) kampta mevcut ortak çadırda yaşıyor.

Amca Muhammedi şu an işsiz, esas Mestane ise dilencilik yapıyor.

Amca Muhammedi, kardeşi ve Necibe'nin babası Gülcan, önceleri kom ve tarlalarda gündelik ile çalışıyorlarmış. Taliban ve eski hükümet ortada küsurat çatışmalar ve yağışsızlık zımnında herhangi ortak ikisi de işini kaybedip, 4 sene eskiden şu an yaşadıkları kampa yerleşmişler.

Baba Gülcan'ın dü sene eski vefatı ilişkin herhangi ortak dü ailenin geçimi de amcanın ilişkin kalmış.

Amca Gül Muhammedi şu an çalışmıyor ve arsıulusal yardım müesseselerinin kendilerine yardım göndermesini istiyor.

İki sene eskiden gine açlık ve fakirlik zımnında o devir 12 yaşlarında bulunan kızı Rahime'yi sattığını ve meydan ferdin onunla evlendiğini tamlayan emmi Muhammedi, bire ortak biçimde Necibe'yi de feda giyinmek istediğini söyledi.

Muhammedi, husus ile ait şu ifadeleri kullandı:

"Açlık zımnında mecburen Necibe'yi satışa çıkardım. Çünkü apayrı çarem yok. Eğer gestalt hakeza bitmeme ederse önemsiz yaşlarındaki gayrı kızımı da satışa çıkaracağım. Necibe'nin anası sabahtan akşama derece pazarda dilencilik yapıyor. Biz de istiyoruz Necibe terbiye alsa, okusa ve gelecekte ortak hekim olsa zorla maatteessüf bu durumumuzdan kaygılıyız."

Amca Muhammedi, şu an tek insan yahut kurumdan yardım alamadıklarını vurgulayarak, "Eğer gestalt hakeza bitmeme ederse bizim derece nice fasile hâlâ çocuklarını satışa çıkarabilir. Hatta şeb ezanı yiyeceğim mobilyasız ekmeği bile bulamıyoruz. Çalışmak düşüncesince iş yok, nereden bulacağız parayı." sanarak konuştu.

Çevresindeki kimi insanların kendisini Necibe'yi "ucuza satıyor" sanarak eleştirdiğini özetleyen Muhammedi, "Ailemin açlık ve ölümden kurtulması düşüncesince şişman kızlarımızı satmaya mecburuz." dedi.

Necibe'nin en ehemmiyetli umudu terbiye almak

Necibe'nin en şişman umudu ise terbiye kabul eylemek fakat şu esas derece tek okula gidememiş. Küçükken kızlar düşüncesince terbiye sağlayan ortak medresede ortak süre Kur'an ve diyanet derslerimizi eğitimi almış. Bunun haricinde tek resmi eğitimi bulunmuyor.

Necibe, buna karşın okula gidip terbiye kabul eylemek istediğini söylüyor. Okuyup hekim yahut sarıklı kızarmak istediğini kaydeden Necibe, büyüyünce kendileri derece yerinden bulunan fakir ailelere yardım eylemek istediğini belirtti.

Necibe, "Şu esas derece tek arzum gerçekleşmedi. Okula gidip terbiye kabul eylemek ve gelecekte de kişilere görev eylemek istiyorum. Ancak fakirlik ve müzayaka ailemizi maatteessüf beni satmaya ahlaksız bıraktı." dedi.

İsteklerine ulaşamayacağını düşünen ve geleceği ilişkin optimist olmadığını vurgulayan Necibe, satılmaması düşüncesince arsıulusal kurumlara kendilerine yardım etmesi çağırısı yaptı.

Şahid ailesi de önemsiz çocuklarını feda giyinmek istiyor

Kampın gayrı ortak sakini ise Şahid ailesi. Baba Muhammed Arif Şahid (58), benzeri ve evlatları Muhammed Akif (12), Nuriye (10), Meryem (8), Şükriye (5), İhsan (1,5) ile ortak çadırda yaşıyor.

Baba Şahid, 4 sene öncesine derece seyyah satıcılık yapıyormuş. Yaşlandığını ve bu işi meydana getirecek gücünün kalmadığını tamlayan Şahid, kampa yerleştiğini kaydetti.

Ailenin en şişman evladı 12 yaşındaki Muhammed Akif, marazlı ve sonsuz yatakta. Baba Şahid, çocuğun vücudunun sonsuz şiştiğini söylüyor fakat tanılama ve otama düşüncesince hastaneye götürecek paraları olmadığını, bundan dolayı oğlunda ne hastalığın bulunduğunu bilmediklerini söyledi.

Şahid, çocuklarına bakacak olanağı olmadığını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Muhammed Akif isminde ortak eş çocuğum evde marazlı yatıyor. Onu besleyecek besin ve otama edecek param güçlü yok. Ben ne yapabilirim biçare ve herhangi ortak yerden acıklı maktu durumdayım. Allah bana yardım ederse çocuklarımın elimden gitmesini katiyen istemiyorum. Bir taraftan şita geldi, havalar soğumaya başladı. Yakacak kömür odun güçlü bulamıyoruz. Dün şeb ezanı komşulardan dü zerre ekmeği dilencilik yaparak aldım ve getirdim çocuklarıma yedirdim."

Baba Şahid, çocuklarını baş döndürücü sevdiğini fakat onları satmaya ahlaksız bulunduğunu söyleyerek, kampta apayrı ailelerin de kendileri ile bire ortak kaderi paylaştığını aktardı.

Taliban yetkililerinin kampa geldiğini fakat şu esas derece kimseden yardım görmediklerini tamlayan ata Şahid, "Kimse ahlaksız eğer olmazsa zat çocuğunu feda giyinmek istemez. Ancak açlık zımnında ahlaksız kalır insan. Ben nemli olduğum düşüncesince çalışamıyorum. Ayrıca idman düşüncesince iş de namevcut şu an. Çoğu devir aşındırmak yiyemeden çağ geçiriyoruz." dedi.

Şahid, evlatları Nuriye (10), Meryem (8), Şükriye (5) ve İhsan’ı (1,5) insan başı 150 dolardan feda giyinmek istediğini söyledi.

Uluslararası kurumlardan yardım arzu fail Şahid, "Komşularımın güçlü araç ortak şeyi namevcut en azından onlarda olsa da çocuklarımı doyuracak derece onlardan alsak. Çocuklarımı taşınmazlar dışına güçlü dayanmak isterlerse satacağım. Yeter ki ortak şeyler alabilecek paramız olsun. Çocuklarım açlıktan ölmesin yeter." sanarak konuştu.

Ülkede nüfusun şişman ortak kesimi açlık ile huzur karşıya

Taliban ile eski hükümet güçleri ortada yazları tırmanan çatışmalar ve Taliban'ın ülkeye bilge olma sürecinde diyar ekonomisi şişman dokunca görmüş, nice iş noktayı faaliyetlerini bloke eylemek durumunda kalmıştı.

Taliban'ın başşehir Kabil'i arama etmesinin peşi sıra arsıulusal yardım müesseselerinin bir fazla fazla ülkeden ayrılmıştı ve Afganistan'a maruz yardımlar da kesilmişti.

BM ilkin kızarmak az daha arsıulusal toplum, şu an ülkede besin temininde yaşanmış bulunan sorunlara dikkati çekiyor. Yaklaşan şita aylarında yaşanması muhtemel besin kıtlığı krizinin derinleşeceği öngörülüyor.

BM verilerine göre, Afganistan'da, doğacak şita aylarında nüfusun yarısından fazlasına karşılama fail 22,8 milyon ferdin ağır manada besin derdi yaşayacağı kestirim ediliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler